Vladimir Pustan – O femeie ca in Scripturi 2 martie 2014

VLADIMIR PUSTAN

Spuneam azi dimineata in biserica ca multi isi doresc o femeie ca in filme, o fiica ca in carti, o sotie ca a vecinului, dar vreau sa pricepeti ca exista un model biblic, care nu-i luat din carti, nici din filme, pentru femeie. Si este o reteta de succes a Bibliei de cateva mii de ani. In primul rand ne adresam partii feminine, ne adresam si partii masculine pentru ca voi va veti dori sa alegeti o sotie in cunostinta de cauza, daca vreti sa nu aveti o viata cu 100% adrenalina. Voi, ar trebui sa va schimbati daca simtiti ca sunteti departe de model. Sotul nu va poate schimba, numai Dumnezeu.  Dragostea, spune in Biblie ca acopera, nu schimba. Sa nu cumva sa-ti iei vreodata o sotie, gandind ca o sa o schimbi. Ne putem modela fiicele, sa fie fiice ca si in Scriptura.

Oare, cum ar trebui sa semene o femei ca sa aiba modelul Biblic? Am luat 4 pozitii in aceasta seara, 4 modele.

1. In mantuire, sa fiti ca Lidia

Pavel o invata pe Lidia photo lavistachurchofchrist.org

Si probabil ca in mantuire trebuie sa fie femeia ca Lidia. Faptele Apostolilor 16:13-15

13 În ziua Sabatului am ieşit afară pe poarta cetăţii, lîngă un rîu, unde credeam că se află un loc de rugăciune. Am şezut jos, şi am vorbit femeilor, cari erau adunate laolaltă.14 Una din ele, numită Lidia, vînzătoare de purpură, din cetatea Tiatira, era o femeie temătoare de Dumnezeu, şi asculta. Domnul i -a deschis inima, ca să ia aminte la cele ce spunea Pavel. 15 După ce a fost botezată, ea şi casa ei, ne -a rugat şi ne -a zis: ,,Dacă mă socotiţi credincioasă Domnului, intraţi şi rămîneţi în casa mea.„ Şi ne -a silit să intrăm.

Prima persoana mantuita din Europa este aceasta Lidia, in Filipi, in Europa care avea sa devina leaganul crestinismului mondial. Deci, prima femeie mantuita din Europa, ca continent, avea sa ia steagul  evanghelizarii si sa-l duca mai departe. Ce cinste. Oras infloritor si femeia aceasta facea afaceri. Nu era de acolo. Era din Tiatira, venise sa faca in Filipi afaceri. Vindea haine de purpura. S-a prozeli. A devenit evreica prin dorinta, prima data, inainte de a deveni crestina. Ea era dintr-un neam pagan. Prima data a trecut la evrei. Dar marea problema era ca evreii aveau o lege. Se numea Quorum minian. N-aveai voie sa aiba o sinagoga intr-un oras, daca nu era in ea 10 barbati, in stare sa o conduca. Si ele nu aveau barbati, evreii, acolo, in stare sa conduca. Poate ca erau 100 de barbati, dar nu erau in stare sa conduca. Pe noi nu ne intreaba nimeni cand formam o biserica daca avem barbatii aia. Aici e marea noastra problema. Evreii erau destepti, noi nu suntem. Daca ai 10 barbati, in stare sa conduca, schimbi lumea cu ei. Zece oameni au dus nazismul, 10 oameni au dus comunismul, au intors lumea pe dos. Zece barbati hotarati schimba lumea, dar ei nu aveau in Filipi. Si pentru ca n-aveau voie sa aiba sinagoga, spune Biblia ca se adunau pe malul apei, fara biserica.

Ce-a facut femeia aceasta? M-am tot gandit la ea si e o femeie ciudata. N-aveau calculatoare atunci. Nu se transmiteau slujbe pe internet. Avea o gramada de scuze femeia aceasta, putea sa spuna: „Eu ‘oi fi evreica aici, prin adoptie, dar daca n-avem biserica, eu nu ma duc. N-are rost sa ma duc. Era doamna, avea haine scumpe pe ea. A zis: „Daca n-avem nici biserica, unde ma duc sa stau? Pe malul apei? Nu tu scaun, nu tu nimic. Avea toate motivele sa stea acasa, sa spuna: „Nu-i biserica, nu-s barbati. Eu nu ma duc. Ma vede lumea pe mine bogata, pe mine, femeia de afaceri. Eu, femeia cu bani multi stau acolo ciucita si ma pun jos pe iarba. Nu faca asta. Nu-i viata picnic.”

Femeia aceasta, spune Biblia ca nu avea nici un fel de sanse, teoretic, ca sa inteleaga sau sa priceapa ceva. Si totusi, impotriva tuturor lucrurilor, inchinarea inaintea lui Dumnezeu era  importanta. Nu-i biserica, dar eu [tot] ma inchin. Nu-s conditii, eu [tot] ma inchin. Nu-i o problema, ca-i Dumnezeu cu noi si e bine. Mergem inainte, cate femei vom fi. O gramada de biserici din Romania se descurca asa. Nu mai comentam, ca n-avem conditii bune. Femeia aceasta n-avea conditii bune, ne spune Biblia. A ascultat Cuvantul. A venit Pavel, un necunoscut, ea a ascultat Cuvantul si spune Biblia ca femeia l-a primit cu bucurie. Nimic nu se potrivea in capul ei. Ganditi-va, putea sa spuna: „Sunt atatea lucruri pe care nu le inteleg. O singura predica a ascultat. N-a ascultat sute de predici ca dvs. A ascultat una singura si predica asta a marcat-o. Si a implinit-o imediat. Nu numai ca primeste Cuvantul. Nu numai ca se boteaza. Femeia aceasta incepe sa slujeasca imediat. Si stiti ce spune lui Pavel? „Voi unde mergeti? Veniti la mine in casa si va dau tot ceea ce trebuie si va slujesc.” Si a devenit slujitoarea lor. Ganditi-va ce cinste. In casa ei s-a deschis prima biserica din Europa! A venit si a slujit pentru ca viata fara slujire nu inseamna nimic. Pentru ca mantuira inseamna slujire, pentru ca mantuirea inseamna bucurie si explozie uriasa. Asa spune sfanta Scriptura.

Femeile sunt importante in planul de mantuire a lui  Dumnezeu. Cine a cerut ca Domnul Isus sa faca prima minune? O femeie. Cui i s-a aratat Hristos prima data dupa inviere? Unei femei. Cine l-a suportat pe Isus din punct de vedere financiar in toata Biblia? Femeile. Ele i-au dat bani. Ioana si Susana si Maria din Magdala, toate aceste femei au fost alaturi de Isus Hristos tot timpul. Cine fac majoritatea, astazi, in biserici? Femeile. Cele mai multe sunt femei. Procentul face pe undeva ca la crucea lui Hristos, din 4 oameni, 3 sunt femei. Dumnezeu are de lucru enorm cu voi, asta trebuie sa intelegeti. Dumnezeu va vrea mantuite si Dumnezeu va vrea sa fiti mantuite ca si Lidia, nu din parinti, nu din pricina sotului, nu pentru ca asa v-ati nascut, ci pentru ca aveti nevoie de Isus Hristos. Aveti nevoie de Dumnezeu pentru ca voi dati  tonul copiilor dvs. ca sunteti mai mult cu copiii acasa. Trebuie sa fiti mantuiti si sa aveti o mantuire ca a Lidiei. Va trebui sa pricepeti ca Dumnezeu va doreste  sa fiti femei puternice, femei care sa-L iubiti pe Hristos, sa radiati de bucurie, sa fiti pline de Duhul lui Dumnezeu. Sa poata sa gaseasca oricine o oaza spirituala in casa dvs. In casa dvs. sa fie locul in care Dumnezeu sa fie proslavit.

2. In familie, sa fiti ca Ana

Ana cu Samuel la Templu photo jewishcurrents.org

1 Samuel 1:17,20  17 Eli a luat din nou cuvîntul, şi a zis: ,,Du-te în pace, şi Dumnezeul lui Israel să asculte rugăciunea pe care I-ai făcut -o!„ 18 Ea a zis: ,,Să capete roaba ta trecerea înaintea ta!„ Şi femeia a plecat. A mîncat, şi faţa ei n’a mai fost aceeaş. 19 S’au sculat disdedimineaţă, şi, dupăce s’au închinat pînă la pămînt înaintea Domnului, s’au întors şi au venit acasă la Rama. 20 Cînd i s’au împlinit zilele, Ana a rămas însărcinată, şi a născut un fiu, căruia i -a pus numele Samuel (Dumnezeu a ascultat), ,,căci„ a zis ea, ,,dela Domnul l-am cerut.`

In momentul cand Ana nu putea avea prunci, a plans cat a plans, s-a dus in templu, a inceput sa se roage si Eli, marele preot a crezut ca-i beata. A certat-o in templu, la care ea a zis: „Eu nu-s beata, Eli, ci am venit sa cer un prunc inaintea lui Dumnezeu. O femeie fara copii, in Vechiul Testament, era considerata o femeie sub blestem. Ce invatam noi de la aceasta femeie, de la aceasta mama? Ca viata e grea, asa ca rugati-va. Observati ce face Ana cand vede ca totul se naruie in jur. N-are mostenitori, n-are bucurie, n-are pe cine tine in brate, [merge ca un] glont la templu si se roaga. Ii spune lui Dumnezeu urmatoarea rugaciune, o rugaciune cu subiect. Niciodata sa n-apucati sa va puneti pe genunchi fara sa stiti ce cereti. Iubitilor, rugaciunea a fost cu subiect si spune Biblia ca a fost insistenta. Lui Dumnezeu ii place. Asta se numeste staruinta in Biblie. Si astazi, si maine, si in fiecare zi, pana cand Dumnezeu raspunde.

A mai facut ceva sa-L impresioneze pe Dumnezeu. S-a rugat cu lacrimi. Stiti ce inseamna lacrimi, cand te rogi cu subiect si insistent? Inseamna CREION FOSFORESCENT – in momentul in care plangi, subliniezi lui Dumnezeu lucrurile importante a rugaciunii. Lui Dumnezeu ii sare in ochi exact lucrul acela pe care tu-l doresti. Asta inseamna rugaciunea adevarata. Deci, te rogi lui Dumnezeu. Te rogi cu subiect. Te rogi insistent. Te rogi cu lacrimi. te rogi cu credinta. „Cand plec de aici, plec insarcinata.” Asta a inteles Ana din tot ce s-a intamplat. Cu credinta: „Si stii Tu cum sa o faci, Doamne.” Si apoi a insotit rugaciunea cu o promisiune. Nu va mai ridicati dupa genunchi pana nu o sa faceti o promisiune lui Dumnezeu: „Doamne, daca imi vei da vindecare iti voi sluji tot restul vietii. Doamne, daca ma vei scoate biruitor din incercarea asta financiara, nu mai umbu sa nu-ti mai dau cei 10%. ” Faceti promisiuni lui Dumnezeu la sfarsitul rugaciunii.

Al doilea lucru care-l invatam de la Ana, sunt momente in care nimeni nu te poate ajuta. Asa ca, du-te la Dumnezeu, ca El face minuni. Avea sot si ce folos, ca nu putea avea prunci. S-a dus exact la Dumnezeu, pentru ca atunci cand nu te mai poate ajuta nimeni,  inseamna ca-i mana lui Dumnezeu si Dumnezeu sa-ti ajute ca sa intelegi ca El e prima optiune si ultima optiune a vietii tale. Nu astepta de la oameni nimic. Tie sa-ti para bine ca nu iti fac necazuri oamenii. Dar nu astepta sa te ajute nimeni. Dumnezeu e cu ajutorul. Ana a inteles ca nu o poate ajuta nimeni: „Nu ma pot ajuta medicii, nu ma pot ajuta banii, nu ma poate ajuta sotul meu sa am copil, dar ma poate ajuta Dumnezeu.

S-a dus cineva intr-un magazin si a vazut ca pe magazinul acela de florarie scria mare: SPUNE-IO cu FLORI. Va dati seama ce mobilizator indemn. Daca vrei sa spui ceva sotiei tale, spune-io cu flori. S-a dus si a zis: „Dati-mi un trandafir.” La care, a zis femeia din magazin: „Domnule, numai unu?” „Da Doamna, ca eu nu-s prea vorbaret.” Spuneam in biserica despre o femeie care toata viata s-a rugat  sa o ajute Dumnezeu sa mearga sa fie misionara printre salbatici. I-a trimis Domnul unu acasa. Aveti grija ce cereti in viata. Sunt momente in viata cand numai Dumnezeu te poate ajuta.

Al treilea lucru pe care-l invatam de la Ana e: intotdeauna in viata sa ai altar, ca femeie. Cand si-a dat seama ca are o problema, a fugit la altar. O femeie dupa Scriptura are un altar. Nu stiu unde-i altarul ala, in bucatarie, sau ai tu camaruta ta, dar acolo, tu trebuie sa ai un loc unde sa stai de vorba cu Dumnezeu. Locul tau cu Dumnezeu. E o harmalaie in casa, gaseste-ti un loc cu Dumnezeu. Trebuie sa aveti un altar si apoi, laudati-L pe Dumnezeu ca sa-si deschida inima. Stiti cine a scris cea mai frumoasa cantare din Vechiul Testament? Ana. Cand Dumnezeu iti raspunde, lauda-L din toata inima, si cand nu-ti raspunde. Lauda-L, ca-ti va raspunde. A constientizat ca trebuie sa se tina de promisiune si ganditi-va ca l-a luat pe Samuel in brate si l-a dus la templu. Intotdeauna cand faceti o promisiune lui Dumnezeu, respectati.(24)

3. Intre oameni, sa fiti ca Dorca (Tabita)

Faptele Apostolilor 4:36-42

36 În Iope, era o uceniţă numită Tabita, nume, care în tîlmăcire se zice Dorca. Ea făcea o mulţime de fapte bune şi milostenii.
37 În vremea aceea, s’a îmbolnăvit, şi a murit. Dupăce au scăldat -o, au pus -o într’o odaie de sus.
38 Fiindcă Lida este aproape de Iope, ucenicii, cînd au auzit că Petru este acolo, au trimes doi oameni la el, să -l roage: Nu pregeta să vii pînă la noi.
39 Petru s’a sculat, şi a plecat împreună cu ei. Cînd a sosit, l-au dus în odaia de sus. Toate văduvele l-au înconjurat plîngînd, şi i-au arătat hainele şi cămăşile, pe cari le făcea Dorca, pe cînd era cu ele.
40 Petru a scos pe toată lumea afară, a îngenuncheat, şi s’a rugat; apoi, s’a întors spre trup, şi a zis: ,,Tabita, scoală-te!„ Ea a deschis ochii, şi, cînd a văzut pe Petru, a stătut în capul oaselor.
41 El i -a dat mîna, şi a ridicat -o în sus. A chemat îndată pe sfinţi şi pe văduve, şi le -a pus -o înainte vie.
42 Minunea aceasta a fost cunoscută în toată cetatea Iope, şi mulţi au crezut în Domnul.

E singura carui i se da numele de ucenica in Noul Testament. Era vaduva si o vaduva, in vremea aceea, nu avea nici o sansa, n-avea nici o sursa de castig, nu se putea intretine. A ramas vaduva si a zis: „Nu se sfarseste viata aicea.Ce stiu sa fac? Ce am? Un ac. Si spune Biblia ca a inceput sa coase haine saracilor. A inceput sa faca bine si oamenii au inteles ca Dorca face bine, ca e cea mai buna croitoreasa. Nu si-a plans de mila. Ea trebuia ajutata si a zis ca trebuie sa ajute pe altii. Incercati sa ajutati pe altii, ca intotdeauna sunt altii mai amarati decat dvs.

Femeia aceasta a inteles ca Dumnezeu n-are ucenici nesemnificativi. Impreuna, toti putem sa facem totul. Separat, putem sa facem putin. Dumnezeu are nevoie de mine, Dumnezeu vrea ca sa lucrez. (27)

4. In Evanghelizare – sa fiti ca Marta

Maria si Marta photo commons.wikimedia.org

Maria si Marta erau doua surori. Una dintre ele era foarte credincioasa si una foarte lucrativa. Dar asta lucrativa, Marta, si-a invatat meseria intr-o zi si si-a dat seama asa. Cand a murit fratele ei, Lazar, s-a dus intr-o viteza mare la sora sa, la Maria si i-a spus: „A venit invatatorul si te cheama.” Va rog s anu mai vorbiti altceva cand va adunati impreuna, pentru ca de voi depinde foarte mult cum spuneti lucrurile astea. Si sa va explic: Un barbat vorbeste 15,000 de cuvinte pe zi. Dvs. vorbiti, ca aveti partea stanga a creierului ,ai dezvoltata, 30,000 de cuvinte. Dar stiti de ce vorbiti dvs. atata? Orice lucru trebuie sa-l spuneti de doua ori. Asa de destepti suntem noi. Eu vreau sa ma leg de acele 15,000 de cuvinte in plus. Sa zicem ca totusi n-ai pe ala la care trebuie sa-i spui de doua ori un lucru. Va raman 15,000 de cuvinte pe zi de spus. Va rog in numele lui Isus Hristos, spuneti oamenilor doar atat: „A venit invatatorul si te cheama. Te cheama Isus.” Vorbiti asa, unele cu altele: „Te cheama Isus. Ceru-i frumos impreuna cu tine.”

Va trebui sa pricepeti un lucru, ca Dumnezeu va vrea cu El, nu ca in filme, nu o fiica ca-n reviste,  nu o sotie ca si la vecini. Ci una ca in Biblie.

Ce e NOU la PAGINA Vladimir Pustan

Biserica Sfanta Treime, Sala Ciresarii Beius – seara de tineret
Predici pentru vremuri grele – http://www.fiti-oameni.ro

3 comentarii (+add yours?)

 1. copiicerului
  mart. 03, 2014 @ 12:19:24

  Pace o intrebare as vrea sa va pun tuturor.
  Este bine sa sarbatorim 1-8 martie??
  Ziua femeii??

  Eu una nu o serbez insa as vrea opinii.

 2. Avram
  mart. 05, 2014 @ 20:54:05

  Biblia nu interzice sa sarbatorim ziua femeii sau ziua mamei. Daca cineva vrea sa-si sarbatoreasca mama dandu-i flori sau un cadou de 8 Martie, sau un sot sotiei sale, este un lucru frumos. Aceste sarbatoari (ziua femeii sau a mamei, ziua tatalui, ziua copilului), au ca scop sa onoreze pe cei sarbatoriti. Daca cineva vrea sa va dea o floare de ziua femeii nu face un lucru rau, ba chiar este ceva frumos… Deci daca sarbatoriti aceasta zi nu este un lucru rau, si la fel si daca nu o sarbatoriti.

 3. Trackback: Slujba de Paste – Au fost botezati in apa aproape 80 de persoane la Biserica Penticostala Sfanta Treime din Beius | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: