Este născut din nou cel care mai trăiește în păcat?

photo credit wisdom4u.wordpress.com

Ilustratia: „Hei, dacă aş fi in locul tău, eu nu aş deschide uşa catre  ispită.”
(Vorbeste unul care s-a invatat pe propria lui piele).

Geneza 4:6-7 Şi Domnul a zis lui Cain:
,,Pentruce te-ai mîniat, şi pentruce ţi s’a posomorît faţa?
7 Nu -i aşa? Dacă faci bine, vei fi bine primit;
dar dacă faci rău, păcatul pîndeşte la uşă;
dorinţa lui se ţine după tine, dar tu să -l stăpîneşti.„

1 Ioan 3:6 Oricine rămîne în El, nu păcătuieşte;
oricine păcătuieşte, nu L -a văzut, nici nu L -a cunoscut.

Omul născut din nou trăiește într-o fire păcătoasă, dar nu trăiește după îndemnurile ei

Noi trăim într-o fire păcătoasă, dar nu mai suntem controlați sau călăuziți de ea, fiindcă intrând în legământ cu Domnul Isus noi suntem eliberați din robia păcatului și în noi nu mai lucrează legea păcatului (Romani capitolele 7 și 8).

Noi putem greși, dar aceasta nu este modul de viață al unui om născut din nou. Și apostolul Pavel în epistola către Efeseni scrie: „Mâniați-vă și nu păcătuiți”. Cum? „Nu lăsați să apună soarele peste mânia voastră”. Fiindcă trăim într-o fire păcătoasă, des se repetă în Noul Testament expresia: fiți treji și vegheați!

Un om care trăiește în păcat nu este născut din nou

Păcatul în viața omului dovedește că el nu este născut din nou:

Oricine face păcat, face şi fărădelege; şi păcatul este fărădelege. Şi ştiţi că El (Domnul Isus) S-a arătat ca să ia păcatele; şi în El nu este păcat. Oricine rămîne în El, nu păcătuieşte; oricine păcătuieşte, nu L-a văzut, nici nu L-a cunoscut. Copilaşilor, nimeni să nu vă înşele! Cine trăieşte în neprihănire, este neprihănit, cum El însuş este neprihănit. Cine păcătuieşte, este de la diavolul, căci diavolul păcătuieşte dela început. Fiul lui Dumnezeu S-a arătat ca să nimicească lucrările diavolului. Oricine este născut din Dumnezeu, nu păcătuieşte, pentru că sămînţa Lui rămîne în el; şi nu poate păcătui, fiindcă este născut din Dumnezeu. Prin aceasta se cunosc copiii lui Dumnezeu şi copiii diavolului. Oricine nu trăieşte în neprihănire, nu este de la Dumnezeu; nici cine nu iubeşte pe fratele său. (Ioan 3:4-10).

Cine se crede creștin și are un mod de viață păcătos, se înșală singur, fiindcă el nu va moșteni Împărăția lui Dumnezeu:

Nu ştiţi că cei nedrepţi nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă înşelaţi în privinţa aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiţii, nici hoţii, nici cei lacomi, nici beţivii, nici defăimătorii, nici hrăpareţii nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. Şi aşa eraţi unii din voi! Dar aţi fost spălaţi, aţi fost sfinţiţi, aţi fost socotiţi neprihăniţi, în Numele Domnului Isus Hristos şi prin Duhul Dumnezeului nostru. (1 Corinteni 6:9-11)

Din acest text vedem că unii din biserica din Corint au fost oameni stricați cu totul, dar după ce s-au întors la Domnul, nu au mai fost așa: apostolul Pavel scrie că “așa ați fost unii din voi”, dar acum nu mai sunt așa și aceasta este dovada nașterii din nou, care garantează omului mântuirea (Ioan 3).

Vreau să aduc aici un exemplu ca să fie mai clar despre ce este vorba. Fiind într-o comunitate creștină evanghelică un timp mai îndelungat, m-am întristat să aflu despre mai multe cazuri de imoralitate, divorțuri și alte păcate, despre care Biblia spune nici să nu se audă pomenindu-se printre creștini. Cel mai șocant pentru mine a fost istoria unui bărbat care, după ce s-a descoperit că trăia în imoralitate, nu numai că nu s-a pocăit, dar a divorțat de nevasta lui cu care aveau mai mulți copii și s-a căsătorit cu una din amantele lui. Dar aceasta nu a fost totul! A plecat într-un alt oraș și a “plantat” o biserică nouă cu rudele lui apropiate! Oare acesta este un om născut din nou? Va moșteni el împărăția lui Dumnezeu? Nicidecum! M-am întrebat: de ce se întâmplă așa? Dumnezeu nu a întârziat cu explicațiile! La scurt timp am fost invitați în familia unui slujitor, a unei biserici din acea localitate. Fără nici o introducere, gazda ne-a întrebat ce credem noi despre textul de la Romani 7:18-23. Dar evident că nu dorea să afle răspunsul nostru, ci să ne impună părerea sa. El a început să ne dovedească că în acest pasaj Pavel vorbește despre experiența sa cu Dumnezeu după convertirea sa la creștinism, adică după ce a experimentat nașterea din nou. Noi am încercat să-i arătăm că în acel capitol apostolul Pavel, după ce scrie că prin trupul lui Hristos evreii mor în ce privește Legea (adică Vechiul Legământ), caută să arate că Legea (Vechiul Legământ) nu este rea, ci este bună, sfântă și dreaptă (Romani 7:12), dar omul nenăscut din nou este pământesc, vândut rob păcatului și nu poate împlini Legea.

Meditând mai târziu la acea discuție, Dumnezeu mi-a arătat cât de mult felul cum înțelegem (sau nu înțelegem) Scripturile ne afectează viața. Acești oameni nu cred că Dumnezeu îi poate elibera din robia păcatului, ca să poată sluji lui Dumnezeu într-un duh nou. Ei sunt botezați, merg cu regularitate la biserică, sunt implicați în diferite lucrări, unii poate merg și în misiune, spun că viața lor este Hristos și, totuși, ei nu cred că Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător și că Dumnezeu îi poate elibera din robia păcatului ca să poată trăi o viață fără păcat. Ei au o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea și caută să placă lui Dumnezeu cu puterile lor, bizuindu-se pe neprihănirea proprie. Aceasta este ceea ce i-a scris apostolul Pavel lui Timotei în a doua sa epistolă:

Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţămitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrînaţi, neîmblînziţi, neiubitori de bine, vînzători, obraznici, îngîmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decît iubitori de Dumnezeu; avînd doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea. (2 Timotei 3:5a)

Cuvântul grecesc tradus în română ,,credință,, este ,,pistis” și implică cunoașterea revelației divine, recunoașterea a ceea ce ai cunoscut și încredințare totală în ceea ce ai recunoscut, după cum este scris și la Evrei 11:1:

Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile cari nu se văd.

Rugăciunea mea pentru voi toți care citiți aceste rânduri este rugăciunea apostolului Pavel pentru sfinții din Colose:

… nu încetăm să ne rugăm pentru voi şi să cerem să vă umpleţi de cunoştinţa voii Lui, în orice fel de înţelepciune şi pricepere duhovnicească; pentru ca astfel să vă purtaţi într-un chip vrednic de Domnul, ca să-I fiţi plăcuţi în orice lucru: aducînd roade în tot felul de fapte bune şi crescînd în cunoştinţa lui Dumnezeu: întăriţi, cu toată puterea, potrivit cu tăria slavei Lui, pentru orice răbdare şi îndelungă răbdare, cu bucurie, mulţămind Tatălui, care v’a învrednicit să aveţi parte de moştenirea sfinţilor, în lumină. El ne-a izbăvit de supt puterea întunerecului, şi ne-a strămutat în Împărăţia Fiului dragostei Lui, în care avem răscumpărarea, prin sîngele Lui, iertarea păcatelor. (Coloseni 1:5b-14)

Cum este viața ta? Ești o persoană născută din nou? Trăiești călăuzit de Duhul Sfânt sau încă trăiești călăuzit de firea pământească? Nu vă înșelați! Nici un om, care trăiește în păcat, nu va moșteni viața veșnică!

Un articol de la Moldova Crestina, citeste in intregime aici.

7 comentarii (+add yours?)

 1. mike
  mart. 26, 2014 @ 23:31:26

  Omul nascut din nou traieste in-tro fire pacatoasa.? Atunci cum intelegem Romani cap. 8-vers.9.? -Voi insa nu mai sunteti pamintesti ci duhovnicesti, daca Duhul Lui Dumnezeu locuieste intradevar in voi.- Daca n-are cineva Duhul Lui Christos, nu este al Lui. – 12- Asa dar fratilor, noi nu mai datoram nimic firii pamintesti, ca sa traim dupa indemnurile ei. –Cred ca problema e la noi –daca ne intoarcem la felul vechi de traire in pacat –Duhul Lui Dumnezeu ne paraseste –firea paminteasca(pacatoasa) pune stapinire pe noi –apoi versetul- 6- din acest capitol ne spune –Si umblarea dupa lucrurile firii pamintesti este moarte,………Am tot auzit pe unii credinciosi spunind –eu sunt sfint –si asta m-ia dat mult de gindit Cred ca daca il ai in inima pe Domnul Isus -Galateni 2-20–EL este sfint nici decum eu– iar daca il dau afara din inima mea –adio sfintenie …. Ps.– Ma uimesc citi commentatori se inbulzesc sa vorbeasca cu -degetele -cind un credincios cade – e pus rapid, sub lupa,, neprihanitilor”– dar la teme care ne invata cu adevarat despre mintuire si pocainta–nu prea se inghesue ridicatorii de pietre. –bun articol!!

 2. Marius
  mart. 27, 2014 @ 01:12:46

  Dear Mike,
  daca te uiti la carti din noul testament, apostolii scrie la introducere din epistole cu un salut de genul urmator…….despre sfinti din……sau iubiti sfinti din……….adica biserica la care scrie….ei sunt sfinti. Cind un crestin a primit iertare pantru pacate si il primeste pe Isus ca Domn si Stapinitor in viata lor omul devina sfint nu prin fapte ci prin credinta in Isus Cristos
  uite la 1 corinteni, 2 corinteni, efeseni, filipeni, Coloseni, etc.
  Si nu numai la introducere dar in alte parti , noi suntem considerati sfinti in Biblie

  • mike
   mart. 27, 2014 @ 17:52:33

   Dear my friend Marius– cum explica dictionarul Webster–saint–1)a person who has been canonized. -2) a person who has died and is in heaven. -3) A person of great purity–Only GOD is in great purity– And to be in a great purity , with out Jesus, it is imposible.–- Cred ca Ap. Pavel se referea la cei- canonizati- din Erusalem–- Uitate la titlurile mai marilor din bis ortodoxa –sfintia sa, preasfintia sa ,etc. la fel in catolicism toti sunt sfinti in titluri( luate tocmai din scrierile lui Pavel care au devenit traditie). si asta, nu se poate pune alaturi de DUMNEZEU care este -SFINT,SFINT SFINT. Amin!! la fel Domnul Isus si Duhul care poarta acelas epitet -SFINT.– e doar concluzia la care am ajuns dupa multe cautari –fiindca am vazut la unii (sfinti) comportamente care fac de rusine, biserica Lui Dumnezeu.- Chiar Ap. Pavel recunoaste ca e cel mai pacatos dintre pacatosi–dar cu Isus–pot totul.–caci eu am murit si nu mai traiesc eu, ci- Christos traieste in mine- caci El a fost facut pentru noi –sfintenie ,intelepciune––– Be blessed

 3. Marius
  mart. 28, 2014 @ 13:25:20

  Dumnezeu este Unul si singur sfint………..si Isus Christos a zis asta, so in sensul asta iti dau dreptate. Dar cind eu citesc biblia , o citesc personal, adica ce scrie, e scris pentru mine………..deci cind apostolul Pavel ma numeste sfint , ma numeste asa fiindca am fost spalat si curatat prin singele lui Isus, si cind Tatal se uite la mine ma vede pe mine sfintit prin singele Mielului. Daca pacatuisc e datoria firii pamantesc care locuieste in mine si trebuie sa ma pocaiesc dela pacat.
  Cuvintul in original de sfint si sfintii pare sa fie acelasi, (hagios- ἅγιος) adica si persoana si actul de a te sfintii sau a fii sfint ( verb si substantiv) Biblia in mai multe locuri vorbeste
  despre noi asa. Rom 11:16, 1Cor 3:16-17, 1 Cor 6:9-11, 15-20, 1 Cor 7:14, Efeseni 5:3, Rom 12:1.

  Iar ca adjectiv este sfintirea ( hagiazō ἁγιάζω)
  2 Cor 7:1
  Deci, fiindcă avem astfel de făgăduinţe, prea iubiţilor, să ne curăţim de orice întinăciune a cărnii şi a duhului, şi să ne ducem sfinţirea pînă la capăt, în frica de Dumnezeu.

  Ca crestin caut sa ma sfintesc ca proces si sa ma desbrac de firea paminteasca, dar nu cred ca scap de ea de tot pina nu mor…
  Cine nu are Duhul Lui Dumnezeu , nu este a Lui.
  Ari fii mult de spus…………. oricum este o taina aici, Romani 8 vorbeste despre traierea in Duh, lucru care suntem chemati sa facem.
  Cartea Efeseni scrie in primele 3 capitole ce a facut Dumnezeu pentru noi, si in ultimile 3 capitole ne spune CE sa facem acuma fiindca a facut atita bun Dumnezeu pentru noi……..Doamne ajuta-ne!

  Va las cu sfatul lui apostolu Petru in 1 Pet 1:15-21

  Ci, dupa cum Cel ce v-a chemat este sfint, fiti si voi sfinti in toata purtarea voastra.
  Caci este scris: „Fiti sfinti, caci Eu sunt sfint.”
  Si daca chemati ca Tata pe Cel ce judeca fara partinire pe fiecare dupa faptele lui, purtati-va cu frica in timpul pribegiei voastre;
  caci stiti ca nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, ati fost rascumparati din felul desert de vietuire, pe care-l mosteniserati de la parintii vostri,
  ci cu singele scump al lui Hristos, Mielul fara cusur si fara prihana.
  El a fost cunoscut mai inainte de intemeierea lumii, si a fost aratat la sfirsitul vremurilor pentru voi,
  care, prin El, sunteti credinciosi in Dumnezeu, care L-a inviat din morti, si I-a dat slava, pentru ca credinta si nadejdea voastra sa fie in Dumnezeu.

 4. mike
  mart. 28, 2014 @ 22:45:57

  Cind pacatuesc, eu sunt in acel timp si -sfint- si pacatos???– Este scris -Fiti sfinti cacii Eu sunt sfint- tradus- golitiva permanent de eul vostru si umpletiva -permanent cu Christos( ferice de cei saraci in duh–de cei goliti de duhul lor ,dar plini de Duhul Lui Christos). Oare daca, orice pacatos citeste in Biblie poate fi numit -sfint- de catre – Ap Pavel??– Poate fi intrebari naive ??? .- Nu vreau sa supar pe nimeni –asa am inteles eu acum cind am inceput sa pasesc pe urmele pasilor Celui care a murit si pentru mine. Dear Marius–ai putea sa explici termenii -Salvat si Mintuit?–pentru mine sunt doi termeni diferiti–Salvat- curatit de toate pacatele numit -neprihanit- (in acel moment cind declari ca primesti pe Domnul Isus ca Mintuitor) si ramai in statutul de salvat, pina calci pe- bec-( faci pacat in firea paminteasca(cum spui mai sus)–comform titlului -mai esi salvat daca faci pacat?? mai e Christos in tine? –– Mintuirea ?? e lupta noastra zilnica de a tine in camaruta inimii ,pe Salvatorul nostru –si asta trebuie dusa pina la moarte. Cu privire la pacat?? aici trebue sa discernem bine lucrurile – Pacat–no way- Ap Ioan – cine pacatueste nu La vazut si nu La cunoscut–pe Christos, iar Ap Pavel ne spune ca facind pacat si traind in pacat –Il rasignim din nou pe Christos pentru noi- si e cu neputinta sa fie,, iertati” din nou- aici eu ma cutremur caci multi nu inteleg gravitatea pacatului si ca prin asta intristam fata Domnului –care este Dragoste dar ,poate fi si foc mistuitor atunci cind batjocorim minunata LUI JERTFA – – Greseli –Yes iar pentru greseli ,avem rugaciunea .God bless you

 5. mm
  mart. 29, 2014 @ 05:03:15

  Este limpede si clar ce spune Marius, biblic.

 6. Marius
  mart. 29, 2014 @ 16:33:43

  Dear Mike, eu NU am spus ca daca cineva citeste biblia este sfint. A citi nu ne te face sfint, si nici a infaptui ce scrie acolo fiindca nu este nici unul perfect si toti am pacatuit. Romani 3. Secretul sta in a lasa pe CEL ce nea salvat sa ne schimba inima, mai bine zis dorinta. Omul cel vechi este astras la pacat, asta o satisface si nu poate face bine. Pe cind omul nou, omul spiritual, sau omul nascut din nou cauta sa faca ce e place Domnul.
  Deci ce om avem in noi, omul cel veci sau omul nou? Realiate e ca inca avem pe amindoi in noi. Omul cel veci a murit dar trupul nu a murit, si inca ne indeamna la pacat. adica firea paminteasca, natura cea veche vrea sa faca pacat. Aici e lupta care exsista in Romani 7.
  In Romani 8:5 ne arata ca numai suntemi datori sa facem ce vrea firea veche. Aici e o lupta a mintii, sau chiar lupta spirituala. Cind eram departe de Dumnezeu, eram robi a pacatului, dar acuma suntem slobozi fata de pacat.Si nu suntem datori sa pacatuim. Cind omul intelege realitatea care este IN CHRISTOS atunci , da, numai pacatuieste.
  Exista o proces a mintuirii numita sfintirea (sanctification in engleza). Dumnezeu ne sfinteaza, cuvintul Lui ne sfinteaza, Duhul Sfint ne sfinteaza. Bine ai zis de Apostolul Pavel, el la inceputul lucrari lui a zis ca e” cel mai neinsemnatdintre apostoli”, iar a trecut ani si numai zicea asa , ci zicea in Efeseni 3:8- „sunt cel mai neinsemnat dintre sfinti”.
  Iar la sfirsitul vietii lui a zis ” Christos a venit in lume ca sa mantuisca pe cei pacatosi dintre care cel dintai sunt eu” 1 Tim 1:15. ––Mare lucrul sa zici cel mai neinsemnat dintre apostoli si sa zici sunt pacatosul #1. Cu cit mai mult Apostolul Pavel sa apropiat de Dumnezeu sa vazut tot mai pacatosi si tot mai nevrednic. Cu cit trecea anii vedea sfintirea Lui Dumnezeu si vedea bunatatea Lui Dumnezeu fata de el. El sa vedea tot mai mic si smerit si il inalta tot mai mult pe Dumnezeu pentru mila si indurea LUI fata de el. Acuma oare tot mai rau si pacatosi se facea Apostolul Pavel cum trecea anii? Nicidecum, chiar cred ca el se pocaii si se sfintai tot mai mult si se apropia de Dumnezeu. Dar cind te pui fata in fata cu Dumnezeu si sfintenia Lui , ne vedem neputiciosi si pacatosi.
  De fapt nu noi ci tu Doamne meriti toata Slava, eu nu sunt bun, ci Tu Doamne esti singur Bun. Tu meriti toata slava si gloria. E multumesc Lui Isus Christos , Domnul, ca ma iertat si ma spalat si ma facut curat fata de pacat si prin singele Lui ma vede Tatal sfint si avem o intarare sloboda in vechnicii , fiindca El a platit pentru pacatele mele prin sfint singele. Si acuma putem sa zicem cum a zis Apostolul Pavel in Galateni 2:20
  Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa, pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m’a iubit şi S’a dat pe Sine însuş pentru mine.
  God bless you
  Marius

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: