Vladimir Pustan – Inteleptii inca Il mai cauta 25 Decembrie, 2013

Ce e NOU la PAGINA  –  Vladimir Pustan

James Tissot’s – The Magi Journeying via wikipedia

Matei 2:1-12

După ce S’a născut Isus în Betleemul din Iudea, în zilele împăratului Irod, iată că au venit nişte magi din Răsărit la Ierusalim,
2 şi au întrebat: ,,Unde este Împăratul de curînd născut al Iudeilor? Fiindcă I-am văzut steaua în Răsărit, şi am venit să ne închinăm Lui.„
3 Cînd a auzit împăratul Irod acest lucru, s’a turburat mult; şi tot Ierusalimul s’a turburat împreună cu el.
4 A adunat pe toţi preoţii cei mai de seamă şi pe cărturarii norodului, şi a căutat să afle dela ei unde trebuia să Se nască Hristosul.
5 ,,În Betleemul din Iudea„, i-au răspuns ei, ,,căci iată ce a fost scris prin proorocul:
6 ,Şi tu, Betleeme, ţara lui Iuda, nu eşti nici de cum cea mai neînsemnată dintre căpeteniile lui Iuda; căci din tine va ieşi o Căpetenie, care va fi Păstorul poporului Meu Israel.„
7 Atunci Irod a chemat în ascuns pe magi, şi a aflat întocmai dela ei vremea în care se arătase steaua.
8 Apoi i -a trimes la Betleem, şi le -a zis: ,,duceţi-vă de cercetaţi cu deamăruntul despre Prunc: şi cînd Îl veţi găsi, daţi-mi şi mie de ştire, ca să vin şi eu să mă închin Lui.„
9 După ce au ascultat pe împăratul, magii au plecat. Şi iată că steaua, pe care o văzuseră în Răsărit, mergea înaintea lor, pînă ce a venit şi s’a oprit deasupra locului unde era Pruncul.
10 Cînd au văzut ei steaua, n’au mai putut de bucurie.
11 Au intrat în casă, au văzut Pruncul cu Maria, mama Lui, s’au aruncat cu faţa la pămînt, şi I s’au închinat; apoi şi-au deschis vistieriile, şi I-au adus daruri: aur, tămîie şi smirnă.
12 În urmă, au fost înştiinţaţi de Dumnezeu în vis să nu mai dea pe la Irod, şi s’au întors în ţara lor pe un alt drum.

Pustan

In fiecare seara de Craciun, incercam sa patrundem povestea asta fascinanta. De fapt, nu e o poveste, e un drum. Un drum al mantuirii, daca intelegeti lucrul acesta, pentru ca Biblia ne vorbeste despre cum sa ajungem in cer. Orice drum de praf al Bibliei este un drum care duce spre cer. Noi stim cu toti cum i-a chemat pe magi, dar Biblia nu spune. (Stim) ca au fost trei, nici asta nu spune Biblia. Stiam ca au toti barbi, nici asta nu spune Biblia.

Ne gandim, la zilele acelea frumoase in care ne duceam cu colindul si stiam cu toti si cum se numesc cei trei crai, cei trei magi- ni-i imaginam intr-un anumit fel; n-o sa va vorbesc foarte mult despre ei in seara aceasta, ci mai mult despre drumul acesta, despre Dumnezeul care i-a pus pe drum.

Ce inseamna ‘inteleptii’ astia, pentru ca inteleptii inca Il mai cauta. De obicei, la noi, sarbatorile astea sunt deosebit de aducatoare de spiritualitate. Romanii, de obicei isi pun frana de sarbatori. Postul Craciunului tot nu-i la fel de drastic ca acel al Pastelui. Sunt permise mai multe de Craciun. Dar, de obicei, Romanii se pocaiesc cam pe sarbatori, perioada asta. Si atunci se zice, „Uite, un om intelept, asta n-a baut in post. Asta nu si-a batut nevasta in post.” La noi lucrurile cam asa vin: Inteleptii sunt intelepti pana cand dau de Isus. S-au botezat, stau pe banca in biserica, s-au atasat de Dumnezeu pentru un anumit timp. Le-a mers rau, Dumnezeu, acuma, le-a facut sa le mearga bine… Au uitat de Dumnezeu.

Vreau sa pricepem in aceasta seara un lucru important: Inteleptii inca Il mai cauta pe Isus Hristos. Neinteleptii se infraneaza de sarbatori. Neinteleptii Il cauta pe Dumnezeu doar de sarbatori. Cand te duci la biserica? La Pasti, la Craciun, la Rusalii. Il cauta pe Dumnezeu cand au nevoie. Il cauta pe Dumnezeu cand au necazuri. Il cauta pe Dumnezeu pana cand au zis, „Domnule, hop, ca am ajuns dincolo de poarta raiului pe pamant.” Ce trebuie sa faci ca sa fi mantuit? Sa crezi in Isus Hristos, sa te botezi si apoi sa faci paianjeni pe o banca. Noi stim lectia clara. Ei bine, inteleptii nu-s acestia. Inteleptii nu se opresc niciodata in cautarea lui Hristos, pentru ca pe Hristos trebuie sa-L cauti toata viata.

Cu cat umbli mai multi dupa El, iti dai seama, de fapt, cat de departe esti. M-ati inteles? Cu cat crezi ca L-ai descoperit mai mult, cu atata iti dai seama, de fapt, ca-L cunosti mai putin. Cu cat citesti mai mult din Cuvantul acesta a lui Dumnezeu, cu atat iti dai seama ca sti mai putin. Inteleptul nu se opreste niciodata din drum, pentru ca crestinismul nu e altceva decat mers pe bicicleta. Cine nu pedaleaza, cade. Nu exista stop aici. Asta trebuie s-o intelegeti cu toti: Inteleptii inca-L mai cauta.

1. Nimeni nu e prea departe de harul lui Dumnezeu. Ce putem sa invatam noi din tot ce s-a intamplat in calatoria asta? Primul lucru care trebuie sa-l invatam e ca Dumnezeu face toate eforturile ca sa ajunga la fiecare om, oricat de departe ar fi omul acesta. Deci repet aceasta teza: Dumnezeu face toate eforturile , pentru a ajunge la fiecare om, oricat de departe ar fi acest om. Este surprinzator Dumnezeu, ca nu se adreseaza unor oameni care stiau Biblia. Dumnezeu nu se adreseaza unor oameni cunoscatori de Dumnezeu, intr-un fel. Adica, sa aiba putin, la nivelul mintii, habar despre Dumnezeu. Dumnezeu se adreseaza la niste oameni care se aflau sub blestemul Vechiului Testament al lui Moise. Blestemat sa fie pana la al patrulea neam acela care citeste in stele. Si astia erau blestemati pana la al patrulea neam pentru ca, nu numai ca citeau in stele, dar erau angajati sa citeasca in stele, luau salariu pentru ca citeau in stele, pentru ca ei nu erau clientii unei biserici ci a celor de la horoscop. Ei il intocmeau, ei spuneau ce trebuie facut. Regii nu miscau fara a avea raspunsuri de la ei, pentru ca atunci oamenii nu se luau dupa Dumnezeu. De ce? Dumnezeu era din piatra, dumnezeu era din lemn, dumnezeu era din fier beton. Si atunci ce le ramanea decat steaua. Steaua se misca, dumnezeu de piatra ramane neschimbator. Atunci, la mare putere, oamenii aceea care dadeau sfaturi imparatilor sa porneasca la razboi, sau sa nu porneasca la razboi, sa faca o anumita lucrare, sau sa nu faca o anumita lucrare, oamenii acestia erau blestemati. Un evreu nu statea de vorba cu un asemenea om, pentru ca il considera sub blestem, spune Cuvantul lui Dumnezeu- pana la al patrulea neam. Erau astrologi pagani. Nu erau pagani obisnuiti. Erau sefii spirituali ai paganilor. Si Dumnezeu spune, pe oamenii acestia vreau sa-i mantuiesc.

Ei nu puteau pricepe alt limbaj, asta trebuie sa intelegeti, decat limbajul stelei. Dumnezeu nu le putea spune, „Asa cum scrie in Vechiul Testament.” Nu-l cunosteau. Dumnezeu nu le putea spune, „Asa cum v-am invatat,” pentru ca nu-i invatase Dumnezeu niciodata pe ei. Singurul limbaj accesibil pentru ei era steaua. Dumnezeu a spus, „Va dau o stea. Cu asta va intelegeti, pe asta o pricepeti, aceasta v-o dau.” Era altfel de oameni. Priveau lucrurile diferit decat ceilalti oameni. Erau oamenii aceia care nu aveau tangenta nici cu Cuvantul lui Dumnezeu, nici cu Dumnezeu. Oameni care traiau in pacat, chiar daca nu stiau lucrul acesta, oameni care castigau dupa urma pacatului. Si Dumnezeu se hotaraste sa se arate unor asemenea oameni. Era ciudat.

Dumnezeu voia sa spuna altceva, de fapt, cand s-a adresat acestor oameni. Stiti ce a vrut sa le spuna Dumnezeu? Evreii stiau ca mantuirea-i doar pentru ei. Fereasca Dumnezeu sa mai fie cineva in cer. Deci, ceea ce se poate vedea … biserica ortodoxa o spune foarte clar: Doar daca esti bun ortodox ajungi in cer. Cerul este exclusivist. Catolicii spun: Doar un bun catolic, care se supune papei poate ajunge in cer. Evreii spun clar: Cine nu-i evreu nu merge in cer. Dumnezeu vine si se adreseaza, nu numai unor evrei, ci unor pagani astrologi. De doua ori ingrozitori. De doua ori de condamnat, pentru ca erau pagani si pentru ca se ocupau cu astrologia.

Vedeti dumneavoastra? Exista oameni care spun, pe mine nu ma mai poate ierta Dumnezeu. Eu am facut foarte multe pacate, sunt prea departe de harul Lui. Sau, noi poate suntem specialisti in a spune despre altii, cat de departe si de jos au ajuns oamenii acestia in pacat, pe ei nu-i mai poate ierta Dumnezeu pentru ca-s prea departe. Trebuie sa pricepeti acest lucru: Dumnezeu alearga oricat de departe ar fi omul, alearga dupa omul acela si Dumnezeu interprinde toate eforturile ca sa elibereze, ca sa mantuiasca pe orice om, oricat de pacatos ar fi acest om. Oricat de josnic sau josnica ar fi fost viata lui pana atunci, Dumnezeu se ocupa de asemenea oameni.

Eram intr-una dintre temnitele din Romania si oamenii la care eram, erau condamnati pe viata. Prietenul meu, capelanul preot ortodox care era acolo, dupa ce am stat de vorba si povesteau acolo fiecare, va dati seama ce remuscari aveau? Erau inchisi pe viata, avusesera nu stiu cate crime la activ, violasera copii.. Povesteste unul, „De ce sa ies afara? Afara, cel putin 7-8 oameni s-au jurat sa ma omoare cum ies afara. Ma simt protejat intre zidurile astea.”
Zice preotul catre mine, dupa ce am ascultat cateva povesti ca mi s-a ridicat parul maciuca, zice, „Asa-i ca ti se pare ca-i cam greu de mantuit asemenea oameni?”
Zic, „Parinte, cinstit, tu i-ai mantui?”
Zice, „Nu.”
„Nici eu”.
Parca ne-am simtit amandoi bine atunci, ca uite, eram de acord.
„Domnule,” zice, „noi am fi ca statul Roman, sa-i lasam aicea.” Ce-i asta? Purgatoriu. Poate trebuia chemat un catolic.
Nici unul dintre noi, nici eu, nici preotul ortodox nu le-am fi dat o sansa. Dar, Dumnezeu da tuturor o asemenea sansa. Am considerat ca poate nu exista un ticalos mai mare decat Stalin. Asa am considerat eu, dupa ce am citit. Mi-am dat seama ca Hitler, totusi a fost copil marunt pe langa Stalin. M-am gandit ca Dumnezeu si pe un asemenea om l-ar fi putut mantui. E greu de mantuit ceea ce-i greu de mantuit la noi la oameni. Dar Dumnezeu vrea sa spuna, „Tu n-ai pacat atat de mare, incat sa nu ti-l pot eu ierta.” La inceput, diavolul zice, „Nu-i pacat ce faci.” Dupa ce l-ai facut, zice, „Ii prea mare, ce ai facut. Tu nu mai poti fi iertat.”

Dumnezeu a venit in lumea noastra prin Hristos, tocmai ca sa ne inteleaga. Sa ne inteleaga natura, sa ne inteleaga zbaterea si viata, sa vada obiceiurile noastre. A mancat mancarea noastra, a stat cu noi la mese sa ne poata pricepe. A trebuit sa coboare si sa ia chip de om, ca sa priceapa cum e sa traiesti o viata din asta mizerabila. Ceea ce a fost frumos in Hristos a fost faptul ca desi a avut carne ca a mea, El n-a pacatuit. De ce? Pentru ca a vrut sa ne spuna ca se poate. Se poate si altfel. Se poate trai si altfel. A venit in lumea noastra de nerecunoscatori. Am primit niste felicitari sa le dam la copii, dar cum sa le dam ca spun Merry Xmas? In lumea asta traim, in X-mas. Nu cumva sa vorbiti despre Hristos. L-am scos din scoli, L-am scos din gradinite, L-am scos  din familii, L-am scos din biserici, L-am scos de oriunde pentru ca nimeni nu-L primeste pe Hristos. Putini sunt aceia care mai doresc sa-L mai vada pe Dumnezeu langa ei. Un Dumnezeu ejectat, un Dumnezeu dat afara din orice loc, pentru ca ne este frica ca nu cumva sa nu placem lumii acesteia, si nu vrem sa placem lui Dumnezeu.

Spunea o femeie cu doua sacose in brate, cand s-a naruit dintr-un lift, intr-o zi de Craciun, super agitata, dupa ce a batut toate mall-urile sa gaseasca tot ce a vrut si nu si-a gasit ce a vrut. Dar, a cumparat in nestire lucruri care nu-i trebuiau, pentru ca toata lumea avea sacosele pline, cand a coborat din liftul ala s-a impiedicat si a cazut acolo intre niste oameni si au zburat toate plasele. S-a adunat nervoasa de pe jos si a zis, „L-as impusca pe ala care a inventat Craciunul.” La care un om, care a iesit din lift, i-a spus, „Nu va faceti grija Doamna, deja L-au rastignit. Stati linistita.” Nu va faceti grija, ca deja L-am dat afara dintre noi. Pe oamenii acestia nerecunoscatori, o planeta intreaga, Dumnezeu iubeste. Dumnezeu te cauta si depune toate eforturile, oricat de departe ai fi, pentru ca Dumnezeu vrea sa te mantuiasca. Cand vine Satana la tine si spune ca ai pacate prea mari ca sa poti sa fi mantuita sau mantuit, sa-i spui sa plece de la tine pentru ca sangele lui Isus Hristos te curateste de orice pacat. A facut-o cu oamenii aceia, o va face si cu tine. Nu esti prea departe de harul lui Dumnezeu. Asta e primul lucru pe care vreau sa-l spun in seara asta. (20)

2. Dumnezeu vrea ca noi sa-L cautam pe El. (Din primele 20 de minute, mai sunt aprox. 47 min din predica)

3. Dumnezeu vrea sa ramnem conectati la Duhul Sau cel Sfant.

VIDEO by www.fiti-oameni.ro

13 comentarii (+add yours?)

 1. Tim Dubhy
  dec. 27, 2013 @ 14:40:35

  Unii zic ca magii cunosteau VT (Scripturile)…altii zic (ca in acest caz) ca ei erau complet pagani… si totusi… nici una din aceste doua idei nu apare in Biblie…. si se prea poate sa nu fi fost asa pabani cum ii considera fr. Pustan! Se pare ca unii prea le stiu pe toate!!

 2. Avram
  dec. 27, 2013 @ 19:54:36

  Tim,
  Dupa ce am citit comentariul tau, aproape ca am fost deacord cu ceea ce ai spus adica ca Pastorul Pustan a speculat atunci cand a vorbit despre magi. Dar am decis sa iau o carte si sa gasesc in ea ce spun cei ce au studiat despre acesti magi. Se pare ca Pastorul Pustan are dreptate in ceea ce spune. Toti cercetatorii care vorbesc despre magi, spun ca acestia au fost astrology, adica ca citeau in stele si interpretau visuri.. Si ei spun tot la fel ca nu se stie daca ei ar fi fost doar trei sau mai multi. Se crede ca ar fi trei numai datorita faptului ca acesti magi de la Rasarit au dat Celui nou nascut, trei daruri: aur, smirna si tamaie. Dar nu stim ca au fost trei sau mai multi. Dupa cum spun cercetatorii, acesti magi au venit sa se inchine Domnului, de la rasarit, adica din Babylon, si se crede ca in timp ce evreii locuiau acolo in captivitate, si apoi lasati sa se intoarca din nou in tara promisa, totusi nu toti din ei sau intors inapoi. Cei ce au studiat aceasta spun ca probabil magii au fost influentati si de ceea ce spuneau evreii despre venirea lui Mesia(Numeri 24:17). Daca te uiti la acest articol care a fost postat anterior, vei putea sa intelegi mai bine referitor la acesti magi.
  linkul- https://rodiagnusdei.wordpress.com/2010/12/25/modern-astronomical-evidence-for-the-star-of-bethlehem/ (din Atlasul BIBLICA, de The Chief Consultant for the project is Barry Beitzel, Professor of Old Testament and Semetic Languages at Trinity Evangelical Divinity School in Deerfield, Illinois, USA.)
  Este bine ca sa cunoastem despre ce este vorba inainte ca sa facem o afirmatie gresita despre cineva. Sant sigur ca fratele Pastor Pustan nu vorbeste povesti, ci este documentat in ceea ce spune. Ceeace el vorbeste aici cu privire la magi, cei ce au studiat acest fenomen ii cam dau dreptate lui.
  God Bless You

 3. Tim Dubhy
  dec. 28, 2013 @ 02:10:26

  numarul „trei” vine din traditie..dar iar e speculare.. nu e neaparat nevoie de trei oameni ptr a aduce trei tipurei de daruri…
  si apoi, daca acesti magi aveau cunostinte despre Profetiile ebraice, de ce VP nu a mentionat asta? si de ce i-a paganizat pana in panzele albe… oricum, am invata sa fiu f atent cu unii oameni…si unul dintre ei este VP! Scrie fain, dar de f. multe ori speculeaza! O fi documentat, dar….. de multe ori nu ii prea iese… mai ales cand se apleaca prea mult spre Traditie, in dauna studierii Istoriei orientaliste!
  Oricum, Biblia nu ne spune multe din ce ne-a spus fr VP…si daca facem un excurs extra-biblic, atunci avem cel putin doua tabere…dar oare care are dreptate?:D de aceea trebuie sa prezinti ambele pareri..ori fr VP a prezentat doar o parere…ca si cum aia era cea buna…:D

 4. Tim Dubhy
  dec. 28, 2013 @ 14:36:30

  am vb despre aceasta cu prietenul meu mesianic din Cluj…iata raspunsul lui..

  Messianic Restorer Regret, autorul textului ar trebui să-şi desprăfuiască informaţiile despre Orientul Apropiat antic. Am scris despre preoţia preistorică, despre cea sumero-akkadiană, despre cea patriarhală de mi-a ieşit pe nas… Nici nu mai vreau să văd studiile respective, astfel încât nu le voi cita, dar cu astrologii lucrurile stau puţin mai nuanţat de felul în care le prezintă aici dl. Pustan… În fine, pentru ca să fac nişte îndreptări textului, trebuie să spun că autorul este în eroare cu partea a doua, când scrie că „Ei nu puteau pricepe alt limbaj, asta trebuie sa intelegeti, decat limbajul stelei. Dumnezeu nu le putea spune, “Asa cum scrie in Vechiul Testament.” Nu-l cunosteau. Dumnezeu nu le putea spune, “Asa cum v-am invatat,” pentru ca nu-i invatase Dumnezeu niciodata pe ei. Singurul limbaj accesibil pentru ei era steaua.” Aşa se întâmplă când nu cercetezi şi faci afirmaţii gratuite. În primul rând, textul sacru scrie: „În toate lucrurile care cereau înţelepciune şi pricepere şi despre care îi întreba împăratul, îi găsea de zece ori mai destoinici decât toţi vrăjitorii şi cititorii în stele care erau în toată împărăţia lui.” (Dan. 1:20). Na, cine face afirmaţia aceasta?… Pe ce baze?… OK, să spunem că poate că lucrurile încă nu sunt clare şi Daniel scrie pentru a se umfla în pene… Dar cum rămâne cu „turnirul” în care le dă nişte lecţii şi îi face de ruşine pe experţii din întregul Imperiu Neo-babilonian, „înţelepţii, cititorii în stele, vrăjitorii şi ghicitorii, caldeii”?… La finalul turnirului, uite aici, bădie: „i-a dat stăpânire peste tot ţinutul Babilonului şi l-a pus ca cea mai înaltă căpetenie a tuturor înţelepţilor Babilonului.” ADICĂ DEVENISE PRIM-MINISTRU ŞI CONSILIER-ŞEF IMPERIAL?… Şeful înţelepţilor de gen astrologi, ghicitori, magi???…See Translation

  Messianic Restorer Bun, şi acum, un asemenea personaj, care ştia Scripturile din doască în doască şi care a avut o poziţie de o influenţă uimitoare şi atât de îndelungată, nu a împărtăşit magilor caldei şi mezo-persani nimic despre STEAUA CARE URMA SĂ RĂSARĂ DIN YA’AKOV (Num. 24:17)?… Hai să fim serioşi, discursul despre Stea era parte integrantă şi valoroasă din profeţiile mesianice din Torah, aşa cum am scris în cartea „Nădejdea mesianică în Torah”… Iar experţii din acelaşi domeniu al supranaturalului dialogau, schimbau păreri, opinii, metode şi tehnici, învăţau unii de la alţii, astfel încât este IMPOSIBIL ca ei să nu fi ştiut despre „Stea”. Acum, în ce priveşte „Steaua”, am tratat şi acest subiect în altă lucrare a mea, Cristologie mesianică. Fii binecuvântat!See Translation

 5. Avram
  dec. 29, 2013 @ 11:46:11

  Tim,
  Ceea ce a spus prietenul tau este in mare parte de acord cu ceea ce a spus Pastorul Pustan. Din cercetarile scolarilor, nimeni nu poate ajunge la o concluzie decisiva, pentru ca nu se gaseste o dovada coincisa. In legatura cu steaua de la Betleem exista doar presupuneri. Cine au fost magii, sau cati au fost ei? Si cum au gasit aceasta stea? Biblia ne spune doar atat, ca magii sau dus la Ierusalim calauziti de o stea care vestea Nasterea unui mare Imparat si la care ei au venit sa I se inchine. Tot ceea ce prietenul tau, sau tu, sau Pastorul Pustan spun despre Steaua din Bethleem sau despre acesti magi, sunt doar presupuneri sau punctele lor de vedere, prin prisma in care ei vor sa vada aceste dovezi(presupuneri)si care au fost influentati din ceea ce ei au gasit scris de alti oameni care la randul lor au facut speculatii. S-ar putea ca toti sa aiba dreptate, sau toti sa fie gresiti in aceasta privinta. Pastorul Pustan a vrut sa-si exprime punctul sau de vedere in aceasta privinta si eu zic ca nu a gresit cu nimic, chiar daca tu nu esti deacord cu ceea ce el spune. Pentru ca nici tu nu ai raspunsul exact si la fel si tu te lasi influentat de presupunerea altora, chiar daca acestia sunt mai scolati si mai experti si au tot felul de doctorate.

  • Tim Dubhy
   dec. 29, 2013 @ 14:28:16

   • Messianic Restorer Tim, gândeşte-te altfel: ia, de pildă, o ştiinţă – geologia – şi o disciplină de nişă din cadrul ei: carstologia. Na, eu îţi garantez că în Europa VIP-urile carstologilor se cunosc între ei, participă la congrese, seminarii etc. Clar că ei nu sunt de-acord între ei cu privire la anumite chestiuni, dar ei cunosc teoriile, metodele, tehnicile şcolilor din care provin, precum şi pe cele ale altor şcoli etc. Or e clar că există INTERFERENŢE CULTURALE, nu numai cuceriri militare şi schimburi economice… Iar vizavi de chestia că ar fi fost păgâni…aiurea: uite, versiunea Septuaginta e cea mai bună dovadă de schimburi culturale…ca să nu zic de imperialism cultural… Astăzi limba engleză nu este vorbită atât de mult în lume pe cât era greaca koine din acele vremuri…

   • Messianic Restorer Ce înseamnă azi păgân?… Ce însemna păgân atunci?… (Să te las cu o întrebare: a fost Iancu de Hunedoara român sau maghiar?…) Tu ştii bine că eu studiez lucrurile de la rădăcina lor aşa că am să-ţi spun că, după cum am arătat în altă lucrare („Patriarhul Avraam şi geneza monoteismului iudaic, creştin şi islamic”), din momentul în care Avraham a primit legământul pe care i-l oferise YHWH şi a început să se închine Lui în mod exclusiv, monoteist, pentru el şi, ulterior, pentru toţi descendenţii lui, TOŢI CEILALŢI erau păgâni! Altfel spus, LEGĂMÂNTUL AVRAHAMIC, CREDINŢA ÎN YHWH ŞI ÎNCHINAREA EXCLUSIVĂ LA ACEST UNIC ZEU ERAU ADEVĂRATA „RELIGIE” (RELIGIA YAHVISTĂ) ŞI TOATE CELELALTE ERAU PĂGÂNISME. Când ne-evreul se convertea, el nu se convertea doar la o „religie”, ci îşi schimba şi etnia. Pe atunci, religia şi etnia („neamul”) se suprapuneau.

   • Avram
    dec. 29, 2013 @ 15:52:09

    Tim,
    oare poporul evreu cand a fost dus in robie, a gasit acolo pe babylonieni inchinandu-se la Dumnezeul lui Avram, Isaac si Iacov? Cu siguranta ca nu, pentru ca dupa cum stim, Daniel a fost aruncat in groapa cu lei pentru ca se inchina Dumnezeului adevarat. Daca vrem sa luam lucrurile si sa le studiem de la radacina lor atunci sa incepem chiar de la radacina, si radacina ar trebui atunci sa fie de la inceput, de atunci de cand Adam a fost izgonit din gradina Edenului, datorita neascultarii de Dumnezeu. Paganismul a luat fiinta deja din acea vreme, de aceia Dumnezeu a ales un popor al Sau, care sa-I slujeasca numai Lui.

    • Tim Dubhy
     dec. 30, 2013 @ 04:45:28

     Alo! Ia citeste Biblia? ce s-a intamplat dupa aruncarea in groapa a lui Daniel? Ce porunca a dat imparatul Darius? (Daniel 6.25-28). Si aceasta stare de fapt fusese si in timpul lui Nebucadnetar (Danie; 2.46-49 si, mai ales, Daniel 4.36-37)… apoi Cirus, ce decret a dat (cand cu repatrierea evreilor) (Ezra 1.1-4, implinire a unei profetii facuta de Isaia in Isaia 45)? Babilonienii si persanii AU AVUT tangente cu Cuvantul Domnului…. nu e asa cum afirma fr. Pustan…. iar vorbeste gura fara el la faza asta…. DAR, asta nu inseamna ca ei (persanii) traiau dupa Cuvant (de fapt si evreii nu mai traiau dupa Cuvant!)…. deci…tangente cu Cuvantul aveau..pagani erau… dar avand tangente si informatii, atunci cand I-A ILUMINAT DUMNEZEU SI LE-A SI TRIMIS STEAUA, MAGII , care deja avusesera contact cu profetiile mesianice (doar erau inteleptii lumii si macar teoretic stiau de ele, mai ales ca evreii inca locuiau printre ei – nu toti se reintorsesera in Palestina!), au constientizat, au inteles ca se nascuse Mesia cel promis…. sa avem grija la substraturi si respectarea adevarurilor istorice si culturale…. se speculeaza la greu, dar fara intelepciune si fara sa se tina cont de anumite conexiuni!)

 6. Tim Dubhy
  dec. 29, 2013 @ 14:29:48

  cat despre fratele Pustan si greseala sa, repet : „În fine, pentru ca să fac nişte îndreptări textului, trebuie să spun că autorul este în eroare cu partea a doua, când scrie că “Ei nu puteau pricepe alt limbaj, asta trebuie sa intelegeti, decat limbajul stelei. Dumnezeu nu le putea spune, “Asa cum scrie in Vechiul Testament.” Nu-l cunosteau. Dumnezeu nu le putea spune, “Asa cum v-am invatat,” pentru ca nu-i invatase Dumnezeu niciodata pe ei. Singurul limbaj accesibil pentru ei era steaua.” Aşa se întâmplă când nu cercetezi şi faci afirmaţii gratuite. În primul rând, textul sacru scrie: “În toate lucrurile care cereau înţelepciune şi pricepere şi despre care îi întreba împăratul, îi găsea de zece ori mai destoinici decât toţi vrăjitorii şi cititorii în stele care erau în toată împărăţia lui.” (Dan. 1:20). Na, cine face afirmaţia aceasta?… Pe ce baze?… OK, să spunem că poate că lucrurile încă nu sunt clare şi Daniel scrie pentru a se umfla în pene… Dar cum rămâne cu “turnirul” în care le dă nişte lecţii şi îi face de ruşine pe experţii din întregul Imperiu Neo-babilonian, “înţelepţii, cititorii în stele, vrăjitorii şi ghicitorii, caldeii”?… La finalul turnirului, uite aici, bădie: “i-a dat stăpânire peste tot ţinutul Babilonului şi l-a pus ca cea mai înaltă căpetenie a tuturor înţelepţilor Babilonului.” ADICĂ DEVENISE PRIM-MINISTRU ŞI CONSILIER-ŞEF IMPERIAL?… Şeful înţelepţilor de gen astrologi, ghicitori, magi???…”

 7. Avram
  ian. 01, 2014 @ 16:56:01

  Tim, ma rog Domnului ca toate aceste dezbateri si dezacorduri sa fie inspre zidire, si constructive ca sa putem sa crestem in cunostinta si sa intelegem si mai bine calea care duce la promisiunea lui Dumnezeu. Iti dorim tie si familiei tale un an nou si fericit si Domnul Isus Hristos sa va tina in carul Sau de biruinta!

 8. Tim Dubhy
  ian. 02, 2014 @ 04:02:35

  Multumesc, la fel! 🙂

  • rodi
   ian. 02, 2014 @ 08:31:35

   Tim
   sunt curioasa de analiza ta (pe parcurs) la perspectiva profetica a Pastorului Lazar Gog aici – http://wp.me/p1eavz-eNt
   Incerc sa o transcriu, ca e mai usor de studiat in scris, mai ales ca mesajul e unul mult mai lung ca de obicei.

 9. Tim Dubhy
  ian. 02, 2014 @ 04:03:42

  sun lucruri pe care le putem lua drept bune de la predicatori (si de la fr. Pustan), si sunt lucruri ce trebuiesc cercetate, mai ales ca orice om poate gresi, si mai exista si o parte „mai buna”…:)

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: