Beni Faragau – Cum ne crestem copiii? (Slujirea in Familia Crestina 4, 5) FRCPS Seattle 25 Ianuarie 2014

Beni Faragau frpcs 4

(4) Cum ne crestem copiii?

Legamantul se incheie cu Dumnezeu. Da-urile pe orizontala au fost spuse unul celuilalt, au fost spuse societatii in care traim,plecand de la parinti si terminand cu certificatul de nastere. Dar cand vii la altar, atunci vorbesti cu Dumnezeu. In prezenta Sa si spre slava Sa, hotarasc sa iau in casatorie sau accept sa iau in casatorie. Lucrul acesta este important pentru ca cel cu care ai incheiat legamantul devine stapanul tau. Eu spun tinerilor, „Daca vrei binecuvantarea lui Dumnezeu la altar, iei relatia dintre sotia ta si tine si o pui in mainile lui Dumnezeu. A fost ideea Lui si ea trebuie traita dupa Cuvantul Lui si nu poti face nimic in relatia respectiva mai intai sa-L intrebi pe El. De aici deriva primul principiu cu care am plecat la drum. Suntem chemati sa ne dam robi lui Hristos pentru cei din casa noastra, si robi pentru cei din casa noastra pentru Hristos. Sunt doua lucruri complect diferite. Robul intotdeauna implineste voia stapanului. Ori, daca Hristos este Stapanul, atunci ne supunem unii altora in frica lui Hristos.

Avem nevoie de curaj, disciplina si intelepciune. Asa cum pocainta incepe cu un moment in care te pui la poalele crucii si iti marturisesti pacatul si spui Domnului Isus ca ai nevoie de El si ca n-ai cu ce plati intrarea in imparatia Lui. Asta iti cere curaj. Dar dupa ce ai intrat pe poarta, ai de umblat pe cale, cu Domnul Isus pana la sfarsit. Si El este dispus sa te insoteasca, sa fie pe drum si aici este nevoie de disciplina: sa stai de vorba cu El, sa cunosti voia Lui. Si dimineata, dicutam cu fratii ca intr-o viata aglomerata trebuie sa inveti sa rascumperi vremea, cu alte cuvinte, sa-ti faci timp pentru lucrurile esentiale si importante. Dar dupa ce ai povestit cu Hristos si vrei sa comunici sotiei tale sau copiilor tai ce ai de comunicat, ai nevoie de foarte multa intelepciune sa vorbesti ce trebuie, cand trebuie, si cum trebuie. Si pentru asta, nu poti sa intri cu cizmele in viata celuilalt, ci trebuie sa te rogi ca Dumnezeu sa deschida o usa de cuvant in inima celuilalt.

Am vorbit apoi despre conditiile conlucrarii impreuna cu Hristos. Domnul Isus a zis, „Luati jugul meu asupra voastra. Dragii mei, El nu ne arunca un jug in gat, ci El ne cheama in jugul Lui. Jugul are doua parti. Si de aceea, pe o parte este Domnul Isus, pe de-o alta parte suntem noi. Dar ca sa poti conlucra cu Dumnezeu in implinirea planurilor Lui in si a celor din familia ta,  ai nevoie de smerenie, blandete, indelunga rabdare si ingaduinta. Prin smerenie recunoastem ca familia nu-i ideea noastra, deci ea nu functioneaza  dupa regulile noastre, dupa regulile mamei si a tatalui, ci functioneaza dupa regulile lui Dumnezeu. Blandetea, in schimb, inseamna curajul si puterea de a iesi din competitia de sine. Dumnezeu m-a facut diferit de sotia mea. Noi suntem complementari si nu concurenti. Nu ne scoatem ochii. Noi nu suntem identici. Noi suntem, ea jumatatea mea si eu jumatatea ei. De aceea, blandetea ne ajuta sa recunoastem diferentele si sa le transformam in resurse, nu in piedici. Dar dupa ce am trecut de aceste faze, pe drum avem nevoie de indelunga rabdare si ingaduinta, pentru ca nici unul dintre noi nu suntem  terminati. Si unul si altul poate gresi, si unul si altul are nevoie de iertare, si unul si altul trebuie sa invete sa acorde iertare, sa ne ingaduim unii pe altii, sa ne iertam unii pe altii cum ne-a iertat Domnul Isus.

M-am dat rob lui Hristos pentru cei din casa mea. Am inteles conditiile pe care mi le cere Hristos. Si data trecuta am vorbit despre ‘La ce ne cheama Domnul Isus’. Care-i lucrarea la care El ne cheama. Si am vazut ca Dumnezeu ne-a asezat pe unul langa celalalt, ca sa ne ajutam in dezbracarea omului vechi si imbracarea omului nou. Fratii mei, Dumnezeu nu ne-a ales dinainte de intemeierea lumii, Dumnezeu, desi suveran, nu poate sa treaca prin bancile bisericii sa zica, „Pe tine te aleg, pe tine nu te aleg.” Nu poate sa faca lucrul acesta. Ca sa ma poata mantui pe mine Dumnezeu, trebuie sa se mantuiasca pe Sine din fata oricarei acuzatii. In rai se intra pe poarta din fata. Cel care ia biletele este dracu in persoana, spunea cineva. Nimic intinat nu va intrea acolo. Si de aceea, viata de familie este harul pe care Dumnezeu ni-l da, sa nu ramanem oamenii vechi care ne-am nascut, ci prin Duhul lui Dumnezeu, care se arata prin unul spre folosul celuilalt, pas cu pas, sa dezbracam omul vechi, sa imbracam omul nou. Inainte de intemeierea lumii, Dumnezeu a hotarat cum sa arate mireasa lui Hristos. Si daca tu astepti procesul sfintirii, vei fi intre cei alesi. Nu uita, sunt multi chemati, putini alesi. Dumnezeu nu ne alege la sfintire, ci prin sfintire. Dezbracarea omului vechi si imbracarea omului nou este metoda lui Dumnezeu a sorta pe cei alesi de cei nealesi. Stiu ca am intrat pe un teren minat intr-un fel si complicat  de teologie si alta data, poate, putem vorbi mai mult despre asta. Dar ce vreau sa subliniez este ca daca nu cautam pacea cu toti si sfintirea, nu-L vom vedea pe Dumnezeu. E plin satul vostru de biserici care nu mai vorbesc despre pacat, numai vorbire pozitiva. Vreau sa va spun: daca n-ar exista pacatul, n-ar exista nici Hristos. Din pricina pacatului, Fiul lui Dumnezeu a trebuit sa dezbrace  slava Sa si a locuit printre noi, plin de har si de adevar. Si a platit pacatele noastre, nu ca sa ne lase pacatosi. Dragii mei, ceea ce ma impresioneaza este  e ca Dumnezeu o primeste pe curva Rahav si desi era la poarta cetatii, si o ia Dumnezeu de acolo, n-o lasa acolo, o ia si o include in genealogia Domnului Isus Hristos si o transforma intr-o sfanta. Si asa ne primeste pe fiecare dintre noi. Dar ne primeste tocmai ca sa intram in procesul dezbracarii omului vechi si a imbracarii omului nou. Cine ma cunoaste mai bine, cine ma poate ajuta mai bine decat sotia mea? Sau sotia ta? Sau sotul tau? Asta este rostul familiei: sa ne faca sfinti, nu fericiti. O, dezbracarea doare. Si imbracarea doare, pentru ca ne-am obisnuit cu vechiturile de pe noi.

Urmatoarele doua cuvinte sunt dezbracare si imbracare. Acestea sunt porunci, dragii mei. ‘Sa va dezbracati de omul cel vechi care se strica dupa poftele inselatoare, sa va imbracati cu omul cel nou, dupa chipul lui Dumnezeu de-o neprihanire si o sfintenie pe care o da adevarul. De aceea, .. si urmeaza doua oglinzi pe care le avem inaintea noastra. Intr-o oglinda, verifici cat de mult semeni cu Dumnezeu. In cealalta oglinda, verifici cat de mult ai ramas intr-o asemanare  a diavolului. Sa vezi omul cel nou, este chipul lui Dumnezeu. Omul cel vechi este chipul lui Satan. Daca inmultim in familie lucrarile neroditoare ale intunericului, familia se transforma in locul de domnie a celui rau. Daca in schimb, inmultim in familie lucrarile roditoare ale luminii, atunci familia se transforma in templu Sfant pentru Domnul, intr-un loc al prezentei lui Dumnezeu. Si am terminat aseara, vorbind despre libertatea pe care Dumnezeu a dat-o fiecaruia dintre noi , sa aleaga intre viata si moarte, intre binecuvantare si blestem. Cu alte cuvinte, tu alegi ce vei face din familia ta. N-o poti face prin eforturi proprii, de aceea Pavel se roaga ca Dumnezeu as ne deschida ochii sa pricepem nemarginita marime a puterii lui Dumnezeu care lucreaza pentru noi credinciosii. „Ti-am pus inainte viata si moartea, binecuvantarea si blestemul,” spune Dumnezeu poporului Sau inainte  de a intra in tara. Alege viata, ca sa traiesti si sa ai viata din belsug, pe care vrei Domnul Isus sa o aduca.” Cum alegi viata? Iubind pe Domnul Dumnezeul tau, ascultand de glasul Lui si lipindu-te de El. Asa alegi viata. SI cand asculti de glasul Lui , sabia aceea, care e mai taietoare ca o sabie cu doua taisuri patrunde pana acolo ca desparte  sufletul si duhul, incheieturile si maduva, gandurile simtirile inimii si in felul acesta suntem transformati din treapta in treapta, dupa chipul si asemanarea Mirelui nostru si a Tatalui ceresc.

(4) Cum ne crestem copiii?  Partea I-a

Cum isi va tine tanarul curata cararea? Ma gandesc la copiii mei, la copiii tai, „indreptanduse dupa Cuvantul Tau.””Strang Cuvantul Tau in inima mea, ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta. Spuneti-mi ce ne dorim din caminul nostru, din familia noastra? Psalmul 119:59 Mă gîndesc la căile mele, şi îmi îndrept picioarele spre învăţăturile Tale. 60 Mă grăbesc, şi nu preget să păzesc poruncile Tale.

V-ati gandit vreodata de ce ne da Dumnezeu copii? Nu sa facem din ei doctori si ingineri. Nu, dragii mei, sa le facem case, sa le cumparam masini. Daca le puteti face, bucurati-va. Mie, mama mea nu a putut sa-mi dea nimic din toate acestea. Copiilor mei n-am putut sa le dau avere. Tot ce am putut sa dau copilului meu care a venit in Statele Unite  a fost sa-l iert de o datorie de $3,000, pentru ca mi-a zis, „Tata, imprumuta-mi $3,000 sa fac niste bani cu ei. I-a facut praf pe toti si dupa ce i-a facut praf s-a insurat si a zis, „Uite, cadoul meu de nunta este sa-ti stergi din minte datoria.” Asta am putut face pentru ei.

Dar dincolo de ce poti face sau nu poti face pe plan material, Dumnezeu ne da harul largirii Imparatiei lui Dumnezeu prin proprii nostri copii. Si asta este responsabilitatea de care as vrea sa vorbim in seara aceasta: Unde vrei sa-ti cresti copiii si sa-ti vezi copiii? In rai sau in iad? Deci, daca vrem sa ne vedem copiii in rai, ascultati ce spunem cand ii aducem la biencuvantare:

22 Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:
23 ,,Vorbeşte lui Aaron şi fiilor lui, şi spune-le: ,Aşa să binecuvîntaţi pe copiii lui Israel, şi să le ziceţi:
24 ,Domnul să te binecuvinteze, şi să te păzească!
25 Domnul să facă să lumineze Faţa Lui peste tine, şi să Se îndure de tine!
26 Domnul să-Şi înalţe Faţa peste tine, şi-să-ţi dea pacea!
27 Astfel să pună Numele Meu peste copiii lui Israel, şi Eu îi voi binecuvînta.„

Ce inseamna sa pui Numele Domnului peste copii? Fratilor, religia crestina nu e religie a mantrelor, zicem cuvinte si cuvintele creaza minuni. Toate cuvintele au putere si forta. Ce inseamna sa pui Numele Domnului peste copii tai? E mai mult decat sa-i duci la un serviciu de binecuvantare. Lucrul acesta se intampla dealungul vietii in casele noastre. Atunci cand in relatiile din familie exista minciuna, hotie, amaraciune, manie, iutime, strigare, neintelegeri, certuri, dezbinari, clevetire, rautate, curvie, necuratie, lacomie de avere, betie sau lipsa cumpatarii, vorbire nechibzuita, vorbire stricata, gume proaste, cuvinte porcoase, cand acestea sunt presente in casa noastra, stiti ce facem? Punem numele lui Satan peste copiii nostri. Mi se zbarleste pielea pe spate daca ma fac vinovat de lucrul acesta. Dar spuneti-mi, exista manie in familiile noastre? Ne e rusine sa recunoastem. Dimineata vorbind despre importanta transparentei, da, dragii mei, v-am spus ca sotiei mele i-a trebuit 3 fractiuni de secunde sa spuna, „Beni, mai ai zdrentele maniei in viata ta si a strigarii. Trebuie sa le dezbraci.” Eu n-am putut zice, „Nu-i asa.” Si a trebuit sa fiu deschis impreuna cu sotia mea, in fata copiilor mei.

Deci, pui numele lui Dumnezeu atunci cand torni imparatia lui Dumnezeu peste ei. Dar astea de aici, care le-am insirat, astea nu tin de imparatia lui Dumnezeu. Astea tin de imparatia celui rau. Daca aseara am plecat de aici, zicand, „Vreau sa dezbrac omul vechi, vreau sa ma las ajutat, vreau sa ajut, daca ati luat in serios aplicatia, atunci, practic, noi am intrat in procesul transformarii familiei noastre in Imparatia lui Dumnezeu, in locul in care Dumnezeu sa fie prezent si ca El sa domneasca.

Ca sa punem Numele Domnului peste copii nostri, in relatiile dintre familie trebuie sa cultivam:

Adevar, cumpatare, harnicie, generozitate, bucurie, seninatate, blandete, bunatate, credinciosie, curatie, multumire, indelunga rabdare, vorbire cu har spre zidire, vorbire linistita, vorbe chibzuite, vorbire cu psalmi, stapanire de sine.

Asteptarea lui Dumnezeu nu este sa aducem copii pe lume, ci ca sa largim Imparatia lui Dumnezeu cu copiii nostri. Dragii mei, cine din copiii acestei tari are mai mare posibilitate de a ajunge in Imparatia lui Dumnezeu, decat copiii unuia care zice ca crede in Dumnezeu, care traieste in ascultare de Dumnezeu. In felul acesta, noi turnam Imparatia lui Dumnezeu peste copiii nostri, chiar daca n-avem nici un fel de posibilitati materiale si crestem in cea mai crunta saracie. Si atunci, nimeni nu ne poate opri ca pruncii nostri  ca-L iubim pe Domnul si ca credem ceea ce spunem si traimin lumina a ceea ce spunem.

9. Ascultare  10. Educare

Copiilor, Dumnezeu le cere ascultare. Parintilor, Dumnezeu le cere educare- creşteţi -i, în mustrarea şi învăţătura Domnului.

Efeseni 6:1-3
Copii, ascultaţi în Domnul de părinţii voştri, căci este drept.
2 ,,Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta„ -este cea dintîi poruncă însoţită de o făgăduinţă-
3 ,,ca să fii fericit, şi să trăieşti multă vreme pe pămînt.`
4 Şi voi, părinţilor, nu întărîtaţi la mînie pe copiii voştri, ci creşteţi -i, în mustrarea şi învăţătura Domnului.

Oare cati dintre noi avem probleme cu neascultarea copiilor nostri? Traim zile cand doi parinti nu sunt in stare sa aduca la ascultare un singur copil. Cand te uiti la felul in care negociaza parintii cu copiii, astazi, n-au decat un an jumate  si ne joaca pe degete. Si noi nu stim ce sa facem cu ei.

(Din primele 22 min, mai sunt 38 de min)

25 ianuarie 2014

Din Seria Slujirea in Familia Crestina

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: