Marius Livanu – Pune-ţi viaţa în rânduială

photo credit medlive.hotnews.ro

Isaia 38:1-8

În vremea aceea, Ezechia a fost bolnav pe moarte. Proorocul Isaia, fiul lui Amoţ, a venit la el, şi i -a zis: ,,Aşa vorbeşte Domnul: ,Pune-ţi în rînduială casa, căci vei muri, şi nu vei mai trăi.„
2 Ezechia s’a întors cu faţa la părete, şi a făcut Domnului următoarea rugăciune:
3 ,,Doamne, adu-Ţi aminte că am umblat înaintea Ta cu credincioşie şi inimă curată, şi am făcut ce este bine înaintea Ta!„ Şi Ezechia a vărsat multe lacrămi.
4 Atunci cuvîntul Domnului a vorbit lui Isaia astfel:
5 ,,Du-te, şi spune lui Ezechia: ,Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeul tatălui tău David: ,Am auzit rugăciunea ta şi am văzut lacrămile tale. Iată că voi mai adăuga încă cincisprezece ani la zilele vieţii tale.
6 Te voi izbăvi pe tine şi cetatea aceasta, din mîna împăratului Asiriei; voi ocroti cetatea aceasta.
7 Şi iată semnul din partea Domnului după care vei cunoaşte că Domnul va împlini cuvîntul pe care l -a rostit:
8 voi întoarce înapoi cu zece trepte umbra treptelor cu care s’a pogorît soarele pe cadranul lui Ahaz.„ Şi soarele s’a dat înapoi cu zece trepte de pe treptele pe cari se pogorîse.

marius livanuAm vorbit si Duminica trecuta despre Ezechia, acest mare om a lui Dumnezeu. Dumnezeu a venit intr-o zi  cu un mesaj, chiar cand era el in culmea gloriei si a succesului, atunci cand a avut biruinta, atunci cand Dumnezeu l-a ajutat in atatea lucruri, a venit dintr-o data spunandu-i: „Nu vei mai trai.” Dar Dumnezeu a avut un mesaj. Acesta este de fapt esenta mesajului: „Pune-ti casa in randuiala. Pune-ti viata in randuiala.”  Si intrebarea noastra este, care ne-am pus-o noi,  si care ne-o punem: Ce inseamna, practic, sa-ti pui viata in randuiala? Ce inseamna, concret, sa-ti pui casa in randuiala? Ce inseamna randuiala? Uitandu-ne la Ezechia am vazut un om care a facut  o mare reforma spirituala atunci cand parintii sai s-au inchinat zeitatilor de acolo, ca s-au departat de Dumnezeu cand au inchis templul. Omul acesta a facut o reforma. A pus din nou cantarea in templu. A deschis din nou usile templului. A sarbatorit din nou Pastele. S-au dedicat lucrarii lui Dumnezeu si omul acesta a facut o mare reforma, cum n-a mai fost nici un imparat ca el, sa faca asa o reforma si trezire. A umblat pe calea stramosului sau David. A fost un om placut lui Dumnezeu. A avut mari reusite ca om. Foarte multe si mari realizari a avut omul acesta. Cand au venit acei din Babilon, ar fi avut ce arata pentru ca omul acesta a avut proiecte marete pe care le-a implinit si multe lucruri extraordinare care le-a facut omul acesta. A avut succes asupra armatei Asirienilor. Nimeni n-a putut sta impotriva acestei armate. Dar in urma rugaicunii si in urma Cuvantului lui Dumnezeu, Dumnezeu i-a dat biruinta si intr-o singura noapte 185,000 de oameni din armata Asiriana mor si Ierusalimul rezista in fata celui mai mare imperiu, in fata celei mai mari armate, in fata carora n-au putut sta celelalte natiuni. din timpul acela. A fost acea buturuga mica ce a rasturnat carul mare. Si toate acestea le-a facut Dumnezeu prin Ezechia.

Ba, diferit de ceilalti imparati, Ezechia a facut inca un lucru extraordinar pentru ca probabil a vrut sa semene cat mai mult cu David. Ezechia este unul din imparati care a scris cantari. Daca va uitati pe paginile sfintelor Scripturi, nu veti gasi in istorie prea multi imparati care au scris cantari, care ar fi iubit asa mult arta, muzica. David a fost unul din ei si iata ca si Ezechia scrie o cantare. Si imediat urmeaza, n-am mai citit pasajul, dar urmeaza o cantare, un psalm al lui Ezechia, o cantare de lauda. Un om care a vrut sa aduca lauda lui Dumnezeu. Un alt motiv pentru care Ezechia a fost un om deosebit, a avut prieteni preoti si prooroci, pentru ca acestia erau reprezentantii lui Dumnezeu pe pamant, in tara lui Israel. Era imparatul, liderul conducatorul. Era preotul, cel care mijlocea si aducea jertfe in numele poporului pentru Dumnezeu, si era proorocul, profetul care aducea mesajul de la Dumnezeu catre om. Si cel mai bine lucrurile merg, cand acestia trei reprezentanti traiesc in unitate, se roaga impreuna, sunt prieteni, traiesc in pace, aceasta e cea mai mare realizare. Domnul Isus Hristos a fost reprezentantul care a unit toate aceste functii, daca vreti, intr-unul singur. Dar El isi doreste ca si biserica sa traiasca in aceasta armonie sfanta.

Dar in culmea gloriei si a succesului, omul acesta s-a imbolnavit si si-a pus intrebarea, ca toti oamenii. De ce asta? Si si-a mai pus o alta intrebare, pe care oamenii si-o pun de obicei. Ce se va intampla in urma acestei boli? Ce se va intampla cu viata mea? A stat inaintea lui Dumnezeu si Dumnezeu l-a trimis pe proorocul Isaia, care i-a spus: „Nu mai este nimic de facut. Doar pregateste-te de moarte, pune-ti casa in randuiala, ca nu vei mai trai, nu te vei ma vindeca. Vei muri. Acesta este mesajul lui Dumnezeu. Si Ezechia mijloceste inaintea lui Dumnezeu.

In aceasta dimineata, as vrea sa ma opresc asupra acestui mesaj a lui Dumnezeu: Pune-ti casa in randuiala. Pune-ti viata in ordine. Fa ordine in viata ta. Ce inseamna, de fapt, randuiala? M-am uitat si in DEX pentru ca e un cuvant vechi, mai greu, poate cei tineri nici nu stiu bine ce inseamna randuiala. Randuiala este un fel de a aranja lucrurile intr-un fel ordonat. Un fel in care se desfasoara, o actiune programata, planificata. Randuiala este un sistem de organizare statornicit sau impus. Randuiala este o masura directiva sau dizpozitie, sau angajament, o disciplina, ordine, o norma, un precept, un principiu sau o regula. Asta-i randuiala. A randui inseamna a pune  in ordine lucrurile. De-a face ordine. Asta vrea Dumnezeu astazi de la noi. SI vrea Dumnezeu sa punem in ordine multe lucruri din viata noastra. Ne cheama Dumnezeu  si pe noi astazi, in acest secol, in care toate lucrurile se fac in viteza, in care oamenii nu se mai gandesc mult, in locul nostru gandesc computerile, in locul nostru gandesc masinile. Pentru ca in locul nostru gandesc altii, gandesc sefii, gandesc patronii, gandesc altii pentru noi, gandesc institutiie statului, asupra multor lucruri gandesc altii, planifica altii. Si este destul de greu astazi cand munca ta depinde de altul, planificarea care ti-o face seful sau statul.

Insa nu avem nici o scuza sa stam inaintea lui Dumnezeu si sa nu ne punem viata noastra in randuiala. De aceea, daca ne intereseaza in dimineata aceasta sa ne punem viata in randuiala, sa-i placa lui Dumnezeu cand se uita inspre noi, sa putem fi pregatiti pentru moarte, si e adevarat ca e cel ma groaznic eveniment pentru cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu. Dar Scriptura spune in cartea Apocalipsei: Ferice de-acum de mortii care mor in Domnul. Atunci cand mori cu inima impacata, atunci cand ti-ai terminat viata asa cum trebuie si esti cu inima impacata, cand conturile vietii tale cu Dumnezeu sunt in ordine, cand conturile cu familia ta sunt in ordine, cu prietenii tai, cu anturajul tau, cu biserica, cu toate sunt in ordine si nu datorezi nimanui nimic, pentru ca ai stiut pentru ce traiesti, pentru ca ai facut ceea ce trebuia sa faci ca si om inaintea lui Dumnezeu. De aceea, as vrea ca in primul rand sa intelegem ca noi avem un Dumneze al randuielii. Avem un Dumnezeu al ordinii si El doreste copiii Sai sa traiasca in ordine, in randuiala. Ordine in viata lor, ordine in familia lor, ordine in slujirea lor, Dumnezeu vrea ordine in biserica, randuiala in biserica si pentru aceasta avem nevoie de Cuvantul lui Dumnezeu pentru ca doar aici putem gasi acele norme care ne pot ajuta pe noi, sa ne punem  viata in randuiala.

Omul care isi face randuiala isi stabileste prioritati. Omul acesta se gandeste la viitor si duce la indeplinire angajamentele care le-a luat si asteapta rasplatirea. Sunt sase lucruri, care pentru noi ca si oameni, ca si crestini,  inseamna a ne pune viata in randuiala cu Dumnezeu. (Din primele 10 minute, mai sunt 45 de minute din predica)

Biserica Philadelphia din Mansuè (TV), Italia.
23 martie 2014 VIDEO by philadelphiamansue

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: