Dumnezeu Tatal Introducere (1) – Ted Doru Pope

knowing God

Emisiunea Logos realizata de Dan Miclea cu Dr. Crini Rad si Pastorul Ted Doru Pope, Biserica Logos din Seattle, Washington. 7 Februarie 2014 pe Soundcloud.

Cateva notite din podcast:

Pastor Ted Doru Pope

Dumnezeu este un concept care este folosit aproape in toate religiile lumii. In panteism, Dumnezeu este in toate lucrurile. Altii considera ca Dumnezeu este si in plante si in natura. Din astfel de religii s-a strecurat si in lumea contemporana grija aceasta excesiva pentru natura, pentru mediu inconjurator. Nu numai pentru mediu, dar si pentru animale. Oamenii dau mai cu placere pentru ca sa salveze o balena sau niste caini, decat sa dai pentru salvarea unui copil. Daca exista un incendiu undeva, oamenii intra in casa sa salveze pisica, pentru ca e legat de pisica. Ma rog, afectiunea noastra este in locuri gresite. Deci, Dumnezeu poate fi considerat ca este in toate lucrurile. In alte credinte, cum e in Islam, Dumnezeu este unul singur. Deci nu este o Trinitate, ci este o singura persoana care este absolut stapanitor  la toate lucrurile. Nu neaparat iubeste, dar are legi, are porunci care trebuie implinite, si daca astea le faci, s-ar putea sa-l vezi pe Dumnezeu.

In crestinism, Dumnezeu este prezentat in Cuvantul Sau din Biblie. Cel mai bine putem sa-l cunoastem pe Dumnezeu de aici, din Scripturi. El este o persoana, in primul rand, El este prezentat ca fiind o persoana.

~~Intrebare: Care sunt calitatile Sale atunci? Cand vorbesti despre o persoana, ne gandim neaparat la om ca si o persoana sau ne gandim la Dumnezeu ca avand calitati a unei persoane, pe care noi le avem? Pentru ca, de cate ori oamenii se gandesc la o persoana, ei se gandesc la ‘om’, care are trup si Dumnezeu nu are trup.

Cand vorbim de persoana, nu vorbim despre trup neaparat. Desi poate am intrat intr-un alt subiect aici, mai tarziu, ap. Pavel  vorbeste despre trupuri pamantesti si trupuri ceresti. Domnul Isus Il prezinta pe Dumnezeu ca fiind Spirit, ca fiind Duh si spune, „Cine I se inchina, se inchina in trup si in adevar.” Dar Dumnezeu este persoana in sensul ca este distinct de alte fiinte, de ce are ‘personhood’, deci este distinct de natura, de alte fiinte, de alte lucruri, este aparte. Are calitatile unei persoane. Sigur, ca in Biblie, Dumnezeu este prezentat cu calitati antropomorfice, umane, ca sa intelegem cum este Dumnezeu. Astfel, Dumnezeu are ratiune, El gandeste. El planifica, organizeaza, iubeste, se manie, este credincios, este drept- astea-s atribute ale lui Dumnezeu. Noi facem o lista cu atributii, asa cum ne este descoperita si cum este descris in Cuvantul lui Dumnezeu.

~~Intrebare: Poti sa descrii putin antropomorfa? Cum intelegi teologic si practic imaginile pe care le avem asupra lui Dumnezeu?

De exemplu, Biblia spune ca Dumnezeu gandeste. Noi ne gandim imediat la gandirea noastra si la ce suntem capabili, ca noi avem ratiune si ca noi gandim. Unii chiar au crezut ca Dumnezeu este numai minte, adica numai gandire, numai ratiune si este impersonal, deci El nu are fiinta, nu e o persoana ci e o emanatie  a unei inteligente fantastici, superioare si un fel de computer impersonal, care a avut capacitatea sa gandeasca, sa programeze tot ceea ce este. Dumnezeu este scris ca fiind unul care se razgandeste, sau ii pare rau ca a facut unele lucruri. De asemenea, Dumnezeu se bucura, Dumnezeu se manie, in alta parte spune ca se zbate inlauntru, in El. Deci Dumnezeu este descris cu calitati umane, calitati care sunt exprimate in experienta umana, ca noi sa intelegem ceva despre Dumnezeu, despre felul in care El interactioneaza cu omenirea. Altfel, noi n-am fi putut sa-L cunoastem.

Daca luam pildele Domnului Isus Hristos, Domnul Isus Hristos ia o pilda ca sa exemplifice un adevar spiritual. Ia ceva ce e posibil sa se intample in viata omului, ca uitandu-ne la pilda sa facem paralela intre asta si un adevar spiritual.

~~Intrebare: Cum poate sa-i para rau lui Dumnezeu, daca El cunoaste trecutul, prezentul si viitorul? Ne pare noua rau de un lucru, dar nu am stiut cum o sa iasa, dar Dumnezeu, care a facut cerurile si pamantul, l-a facut pe om si El a stiut istoria dinainte. Cum poate lui Dumnezeu sa-i para rau, cand El a stiut dinainte ceea ce o sa se intample?

Da, deci regretul acesta a lui Dumnezeu, sau parerea asta a lui Dumnezeu  nu este despartita de precunoasterea lui Dumnezeu si de faptul ca Dumnezeu a stiut ca omul va cade in pacat si ca omul va pacatui si ce se va intampla. Astea sunt consecintele prevazute. Astea sunt consecintele pacatului. A spus: Cea mai mare  consecinta, in ziua in care vei pacatui, vei muri. Deci regretul lui Dumnezeu sau parerea lui Dumnezeu si vedem adesea aceasta in Geneza cap. 6, unde lui Dumnezeu ii pare rau ca l-a facut pe om. Dupa aceea, mai tarziu, ii spune lui Moise ca ii pare rau ca l-a rascumparat pe Israel si vrea sa-l nimiceasca. Mai tarziu ii pare rau ca a ingaduit alegerea lui Saul ca imparat. Parerea de rau a lui Dumnezeu, cel putin pentru mine, cum o inteleg eu, nu este un regret tip: N-am stiut ca se va intampla asta, ca in open theology sau teologia de proces, in care Dumnezeu invata pe parcurs ce se intampla, lucrurile, istoria si tot ce se intampla si pe parcurs ce se desfasoara, Dumnezeu ia cunostnta de ele.

Revenind la regretul lui Dumnezeu,

 1. Regretul lui Dumnezeu, deci,nu este provocat de faptul ca a fost surprins de un rezultat a ceea ce s-a intamplat, in primul rand.
 2. In al doilea rand, regretul lui Dumnezeu nu manifesta sau decsrie neputinta Lui Dumnezeu fata de evenimentul respectiv.
 3. Nu este nici surprins de ceea ce se intampla, ca si cand El n-ar fi stiut ca lucrul asta s-ar fi intamplat
 4. Si cand Biblia spune ca Dumnezeu a regretat sau i-a parut rau este mai degraba descrierea unei suparari a lui Dumnezeu, nu din cauza ca El n-a stiut sau a neputintei Sale, sau lipse de programare pe care a facut-o, ci din cauza ca noi suntem inclinati spre lucrurile acestea, in care noi mergem spre cadere, spre esec, spre dezastru.

Sa-l luam pe Saul, [ca exemplu] i-a parut raut lui Dumnezeu ca a fost ales Saul? Nu, doar Dumnezeu  a spus cum sa fie ales Saul si cum sa se procedeze cu el, el a fost programat. Dar raspunsul lui Dumnezeu la problema lui Saul este ca poporul a vrut un imparat cum aveau neamurile si Dumnezeu le-a dat un imparat dupa imaginea pe care ei au dorit-o. Era acesta imparatul ales de Dumnezeu? Nu era imparatul ales de Dumnezeu, in sensul in care Dumnezeu ar fi vrut sa le dea un imparat. Deci, n-a venit de la Dumnezeu, ci a venit ca un raspuns la dorinta oamenilor. Pe de alta parte, si lucrul acesta este folosit de Dumnezeu, si acest esec este folosit de Dumnezeu, ca sa pregateasca calea venirii unui imparat ales de Dumnezeu, dupa inima lui Dumnezeu, Imparatul David, care va deveni imparatul genealogiei din care va veni pana la urma Mesia, a carui urmas va sta pe vecie pe tronul de domnie al Imparatiei lui David. Deci, regretul lui Dumnezeu fata de David nu este regretul ‘Vai de Mine, imi pare rau ca l-am ales pe Saul si acuma nu mai stiu ce sa fac. Si uite, trebuie sa stric lucrarea asta si sa fac alta lucrare, poate data viitoare reuseste mai bine.’ Ci este degraba o descriere a unui necaz, parerea lui Dumnezeu pentru un lucru care a iesit rau, nu pentru ca a fost surprins, sau pentru ca nu mai stie ce sa faca, sau ca trebuie sa faca altceva acuma, ca ‘N-am stiut ca iasa chestia asta asa.’

…din primele 15 min, mai sunt 16 min din podcast. Asculta aici in intregime:

http://www.logospodcasting.com/doru-pope-atributele-lui-dumnezeu-partea-1/

 

 

23 comentarii (+add yours?)

 1. daniel miclea
  feb. 09, 2014 @ 01:27:56

  multumim pentru colaborare.

  • rodi
   feb. 09, 2014 @ 01:38:41

   Cu toata placerea! Dumnezeu sa lucreze prin voi la sufletele oamenilor si spre folosul credinciosilor! Multe binecuvantari!

 2. Tim Dubhy
  feb. 09, 2014 @ 08:16:35

  vrem si continuare….
  si as mai cere niste detalii… la ce Radio este emisiunea, in ce localitate, si in ce data….

  • rodi
   feb. 09, 2014 @ 08:37:45

   da, vor fi mai multe ‘podcasturi’- acestea sunt emisiuni independente si aceasta emisiune a fost postata pe internet prin reteaua soundcloud . Le vom difuza noi pe internet in colaborare cu echipa Pastorului Ted Pope. In caz ca nu stii de blogul Pastorului Ted Pope, ‘Perspective Crestine’, poti sa il gasesti aici http://dorupope.com
   Si un alt blog excelent a Pastorului Doru Pope cu schite de predici, dar care in realitate sunt ca niste studii excelente, aici – http://predici.us

   Aceasta a fost prima emisiune si Dan Miclea, realizatorul emisiunilor ne va trimite emisiunile viitoare pentru publicatie, cand ele o sa apara. Cred ca e absolut o premiera ceea ce realizeaza Pastorul Ted Pope cu aceste podcasturi, pentru ca eu nu cunosc alt sait care sa faca sistematic astfel de studii de apologetica, si sa discute astfel de subiecte, nu in scris, ci prin audio.

   Ted Pope este pastor la Biserica Logos din Seattle. O sa adaug aceste informatii in postari pe viitor si chiar si la aceasta postare. Imi pare bine ca ti-a placut!

 3. DAN MICLEA
  feb. 10, 2014 @ 01:48:03

  PENTRU ACESTE EMISIUNI ACUM LUCRAM LA UN WEB. http://WWW.EMISIUNEALOGOS.COM IN CARE TOATE ACESTE PODCAST VOR FI POSTATE, PANA ATUNCI LE POSTAM DOAR PE SOUNDCLOUD.
  DORINTA NOASTRA E SA STIM CE SUBIECTE VA INTERESEAZA PENTRU A COLABORA CU PASTORII INVITATII
  AVEM PROMISIUNI SI DE LA ALTI PASTORI CA VOR PARTICIPA IN ACEST PODCAST.
  PUTETI LASA MESAJ PE FACEBOOK LA DANMICLEA MUSICSTUDIO SAU DORU POPE.
  VA MULTUMIM

  • rodi
   feb. 10, 2014 @ 08:07:16

   Dan, multumim mult pentru oportunitatea de a da sugestii, ceea ce vom face si vom incuraja si pe alti cititori ai blogului sa faca.Si noi va multumim pentru oportunitatea de a colabora impreuna. Dumnezeu a va binecuvanteze!

 4. Trackback: Despre Trinitate – Logos podcast Doru Pope | agnus dei - english + romanian blog
 5. Trackback: Exista Dumnezeu? (4) Logos podcast cu Ted Pope | agnus dei - english + romanian blog
 6. Trackback: Mă pierd, ca să câştig pierduţii, cu barca pe Nil la nubieni şi la muntele Sinai cu beduinii – Misionarul Român din Egipt (Logos Podcast) | agnus dei - english + romanian blog
 7. Trackback: Pretul platit de 3 convertiti egipteni – Misionarul Român din Egipt – Partea 2-a (Logos Podcast) | agnus dei - english + romanian blog
 8. Trackback: Can Facebook change my spiritual life? Part 1 Guest: Cristi Prunean on Logos Podcasting | agnus dei - english + romanian blog
 9. alincosmin
  aug. 27, 2014 @ 07:20:52

  • rodi
   aug. 27, 2014 @ 08:12:33

   Alin,
   crestinii evanghelici considera invataturile lui Branham a fi erezii. Deci, te rog sa nu mai afisezi linkuri aici despre Branham sau scrierile lui.

   Informeaza-te mai bine si daca ai citit Biblia- care stim sigur ca este Cuvantul lui Dumnezeu trimis pentru noi, oamenii, vei vedea ce lucruri nebune spune Branham despre Dumnezeu si alte subiecte din Biblie. De exemplu el a spus ca odata Dumnezeu si Satana au fost coegali. Poti sa citesti aici o traducere dinc artile lui Branham a acestor puncte/afirmatii – http://ioan8.wordpress.com/2012/10/20/am-trait-minuni-dar-resping-marturia-ocultului-william-branham/

 10. Cristina
  dec. 27, 2014 @ 08:19:16

  Buna, am si eu o intrebare: Dumnezeu i-a spus Lui Moise ca prin el va scoate poporul din mana egiptenilor si dupa Dumnezeu a vrut sa-l omoare pe Moise (Ezod 4:24). Din acel context se intelege destul de clar ca daca sotia lui nu ar fi taiat copilul imprejur Moise ar fi murit. Cum ramane cu promisiunea pe care i-a facut-o Domnului Lui Moise? Dumnezeu nu poate sa minta!

 11. Avram
  dec. 27, 2014 @ 13:42:36

  Cristina,
  Dumnezeu a poruncit poporului lui Israel sa faca taierea imprejur la toti nou nascutii de parte barbateasca la opt zile dupa ce s-au nascut. Moise nu a facut aceasta pentru un fiu de-al sau, deci a incalcat legamantul facut de Dumnezeu cu poporul Israel, fapt pentru care Dumnezeu a vrut sa-l omoare.
  Moise fiind chemat de Dumnezeu ca sa scoata poporul lui Israel din robia egipteana, trebuia sa-si puna in primul rand viata sa in ordine, ca sa fie un exemplu de urmat pentru tot poporul. Cum ar fi putut el sa conduca un popor care avea un legamant incheiat cu Dumnezeu, printr-o taiere imprejur a fiecarui nou nascut de parte barbateasca care sa fie facut din generatie in generatie, dar el sa nu respecte acest legamant? Cititnd cu atentie Sfanta Scriptura putem sa ajungem la concluzia ca Dumnezeu stia de aceasta neascultare a lui Moise, inainte ca Moise sa fie trimis la Faraon sa-i transmita ca Dumnezeu ii va omora fiul sau intai nascut daca nu da drumul poporului Israel.
  Bineinteles ca sotia lui Moise, pe care o chema Sefora, stia si ea motivul pentru care Dumnezeu a vrut sa omoare pe sotul ei, de aceea a luat imediat o piatra cu care a facut copilului lor taierea imprejur si aceasta a facut ca Dumnezeu sa-l lase pe Moise sa traiasca.
  Daca Dumnezeu nu ar fi vrut sa-l crute pe Moise l-ar fi omorat fara ca el sa fie instiintat, dar Dumnezeu a vrut sa-i dea o noua sansa de a-si repara pacatul. God bless you!

 12. Cristina
  dec. 27, 2014 @ 14:08:37

  Eu intreb altceva si cred cam aceasi lucru ca si tine. Dumnezeu sigur stia ca fiul lui Moise nu era taiat imprejur. Stiind acest lucru Dumnezeu totusi decide sa-l foloseasca pe Moise si ii si spune acest lucru.(Exod 3:10) Deci nu mai este vorba de un plan al lui Dumnezeu care se schimba din cauza lucrurilor pe care le face omul (ma refer la faptul ca in mod cert noi pierdem sau am pierdut in viata noastra multe din binecuvantarile pe care Dumnezeu le-a avut pentru noi din cauza pacatului, caz in care Dumnezeu se razgandeste).
  Dumnezeu nu poate sa minta si ce promite implineste:
  „Dumnezeu nu este un om ca sa minta, nici un fiu al omului, ca sa-I para rau. Ce a spus, oare nu va face? Ce a fagaduit, oare nu va împlini?” Numeri 23:19

  • rodi
   dec. 27, 2014 @ 15:16:26

   Cristina,
   Exista multa confuzie in randul credinciosilor despre promisiunile lui Dumnezeu. De multe ori confuzia apare datorita faptului ca nu se face diferenta intre promisiunile lui Dumnezeu. Biblia ne releva ca promisiunile lui Dumnezeu sunt conditionate si neconditionate. Un exemplu de promisiune a lui Dumnezeu care este neconditionata este atunci cand El promite ca el nu va mai distruge intreg pamantul de ape (Genesa 9:8-11). Adica nu va fi niciodata un alt potop care sa inghita intreaga suprafata a pamantului cu ape. Aceasta promisiune facuta de Dumnezeu o va duce la implinire indiferent ce oamenii vor face sau nu vor face. El nu pune nici o conditie nimanui (daca voi ve-ti face asa… atunci si Eu voi face). Sau daca oamenii vor crede sau nu vor crede. Aceasta fagaduinta a lui Dumnezeu este declaratia lui Dumnezeu ca El vrea sa actioneze in acest fel. Sunt multe astfel de promisiuni in Biblie.
   Un exemplu de promisiuni conditionate il vedem in Evanghelia dupa Marcu 11:24. Aici vedem ca este o promisiune care ne spune ca „daca vom crede” cand ne rugam ca ceea ce cerem vom primi „atunci” ni se va da. Conditia este „daca credem”. Daca nu credem ca vom primi ceea ce cerem este greseala sau necredinta noastra si vina este a noastra nu a Celui ce a facut promisiunea. De aceea nu avem parte de multe binecuvantari ale lui Dumnezeu pentru ca nu credem sau pentru ca le cerem cu gandul de a le risipi… Se afla in Biblie multe astfel de promisiuni, care sunt valabile pentru noi.
   Raspuns de la Avram. God bless you!

 13. Cristina
  dec. 27, 2014 @ 15:31:13

  Adevarat, dar la Moise nu este conditionat de nimic.

 14. Avram
  dec. 27, 2014 @ 16:05:36

  Dumnezeu l-a ales si l-a trimis pe Moise ca sa scoata poporul lui Israel de sub robia egipteana. Aceasta nu este neaparat o promisiune.
  Corect aceasta este o declaratie neconditionata a lui Dumnezeu pentru Moise. Nu a avut de ales de aceea i-a dat sansa ca sa repare neglijenta sa care a incalcat legamantul lui Dumnezeu. A fost nevoie ca el sa implineasca porunca lui Dumnezeu pentru ca sa fie un conducator fara cusur in fruntea poporului Israel.

 15. tedpopeTed
  dec. 28, 2014 @ 13:28:41

  Stimată Cristina,

  mulțumim pentru întrebarea ta. Avram și Rodi au răspuns corect până acum la întrebarea ta și nu înțeleg care e problema. Dumnezeu s-a ținut de promisiune. În procesul ținerii Sale de cuvânt Dumnezeu a făcut chiar și mai mult de atât: l-a transformat pe Moiose în omul prin care a lucrat Domnul.

  Biblia spune că noi suntem împreună lucrători cu Dumnezeu (1 Cro 3:9). Acum, Dumnezeu ne poate folosi cum folosește vântul (din vânt face îngeri, din flăcări face slujitori ai Săi – Evrei 1:7), cum i-a folosit pe Cir (pe care l-a numit „păstor” din partea Sa, un uns al Domnului – Isaia 44:28; 45:1), cum l-a folosit pe Iuda pentru vânzarea Domnului Isus (Iuda a fost „rânduit” la slujba sa și a și „colaborat” cu rânduiala lui Dumnezeu), sau Dumnezeu ne poate folosi ca pe Moise, Ilie, Samuel, David, Pavel și alții ca ei, ca niște exemple demne de a fi urmate.

  Care e deosebirea? Dumnezeu ne poate folosi ca pe un obiect fără să ne schimbe, și deși am fost folosiți de Dumnezeu, să nu avem nici un rezultat personal, nici o îmbunătățire personală, și nu vom fi niciodată exemplele pe care Dumnezeu să le poată oferi altora, nu vom moșteni viața veșnică promisă de Dumnezeu celor ce cred. Sau Dumnezeu ne transformă.

  Cum e de preferat să „lucrăm împreună cu Dumnezeu”? Doar ca un obiect oarecare ce își pierde rostul și valoarea după folosire, sau ca un colaborator cu Dumnezeu care va beneficia de tot ceea ce poate oferi Dumnezeu atât aici, în viața aceasta cât și în viața viitoare.

  Ca notă de subsol aș spune aici că adunările sunt pline de predicatori care predică frumos, dar a căror viață nu este transformată. Ei aplică principiul, „fă ce zice popa dar nu face ce face popa”. Pavel zicea că el e mulțumit că Cristos se predică oricum (Filipeni 1:15-18) dar aceasta nu le va folosi de loc predicatorilor. În „ziua aceea” vor bate la poarta lui Dumnezeu și El le va spune că nu-i cunoaște.

  Moise știa planul lui Dumnezeu și promisiunea lui Dumnezeu. Moise știa și că Dumnezeu a cerut copiilor lui Israel să fie tăiați împrejur, dar el nu-și tăiase împrejur fiul. Dumnezeu l-ar fi putut folosi pe Moise așa cum era el în clipa aceea, relatată în Exod 4, adică neascultător. Dar la ce i-ar fi folosit asta lui Moise? Ori, Dumnezeu l-a obligat pe Moise printr-un act in extremis (cum se întâmplă și cu noi, când o luăm razna și Domnul ne disciplinează printr-o boală, de exemplu) să-și corecteze poziția vizavi de Legea lui Dumnezeu cu privire la tăierea împrejur.

  Textul ne lasă cu impresia că Sefora nu voise/acceptase tăierea împrejur și la vederea acțiunii lui Dumnezeu împotriva lui Moise ea își taie împrejur copilul.

  Acum, unii comentatori iau separat de context paragraful Exod 4:23-25. Ei consideră că în acest paragraf e vorba despre fiul lui Moise (nu știm care, Gherșom sau Eliezer) și că Dumnezeu cere lui Moise să lase pe fiul său (care este și „fiul” lui Dumnezeu) să „plece să slujească Domnului” (expresie ce poate sta în locul tăierii împrejur, deoarece un iudeu nu putea sluji fără tăierea împrejur. Moise nu face ceea ce-i cere Dumnezeu și pe fiul lui Moise vrea Dumnezeu să îl omoare, nu pe Moise. De aceea Sefora (care probabil se împotrivise „barbarismului tăierii împrejur” în cele din urmă cedeza și-și taie împrejur copilu, aruncând prepuțul acestuia la picioarele lui Moise și pretinzând că Moise e „un soț de sânge” sau crud, sângeros. Această interpretare poate fi și ea validă.

 16. Cristina
  dec. 29, 2014 @ 01:46:24

  Multumesc frumos de lamurire.
  Dumnezeu sa va binecuvanteze!

 17. Trackback: Doru Pope – Viziunea pentru Radio Logos | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: