Florin Ianovici – Goliat are aliati in biserica

photo credit broraz.com

photo credit broraz.com

Transcript din predica Blogul Agnus Dei

Dar exista, din nefericire, doi dusmani care niciodata nu stau sa se prezinte, vicleni, perfizi si care ucid mai mult decat o face Goliat. Goliat are niste aliante ciudate. Aliantele acestea nu le gasesti in tabara lui. Goliat are niste aliati pe care nu-i gasesti in tabara lui. Unde-i gasesti? In Biserica. Cum adica, Goliat are aliati in biserica? La un moment dat, zice David, „Ma duc sa ma lupt cu Goliat.” La care Biblia spune urmatorul lucru: Eliab, fratele lui cel mai mare [big brother], care il auzise vorbind cu oamenii acestia s-a aprins de manie impotriva lui David si a zis, „Pentru ce te-ai coborat tu si cui i-ai lasat acele putine oi in pustiu? Iti cunosc eu mandria si rautatea inimii.”
„Ce vrei, ma, amvon?”
„Ce spui frate…?”
„Ce e frate..?”
„Vezi-ti de treaba, asteapta sa cresti.”
Correct? Fratele mai mare, care ar trebui sa-i spuna alte cuvinte.

Lupta cu dispretul. Prima lupta pe care o avem de dat in viata noastra e lupta cu dispretul. Nimic n-a ucis in biserica lui Dumnezeu, mai mult ca dispretul pe care l-am primit in fata atunci cand am avut cele mai bune intentii. Nu suntem grozavi niciunul dintre noi, numai Dumnezeu in noi poate sa ne dea putere. Toti suntem asa cum suntem, cu nelinistile noastre, cu slabiciunile noastre, dar are cate unu dorinta sa faca ceva. Doreste cineva sa se ridice, as faca un pas catre Dumnezeu si atunci vine fratele mai mare, „Unde te duci, ma, mucosule? Te-ai trezit tu acuma sa faci nu stiu ce.” Si dispretul asta vine de aproape, de unde nu te astepti si te loveste direct in inima, ca n-ai cum sa-ti pazesti spatele. Spatele ramane nepazit pentru ca aici ar trebui sa fie fratele tau. Ar trebui sa fie omul care te iubeste, nu care…

Si spune Eliab la un moment dat, si ascultati iubitii Domnului, cat e de perfid acest dusman. Vine si zice asa, „Iti cunosc eu mandria si rautatea inimii.” Hai sa-l iau de exemplu pe Alin. Vin eu la Alin si ii spun, „Mai Alin, esti mandru.”
„Nu-s, mai, Florine.”
„Esti, ma.”
„Nu.”
„Ba da.”
Nu ai cum sa te aperi la cuvantul asta. Daca cineva zice de mine ca sunt mandru, nu-i nevoie sa argumenteze pentru ca intotdeauna dispretul foloseste argumente care nu pot fi verificate. Aruncatori de flacari, om care arunca cuvinte ce nu pot fi testate, care nu pot fi acoperite. Dar destul de puternice pentru cei naivi, pentru cei care sunt insetati de barfa si de can-can, pentru cei care stau plictisiti pe un scaun si au uitat ca aici a platit Isus. Ca tot ce este aici se datoreaza sangelui Lui varsat pe cruce. Ca locul pe care-l ocupi e platit de El. Si arunca flacari, si zice, „Iti cunosc eu mandria.” Daca vii si imi spui mie, „Esti mandru…” cineva odata m-a dus la metrou si predicam pe Domnul Isus Hristos, eu mai fac si din astea. M-am dus la metrou si impreuna cu tinerii, deja avem o strategie. Mergem la metrou si e un ecou fantastic, nu ai nevoie de amplificare, n-ai nevoie de nimic. Cand ajungem acolo, se mai strang ceva oameni, cand ne vad acolo stransi laolalta si se apropie, intreaba ce-i cu noi. Si noi le spunem tuturor, „Noi avem o veste, noi vrem sa va spunem ceva. Doriti sa ascultati o veste?” „Da.” Si noi incepem [sa cantam], „Noi vestim anul de har al Domnului…” si cantam si rasuna cupola.

Odata, vine cineva la mine si spune, „Tu esti credincios?”
Am zis, „Sa ma ajute Dumnezeu, da.”
Si vine si-mi pune degetele pe cravata. „Matase,” zice. Dar nu era matase. [mi-o arunca in fata, si zice] „Esti mandru.” Si a plecat. Mai oameni buni, daca va deranjeaza pantofii astia maro, imi iau unii gri. Rezolva asta problema? Daca vreti, vin cu pantalonii necalcati, ca sa nu fiu mandru. Fratii mei, surorile mele, atat de usor e sa aruncam vorbe care nu pot fi testate si nu pot fi argumentate. Cand dispretul n-are argumente, dispretul are doar ocara. Dispretul are doar batjocora. „Iti cunosc eu mandria..” A cui? Ziceti voi. Mandria si rautatea inimii. Mai, da ce expert cardiolog esti tu. Fratele mai mare este expert cardiolog, pentru ca el intotdeauna poate sa citeasca in inima mea. Ca daca sta cineva si zice, „Tu esti mandru, rautatea inimii tale,” ce poti sa-i spui? Frate, mai asteapta un pic, pana mor si dupa aia o scoatem si ne uitam cu totii la ea. N-ai cum sa spui lucrul asta. Corect?

E greu sa te aperi in fata dispretului. E greu, pentru ca omul care te dispretuieste nu vrea argumente. Omul care te dispretuieste vrea doar ca sa vorbeasca el si ma rog in aceasta seara sa ne crestem tinerii in dragoste. Sa le aratam respectul cuvenit, pentru ca noi suntem ai lui Hristos, sa putem sa respectam ceea ce fac, sa le spunem o vorba buna si sa-i incurajam.

De unde trag eu concluzia ca-i dispret? O sa zica cineva, „Dar, sigur Eliab l-a dispretuit?” Da. Ascultati ce-i spune Eliab, „De ce te-ai coborat si cui ai lasat tu acele putine oi?” Adica, ce-i spune indirect? „Ma, prapaditule, de cand esti tu oier, nici oile nu mai cresc. Tu esti bun de nimic. Acele putine oi, ca daca eram eu, erau multe oi. Era turma lui tata grasa. Sigur ca eu acuma stau aici si ma fac ca lupt. E adevarat ca eu acuma numai cant cantece in loc sa lupt.” Dar cand arunci cuvinte ca acestea, zice, ‘Pentru ce te-ai coborat tu si cui ai lasat acele putine oi in pustie?’ ce inseamna lucrul asta? Ce vede Eliab? Ce nu este.

Vreau sa va pun o intrebare: De unde venea David? Din insarcinarea cui venea David? Venea din insarcinarea tatalui lui. Tatal lui a zis slugilor, „Duceti-va sa-mi hraniti baietii.” La care David a zis, „Nu, sa nu mearga o sluga, mai bun e casul cand ti-l da fratele tau din mana. Lasa-ma pe mine, tata, sa fiu sluga lor. Lasa-ma pe mine, tata, sa le vad eu ochii si sa le aduc vesti de la tine si sa aduc inapoi vesti.” Ba, inca spune Biblia ca tatal lui David trimisese 10 casuri la capetenia ostirii, ca sa indulceasca putin militaria. Nu ca ar fi fost tare obositi. Dar spune cuvantul lui Dumnezeu  ca David venise din porunca tatalui, David venise cu daruri, David venise sa faca o munca de sluga pentru ca iubea pe fratele mai mare.

Vreau sa va spun in seara aceasta un lucru iubitii Domnului. Odata eram in biserica si aveam un tanar care nu era pocait de multa vreme. Dar orice intra in contact cu el, zici ca intra in contact cu un arici. Asa de ironic era, atat de inchis era, cum venea-i sa-i spui doua, cum zici ca era urzica. La un moment dat, m-am gandit eu, dar cat sa mai induram noi? Ia sa ma duc eu sa-i zic vreo doua. Ma pricep, toti ne pricepem la asta- fratele mai mare. Si cand m-am dus spre el, binecuvantat sa fie Dumnezeu, care mi-a vorbit si a zis, „Du-te acasa si roaga-te.” Am facut stanga imprejur. Cum sa te pui cu Domnul? Si m-am dus si m-am rugat.

Cand m-am asezat in genunchi sa ma rog pentru el, Dumnezeu din cer m-a coplesit cu o mila, cum n-am mai simtit. Ca voi nu stiti dramele lor- ca la 15 ani poti sa-ti pierzi viata. Ca nu le cunoastem necazurile si durerile si le vedem doar tineretea. Dar dincolo de ceea ce se vede sunt lupte cumplite. Cand m-am asezat, Dumnezeu mi-a zis despre el, ca are o viata foarte grea. Si am inceput sa cercetez. Si am gasit in familie niste lucruri uluitoare, nu pot sa va spun.

Si m-am dus dupa 2 saptamani la el si i-am zis, „Daniel, am inteles de la Dumnezeu ca toata ironia ta nu-i decat o arma cu care te aperi de greutatea pe care nu vrei sa o spui la nimeni. Dar Dumnezeu din cer mi-a descoperit cat iti este de greu si am venit sa-ti spun ca eu ma rog pentru tine si daca vrei sa vorbim vreodata, eu stau la indemana ta. A inceput sa planga, a inceput sa-i curga lacrimile pe obraz pentru ca nimeni nu stia de necazul lui, afara de acela care poate sa se roage. Daca ne-am ruga si daca n-am face aceasta slujba de a dispretui, de a gandi ca toate lucrurile sunt asa cum credem noi, poate am afla lucruri extraordinare. M-am rugat in seara asta si am zis, „Doamne, mantuieste-mi copiii. Doamne, mantuieste copiii copiilor Tai. Doamne, cerceteaza casele noastre. Doamne ridica tineretul Tau si lasa, Doamne, puterea Duhului Sfant sa-i cerceteze.

Citeste mai mult aici….

Ce e NOU la PAGINA Florin Ianovici

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: