Beniamin Fărăgău – Aleși prin sfințire si Sfințirea prin suferință (Conferinta Sfânt Oradea)

 Beniamin Faragau Sfant

Aleși prin sfințire

Nu stiu de ce ati ales subiectul sfintirii. Cred ca e cel mai greu subiect  pentru tinerii din ziua de astazi si eu nu vreau sa va spun multe lucruri, dar ascultand cantarile voastre, am vazut ca ati vorbit despre doua lucruri: In primul rand despre sfintenia lui Dumnezeu si majoritatea cantarilor au fost despre EL- El este sfant. Dar in ultima cantare, practic, ati intregit imaginea cand ati spus ‘Fiti si voi sfinti – in toata viata noastra’. Aceasta este porunca lui Dumnezeu, „Fiti sfinti, ca Eu sunt sfant.”

Cand Dumnezeu l-a creat pe om, l-a creat dupa chipul si asemanarea Sa. Dumnezeu a zis, „Sa facem om dupa chipul nostru, dupa asemanarea noastra. Acum, Biblia spune ca Dumnezeul nostru e nevazut, Biblia spune ca Dumnezeu este dragoste. Niciunul dintre noi nu L-am vazut pe Dumnezeu. Nu poate un om sa-L vada, sa traiasca, spune Scriptura. De aceea, intrebarea este: Ce e aceea, sa fi creat dupa chipul lui Dumnezeu? Imaginati-va un om inaintea voastra si sunt trei coordonate esentiale pe care cred ca trebuie sa le asez in dreptul  chipului lui Dumnezeu:

  1. Nevoia de Dumnezeu (sau relatia cu Dumnezeu)
  2. Nevoia de semnificatie (sau relatia cu mine insumi)
  3. Nevoia de comuniune (sau relatia cu semenii)

„Care este cea mai mare porunca?” l-a intrebat odata un carturar pe Domnul Isus.  Si El a zis, „Sa-L iubesti pe Domnul Dumnezeul Tau, cu toata inima ta, cu tot cugetul tau, cu toata puterea ta, si pe aproapele tau  ca pe tine insuti. Observati, in lege, practic Dumnezeu intareste principiul creatiei: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul Tau, si pe aproapele tau, ca pe tine insuti. De aicea deriva  cele 3 relatii fundamentale sau cele trei nevoi fundamentale. In 2 Petru 1:3 ni se spune ca: Dumnezeiasca Lui putere ne-a dăruit toate lucrurile necesare pentru viaţă şi evlavie, prin cunoaşterea Celui Ce ne-a chemat prin slava şi virtutea Lui. Dragii mei, relatia cu Dumnezeu este prioritara. Omul se face sau se desface, plecand de la relatia cu Dumnezeu. Cand ma instrainez de Dumnezeu, cand Il pierd pe Dumnezeu, ma pierd pe mine insumi si pierd toate relatiile. Si daca sunt probleme in viata mea si sunt probleme in jurul meu, este din pricina relatiei mele cu Dumnezeu, care nu functioneaza. A fi sfant inseamna a fi pus deoparte pentru Domnul.

Acum, ca sa-L cunosc pe un Dumnezeu nevazut, eu nu pot urca la El. El este dincolo, El este transcendent. Dar El a coborat spre noi, a coborat spre fiecare dintre noi pe cateva mijloace:

  1. In primul rand e in constiinta noastra. Pavel spune in Romani: Ce se poate cunoaste despre Dumnezeu, le este descoperit in ei, caci le-a fost aratat de Dumnezeu.
  2. Dar apoi este descoperit in jurul nostru, in toata creatia lui Dumnezeu. In adevar, insusirile Lui nevazute, puterea Lui vesnica, Dumnezeirea Lui se vede lamurit cand te uiti cu bagare de seama la lucrurile facute de El. Asa ca nu se pt dezvinovati.
  3. Apoi, Dumnezeu se descopera pe Sine in felul in care guverneaza istoria. Noi am cantat: Esti Stapan pe-ntregul pamant. Este stapan in intreaga istorie. Dragii mei, El ridica si El coboara civilizatii si popoare. Cu alte cuvinte, istoria este in palma lui Dumnezeu. Daca cititi cartea Isaia, Isaia vorbeste despre un Dumnezeu care poate prevedea lucrurile, poate face sa se intample lucrurile.
  4. In al patrulea rand, Domnul Isus Hristos este chipul adevaratului Dumnezeu. Cand Filip spune, „Aratani-L pe Tatal si ne va fi deajuns.” Domnul Isus spune, „Cine M-a vazut pe Mine L-a vazut pe Tatal. „Cum zici tu, dar, Filipe, ‘Aratani-L pe Tatal?’ De atata vreme sunt cu voi si nu M-ati cunoscut?”
  5. Dar mijlocul special, daca vreti, sau primar, cea mai importanta sursa a revelatiei este Scriptura. Domnul Isus Hristos, vorbind la Sarbatoarea Corturilor cu Fariseii, le spune, „Cercetati Scripturile socotind ca din ele aveti viata vesnica. Dar, tocmai ele vorbesc despre Mine.” Toata Scriptura ni-L prezinta pe Domnul Isus. Si nu la intamplare spune El, „Si viata vesnica este aceasta, „Sa te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat si pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu.”

Dar Scriptura este complicata si grea, mai ales pentru voi. Traiti zile in care se citeste Biblia din ce in ce mai putin. Mintea noastra este formatata doar pentru reclame, daca-i mai mult de 3 randuri, nu mai putem citi si nici retine. Ce sa faci cu carti, daca esti la scoala si trebuie sa dati examane, probabil ca mintea voastra incepe sa functioneze mai bine. Cand vii la Scriptura este un tom de 1000 de pagini, scris marunt, pe foita subtire. Ce sa faci cu ea? De unde sa o apuc? Dragii mei, uitati-va la imaginea din fata voastra, cum anume ma apropii de Scriptura.

Istoria Binecuvantarii 26 carti

1. Cunoaste-l pe Dumnezeu prin Biblie. In primul rand, Dumnezeu S-a revelat pe Sine in 66 de carti ale Scripturii. Eu numesc Scriptura: Gradina in care Dumnezeu si-a lasat urmele pasilor. Sau s-o pun intr-un termen mai sofisticat: Este spatiul sacru al revelarii de Sine a lui Dumnezeu. Pentru ca in biserica noastra lucram cu studentii de foarte multi ani, ei vin si pleaca. Si cum facultatile s-au redus la 3 ani, eventual mai ai un masterat de 2 ani si un doctorat de 3 sau 6 ani, si daca te mariti sau te insori ramai in Cluj for good. Si noi ne bucuram de toti ce vin de peste tot din tara. Avem o multime de Oradeni la noi, ne-am pus o intrebare simpla: Cum asezi baza cea mai larga, in timpul cel mai scurt, in cunoasterea lui Dumnezeu. Dragii mei, am incercat in viata mea de toate. Am predicat 3 ani de zile, in fiecare Duminica din cartea Galateni. Trei ani din Galateni, 6 capitole mici. Le citesti in 15-18 minute toata cartea. Pe urma, am predicat 3 ani din Coloseni. Ne-a prins revolutia, am vorbit din Coloseni si m-am oprit dupa 6 ani si am zis: Cate vieti imi trebuiesc sa ajung sa-L cunosc pe Dumnezeu? Si a trebuit sa schimb vitezele. Si pe urma am incercat sa le inghesui mai mult si mi-am dat seama ca nu poti lua prea putin pentru o carte.

Eu consider ca Scriptura este ca o iubita. Iti faci timp pentru ea, o cunosti. Nu? Nu. Eu am una de 38 de ani si inca n-am ajuns s-o cunosc. Am croit prin Scriptura o carare si acesta este programul Istoria Binecuvantarii. Avem 26 de carti care compun coloana vertebrala a Scripturii. Toate cartile-s importante, dar unele, de pilda sunt mai importante ca altele. Isaia e mai importanta ca Naum in revelarea Domnului Isus Hristos. Apoi, in fiecare an avem o panorama asupra Scripturii. Dar intalnirea noastra este cu o carte a Scripturii. Ce e foarte important la o prajitura e sa pui ce trebuie in ea, cat trebuie si in ce ordine trebuie. Prajiturile, sau painea coapta dupa reteta lui Dumnezeu sunt cartile din Biblie, nu versetele, dragii mei. Biblia nu a avut nici capitole, nici versete. A avut texte. Sunt scrisorile iubirii lui Dumnezeu, catre noi, mireasa lui Hristos. Si de aceea, daca vrei sa-L cunosti pe Dumnezeu, trebuie sa iei painea coapta dupa reteta Lui, cate o carte din Biblie. De-alungul vietii mele am constat ca sunt cateva principii pe care nu le mai negociez si pe care incerc sa le transmit celor din jurul meu. Daca vrei sa-L cunosti pe Dumnezeu trebuie sa ai ambitia sa-L cauti in toata Scriptura. In 80 de ore citesti Biblia de la un capat la celalalt.

2. In al doilea rand trebuie sa iei carti din Scriptura, nu deschizi Biblia la intamplare. Biblia nu este o magazie de materie prima din care-ti cumperi ce vrei si faci ce vrei cu ele. Biblia este sacra, te descalti in fata ei, ca in fata rugului aprins.

3. In al treilea rand trebuie sa asezi o baza Vechi Testamentala solida, pentru ca altfel, nu intelegi nimic din Noul Testament. N-ai decat cuvintele, dar concepturile, greutatea, implinirea profetiilor, promisiunilor Nou Testamentale. (din primele 15 minute, mai sunt 2 ore din mesaj)

Sfânt? – OraDeo 9  www.oradeo.ro VIDEO by Conferința Oradeo

Sfinți prin suferință

Beniamin Faragau

Cati dintre noi suntem gata sa platim pretul sfinteniei? Toti ne-am bucura de bucuria ei, de placerea sfinteniei, dar nu ne prea intereseaza durerea si suferinta sfinteniei. Despre asta as vrea sa vorbesc in seara aceasta: Sfintirea prin suferinta. Dimineata, am vazut ca am fost alesi prin sfintirea  lucrata de Duhul Sfant. N-am fost alesi la sfintire, ci am fost alesi prin sfintire. Si asta inseamna ca sfintirea este obligatorie. Practic, sfintirea este modelarea prin care Dumnezeu, prin toti cei chemati, ii alege pe cei alesi. Cu alte cuvinte, daca nu urmaresti pacea si sfintirea nu vei vedea pe Dumnezeu. Mi-am pus apoi o intrebare, am interpretat corect primele doua versete si vresetele 3-9 ne-au vorbit despre o mantuire ca sfarsit al credintei. Am fost nascuti din nou prin invierea lui Hristos din morti, dar vom fi mantuiti doar daca credinta noastra ramane in picioare in modelul sfintirii, in cuptorul suferintei. Despre asta as vrea sa vorbesc in seara aceasta, despre sfintirea prin suferinta.

Daca va uitati la imaginea care urmeaza, tineti minte si duceti cu voi imaginea aceasta, Dumnezeu nu ne-a ales mai intai ca sa ne sfinteasca mai apoi. Ci ne sfinteste mai intai ca sa aleaga pe cei care doresc sfintirea cu toata inima lor si care platesc pretul sfintirii. Cu alte cuvinte, alegerea noastra este la sfarsit de drum, nu la inceput de drum. Si uitati-va cum prezinta Pavel mantuirea in imaginea urmatoare. Mantuirea este un inceput de drum, o intrare pe poarta, este o alergare pe cale, si o ajungere la tinta. Noi am fost nascuti din nou la o nadejde vie, la o mostenire nestricacioasa, neintinata care nu se poate vesteji, dar ea este pastrata in ceruri pentru noi. Si sunt foarte multi care cad pe drum, foarte multi care intorc spatele lui Hristos, foarte multi care se intorc inapoi la lucrurile pe care le-au varsat, cum spune Petru in a doua epistola, la viata lor trecuta. Faptul ca am fost nascuti din nou prin invierea lui Isus Hristos din morti, nu inseamna ca suntem si mantuiti. Noi trebuie sa trecem prin procesul sfintirii si aici sunt toate durerile si ispitirile noastre. De aceea, in Evrei 12:14 spune, „Urmariti pacea cu toti, si sfintirea, fara de care nimeni nu va vedea pe Domnul.”

Sfintirea, deci, dragii mei, nu este optionala si nu este nici pe un covor rosu, presarat cu petale de trandafir. Sfintirea este dupa ce covorul s-a strans, petalele s-au vestejit, sunt doar spinii. Si eu cred ca asta este durerea sfintirii pe care nici unul dintre noi nu o poate evita. Sfintirea noastra este scopul lui Dumnezeu pentru noi, inca inainte de intemeierea lumii, in El, in Hristos. „Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii ca sa fim sfinti si fara prihana inaintea Lui.” Cu late cuvinte, cand Dumnezeu a intocmit in Sine insusi planurile Lui, El a stiut exact ce fel de oameni vrea sa primeasca in prezenta Lui. Si neprihanirea mea nu-i suficienta, dragii mei, am nevoie de neprihanirea Domnului Isus Hristos. Si de aceea, Scriptura spune, „Toti cei care v-ati botezat in Hristos, v-ati imbracat cu Hristos.” Doar sfintenia si neprihanirea Lui ne sunt suficiente.

Dar Dumnezeu a facut absolut totul ca sfintirea mea sa nu ramana doar pe acte, sa fie si o sfintire in fapte. De pilda, Dumnezeu L-a dat pe singurul Sau Fiu ca sa ne rascumpere, ca sa ne ierte, ca sa ne infieze, ca sa ne pecetluiasca cu Duhul Sfant. In Efeseni 1:13 spune, „Si dupa ce ati auzit Cuvantul adevarului, Evanghelia mantuirii voastre, ati crezut in El si ati fost pecetluiti cu Duhul Sfant, care fusese fagaduit si am fost pecetluiti cu Duhul Sfant pentru rascumpararea pe care Dumnezeu a pregatit-o pentru noi. Sfintirea o face Duhul Sfant cu o singura conditie: Sa nu-L intristezi si sa nu-L stingi. Dragii mei, Dumnezeu nu da buzna in vietile noastre, nu intra cu cizmele in vietile noastre, El sta la usa si bate, Il poti primi sau Il poti refuza. La fel lucreaza si Duhul Sfant in viata noastra. Poti sa spui: Nu, multumesc; n-am nevoie de lucrarea Ta. Nu doresc sa fiu sfintit. Imi place pacatul, ma pot balaci in el mai departe. La urma o sa vad ce o sa fie. Dragii mei, la urma va fi ceea ce Scriptura ne spune ca va fi: Dumnezeu va alege graul de neghina, pe unii de altii. Va separa oile de capre. Va spune celor de la dreapta Lui, „Venit,” celor de la stanga, „Plecati de la Mine.”

De unde stiu ca sunt in procesul sfintirii, sau pe calea sfintirii? Nu cred ca e suficient sa organizati o conferinta. Problemele incep dupa ce coboram de pe munte, dupa ce ne intoarcem la viata de zi cu zi, dupa ce ispitele bat la usa in viata noastra. Spuneam ca Dumnezeu asteapta de la noi o sfintire de fapte. O sfintire in fapte, nu in acte. O sfintire, dragii mei, in viata  de zi cu zi. Ascultai inca odata textul de dimineata: Dumnezeu, in prestiinta Lui, in atotstiinta Lui  ne-a ales prin sfintirea lucrata de Duhul Sfant  spre ascultare. Ascultarea nu-i o idee, nu-i o teorie. Ascultarea este in conformitate cu poruncile Lui Dumnezeu, in lucrurile mici si lucrurile mari. Iar daca ascultarea s-a frant, slavit sa fie Domnul pentru sangele jertfei de ispasire a Domnului Isus Hristos, pentru mijlocirea Lui de Mare Preot. Si Dumnezeu poate restaura relatia mea, poate continua in felul acesta sfintirea in viata mea. (Din primele 7 minute, mai sunt 47 de minute din mesaj)

POZE de la CONFERINTA

Photo credit Facebook At Biserica Penticostală Maranata.

Photo credit Facebook At Biserica Penticostală Maranata.

Photo credit Facebook At Biserica Penticostală Maranata.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: