Mina Ianovici – CONSTRUIEŞTE CU CĂRĂMIZILE TALE

Cunosc o bătrână dintr-o biserică mai mică, dintr-un oraş sărac, care, de câte ori se roagă pentru mine, invariabil viaţa mea se schimbă în bine. Se roagă tot timpul, nu zice nimic rău de nimeni, în fiecare moment se gândeşte ce ar dori Dumnzeu ca ea să facă. De zeci de ani se roagă pentru băiatul ei, să se pocăiască şi are credinţă că lucrul acesta se va întâmpla. Posteşte în fiecare zi şi citeşte cam 70 de psalmi, plus alte părţi din Biblie. E o femeie oarecare, din cele care au grijă iarna să nu cadă pe gheaţă în drum spre biserică, fiindcă, dacă vor cădea, au încurcat-o. Îmi creează sentimentul că e mult prea departe de mine şi nu voi reuşi niciodată să fiu ca ea. Poate nici nu e nevoie, poate eu trebuie să fac altfel lucrurile, să construiesc cu cărămizile mele.

Mai ştiu o femeie săracă, de vreo 50 de ani, singură; are doar câteva clase, e îngrijitoare. Are sentimentul propriei demnităţi şi al împlinirii, mai puternic decât mulţi oameni şcoliţi şi înstăriţi. Spune că toţi pe la care a muncit au lăudat-o că face curat bine, că e discretă şi neclevetitoare. Nu poarta pică părinţilor ei, care au băut până nu au mai putut şi nu şi-au dat la şcoală cei nouă copii. Deşi munceşte până cade din picioare, din când în când munceşte “şi pentru Domnul”, gratis, acolo unde consideră că este nevoie sau unde este chemată. Ea asta ştie să facă şi asta face. Se roagă, spune o vorbă bună. Nu vorbeşte oamenii de rău, nici măcar când e nedreptăţită, fiindcă ”Domnul nu ne dă voie”. Deşi am vorbit de zeci de ori cu ea şi mă consideră apropiată am aflat de la alţii ce stil barbar de bătaie a luat cândva de la soţul ei, care i-a rupt coastele. N-are şcoală, dar lucrurile pentru ea se împart în ce ne dă voie Domnul şi ce nu ne dă voie. Din fericire pentru ea, nu are o privire “nuanţată” asupra credinţei, care să îi pună mântuirea în pericol. Există lucruri minunate lângă noi, există şi lucruri urâte, important este la ce ne uităm.

Adevărata reuşită în viaţă nu este să faci lucruri extraordinare în ochii celorlalţi, ci să fructifici cât mai bine ceea ce ai. Dacă ţi se pune în faţă, de înfăptuit, un lucru mare pentru Dumnezeu – e bine, dar bune sunt şi lucrurile mai mici şi mai multe. Dacă eşti sărac, fără “conexiuni sociale” şi nu ai cine ştie ce, ai totuşi gândurile tale, sentimentele tale, vorbele tale, timpul tău. Ai ce oferi. Şi mai ai şi cui, toţi avem. Atât de multe împliniri putem avea singuri într-o cameră, cu o Biblie în mână. Avem mai mult decât credem că avem, dar realizăm aceasta numai atunci când pierdem, pentru că atunci ceea ce am pierdut capătă valoare în ochii noştri.

În privinţa lucrurilor frumoase pe care le putem construi diferenţa este că unele sunt “cu răsunet” şi altele fără. Fiţi stăpânii gândurilor şi sentimentelor voastre. Aprecierea celorlalţi este de multe ori o capcană. Indiferent dacă ai sau nu aprecire, când o doreşti nu poate fi decât rău, te-a prins.

Toţi putem construi lucruri frumoase: tineri şi bătrâni, mai isteţi şi mai puţin isteţi, săraci şi bogaţi, sănătoşi şi bolnavi, toţi. Doar că avem materiale de construcţie diferite şi fiecare nu le poate folosi decât pe ale lui. Nu e nevoie să mergem la capătul pământului pentru a face lucruri plăcute lui Dumnezeu. Te uiţi la viaţa ta, vezi ce găseşti bun prin ea şi lucrezi cu materialele pe care le ai, ca să scoţi ce se poate. În viaţă construim cu ce avem. E tristă risipa de energie, să te gândeşti că ai fi vrut ce au alţii. Nu ne este accesibil totul. Trebuie să ştim să fructificăm ce avem noi. La Dumnezeu e mai important pentru ce ai muncit în viaţă, decât rezultatul pe care îl vezi. Între efortul tău şi finalitate se pot interpune mulţi factori, pentru care nu ai nici vină şi nici merit. Căutăm să pricepem care este următorul pas bun şi îl facem. De multe ori ajungem într-un loc frumos doar pentru că am mers pas cu pas în direcţia bună.

Să fim înţelepţi,
Mina Ianovici

Articole Mina Ianovici

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: