Beni Faragau – Curaj, disciplina si intelepciune (Slujirea in Familia Crestina 1) 23 Ianuarie 2014 First Romanian Pentecostal Church Seattle

Beni Faragau 1

In serile acestea vom sta langa slujirea in familie.

 1. Curaj
 2. Disciplina
 3. Intelepciune
 4. Smerenie
 5. Blandete
 6. Ingaduinta si Indelunga Rabdare
 7. Dezbracare
 8. Imbracare
 9. Supunere
 10. Iubire
 11. Ascultare
 12. Educare

Pavel este foarte suparat ca biserica si-a deschis usile pentru apostoli mincinosi, pentru invataturile false. Si uitati-va, polemica in care intra, daca vreti, contradictiile in care intra Pavel cu acesti slujitori.

2 Corinteni 11:23-29

23 Sînt ei slujitori ai lui Hristos? -vorbesc ca un ieşit din minţi-eu sînt şi mai mult. În osteneli şi mai mult; în temniţe, şi mai mult; în lovituri, fără număr; de multe ori în primejdii de moarte!
24 De cinci ori am căpătat dela Iudei patruzeci de lovituri fără una;
25 de trei ori am fost bătut cu nuiele; odată am fost împroşcat cu pietre; de trei ori s -a sfărîmat corabia cu mine; o noapte şi o zi am fost în adîncul mării.
26 Deseori am fost în călătorii, în primejdii pe rîuri, în primejdii din partea tîlharilor, în primejdii din partea celor din neamul meu, în primejdii din partea păgînilor, în primejdii în cetăţi, în primejdii în pustie, în primejdii pe mare, în primejdii între fraţii mincinoşi.
27 În osteneli şi necazuri, în priveghiuiri adesea, în foame şi sete, în posturi adesea, în frig şi lipsă de îmbrăcăminte!
28 Şi, pe lîngă lucrurile de afară, în fiecare zi mă apasă grija pentru toate Bisericile.
29 Cine este slab, şi să nu fiu şi eu slab? Cine cade în păcat, şi eu să nu ard?

Daca l-am intreba pe Pavel, „Pavel, alta treaba n-ai in lumea asta, asa frumoasa, pe care a creat-o Dumnezeu, in care te poti odihni, sa-ti vezi de calatoriile tale, decat sa patimesti si sa suferi atat de mult? Dar de ce le faci, Pavel, toate acestea?” Dragii mei, el ne-ar raspunde simplu, fara sa ezite, pentru ca biserica sau mireasa lui Hristos este tot ce a venit Hristos sa mantuiasca de pe pamant. Noi toti alergam de dimineata pana seara. Dragii mei, adevarul e ca majoritatea dintre noi vom face ce a facut si Alexandru macedon dupa ce a cucerit lumea. A zis, :Lasati-ma afara din cosciug, bratul drept, ca sa vada toti ca nu duc nimic cu mine din lumea aceasta.” Oare de ce ne-a invatat Domnul Isus acea unica rugaciune pe care o stim cu totii: Vie imparatia Ta, faca-se voia Ta, precum in cer, asa si pe pamant. Atunci cand vrei sa-ti pastrezi averea, agoniseala, lucrurile pentru care ai trudit, investesti in lucrurile care raman. Acum, in America, probabil de mai multa vreme, dar- „invest in gold, invest in silver” investeste in aur si argint. De ce? Din pricina inflatiilor, din pricina preturilor, care cresc,, din pacate. Daca-ti pui banii in banca- au fost 117 milioane de identitati furate, doar de sarbatori. Asa ca nu mai stii daca conturile iti vor fi pline sau goale maine. Dar daca Domnul Isus a venit din cer sa mantuiasca de pe pamant doar biserica Lui, dragii mei, nu se merita sa investim  energie si timp in zidirea bisericii Lui? N-am fi intelepti sa luam cu noi toate aceste lucruri, dincolo de moarte, dincolo de mormant? Pentru ca astea vor fi in vesnicie, toate celelalte le vom lasa aici.

Stiti care e problema noastra? Noi toti avem impresia ca biserica e cladirea asta. Dar nu uitati, biserica suntem noi, nu zidurile. Casa lui Dumnezeu suntem noi, daca pazim pana la sfarsit increderea si nadejdea cu care ne laudam. Dar mai este ceva. Biserica incepe in cel mai neglijat loc si realitate din partea noastra, a multora. Plecam dimineata, ne intoarcem seara. Copiii sunt cu cheile in gat. Vine autobuzul, ii duce la scoala, ii duce inapoi, seara suntem rupti de oboseala. N-avem timp pentru ei, n-avem timp unul pentru altul. Biserica incepe in familie.

Biserica incepe in familie si de aceea putem lua scrisoarea lui Pavel, adresata bisericii, putem deduce principiile care sunt a lui Dumnezeu si putem sa aplicam aceste lucruri la familia noastra.

Imaginati-va ca sunteti tineri si ar trebui sa va pregatiti de casatorie. Noi batem azi 40 de ani de casatorie, eu cu sotia mea, cu Nora. Daca as multumi cuiva, daca as intoarce timpul inapoi, in loc sa faca cu mine consultatie premaritala, sa-mi vorbeasca de lucrurile care tin de casnicie, daca mi-ar vorbi despre ce e biserica, poate ca astazi si familia mea ar arata un pic mai bine? Stiti de ce? Atunci cand familia este asezata pe coordonatele unei biserici, familia devine o biserica. Familia este celula de baza a bisericii si biserica incepe in familie.

De ce sunt familiile noastre bolnave? Pentru ca familiile noastre sunt bolnave. O familie creste sanatos daca este asezata pe tiparele unei biserici. Familia este chemata sa devina o biserica. Vreau sa va spun, indiferent cat de frumos ne-am imbraca, bisericile noastre sunt bolnave pentru ca familiile noastre sunt bolnave. Tot ce nu-i adevarat in familia mea, nu-i adevarat nici aicea. Noi aducem bolile noastre cu noi, problemele noastre cu noi, nevoile noastre cu noi. Imbolnavirea sau insanatosirea unei familii depinde de imbolnavirea sau insanatosirea familiilor bisericii.

Familia in Efeseni – O carte eclesiologica

Scopul slujirii lui Pave, cu el am inceput, se vede cel mai bine prin rugaciunile care el le rosteste. In Efeseni sunt 2 rugaciuni mari, in cap 1 si in cap 3 si uitati-va ce cere el de la Dumnezeu. Efeseni 1:17-21

17 Şi mă rog ca Dumnezeul Domnului nostru Isus Hristos, Tatăl slavei, să vă dea un duh de înţelepciune şi de descoperire, în cunoaşterea Lui,
18 şi să vă lumineze ochii inimii, ca să pricepeţi care este nădejdea chemării Lui, care este bogăţia slavei moştenirii Lui în sfinţi,
19 şi care este faţă de noi, credincioşii, nemărginita mărime a puterii Sale, după lucrarea puterii tăriei Lui,
20 pe care a desfăşurat -o în Hristos, prin faptul că L -a înviat din morţi, şi L -a pus să şadă la dreapta Sa, în locurile cereşti,
21 mai pe sus de orice domnie, de orice stăpînire, de orice putere, de orice dregătorie şi de orice nume, care se poate numi, nu numai în veacul acesta, ci şi în cel viitor.

Scopul intregii lucrari a lui Pavel e: „Doamne, deschide-le ochii, sa priceapa la ce i-ai chemat, care este nadejdea chemarii tale.” Dar nu exista doar o tinta spre care alergam, exista un proces al sfintirii la care noi suntem chemati. Si de aceea, el se roaga, „Doamne, ajuta-i sa guste, sa experimenteze bogatia mostenirii slavei sau a slave mostenirii tale in fiecare dintre ei, intre sginti si care este nemarginita marime a puterii Tale.”

Dragii mei, Dumnezeu ne-a chemat sa fim un Templu sfant pentru Domnul. Am fost creati dupa chipul lui Dumnezeu, pentru partasie cu Dumnezeu. Dumnezeu nu locuieste in temple facute de maini. Cerul si pamantul sunt create de El. Cerul este scaunul domniei Lui si pamantul, asternut al picioarelor Lui. Dumnezeu ne-a creat supa chipul Sau, sa locuiasca in noi, sa locuiasca in biserica Lui. Deci noi am fost chemati sa devenim un templu sfant. Stiti ce inseamna sfant? Pus deoparte de murdariile acestei lumi. Un Templu sfant pentru Domnul. Dar ca sa fim un Templu Sfant pentru Domnul, nu-i suficient sa zugravim peretii, cladirile in care ne intalnim. Dragii mei, trebuie curatite inimile celor care intra in cladire si de aceea suntem chemati fiecare dintre noi sa devenim asemenea chipului Fiului Sau. Sa fim transformati din slava in slava, prin puterea Duhului Sfant, intru chipul si asemanarea Domnului Isus Hristos. Aceasta este bogatia slavei, mostenirii Lui sfinti. Si spuneti-mi, cum ar fi posibile astfel de lucruri, daca n-ar lucra in noi nemarginita marime a puterii lui Dumnezeu? Aceste lucruri pot fi atinse doar prin nemarginita marime a lui Dumnezeu, care este Duhul Sfant. Dragii mei, cine n-are Duhul lui Hristos nu este al Lui. Biserica in care Duhul lui Dumnezeu nu lucreaza nu are de a face nimic cu Hristos si Imparatia Lui.

A doua rugaciune a lui Pavel este in Efeseni 3:14-21

14 …Iată dece, zic, îmi plec genunchii înaintea Tatălui Domnului nostru Isus Hristos,
15 din care îşi trage numele orice familie, în ceruri şi pe pămînt,
16 şi -L rog ca, potrivit cu bogăţia slavei Sale, să vă facă să vă întăriţi în putere, prin Duhul Lui, în omul din lăuntru,
17 aşa încît Hristos să locuiască în inimile voastre prin credinţă; pentruca, avînd rădăcina şi temelia pusă în dragoste,
18 să puteţi pricepe împreună cu toţi sfinţii, care este lărgimea, lungimea, adîncimea şi înălţimea;
19 şi să cunoaşteţi dragostea lui Hristos, care întrece orice cunoştinţă, ca să ajungeţi plini de toată plinătatea lui Dumnezeu.
20 Iar a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decît cerem sau gîndim noi,
21 a Lui să fie slava în Biserică şi în Hristos Isus, din neam în neam, în vecii vecilor! Amin.

Planul lui Hristos pentru cei dragi din casa mea, incepand cu sotia mea, copiii este sa se bucure de bogatia slavei mostenirii Lui in sfinti, adica sa ajunga plini de toata plinatatea dumnezeirii. Astea trebuie sa ife lucrurile dupa care alergam, pe care le adunam in viata noastra. Incredibile cuvinte. Dragii mei, asta se roaga Pavel pentru noi si asta doar Duhul lui Dumnezeu le poate rezolva in noi. Acum, cand spun ca Dumnezeu ne-a chemat sa fim un templu sfant pentru Domnul, si in familie trebuie sa inceapa lucrula acesta , dati-mi voie sa dau coordonate putin mai concrete la aceste lucruri. In Galateni 5 avem faptele firii pamantesti si roada Duhului. Si acuma, ganditi-va a familiile voastre, la relatia dintre dot si sotie, la relatia cu copii, la relatia dintre frati, si spuneti-mi, de cei plina familia noastra? Ce musteste in ea? Ce-i acolo, de luni pana luni? Este oare in familia noastra dragoste, bucurie, pace, indelunga rabdare, bunatate, facere de bine, blandete, infranarea poftelor sau stapanirea de sine? Dragii mei, Duhul lui Dumnezeu nu-i duhul dracilor. dar e foarte multe ori noi nu stim sa alegem intre cele doua feluri de duhuri. Duhul lui Dumnezeu se legitimeaza intotdeauna prin roada Duhului, nu prin darurile Duhului. Darurile sunt simple vase. Ceea ce trebuie sa poarte aceste vase, in mod invariabil, indiferent ca ai un degetar sau ai un butoi, este roada Duhului. Si roada Duhului este prezenta lui Dumnezeu in noi. Daca noi devenim un templu sfant pentru Domnul, atunci roada Duhului trebuie sa se manifeste in relatiile dintre noi: felul in care vorbesc cu sotia mea, copiii mei. Dati-mi voie sa mai citesc inca odata textul-

Galateni 5:22-26

22 Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia,
23 blîndeţa, înfrînarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.
24 Cei ce sînt ai lui Hristos Isus, şi-au răstignit firea pămîntească împreună cu patimile şi poftele ei.
25 Dacă trăim Duhul, să şi umblăm prin Duhul.
26 Să nu umblăm după o slavă deşartă, întărîtîndu-ne unii pe alţii, şi pizmuindu-ne unii pe alţii.

Cand aceste lucruri sunt prezente in familia mea, in viata mea, legea lui Dumnezeu nu ma acuza in nici un fel, pentru ca legea nu este impotriva mea, puterea nemarginita a lui Dumnezeu este libera sa lucreze in viata mea, in familia mea. Unul din textele care vom vorbi este vers. 22 din Efeseni 5. Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; Oare, daca barbatii ar fi (plini de Duhul Sfant, de dragoste, bucurie, pace, indelunga rabdare si toate celelalte) „ca Domnul” n-ar fi mai usoara supunerea? Observati, noi am fost chemati sa fim un templu sfant pentru Domnul, Duhul lui Dumnezeu sa locuiasca in noi, iar daca Duhul lui Dumnezeu locuieste in adevar in noi, roada Duhului se inmulteste in vietile noastre, in relatiile noastre. Dati-mi voie sa urc mai sus un pic, in Galateni cap. 5:16-21

16 Zic dar: umblaţi cîrmuiţi de Duhul, şi nu împliniţi poftele firii pămînteşti.
17 Căci firea pămîntească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii pămînteşti: sînt lucruri protivnice unele altora, aşa că nu puteţi face tot ce voiţi.
18 Dacă sînteţi călăuziţi de Duhul, nu sînteţi supt Lege.
19 Şi faptele firii pămînteşti sînt cunoscute, şi sînt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrînarea,
20 închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mîniile, neînţelegerile, desbinările, certurile de partide,
21 pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările, şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri, nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.

Si acum, ganditi-va din nou, la familiile noastre, cate din lucrurile acestea sunt prezente. Dati-mi voie sa va spun, „Ma doare inima umbland prin lume si vazand cum lumea invadeaza biserica si biserica suntem noi, nu zidurile, noi, vietile noastre. Faptele firii pamantesti sunt cunoscute. Ridicati mana, ce care odata v-ati certat in casa cu nevasta sau cu barbatul. Poate ca nu sunt curvii si preacurvii, cu toate ca vietile noastre, casele nosatre sunt pline de pornografie. Copiii nostri pe internet, barbatii dragii mei, te si apuca groaza. Stau de vorba cu tineri prinsi de pofta aceasta si te miri ca barbatii sunt lipsiti de vlaga. Li se duce vlaga in acest flagel al secolului in care traim. Dar, daca n-ar fi vorba de asta, inchinare la idoli, cu toate ca nu stiu cat stati in fata ecranului. Intru prin case si toti aveti niste ecrane uriase. Dar, ce-i cu vrajbile, certurile, zavistiile, maniile, neintelegerile, dezbinarile, certurile de partide? Stiti cateva din durerile mele? Indiferent ca ma duc in Australia sau ca vin in America, cin la o biserica si data viitoare sunt 3 [biserici]. Daca n-ar fi certuri, zavistii, manii, neintelegeri, dezbinari, certuri de partide, v-ati gasi pe toti intr-o adunare, sa musteasca locul.

Observati, duhul si firea lucreaza lucruri complect diferite. Daca suntem o familie crestina, daca facem ceea ce ni s-a spus la ora de rugaciune, sa ne implinim promisiunile, rugamintele, pe care le-am facut Domnului, stiti cum ne-am increstinat? L-am marturisit pe Domnul Isus cu gura noastra, ca Domn. Am crezut in inima  noastra ca este un Domn viu, care trebuie ascultat, cu care trebuie sa povestim, caruia ii place sau nu-i place cum ne traim viata. Dragii mei, este juramantul pe care l-am facut, altfel, n-am fi crestini. Cati dintre noi il tinem? Daca roada Duhului este prezenta, inseamna ca Domnul Isus Hristos, prin avocatul Lui in inima noastra, prin Duhul Sfant isi pregateste mireasa sfanta si fara pata, fara zbarcitura. Dar daca astfel de lucruri sunt in viata noastra, atunci inseamna ca probabil Satana domneste in familiile noastre. S vom discuta despre omul vechi si omul nou la dezbracare si la imbracare. Si spune Pavel, cei ce se complac in astfel de lucruri, nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu.

Dragii mei, Dumnezeu asteapta de la noi, nu doar o sfintire in acte, ci o sfintire in fapte. Dragii mei, eu am primit un certificat, cand m-am dus la sfat sau la primarie cu Nora Ponta. Il am si acuma, acasa si am un certificat de casatorie. Credeti ca-i ajunge sotiei mele un certificat de casatorie? Nu, nu. Ea vrea si asteapta de la mine sa ma vada sotul ei si tatal copiilor ei. Sa ma vada croind o cale dreapta pe urmele lui Hristos si chemandu-mi familia dupa mine. Asta inseamna sa traiesti viata de familie in fapte, nu doar in acte. Dar este la fel si in relatia cu Hristos. Dragii mei, noi am intrat in relatie cu El, dar daca traim prin Duhul, sa si umblam prin Duhul.

In ce masura este familia mea
un Templu sfant pentru Domnul?

Cu alte cuvinte, daca stau cinstit inaintea lui Dumnezeu, eu n-am venit sa va judec, nici Domnul Isus n-a venit sa judece lumea, de ce sa o fac eu? Ci am venit ca impreuna sa stam si sa ne ogindim in Cuvantul lui Dumnezeu, sa vedem care-i realitatea in familiile noastre. Dragii mei, degeaba punem mastile, ne imbracam frumos si venim la adunare. Cum e familia, asa va fi biserica, pentru ca biserica este suma familiilor noastre. Dar ma intreb si eu si va intreb si pe dvs., oare la ce ne-ar ajuta sa stam sa ne vaicarim, sa sotul nu-i cum ar trebui sa fie, ca sotia nu-i cum ar trebui sa fie, parintii si copiii nu-s cum ar trebui sa fie. La ce ne-ar ajuta lucrul acesta? Cred ca, dupa cum Pavel s-a pus la dizpozitia lui Hristos pentru modelarea Bisericii, tot asa trebuie sa ma pun si eu la dizpozitia lui Hristos pentru zidirea familiilor naostre. Indiferent cine esti, parinte sau copil, sot sau sotie. (pana la minutul 28:20 mai sunt 47 minute din acest video)

Toti ne-am dori sa fim:

 • Un sot si tata dupa voia lui Dumnezeu
 • O sotie si mama dupa voia lui Dumnezeu
 • Parinti dupa voia lui Dumnezeu

~Am curajul de a spune: Sunt „robul lui Hristos”, pentru voi, cei din familia mea? Nimeni n-o poate spune in locul tau. Aici nu e ca la botezul copiilor mici, sa se lepede altul de Satana pentru tine, aici trebuie sa o faci tu, trebuie sa o fac eu.

~Cum stau cu disciplina? Asta e partea cea mai grea. Cum stau cu disciplina studierii Scripturii, pana cand mi se limpezeste voia lui Hristos pentru cei de langa mine? Ce schimbari trebuie sa fac in 2014, ca sa am mai mult timp pentru Cuvantul lui Dumnezeu. Rascumparati vremea ca zilele sunt rele.

~ Cat ma rog pentru intelepciune ca sa comunic pe limba fiecaruia voia lui Dumnezeu descoperita in Scriptura? Te scot copiii din sarite. Dosul palmii nu e o optiune. Sper ca n-ati facut-o cu nevasta, dar cat ma rog pentru intelepciune, sa vorbesc ce trebuie, cand trebuie si cum trebuie.

Vreau sa va spun ca epistola asta Efeseni e un discurs intrerupt de rugaciuni sau o rugaciune intrerupta de discursuri. Stiti de ce? Sunt momente in viata cand nu poti sa vorbesti cu cel de langa tine despre Dumnezeu, nici cu nevasta, pentru ca auzi aceea, „Iar imi predici?” Si in momentul acela trebuie sa incepi sa vorbesti cu Dumnezeu despre cei din casa ta. Acesta este rostul rugaciunii.

Din Seria Slujirea in Familia Crestina

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: