Cine a fost Dorel Popa (1954 – 2014)

Photo credit BisericiArad.ro

 Doru Popa – Slujirea ca Pastor

68455_111408949017148_399288161_nIstoria Bisericii Creștine Baptiste “Maranata” Arad începe în perioada dinaintea revoluției din 1989, când cei care au avut harul să înțeleagă că Dumnezeu a început să ridice și să formeze lucrători tineri și destoinici pentru o vreme în care mulți nu mai sperau să o ajungă, au putut vedea ca El își împlinește planurile la timpul potrivit.Orânduirea comunistă era, după cum se prezenta prin toate mijloacele de informare, bine consolidată și nu se întrevedea nici o rază de speranță. Credincioșii neo-protestanți au avut cel mai mult de suferit pentru că sistemul comunist avea în plan distrugerea bisericii lui Cristos. Unul din scopurile principale ale sistemului comunist era să distrugă cu orice preț credința în Dumnezeu, în special a locașurilor de închinare. O metodă folosită era privarea bisericilor de la țară de pastor sau admiterea ca unul să slujească la mai multe biserici ca să nu le poată păstori și înviora. Se urmărea astfel moartea lentă, dar sigură a bisericilor de la țară. În paralel a început o acțiune de intimidare și anihilare a liderilor și a creștinilor adevărați din bisericile de la orașe. Metodele folosite erau schimbarea în funcție a liderilor laici, care erau angajați, compromiterea pastorilor în orice fel, infiltrarea în biserică a informatorilor securității și în special racolarea acestora chiar din biserică, în schimbul unor facilități neînsemnate.În acest context adevărații închinători au avut de suferit plâtind prețul statorniciei lor. Unul din liderii laici care nu și-au plecat capul și s-a împotrivit activ planurilor comuniste a fost fratele Dorel Popa. Inginer de profesie era cotat ca și laic, dar numai puțini au știut că a urmat cursuri de teologie “neoficial” cu eminenți profesori din SUA și Anglia de la cele mai prestigioase universități.Modul clar, precis și la obiect de a prezenta învățăturile sfintelor scripturi a motivat prezența celor tineri dornici de cunoaștere și formare a unei gândiri noi privind statutul creștinului într-o societate atee. În multe biserici din orașe au început frământări cauzate de dorința adevăraților credincioși de a rămâne loiali lui Dumnezeu cu orice preț. Pe fondul acestor frământări în jurul fratelui Dorel Popa s-a polarizat o lucrare nouă care s-a conturat în momentul excluderii lui din cultul baptist. În mijlocul acestor suferințe și necazuri a luat ființă o nouă biserică, care la început nu avea un nume și nici o clădire proprie. Această biserică “ambulantă” avea pe atunci un număr de 50-60 de persoane.

În 1989 fratele Dorel Popa este ales ca pastor al bisericii din Pâncota, fapt ce a adus speranțe mari, astfel că s-a intenționat cumpărarea clădirii din strada Desseanu nr.4 pentru a o transforma în biserică. Riscul de a fi confiscată era mare, dar prin credință s-au început demersurile pentru a o cumpăra,însă Dumnezeu a avut un plan mult mai bun. A adus revoluția în decembrie 1989, cu ea libertatea și totodată ocazia construirii unei clădiri noi.

Dumnezeu a ascultat rugăciunile fierbinți ale copiilor Săi și în data de 3 februarie 1990 membrii bisericii “ambulante” s-au constituit ca și biserică, cu numele de “MARANATA” – prima biserică de atunci din țară cu acest nume, avându-l ca pastor pe fratele Dorel Popa. Tot în luna februarie s-a constituit și comitetul bisericii Maranata. În 12 noiembrie al aceluiași an au început primele săpături pentru fundație. Până la 23 decembrie 1991 serviciile divine ale bisericii Maranata s-au ținut la biserica “Șega” din Arad, unde s-a găsit înțelegere și dragoste din partea fraților.

În luna mai a anului 1991 fratele Dorel Popa pleacă pentru prima dată în America, într-un turneu prin mai multe biserici americane unde s-au făcut colecte speciale pentru construcția bisericii Maranata. Pe lângă aceasta mulți oameni de afaceri creștini americani au fost gata să sprijinească această lucrare de construcție și în timp au și făcut-o, într-un mod extraordinar. Totul s-a început cu ceva mai mult de 3000 de dolari, lucru care părea o nebunie la vremea respectivă pentru un asemenea proiect. Dar s-a început și s-a continuat prin credință, iar Dumnezeu a onorat această credință. Au fost lanțuri de rugăciune zi și noapte, lucru căruia i se datorează aceasta reușită. Cu toate acestea pe perioada construcției bisericii Maranata, au avut loc și probleme, cum ar fi necazul unui proces care a continuat peste ani, dar Dumnezeu a fost prezent în tot acest timp și alături de biserica Maranata. Demisolul bisericii a fost pentru un timp locul de adunare și închinare al fraților și surorilor până la finele construcției.

Construcția bisericii Maranata s-a finalizat cu ajutorul Domnului în anul 1995, iar la 6 august a avut loc serviciul divin de inaugurare la care au participat atât personalități marcante ale autorității de stat, cât și reprezentanți ai cultelor din orașul Arad. În toți acești ani, în timpul construcției, cu ajutorul lui Dumnezeu și biserica spirituală creștea și se întărea. Cuvântul vestit era însoșit de puterea Duhului Sfânt și în fiecare an au avut loc 2 botezuri Nou Testamentale în care și-au mărturisit credința în Domnul Isus mulți oameni.

În 1995 la al doilea botez, în 4 noiembrie, au fost botezați 50 de noi creștini. Prin Harul lui Dumnezeu de la cifra de 136 de membri prezenți la constituire, azi biserica Maranata este formată din aproximativ 900 de membrii.

Astfel se adeverește încă o dată cuvintele Domnului Isus care spunea că “piatra lepădată de zidari a fost pusă în capul unghiului”. Fie ca Dumnezeu care întotdeauna a mângâiat și răsplătit pe cei ce au suferit pe nedrept, să întărească pașii tuturor credincioșilor, și totodată unitatea în dragoste dintre frații din toate bisericile, ca mesajul Evangheliei să nu fie împiedicat în nici un fel, ci să ducă cât mai mulți oameni la mântuire.

Sursa Biserica Maranata

photo credit wikimapia.org

Doru Popa – Slujirea Civica

Dorel Popa, fostul primar al Aradului din perioada 2000-2004, a decedat duminică seara, Dorel Popa a suferit un atac de cord, în urma căruia a fost transportat la spital. Din informaţiile pe care le avem eforturile medicilor de a-l resuscita au fost în zadar. Dorel Popa a avut 59 de ani. Din 1990, Dorel Popa a fost preşedintele Asociaţiei de Caritate „Maranata” Arad preşedinte „Habitat pentru Umanitate. Acesta a urmat Liceul Industrial Arad Institutul Politehnic „Traian Vuia” şi Facultatea de Mecanică, din Timişoara, specialitatea: Tehnologia Construcţiilor de Maşini. Între anii 1981-1984 a lucrat ca şi inginer la Combinatul Industrial Chimic Arad.

Citeste mai mult: adev.ro/n13yao

Fostul primar al Aradului, Dorel Popa, a decedat duminică seara, la Spitalul Judeţean Arad, după ce a suferit un infarct. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, din nefericire, acesta n-a mai putut fi salvat.

Dorel Popa a fost primar al Aradului în perioada 2000-2004, iar în decembrie 2012 a candidat din partea USL pentru un post de senator pe colegiul 3 Arad, însă nu a reuşit să obţină un loc în Parlamentul României, deşi a câştigat colegiul respectiv cu 44 la sută. Dorel Popa a fost şi pastor al Bisericii Maranata. Dorel Popa era căsătorit şi avea un băiat.
Sursa LiveArad.ro

CE SPUN PRIETENII, COLABORATORII,
OAMENII POLITICI ARADENI
DESPRE DOREL POPA

Vestea morţii fulegrătoare a fostului primar Dorel Popa i-a şocat şi întristat pe mulţi arădeni. Imediat după publicarea veştii pe siteurile de ştiri au început să fie scrise mesaje de rămas pun din partea foştilor prieteni, colaboratori şi colegi din politica arădeană ai lui Dorel Popa. Iată câteva mesaje:

Valentin Paul – Neamţ, fost primar al Aradului:
O veste incredibil de rea ,care ne umple de amaraciune sufletele!Dorel Popa,fost primar al Aradului,un om energic,plin de dorinta de a-si ajuta semenii,un lider spiritual al comunitatii pe care o pastorea, a plecat nedrept de repede dintre noi! Condoleante familiei indoliate!R I P

Claudiu Cristea, fost consilier municipal
Dumnezeu să-l odihnească cu cei drepți.

Poate nu am împărtășit întotdeauna aceleași idei despre treburile Aradului, dar întotdeauna am găsit în Dorel Popa un om al dialogului și un spirit cu adevărat fair-play. A fost un Domn — lucru rar întâlnit în zilele noastre. Aradul pierde un fost primar, o personalitatea, care — cred eu — ar mai fi avut multe de spus în viața Cetății.

Dacian Ţolea, fost consilier municipal
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! L-am cunoscut, un om deosebit – îmi pare sincer rău.

Virgil Florea, reprezentant al societăţii civile
De mai bine de un an de zile, ceea ce multi nu stiu, el s-a dedicat unui proiect in sanatate de care urma sa beneficieze si judetul Arad. Nu si-a dorit sa faca nimic public pana la concretizarea lui. Naveta saptamanala in capitala a fost totusi un efort prea mare. Chiar si astazi nimeni nu l-a putut opri de la a onora o promisiune in ciuda unor semne pe care infarctul de azi le-a dat.
Sursa LiveArad.ro

CV  Dorel Popa
Născut în data de 29-08-1954

Studii:
Liceul Industrial Arad Institutul Politehnic „Traian Vuia”, Timişoara.
Facultatea de Mecanică, 1981 Specialitatea: Tehnologia Construcţiilor de Maşini.
Doctorand în cadrul Universităţii Tehnice Timişoara.

Profesia: inginer, pastor.
1981-1984, Combinatul Industrial Chimic Arad, inginer.
1984-1987, IFET Arad, inginer.
1990 – prezent, Biserica Baptistă „Maranata” Arad, pastor.

Experienţa în administraţie

1989 – 1990: Membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională
1992 – 1996: Consilier local (PDSR)
2000 – 2004: Primarul Municipiului Arad (PDSR)
2004 – 2008: Consilier local (PSD)

2008 – Consilier local / *mandat nefinalizat (PSD)

Poziţie politică:
Preşedinte al Partidului Social Democrat Organizaţia Municipală – Arad.

Preşedinte al Partidului Social Democrat Organizaţia Judeţeană – Arad.

Principalele repere ale mandatului:
Dezvoltarea Zonei Industriale: mii de locuri de munca, investitii straine.
Asfaltarea a zeci de drumuri din cartierele Aradului: Cocorilor, Voinicilor etc.
Centrul Euromedica – investitite 100% straina
Construirea deponeului ecologic ASA
Inaugurarea Parcului Reconcilierii
Introducerea parcarilor cu plată.
Proiectul Primului Cartier Rezidential din Romania – pionerat in domeniul administrativ romanesc
Dezvoltarea Ştrandului Neptun
Reabilitarea pasajului Micalaca
Elaborarea unei strategii administrativ-municipale pe 8 ani, in colaborare cu un grup de specialisti canadieni.
În data de 20.12.2001, MS Mihai I primeşte titlul de Cetăţean de Onoare al Aradului şi Cheia oraşului Arad. MS Regele Mihai I al României a fost însoţit de Regina Ana şi Alteţele Lor Principesa Margareta şi Principele Radu.

Activităţi conexe:
preşedintele Asociaţiei de Caritate „Maranata” Arad -1990
Preşedinte „Habitat pentru Umanitate”.
Membru al Fundaţiei „Vasile Goldiş” Arad 1992-1996.
Sursa – www.vestic.ro

ARTICOLE despre DORU POPA:

  1. Dorel Popa VIDEO in RELUARE de la Priveghi si Inmormantare 
  2. Anuntul decesului – Doru Popa – Fostul primar al Aradului 2000-2004 si Pastorul fondator al Bisericii Baptiste Maranata din Arad a decedat în urma unui infarct 1954-2013
  3. Un EPISOD frumos de VIATA – Despre trecerea din viata la cele vesnice a Pastorului si fost Primar Doru Popa 
  4. Ultima zi din viata si ultima rugaciune
  5. In memoria Pastorului Doru Popa – Scrisori
  6. Cine a fost Dorel Popa (1954 – 2014)
  7. Doru Popa – ‘Aradul e în doliu’ și O campanie pentru ‘Aleea Dorel Popa’ pe malul Mureșului in Arad
  8. Dorel Popa predica la Biserica Gloria Arad-Bujac la Sarbatoare 10 ani Radio ALT FM in 2012

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: