Florin Ianovici – Si iarasi voi trai 18 Martie, 2014

photo credit hiswordinwood.com

Psalmi 118:17 Nu voi muri, ci voi trăi, şi voi povesti lucrările Domnului.

Exista o imagine, care o vad in zilele noastre, a unor oameni care isi ingroapa fetele in palme, a unor oameni care merg aplecati. Biblia vorbeste despre o asemenea plecare de umeri, atunci cand spune despre pipirig, cel care sta cu umerii plecati. Cred ca unul dintre lucrurile pe care foarte mult ar dori cel rau sa-l transmita omului este deznadejdea. Si  in seara aceasta, plecand de la cantecul lui Chris, plecand de la tema  pe care noi ne-am asumat-o, acest moto „Si iarasi voi trai”, am sa imparatsesc cu dvs. un Cuvant Biblic din Psalmul 118:17, un singur verset, care daca vreti, nu face altceva decat sa reia tema acestei seri. Acolo, unde psalmistul spune si as vrea din toata inima sa-l recitam impreuna: ‘Nu voi muri, ci voi trăi, şi voi povesti lucrările Domnului.

Ianovici 1E un strigat de lupta. Acest verset este un strigat de lupta. Si mai mult ca niciodata, iubitii Domnului, in aceasta seara mi-as dori, din toata inima, sa strigam: „Nu voi muri, ci voi trai.” Viata aceasta este o lupta, pentru ca de jur imprejur, si in stanga si in dreapta, te intalnesti cu situatii pe care nu ti le-ai dorit. Ai parte de dezamagiri, asa cum iti vorbea Chris, dar in seara aceasta, as vrea sa va spun despre una dintre cele mai mari dezamagiri si ar trebui sa fim deschisi.

Care vi se pare voua ca este cea mai mare dezamagire a unui om? Atata cat ma priveste pe mine, cea mai mare dezamagire a unui om este omul insusi. Corect, ca sunt oameni care ne dezamagesc. Corect este sa si spui ca esti dezamagit. Corect este faptul ca intampinam situatii pe care nu le meritam in viata. La fel de corect e ca si generam situatii pe care altii nu le merita in viata. Dar cel mai greu in viata este sa traiesti fiind dezamagit de tine insuti.

Haideti sa va spun o poveste pe care am cules-o, relatata de Eric …

Statea in fata unei lupte si se gandea, daca merita aceasta lupta sa fie purtata. Gasise in jurul lui oameni care ii furnizase zeci de argumente sa nu inceapa aceasta lupta. El insusi era destul de indoit, stiind ca costul acestei lupte va fi unul foarte mare si nu stia daca-i pregatit sa plateasca pretul. La un moment dat, spune el, fiind in China, in Hong Kong, unul dintre prietenii lui i-a zis: „Haide, sa mergem intr-o familie. A mers intr-o familie si acolo a dat peste doi batrani de 60 de ani. Cand a intrat, spunea el, batranul care i-a deschis usa s-a remarcat prin faptul ca avea un zambet extraordinar de luminos. A ramas fascinat si s-a uitat la acest om, care tot era un zambet. La un moment dat, cand s-a asezat la masa si l-a servit cu ceai, a bagat de seama ca langa el era doamna lui, dusa de spate, firava, de altfel, ca si acest sot. Dar, in tot timpul cand servea ceaiul, se uitau unul la altul intr-un mod extraordinar de dragastos si el a fost mirat ca doi oameni de aceasta varsta nu se scapa din ochi unul pe altul si se tot uita dragostos unul la altul. Si la un moment dat, intrigat, s-a uitat la prietenul lui si prietenul i-a zis: „Nu le stii povestea?” „Sigur ca nu le stiu povestea.”

Zice: „Ei s-au cunoscut acum 30 de ani si s-au logodit acum 30 de ani. Erau impreuna la Seminarul Biblic si se pregateau de nunta. In ziua cand faceau poate ultimele preparative pentru nunta, au venit comunistii si pe el l-au ridicat si l-au dus direct in temnita. In fiecare an i s-a permis sa o vada o singura data pe logodnica lui. Dupa fiecare vizita a logodnicii sale il chemau la birou si-i spuneau: „Nu-ti cerem decat sa te lepezi de Hristos si vei putea sa iesi afara si sa te casatoresti cu cea pe care o iubesti. Ce raspuns ne dai? Timp de 30 de ani, omul acesta a dat acelasi raspuns: „Cum as putea sa-L tradez pe acel care m-a iubit atat de mult? Dupa 30 de ani de temnita l-au eliberat. S-a dus pusca la preaiubita lui si s-a insurat cu ea. Erau in luna de miere.

Am putea sa privim viata aceasta ca pe un camp de lupta sau am putea sa privim viata aceasta ca pe o poveste … In aceasta seara, as vrea din toata inima sa gasesti putere, privind spre Hristos, sa strigi din adancul inimii tale: „Nu voi muri, ci voi trai!” Stiu ca in aceasta seara sunt oameni aici care se lupta cu deznadejdea pe care a adus-o in viata lor caderile repetate. Intotdeauna, caderile repetate aduc o deznadejde amara sufletului nostru si ne pustiesc, ne sacatuiesc de energie. Spuneam deseori si repet lucrul acesta, pacatul tampeste, literalmente. Iti mananca seva creatoare, te desparte de entuziasm si lasa in loc un pustiu. Spune in aceasta seara, din orice adanc ai fi: „Nu voi muri, ci voi trai!” Biblia spune ca oamenii n-au de facut decat un singur lucru si acesta este lucrul, care din toata inima mi-as dori sa facem.

Spune Biblia asa, in Deuteronom 30:19 Iau azi cerul şi pămîntul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvîntarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămînţa ta.’ Si iar o spune in 30:15 ‘Iată, îţi pun azi înainte viaţa şi binele, moartea şi răul.‘ Si as vrea, iubitii Domnului, sa strigam astazi in felul urmator, si tineti cont ce va spun. Nimic mai absurd din cartea lui Dumnezeu, decat la prima vedere sa zica: „Iti pun inainte moartea si viata si te sfatuiesc sa alegi viata.” Mana sus cine alege moartea. Pare initial ca-i absurd: ‘Iti pun inainte viata si moartea,’ si Dumnezeu spune: ‘Te sfatuiesc sa alegi viata.’ Pe de alta parte, Biblia spune: ‘Pentru ce vreti sa muriti, casa lui Israel?’ intreaba Dumnezeu. Dar va rog sa va uitati bine la partea a doua a versetului: „Iti pun inainte viata si moartea, binele si raul.” Tu sa-ti aduci aminte in seara aceasta ca oridecateori alegi raul, tu alegi sa mori. Orice fapta facuta in nesocotinta de Dumnezeu, orice gand care te desparte de Dumnezeu, orice tovarasie care este in afara vointei lui Dumnezeu este o alegere deliberata a mortii. Orice bine care il faci semenului in credinta, orice bine care il faci vietii tale, orice ascultare de Dumnezeu e viata. Si in aceasta seara, spune sufletului tau: „Nu voi muri, ci voi trai, pentru ca aleg binele si aleg sa traiesc si sa implinesc binele.” Amin.

Iubitii Domnului, as dori din toata inima, Dumnezeu sa ne ajute si Duhul Sfant al lui Dumnezeu sa primeasca in aceasta seara strigatul nostru: „Nu voi muri, ci voi trai.”

Al doilea lucru pe care vreau sa vi-l spun este urmatorul. Am citit o alta poveste, scrisa de Ionel Pop. O poveste romaneasca. Cartea aceasta se numeste ‘Instantanee din Viata Animalelor‘. Si acolo se povesteste despre faptul ca omul acesta avea un prieten care era inginer silvic si inginerul acesta avea o pasiune deosebita pentru  animale. Si intr-o zi l-a chemat la el acasa, zicand: „Haide, sa-ti arat ceva deosebit.” Avea o casa mare, o curte mare si un caine pe care-l chema Fi.. si a zis: „Stai acuma, sa-ti arat ceva.” S-a asezat intr-un loc si apoi i-a pus mancare cainelui lui, i-a pus mai multe oase. La sfarsit, dupa ce-a mancat, cainele a luat cel mai mare os si a trecut prin spartura gardului la vecini. Vecinii erau extrem de saraci, cu foarte multi copii si aveau si un caine legat, la care se vedeau coastele. Si acest caine si-a asezat osul in fata, tacticos, si a stat, dand din coada bucuros, in timp ce acel caine infometat s-a napustit sa roada osul. Si i-a zis: „Poate crezi ca e o intamplare.” L-a chemat de 3 ori si de 3 ori s-a repetat lucrul acesta. Cainele, de cate ori manca el din castronul lui, se ducea si la celalalt caine si-i ducea fie un os, fie ce i se punea acolo. La care, autorul acestei istorisiri, plecand din locul acela pune intrebarea. Zice: Toate bune si frumoase, dar ceva m-a tulburat. In timp ce cainele ducea un os cainelui, niciodata, stapanul cainelui, nu i-a trecut prin minte sa duca macar o cana cu lapte copiilor saraci de peste gard.

Ca nu esti in aceasta seara la mana omului, in aceasta seara, Dumnezeu spune: „Nu voi muri, ci voi trai.” si asta este exclamatia milei. In aceasta seara, cand spun ca nu voi muri, ma bizui pe mila lui Dumnezeu. Are Dumnezeu motive sa ne intoarca spatele si n-o face. Dumnezeu isi deschide bratele, cum ai auzit in aceasta seara si Dumnezeu spune un singur lucru: „Daca ma strigi, voi veni. Daca esti la marginea pamantului si ma strigi, voi veni si te voi duce pe stanca pe care nu poti sa ajungi singur.” Spune Biblia in felul urmator:  ,,Acum, aşa vorbeşte Domnul, care te -a făcut, Iacove, şi Cel ce te -a întocmit, Israele!„ Nu te teme de nimic, căci Eu te izbăvesc, te chem pe nume: eşti al Meu.„ 2 Dacă vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine; şi rîurile nu te vor îneca; dacă vei merge prin foc, nu te va arde, şi flacăra nu te va aprinde. 3 Căci Eu sînt Domnul, Dumnezeul tău, Sfîntul lui Israel, Mîntuitorul tău! Eu dau Egiptul ca preţ pentru răscumpărarea ta, Etiopia şi Saba în locul tău. 4 De aceea, pentrucă ai preţ în ochii Mei, pentrucă eşti preţuit şi te iubesc, dau oameni pentru tine, şi popoare pentru viaţa ta. Isaia 43

In aceasta seara, ai de facut un lucru. Intoarce-te spre tine insuti si striga ca un luptator: „Nu voi muri, ci voi trai.” N-are ultimul cuvant cel rau, ci Dumnezeu este acela care are ultimul cuvant. Apoi, priveste spre Dumnezeul tau si spune: „Doamne, nu voi muri, pentru ca ma bizui pe mila Ta.” Inca curge sangele Mantuitorului la Golgota. Inca Duhul lui Dumnezeu este prezent in aceasta seara. Inca ai viata in tine. Inca esti in Casa de Rugaciune. Tu striga catre Dumnezeul tau si spune: „Nu voi muri, ci voi trai,” pentru ca mila este a Lui. Binecuvantat sa fie Numele Sau.

La un moment dat, intr-o anumita poveste, undeva in curtea catedralei in Florenta, se spune ca a zacut 100 de ani un bloc de marmura foarte scumpa, de tip Carara, pe care a ratat-o un sculptor. A vrut sa faca o sculptura si a ratat-o si zacea in curtea catedralei din Florenta. In 1505, un tanar sculptor s-a uitat la acest bloc masiv si a zis: „Ce este cu e?” Si a zis: „A fost luat de catre cineva, ca sa faca o opera, dar fiindca a gresit-o, aici zace de 100 de ani.” Si a zis: „Dar de ce intrebi?” A inceput sa-i dea tarcoale acestui bloc, sa faca tot felul de masuratori, sa faca tot felul de calcule si la sfarsit a zis: „Nu mi-o dati mie?” Si-a zis: „Dar ce vrei sa faci?” „Ceva.” Tanarul acesta se chema Michelangelo.

A lucrat 3 ani de zile si a spus in felul urmator: „Nu voi incepe sa lucrez, pana mai intai de toate nu voi stii ce trebuie sa lucrez.” S-a gandit foarte mult si in mintea lui a staruit asupra lui David. Pastorul David. Dupa 3 ani de zile a iesit aceasta sculptura care este fenomenala si in ziua in care a dezvaluit-o, oamenii au ramas  muti. Si uitandu-se la ea, unul dintre ucenici a exclamat: „Pare atat de vie, ca numai graiul ii mai lipseste.”

In seara aceasta, ne spunea Chris ca Dumnezeu ne-a facut intr-un chip minunat, iar cel rau ar vrea, daca ne poate, sa ne trimita in cel mai de jos loc al lumii. Dar Biblia spune ca tu poti in aceasta seara sa ai un strigat de lupta si sa spui: „Nu voi muri, ci voi trai.” Ca poti sa ai o exclamatie de uimire inaintea lui Dumnezeu: „Nu voi muri! Ce minunat ca Dumnezeu din cer imi da inca viata!” Pana si eu ma mir ca Dumnezeu din cer isi intinde inca mana. Este un lucru extraordinar ca Dumnezeu, in mila Lui cea mare n-a incheiat socotelile cu tine si n-a incheiat socotelile cu mine. De aceea, pot in seara aceasta sa ma mir cat de mult m-a iubit. Si cat de nepatrunse ‘sunt gandurile Tale’. Dar spune Biblia asa: Daca n-ai inteles nimic din ce face Dumnezeu- cum spunea Chris in aceasta seara, ca cel mai mare atac e sa ramanem in surzenie, amutenie si neintelegere.” Exista un motiv pentru care Dumnezeu te vrea in seara asta ridicat. Stiti de ce? Sa inceapa o poveste de dragoste. „Nu voi muri, ci voi trai si voi povesti lucrarile Domnului.”

Eu veau sa incep o poveste noua si in povestea aceasta nu va mai fi vorba despre mine, ca m-am saturat. Va fi vorba despre preaiubitul inimii mele. Voi povesti despre ce mi-a facut mie Isus Hristos. Daca nu ai un cantec de lauda, nici nu merita sa deschizi gura. Daca n-ai un cuvant care sa zideasca, mai bine sa ramai tacut pentru tot timpul vietii tale. Spune Biblia ca la un moment dat, Zaharia, uitandu-se la arhanghelul care i-a adus o veste minunata, a zis: „Dupa ce voi cunoaste lucrul acesta. La care, arhanghelul s-a uitat la el si a zis: „Eu sunt trimis de Dumnezeu. N-ai crezut. Si pentru ca n-ai crezutvei ramanea mut, pana cand se va naste Ioan.” „De ce?” Ce-ar fi trebuit sa faca Zaharia? Sa iasa imediat afara si sa strige: „Laudat sa fie Dumnezeu, care a cercetat casa mea. Laudat sa fie Dumnezeu, care m-a cercetat la batranete.” Laudat sa fie Dumnezeul care ma cerceteaza in seara asta. Laudat sa fie Dumnezeu, care-mi spune in aceasta seara ca a trimis aici pe Duhul Sau cel Sfant, ca sa ridice sufletul nostru.

Biserica Betel Bucuresti, Crangasi – seara de tineret
Predici pentru vremuri grele – http://www.fiti-oameni.ro

Daca doriti sa urmariti programul integral, faceti click aici – http://www.bisericabetel.ro/live/ intrati la arhive si faceti click pe 18 Martie 2014.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: