Descoperire arheologică descifrată cu referinţă la inviere mesianică

Ii multumesc lui Tim Dhuby pentru aceste poze, din Revista Calea Credintei nr. 390-391, septembrie-noiembrie 2013. Redau un fragment din articol (prima pagina / poza) pentru cei care incearca sa citeasca textul de la un ecran mic:

Pe partea de est a Marii Moarte (Iordania) a fost descoperita, cu mai multi ani in urma, o placa cu dimensiunea de 40 / 80 cm, scrisa in limba ebraica si datata in perioada secolului intai. O perioada indelungata de timp, experti in vechea limba ebraica au incercat sa descifreze mesajul compus din 87 de randuri. Totusi in luna iulie a anului 2008, profesorul Israel Knohl, (in imagine), un evreu religios care preda Tanach si Talmud la universitatea ebraic din Ierusalim, a putut rezolva misterul mesajului de pe aceasta placa. In continutul acelei scrieri ne este prezentat arhanghelul Gavril inviindu-L din morti, dupa  trei zile pe „Domnul Domnilor”, al carui sange se varsa ca ispasire pentru pacatele poporului.

Profesorul Knohl a spus, „Acest text este un text revolutionar. Va trebui sa ne revizuim intelegerea cu privire la istoricul Isus. Avem veriga ce ne lipsea dintre iudaism si crestinism. Am in fata mea o conceptie iudaica necunoscuta noua, care afirma ca sangele varsat al lui Mesia este necesar pentru iertarea colectiva a poporului. Ideea unui Mesia care sufera si dupa trei zile inviaza din mort, ca atare este ceva nou in iudaism.”

Iar la pagina/poza a 2-a, cateva comentarii cu privire la aceasta descoperire. (Am gasit si un articol in limba engleza asupra acestei descoperiri arheologice: Ancient Tablet Ignites Debate on Messiah and Resurrection, aici – http://www.nytimes.com/2008/07/06/world/middleeast

 Pagina 2-a

Alte articole de interes

ENGLEZA

4 comentarii (+add yours?)

 1. Dorin P
  ian. 21, 2014 @ 21:10:30

  Reblogged this on Christ4roNews.

 2. Tim Dubhy
  ian. 26, 2014 @ 05:36:40

  Redau aici o discutie avuta pe Fcebook cu prietenul meu mesianic din Cluj:

  • Messianic Restorer Textul acesta (“Aşteptările poporului Israel din perspectivă politică”, care a aparut in Calea credintei) e absolut bulversant… Din mai multe puncte de vedere…

  • Tim Dubhy dezvolta ideea… din care puncte?

  • Messianic Restorer Îţi dau un răspuns „feibuchisit”, adică nu unul bazat şi greu demolabil: în primul rând, YHWH era recunoscut printre popoare ca fiind Zeul care condamnă sacrificiile umane, iar „îmbunarea” Sa, ispăşirea, se realiza în exterior prin sacrificii (în diferite forme, vegetale, animale, libaţii, sac, cenuşă etc.) şi în interior prin pocăinţă şi lacrimi. Iudaismul streamline nu avea concepţia unui ispăşitor uman. Aşadar, e absolut remarcabilă această descoperire, dar nu e nouă…

  • Messianic Restorer În al doilea rând, trecem de la soteriologie la teologie şi ontologie: cum ar putea sângele unui om să facă ispăşire pentru păcatele sale ŞI ale altora, dacă sângele lui e întinat?… Iar dacă nu e întinat de păcat, cum de nu e aşa?… În cele din urmă, nu e tot om?…

  • Messianic Restorer Va trebui să văd ce scrie Knohl în cartea lui „Mesia dinainte de Mesia”…

  • Tim Dubhy cum adica Mesia dinainte de Mesia?

  • Tim Dubhy Pai, un Om, cu sange neintinat, deci perfect, putea sa fie asa doar daca era Dumnezeu inomenit, adica exact ce a fost Mesia Yeshua! Si, in acest mod, putea face si ispasirea prin jerfirea propriului trup, respectiv varsarea propriului Sau sange neintinat…

  • Messianic Restorer Vezi că Israel Knohl are o carte publicată la ed. Dacia: „Mesia dinainte de Iisus – Slujitorul pătimitor din manuscrisele de la Marea Moartă” Eu o am codex în limba română şi pe suport electronic în engleză. Şi nici în privinţa Manuscriselor de la Marea Moartă nu stau rău, dar nu am avut timp pentru a le studia.

  • Tim Dubhy http://www.jsri.ro/…/no_10/petrumoldovan-recenzie.htm

  246-247
  http://www.jsri.ro
  Key words: Jesus, Israel Knohl, Mesia, Menahem, Paraclet, mesianic identity, Qumran, The Last Supper, the suffering servant

  • Tim Dubhy „De ce a interzis Iisus sa i se faca cunoscuta identitatea mesianica, de ce nu reiese din Evangheliile Sinoptice ca el însusi s-ar fi vazut ca un mantuitor divin? Autorul evidentiaza faptul ca Iisus „s-a socotit Mesia si s-a asteptat ca Mesia sa fie abandonat, ucis si apoi sa reînvie dupa trei zile, deoarece tocmai aceste lucruri se crede ca s-ar fi întamplat unui conducator mesianic care a trait cu o generatie înainte de Iisus”(p.14). „… si totusi, Evangheliile dau ideea ca Isus stia ca este Mesia si ca S-a vazut ca Mantuitor divin”….eu asa inteleg citind Evangheliile… apoi, Isus nu S-a luat dupa altul (dupa ideile altuia), ci El era adevaratul Mesia, spre deosebire despre „falsul Mesia” (adica Menahem) la care face referire Knohl

  • Tim Dubhy „Knohl afirma ca vorbele lui Iisus la Cina cea de Taina demonstreaza relatia stransa care a existat între el si Menahem. Iisus s-a considerat Mesia, si-a anticipat patimile si moartea, iar viziunea sa despre abandonarea si reînvierea sa s-a bazat pe viata si moartea predecesorului sau. Knohl considera astfel ca Iisus a fost cu adevarat „celalalt Paraclet”, cel de-al doilea Menahem. ” Knohl o cam da de gard… ptr ca din Ioan 14 si 16 reiese ca Altul era Paracletul (adica Duhul Sfant) si ca Acesta urma sa fie trimis de El (Isus), nu ca ar fi fost chiar El!

  • Tim Dubhy Knohl face referire la urmatoare descoperire si abordare a ei „O inscripţie de pe o piatră găsită în apropierea Mării Moarte îi intrigă pe cercetători deoarece acolo se vorbeşte despre un alt Mesia, care a existat înaintea lui Iisus şi chiar se vehiculează că Fiul Domnului l-ar fi imitat pe acesta. Pe piatra înaltă de un metru, găsită la Marea Moartă, se vorbeşte despre un bărbat care ar fi condus o armată împotriva romanilor şi care a fost lăsat să putrezească pe un câmp când a murit. Dar… aici intervine informaţia şocantă. Îngerul Gabriel ar fi apărut şi i-ar fi spus acestuia „După trei zile, trăieşti!”, semnificând că la trei zile de la moartea sa, bărbatul, un adevărat Mesia, a înviat.

  Mai mult: http://www.libertatea.ro/…/iisus-teorii-biblie…

  Blasfemie sau adevăr? Cele mai revoltătoare teorii despre Iisus | Libertatea.ro
  http://www.libertatea.ro
  Blasfemie sau adevăr? Cele mai revoltătoare teorii despre Iisus

  • Tim Dubhy daca e asa, Knohl s-a departat de adevar, cautand corespondente intre Menahem, falusl Mesia, si Yeshua, adevaratul Mesia (dar pe care Knohl inca nu Il recunoaste!)

  • Messianic Restorer N-am citit demult cartea lui Knohl… Oricum, în seara asta mă simt mistic, astfel încât o voi vira spre misticismele „gematriei” Să le luăm pe rând. 1: Menaħem este o denumire sinagogală străveche pentru Mesia. 2: suma cifrelor care formează termenul menaħem, „Mângâietorul/Consolatorul”, este 138: litera mem are valoarea numerică 40, nun = 50, ħet = 8, mem = 40. Aici cineva ar putea întreba: „Şi ce dacă?”… Ei bine, coincidenţă sau nu, acest număr, 138, este şi suma altor titluri care urmau să-i fie date Celui care avea să vină, de exemplu Ţemaħ, „Odrasla” (Ieremia, 23:5; Zaharia, 6:12.) Dar Ţemaħ, pentru rabini, semnifica şi Neţer, „Vlăstarul” din Isaia, 11:1, şi Maşiyaħ, aşa că, atunci când vorbeau despre Mesia, rabinii înţelegeau automat „Mesia, adică Menaħem/ Mângâietorul, Ţemaħ/ Odrasla şi Neţer/ Vlăstarul”. 3 Yeşua, atunci când spune despre un „alt Mângâietor”, referindu-Se la Duhul Sfânt, spune în mod implicit despre Sine că este Mângâietorul iniţial, Menaħem. 4. Ce înseamnă „alt”?… Limba greacă are doi termeni pentru „alt”: allos care „exprimă diferenţă numerică şi denotă un altul de acelaşi fel”, fiind distinct de heteros, care exprimă „o diferenţă calitativă şi denotă un altul de un fel sau sortiment diferit.” În Ioan, Yeşua vorbeşte despre allon parakleton, “un Altul, dar de natura Mea.”

  • Tim Dubhy poate nu ai citit atent „Knohl face referire la urmatoare descoperire si abordare a ei „O inscripţie de pe o piatră găsită în apropierea Mării Moarte îi intrigă pe cercetători deoarece acolo se vorbeşte despre un alt Mesia, care a existat înaintea lui Iisus şi chiar se vehiculează că Fiul Domnului l-ar fi imitat pe acesta…”…cw iti zice IMITARE? ISUS din NAZARET NU A IMITAT PE NICI UN FALS MESIA!!!!!!!!!!

  • Tim Dubhy Knohl considera astfel ca Iisus a fost cu adevarat „celalalt Paraclet”, cel de-al doilea Menahem…..”… cand zici CELALAT, inseamna ca a mai fost unul inainte… dar daca Isus a fost un Paraclet, atunci e Primul..caci al doilea Paraclet, Duhul, Il va urma pe El!

  • Tim Dubhy mie imi cam miroase chestia asta… e destul de departe de Scriptura ce o citesc…e doar o parere a unui evreu care nu L-a inteles pe Mesia al Noului Legamant!

  • Messianic Restorer Voi reciti cărţulia…dar să nu uiţi de efervescenţa perioadei respective… Poporul fierbea, expectaţia mesianică era la paroxism… Clar că cei care spuneau „Eu sunt Îndelung-Aşteptatul!” aveau auditori, mai ales cei iute de pumnal…

  • Tim Dubhy pai da… stiu ca exista o serie de falsi Mesia (http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_Messiah_claimants)… dar asta nu insemna ca aveau si dreptate… sau ca cei ce sustin ceva de genul au si dreptate..

  Jewish Messiah claimants – Wikipedia, the free encyclopedia
  en.wikipedia.org
  The Messiah in Judaism has a number of interpretations, historical and eschatolo…See More

  • Messianic Restorer OK, am recitit şi m-am lămurit cu Israel Knohl. Scrie foarte frumos despre absolut nimic: speculaţii.

  • rodi
   ian. 26, 2014 @ 18:12:49

   Tim, discutia e f. buna. Si in articolul citat de mine de la New York Times, in L. Engleza, Knohl face speculatii la fel ca cele citate de tine. Este o zicala americana care i se potriveste bine lui Knohl: Refuza sa vada ce e chiar in fata ochilor lui. Knohl va crede orice, in afara de adevarul adevarat ca Isus este Mesia.

   • Tim Dubhy
    ian. 27, 2014 @ 03:40:53

    poate va urma… are din ce in ce mai multe dovezi..acum Duhul Domnului sa lucreze in el si sa ii deschida ochii… ca apoi va intelege tot ce trebuie sa inteleaga!

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: