Marius Livanu – Semnificatia Sarbatori

marius livanu

Text Evrei 12:28-29

Fiindcă am primit dar o împărăţie, care nu se poate clătina, să ne arătăm mulţămitori, şi să aducem astfel lui Dumnezeu o închinare plăcută, cu evlavie şi cu frică; 29 fiindcă Dumnezeul nostru este ,,un foc mistuitor„

Valoarea sarbatorii. Ce valoare are aceasta sarbatoare si ce valoare are o sarbatoare crestina? Valoarea sau importanta unei sarbatori consta in calitatea inchinarii noastre. Adica, daca ne inchinam asa cum ii place lui Dumnezeu, sarbatoarea aceea capata  valoare.

La un moment dat, Dumnezeu a spus poporului Israel, „Nu-mi trebuie sarbatorile voastre. Mi-e scarba de sarbatorile voastre. De ce? Pentru ca sarbatoarea era unita cu nelegiuirea. Si Dumnezeu vroia altceva in locul cantecelor, in locul sarbatorii, in locul multor lucruri care faceau parte din sarbatoare. Si in aceasta seara as vrea sa intelegem ca sarbatoarea are un scop comemorativa, adica sa ne aduca aminte ce s-a intamplat, prin repetarea unor actiuni sau prin simbolistica lor. Sunt anumite simboluri  care sunt la o anumita sarbatoare, cum este Cina Domnului. Avem doar niste simboluri care ne amintesc de ce s-a intamplat.

Sarbatoarea religioasa trebuie sa aiba un caracter religios si spiritual. Numai ca astazi, sarbatorile religoase nu mai au aproape nimic spiritual in ele. Au o nota culturala, adica sunt multe traditii, sunt multe datini, sunt obiceiuri. Au o nota culinara, adica, noi stim ca la sarbatoarea asta se mananca cutare fel de mancare, Au o nota sociala, oamenii se intalnesc si se intampla fel si fel de evenimente la nivel social sau poate chiar emotionant.

Insa dincolo de toate acestea, sarbatoarea crestina trebuie sa-L aiba in centru ei pe Isus Hristos. Si sarbatoarea crestina trebuie sa fie un cadru a inchinarii noastre. Am primit o imparatie care nu se poate clatina. S-a nascut un imparat vesnic. Toti imparatii care s-au nascut pe pamant au murit. Oricat de puternica a fost orice imparatie pe pamantul acesta, oricat de mare a fost acea imparatie s-a ruinat, s-a dus. Daca vorbim de imparatia Babilonului, daca vorbim de imparatia Egiptului, daca vorbim de imperiul Roman sau de ce grec si de oricare imperiu, daca vorbim de America sau Europa, toate astea vor disparea si nu vor dainui. Noi avem aceasta imparatie vesnica, o imparatie care va dainui in veci. Si acest Imparat, Isus Hristos, este Imparatul nostru. Slavit sa fie numele Lui!

Elementul nostru de baza al inchinarii al sarbatorii este inchinarea. Ne uitam la bazele care fac parte din istoria nasterii Domnului. Sunt mai multe si o sa le luam pe rand. (Din primele 5 min)

VIDEO by philadelphiamansue

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: