Scrisoare de la un Pastor din Republica Centrala Africana: Rebelii au promis ca vor distruge tot orasul nostru (Bangui), dar n-au cum sa ne omoare pe noi toti…

Stirea de azi: In mijlocul atrocitatilor comise de musulmani impotriva crestinilor majoritari, Presedintele Republicii Centrale Africane a fugit in Ciad si isi va da demisia.

VIDEO by Channel 4 News

Inainte de a posta scrisoarea pastorului John, mai intai va prezentam stirea de astazi, 9 Ianuarie 2014: Presedintele Francois Bozize a parasit tara sa si isi va da demisia. De la sosirea sa la putere în 2003, în urma unei lovituri de armata, Francois Bozize a fost ales preşedinte în 2005 şi reales în 2011 în urma unui scrutin contestat de opoziţie. Doar anul trecut rebelii au ocupat capitala in Republica Centrala Africana  si pentru prima oara, presedintele a fost nevoit sa fuga din Republica Centroafricană in Republica Democratica Congo. In prezent, cu un an mai tarziu, fortele rebele inca controleaza capitala tarii, Bangui, si atrocitatile impotriva poporul continua cu inversunare. (Photo in dreapta http://www.diacaf.com)

Luna trecuta, in Decembrie, potrivit amos news: Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie care autorizează o intervenţie militară mai intensă a trupelor franceze şi ale celor aparţinând Uniunii Africane deplasate în Republica Centroafricană, pentru a pune capăt violenţelor din această ţară.

Consiliul de Securitate a adoptat joi, în unanimitate, o rezoluţie propusă de Franţa, pe fondul informaţiilor conform cărora cel puţin 100 de persoane au fost ucise în Bangui (acest articol a fost publicat in prima saptamana din decembrie, la sfarsitul lunii decembrie 1000 de persoane au fost omorate de rebeli), capitala fostei colonii franceze, în cele mai sângeroase confruntări din ultimele luni.

Republica Centroafricană a fost afectată de confruntări între musulmani şi creştini după ce o alianţă de musulmani rebeli, sosiţi din Ciad şi Sudan, l-au înlăturat pe fostul preşedinte Francois Bozize, în luna martie. Statul predominant creştin s-a confruntat, din martie, cu un val de asasinate, cazuri de tortură şi violuri. Violenţele sunt comise, mai ales, de alianţa musulmană Seleka şi grupările creştine anti-Balaka. Rezoluţia adoptată joi autorizează trimiterea unei forţe a Uniunii Africane, vreme de un an, pentru a lua „măsurile necesare” pentru protejarea civililor şi restabilirea securităţii şi ordinii publice.

Pastorul John, prieten cu fratii Rodica si Marian Volintiru si lucrator/pastor in Republica Centroafricană  scrie din orasul Bangui, capitala din Republica Centrala Africana (populatie aprox 1 milion (UN number) unde razboiul a fortat pana in prezent ca 500,000 de locuitori sa fuga din locuintele lor. BBC a raportat ca 1,000 de persoane au fost omorati in capitala Bangui in luna Decembrie. BBC a raportat in Decembrie despre atrocitatile din Bangui:

Cel putin doi copii au fost decapitati si mii au fost inarmati in cadrul conflictelor ce au cuprins Republica Centrala africana dupa cea mai recenta lovitura de stat. ONU solicita luarea de masuri concrete pentru incetarea violentelor.

 Organizatia Natiunilor Unite a investigat recent moartea a 16 copii, care si-au pierdut viata in capitala Bangui, incepand cu 5 decembrie. ,,Suntem martorii unor violente asupra copiilor fara precendent. Din ce in ce mai multi copii sunt recrutati de grupuri armate sau sunt tinta unor cumplite atacuri razbunatoare”, a declarat Souleymane. Diabate, reprezentat al UNICEF in Republica Centrala Africana , citat de cnn.com. Anul trecut, reprezentantii ONU declarau ca numarul copiilor soldati din tara africana s-a dublat, ajungand la 6000. ,,Atacurile asupra copiilor reprezinta o incalcare a dreptului international umanitar si a drepturilor omului si trebuie oprite imediat”, a mai spus Diabate. muntenia-news.ro

Iar restul de africani, daca nu sunt amenintati de violenta, ei sufera foamete, malnutritie, boli  si lipsa de adapost. Sa ne rugam ca Dumnezeu sa-si ocroteasca copiii Sai crestini din Republica Centrala Africana si pretutindeni.

Sa ne rugam pentru poporul centroafrican si pentru fratii si surorile noastre crestine dupa ce cititi aceasta scrisoare scrisa de Pastorul John.

Capitala Bangui – jumatate din locuitori si-au parasit locuinta din cauza violentei. 100,000 de persoane dorm intr-un camp in jurul aeroportului.

Photo credit www.bbc.co.uk

Rodica si Marian Volintiru la Conferinta de tineret, Republica Central Africa 2012-August (inainte de a se declansa razboiul)

Vezi Pagina Rodica Volintiru aici – ESTE VREMEA POSTULUI SI A RUGACIUNILOR FIERBINTI

Scrisoarea Pastorului John

Scrisoarea primita de  Marian si Rodica Volintiru:
Redau aceasta scrisoare de la fratele si prietenul nostru pastorul John din Africa, cu dorinta de a ne ruga pentru familia lui si tara lui care trec printr-o situatie foarte critica.

„Dragii nostri in Isus Hristos,
La multi ani! Credem ca ati avut momente binecuvinate in bisericile voastre, cit si in caminele voastre cu faimiliile voastre. Ne bucuram daca ati avut un moment de fericire cu ai vostri dragi.

Cit despre noi, unii din voi stiu, alti inca nu dar nu am putut sarbatori craciun, si am luat risk sub armele sa mergem la servicul de anul nou, si Duminica la servicul divin cu elicopterul care zboara peste capul nostru si tunete de arme la circa 200 metri din biserica noastra. Tot acesta pentru ca sintem in situatie de razboi peste 10 luni acum. Situatia s-a agravat incepind pe 4 Decembrie.Va scriu acum pentru ca sa stiti putin despre ce se intimpla acum la noi, sau cum evoluaza situatia.

Un fratele din Maramures mi-a pus intrebarea urmatoare pentru care vreau sa va scriu si voua pentru intelesul dvs. „Noi nu intelegem cum autoritatea statului nu face ca o minima lege sa fie respectata in tara voastra iar acum nici trupele franceze care au forta militara nu sunt in stare sa mentina legalitatea”.

Puterea statului a fost cucerit de niste banditi arabi mohamedani djiadisti din toate neamurile musulmane si din diferitele tari arabe. Din soldati cari au intrat peste noi. Din padure unde s-au pregatit, au fost ajutati de tarile arabe, s-a aratat o scrisoare prin care presedintele actual, rebel fiind a cerut ajutor financiar, si cu arme si oameni pentru cucerirea mare care are in fata adica acea de a patrunde in plin in inima Africii in tarile crestine pentru a subjuga zona si sa o transforma impunind Islam ca religie.

Este un plan cunoscut de mult, dar din partea noastra a crestinilor din Africa Centrala nimeni nu s-a pregatit pentru asa ceva. Aceste trupe de rebeli musulmani au pornit din nordul tarii la circa 800 Km si n-au avut nici o rezistenta in fata lor pina cind au ajuns in capitala. Dupa cifrele erau peste 25.000 de rebeli sub conducerea multipla adica fiecare grup are pe capul sau generalul lor cu titlurile gasite in padura. Cine este general n-a fost niciodata la scoala de armata, va dati seama? Este deja un haos aici. Nici presedintele rebel n-are puterea asupra tuturora, si nici nu poate. Atuncia nimeni nu-l asculta.

Dupa intarea rebeli s-au apucat de furt, de jefuiala, de viol, de ucis oameni fara nici un rasfriu. Au adus haos oriunde in administratie au furat toate scaunele, calculatoarele, bunurile, de la oameni cit de la stat. Masinile, si tot ce se poate fura. Fiecare face ce vrea fara restringere. Acolo am ajuns in destrabalare. Pentru presedintele rebel este o strategie sa ne impuna frica, ca sa nu dorim sa ne rasculam.

Dupa 8 luni, cu atitea rautate in sate, in orase, si in capitala, multi din crestini nu au mai putut suporta. S-a creat prin sate, orase si comune un grup de rezistenta crestina de auto aparare denumita anti Balaka, in care au intrat si cei care nu sint crestini dar au fost si ei victime acestor atrocitati. Ei au combatut cu rebeli seleka care au luat putere pina cind au intrat in capitala Bangui. Sintem in faza unde capitala este transformata ca zona de razboi fiecare zi. daca in zona se gaseste dusmani, vor intra in conflict si populatia este victima. Soldati francezi au sosit in acest moment.

Si noi am crezut ca au toate armamentele sa opreasca acesta situatie. Dar dupa o luna ne dam seama ca francezi vor sa fie cu unii si totodata cu alti.

Noi ca biserica prin harul care mi-a dat Domnul, am vorbit cu multi pastori si liderii crestini, trebuie sa ne intilnim intr-o noapte de veghe pe 31 Ianuarie pentru un program care denumim „strigatul de noapte catre D-zeu pentru natiunea” Acolo vreau cu ajutorul D-lui sa le arata ce va fi pe viitor, si cum trebuie sa facem fiind pe prima linie.

Rugati-va ca poporul crestin sa nu mai plinga. Este timpul sa ne rugam ca D-zeu sa ne dea intelepciune, si sa intelegem cum trebuie sa traim de acum in colo daca nu avem nici un ajutor din afara. Dece? pentru ca crestini au plins, si-au cerut iertare din partea D-lui pentru pacatele lor, dar situatia se inrautaceste din ce in ce mai mult. Unii incep sa pierd incredere in D-zeu pentru ca nu au baze puternice a credintei lor ca sa reziste in strimptorare. Intilnirea noastra este foarte importanta, pentru intarirea credintei, si crestini trebuie sa se adapteze in conditiile actuale si sa traiasca credinta lor in Domnul.

Slavim D-lui caci de doua zile nu s-a ucis nimeni. Probabil pentru ca multi straini fug din tara si sint evacuati prin avioane si masini spre tarile din Ciad, Mali, Senegal, Costa de Fildes, Camerun etc…vedeti pe harta. Rebeli din Ciad au promis ca vor distruge tot orasul Bangui unde sintem, sau toata tara dupa evacuarea lor, ei vor reveni. Dar eu cred ca este doar amenintare. N-au cum sa ne omoara pe noi toti.

Domnul sa fie cu voi. pe curind!
Impreuna in Domnul Isus.”

3 comentarii (+add yours?)

 1. gabi c
  ian. 11, 2014 @ 23:18:33

  Haideti! sa ne unim cat mai multi si cine se pricepe sa creeze o petitie on-line pentru ONU si Guvernul Statelor Unite ca sa intervina si in aceasta tara unde fratii nostri sufera.

  • rodi
   ian. 13, 2014 @ 00:28:10

   Gabi,
   ONU are prezenta acolo, in soldati francezi, dar intr-un razboi tip civil, atrocitatile sunt greu de a fi oprite. Au nevoie de rugaciune multa, ca Dumnezeu sa-i ocroteasca de acesti oameni demonici.

 2. Trackback: o privire in trecut…. 2014 | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: