Florin Ianovici – Nu stati sa castigati oamenii care va dispretuiesc

Vreau sa va spun in seara aceasta un lucru iubitii Domnului. Odata eram in biserica si aveam un tanar care nu era pocait de multa vreme. Dar orice intra in contact cu el, zici ca intra in contact cu un arici. Asa de ironic era, atat de inchis era, cum venea-i sa-i spui doua, cum zici ca era urzica. La un moment dat, m-am gandit eu, dar cat sa mai induram noi? Ia sa ma duc eu sa-i zic vreo doua. Ma pricep, toti ne pricepem la asta- fratele mai mare. Si cand m-am dus spre el, binecuvantat sa fie Dumnezeu, care mi-a vorbit si a zis, „Du-te acasa si rooaga-te.” Am facut stanga imprejur. Cum sa te pui cu Domnul? Si m-am dus si m-am rugat. Cand m-am asezat in genunchi sa ma rog pentru el, Dumnezeu din cer m-a coplesit cu o mila, cum n-am mai simtit. Ca voi nu stiti dramele lor- ca la 15 ani poti sa-ti pierzi viata. Ca nu le cunoastem necazurile si durerile si le vedem doar tineretea. Dar dincolo de ceea ce se vede sunt lupte cumplite. Cand m-am asezat, Dumnezeu mi-a zis despre el, ca are o viata foarte grea. Si am inceput sa cercetez. Si am gasit in familie niste lucruri uluitoare, nu pot sa va spun.

Si m-am dus dupa 2 saptamani la el si i-am zis, „Daniel, am inteles de la Dumnezeu ca toata ironia ta nu-i decat o arma cu care te aperi de greutatea pe care nu vrei sa o spui la nimeni. Dar Dumnezeu din cer mi-a descoperit cat iti este de greu si am venit sa-ti spun ca eu ma rog pentru tine si daca vrei sa vorbim vreodata, eu stau la indemana ta. A inceput sa planga, a inceput sa-i curga lacrimile pe obraz pentru ca nimeni nu stia de necazul lui, afara de acela care poate sa se roage. Daca ne-am ruga si daca n-am face aceasta slujba de a dispretui, de a gandi ca toate lucrurile sunt asa cum credem noi, poate am afla lucruri extraordinare. M-am rugat in seara asta si am zis, „Doamne, mantuieste-mi copiii. Doamne, mantuieste copiii copiilor Tai. Doamne, cerceteaza casele noastre. Doamne ridica tineretul Tau si lasa, Doamne, puterea Duhului Sfant sa-i cerceteze.

Nimeni, niciodata nu castiga nimic cu dispret. Hristosul nostru, Dumnezeul cel viu ne-a cucerit prin mila. Ne-a cucerit Dumnezeul nostru prin faptul ca ne-a spus, „Ai pret in ochii mei. Eu te inteleg, Eu te cunosc.Eu iti cantaresc durerea, eu iti stiu lacrimile.  Nu ganditi, fratii mei si surorile mele, ca problemele asteapta sa faci 40 de ani. Ele vin si la 12 ani. Necazurile nu asteapta. Traim intr-o lume foarte ciudata. La un moment dat, David se uita… asa imi place de David. Vreti sa stiti in seara asta cum biruiti in lupta cu dispretul? Deci, cum birui lupta cu dispretul, ca pana la urma trebuie sa stii cum sa te aperi.

Nu ti-e greu cate odata, ca tanar, nici nu stii cum sa reactionezi? Corect? Ca tanar, uneori, cand auzi, ai cantat, te-ai straduit, cu o ora inainte ai venit la repetitie si cand ai iesit afara, auzi, „No, uite la ala ce rotund se da.” Si tu nici 45 de kg n-ai. Ciudat, nu? Te doare. N-are cum sa nu te doara. Te doare. Si acuma, ce face David? David e sanatos la cap, il iubesc. Cel mai mare dar al credintei e sa fi sanatos la minte. Laudat sa fie Dumnezeu. Stiti cat de bine e sa fi sanatos la minte? Omul curat, omul care traieste in credinta e sanatos. N-are reactii anormale, n-are reactii ciudate. Are reactii intelepte, binecuvantate. Si sa ne rugam Domnului sa ne ajute sa fim pocaiti, sa fim normali la cap. Uite ce spune David. Va rog sa va uitati in aceasta seara. David zice in felul urmator, „Ce am facut?” Nu ce ti se pare ca am facut? „Ce am facut? Poti sa-mi spui tu mie  in ce zi, la ce ora te-am deranjat eu pe tine, baiete? Poti sa-mi spui tu mie, fapta, dincolo de care tu-mi adresezi acest dispret? Ce-am facut?Eliab a zis, „Nimic.” N-a avut argument, pentru ca in viata, cand te dispretuieste  cineva, nu tre sa stai ca mutu, sa pleci, sa bagi capul in perna, sa plangi, sa spui, „Viata-i grea, biserica-i urata, eu nu mai vin la biserica.” Nu.

Trebuie o abordare directa, barbateasca, cinstita, pocaiasca. Te duci si intrebi, „Ce-am facut?” Ca daca-i facut, te pocaiesti. Pai, daca m-a prins, ma vazut, atunci ii spui, „Fratele meu, iti multumesc, ca Domnul vorbeste prin tine. Si te pocaiesti. Dar daca omul ala nu poate sa-ti spuna nimic concret, atunci, tu ce faci? Il intrebi, „Nu pot eu, oare, sa vorbesc astfel? N-am eu dreptul sa fiu ceea ce sunt? N-am eu dreptul sa cant, n-am eu dreptul sa laud pe Domnul? N-am eu dreptul sa fac lucrurile acestea?  Dar si eu sunt liber in Hristos, cum esti tu.” Abordati problema direct, stati de vorba, intrebati si vedeti. Daca raspunsul este unul din care trebuie sa ne pocaim, ne pocaim. Dar daca n-are nici un argument, ce facem? Ii spui, „Si eu sunt liber in Hristos.”

Ce a facut David? Cand a vazut ca Eliab nu-i da nici un raspuns, va rog sa va uitati la vers. 30. I-a zis, „Eliab, ti-aduci aminte cand eram noi in grupul de lauda, ce ma iubeai tu pe mine? Uite, daca vrei ma duc la alimentara si iti aduc o ciocolata. Ce iti place tie? Am o sapca de la Navy, vrei sa-ti dau sapca mea, asa ne impacam?” Dar, David nu spune lucrul asta. Zice, „Mai omule, eu te-am intrebat si tu sa-mi raspunzi. Te-am intrebat direct, „Ai ceva sa-mi spui? N-ai. Dar ce ai? Numai niste sentimente rele,” si atunci spune Biblia ca s-a intors de la el.

Nu stati sa castigati oamenii care va dispretuiesc, spune-i asa lui Dumnezeu, „I-ai Tu Doamne in mana Ta.” O viata intreaga ne chinuim sa-i castigam pe cei ce ne dispretuiesc. O viata intreaga le dam atentie si ciocolata, si sms-uri si atatea lucruri facem si nu-i castigi. De ce? Pentru ca ei au nevoie nu de ciocolata, sa indulceasca cuvintele amare, ci de operatie chirurgicala la inima. Au nevoie de o inima noua, nascuta din Dumnezeu. Cea mai grea lupta in viata este lupta din umbra, cand astepti ca fratele tau sa-ti spuna un cuvant bun. „Ti-am adus cas proaspat, am venit pana aici alergand, mi-esti drag. Si atunci, cand el te loveste, tu trebuie sa faci acest lucru.

Ascultati tineri dragi, va vorbesc voua. Va rog in numele Domnului Isus Hristos, nu fiti mormoloci. Mai, nu fiti mormoloci. (Ce-i ala mormoloc? Ala care nu prea misca, ii ceva fara viata.) In viata asta, castigati-va dreptul sa vorbiti si duceti-va sa intrebati, „Mai, te-am suparat cu ceva? Nu mai imi vorbesti. Aud niste vorbe care le spui in dreptul meu. Ma doare, ma deranjeaza, vreau sa stau de vorba cu tine.” Fiti directi. De ce, de cele mai multe ori ne consumam drama intr-un colt? De multe ori ne mistuim sub acest foc, cand Dumnezeu din cer vrea sa facem lucrarea aceasta? Si daca vezi ca n-ai nici un succes, te-ai dus si ai stat de vorba cu el, ii spui, „Mai fratele meu, Domnul sa te binecuvanteze,” stanga imprejur.

Ma duc sa imi traiesc viata, ca doara nu o sa fiu un fel de accesoriu pentru tine. Deci, eu nu o sa fiu umerasul pe care iti pui tu camasa. Nu pot trai o viata intreaga, castigand ce nu se poate castiga. Faceti-va prieteni adevarati in Domnul. Si daca cineva va dispretuieste tineretea, atunci voi sa stati de vorba  si daca n-ati lamurit problema, intoarceti  spatele si duceti-va inainte, ca nu mai aveti mult de trait. „Rascumparati zilele, ca vremurile sunt grele,” spune Biblia.

Va urma…

Ce e nou la PAGINA Florin Ianovici

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: