Florin Ianovici – Mult mai bun si mult mai bine: O casa de jale

photo credit poetry.rapgenius.com

Eclesiastul 7:2

Mai bine să te duci într’o casă de jale de cît să te duci într’o casă de petrecere; căci acolo îţi aduci aminte de sfîrşitul oricărui om, şi cine trăieşte, îşi pune la inimă lucrul acesta.

In timp ce sora Magda canta… m-am gandit ca exista doua finaluri de viata. Indiferent ce ne desparte in viata si indiferent ce ne imparte in viata, nu exista decat doua feluri de a muri. Poti muri strigand sau suspinand: „O, desertaciune. Totul este desertaciune.” Sau poti muri uitandu-te si spunand: „Vad cerurile deschise si vad pe Fiul omului, pe Domnul Isus Hristos la dreapta lui Dumnezeu. Indiferent ce conceptii ai avea in timpul vietii, nu se poate muri decat in aceste doua feluri. Rugaciunea mea si dorinta pentru care aduc acest mesaj inaintea dvs. este sa putem muri bine. Sa putem muri cu un strigat de biruinta. Mi-as dori ca la finalul fiecaruia dintre noi sa putem striga: „O, bucurie a tuturor bucuriilor, cat de mult te-am asteptat! Cat de mult te-am dorit.” In dimineata aceasta mergem la episodul 2. Ciclul de predici se intituleaza: Mult mai bun si mult mai bine.  Prima data am stat de vorba despre ce inseamna un nume bun, un nume bun care este mai de pret ca un untdelemn mirositor si ziua mortii care face mai mult decat ziua nasterii. Astazi, daca Dumnezeu ne va ajuta, vom vedea de ce Dumnezeu si nu omul spune ca este mai bine sa mergi  intr-o casa de jale, decat intr-o casa de petrecere. Daca ai intreba pe orice om de pe pamantul acesta, ti-ar spune ca cea mai frumoasa zi e 31 Decembrie, revelionul, cand tot Romanul petrece. Oamenii iti vor spune intotdeauna: Mai bine intr-o casa de petreceri. Singur e Dumnezeu care spune: „Mai bine intr-o casa de jale.” Acuma, sigur, fie credem pe unul, fie credem pe altul. Acuma, dupa ce am crezut, asa mergem.

Florin Ianovici 3 30Iubitii Domnului, in deschiderea acestei slujbe vreau sa va spun despre un lucru care sa va atraga atentia si sa asezam un pic cuvantul acesta intr-un mod practic. Intr-o imprejurare, cand unul dintre oamenii  insemnati pe pamantul acesta a murit, un rege pamantesc, am fost chemat la un post de televiziune, ca pastor penticostal, sa-mi dau cu parerea despre ce inseamna credinta penticostala, pentru ca facuse valva moartea acestui om si erau niste lucruri amestecate: traditii omenesti, misticisme, ocultisme si lucrurile lui Dumnezeu. Cand am ajuns in studio nu m-a cunoscut nimeni. Si e normal ce treaba am eu cu televiziunea? Si cand am ajuns acolo m-am recomandat, m-au luat, am stat de vorba, mi-au dus un pahar cu apa. In sfarsit, s-au purtat cum se poate mai frumos. Dar la un moment dat, spre bucuria mea, a intrat sora Gabi Lunca. Si dansa cand a intrat, toti s-au ridicat. Au salutat-o, au imbratisat-o. Toti au venit la dansa cu foarte multa bucurie. In schimb, dansa cand m-a vazut pe mine, dansa a venit, m-a imbratisat: „Pastorasul meu!” M-am simtit binecuvantat. Si dansa povestea un lucru care vreau sa vi-l spun si dvs. Poate ca nu stiti cum s-a intor dansa la Domnul, dar are foarte mare legatura cu episodul acesta, sau daca vreti cu mesajul din ziua de astazi.

Dansa fiind o cunoscuta cantareata din muzica lautareasca, la un moment dat, o vecina a invitat-o si a zis: „Hai daraga Gabi [Lunca] sa mergi pana la o inmormantare.” Si dansa s-a lasat induplecata si a mers la acea inmormantare a unui om foarte bogat. Si in timp ce a ajuns acolo, dansa spunea, marturisea, ca a bagat de seama un lucru. Zice: „In timp ce eu stateam si ma uitam, din curtea acelui om ieseau o multime de oamenicu diferite lucruri. Fiecare cu cate ceva in mana. Altii mai harnici, in doua maini. Si atunci am intrebat: ‘Dar ce se intampla aici?’ Cum de fiecare iese din casa acestui om, care a murit, cu cate ceva? La care dansa spune: Pai, n-are urmasi. N-are nici fii, n-are nici fiice si atunci fiecare care a ajuns la acest om decedat, intra in casa, ia ce apuca si pleaca, pentru ca n-are cine sa ceara socoteala. A fost ziua cand Dumnezeu a cercetat-o extraordinar. Marturisea ca s-a dus sub un pom si acolo a plans, pentru ca ea nu putea sa aiba copii. Si a zis: „Daca Tu, Doamne, imi dai urmasi, eu ma voi face urmasa Ta.” Si acolo Dumnezeu a cercetat-o si acolo Dumnezeu a binecuvantat sufletul ei, intr-o casa de jale. Intr-o casa a durerii, ochii ei au privit, inima ei a simtit si pentru prima data in viata, mintea ei a priceput. Dumnezeu nu ne spune intamplator ca e mai bine sa mergem intr-o casa de jale. Pentru ca acolo, spune Cuvantul lui Dumnezeu, iti aduci aminte de sfarsitul oricarui om. Si cine traieste isi pune la inima lucrul acesta.

Acum, cateva lucruri as vrea sa le discut cu dvs. pentru ca cateva precizari, care ne vor ajuta in viata de zi cu zi, noi trebuie sa le facem. Spune Biblia in felul urmator: Mai bine să te duci într’o casă de jale de cît să te duci într’o casă de petrecere; căci acolo îţi aduci aminte de sfîrşitul oricărui om, şi cine trăieşte, îşi pune la inimă lucrul acesta. Va rog sa va uitati bine la ce spune Biblia. Biblia nu spune ca e mai bine sa ai o casa de jale. Ci ca este mai bine sa te duci intr-o casa de jale. Biblia niciodata n-a spus ca oamenii credinciosi trebuie sa fie cu haine cernite. Niciodata, Biblia n-a spus ca noi trebuie sa fim ca niste oameni  care trebuie sa trecem pe pamantul acesta cu durerea zugravita pe inima, plangand, victimizandune sau intotdeauna plangandune de ce ni se intampla noua. Iubitii Domnului, sa credeti ca tuturor oamenilor le este greu. Dar Biblia spune ca El nu-si doreste o casa de jale pentru tine. Ce-ti doreste Dumnezeu? Dumnezeu doreste sa ai o casa a bucuriei. Dumnezeu, de aceea ti-a dat un sot, ti-a dat o sotie, de aceea ti-a dat copii Dumnezeu, ca sa ai bucurie de pe urma lor. Si Dumnezeu spune: „Eu nu doresc ca tu sa ai o casa de jale.” Cum se va chema casa aceasta a lui Dumnezeu? O casa de jale? Nu. O Casa de Rugaciune. O casa a bucuriei, o casa in care Cuvantul lui Dumnezeu, cantarile sa fie inaltate si Dumnezeu sa se coboare  in mijlocul laudei poporului Sau. Amin.

Deci, nimeni sa nu creada ca Dumnezeu vrea casa Lui sa fie o casa a jalei. Dumnezeu vrea insa sa te duci intr-o casa de jale, mai bine decat sa mergi intr-o casa de petrecere. Si despre ce vorbeste Dumnezeu? Despre alegere. Suntem puis in fata alegerilor in fiecare zi si ni se spunea in dimineata aceasta ca toate lucrurile ne sunt ingaduite, dar nu toate ne sunt de folos. Nu toate zidesc. Nu toate rodesc. Si in dimineata aceasta, Dumnezeu ne spune ca aceasta recomandare a Domnului Dumnezeului nostru este: „Sa faci o alegere inteleapta.” Cand ai de ales intre doua drumuri, un drum care duce catre casa de jale, si un drum care duce spre casa de petrecere, sa alegi sa intri in casa de jale. Pot sa va spun un lucru, fara sa va suparati? Bucuresti este un oras frumos si mie imi place si biserica si credinciosii din biserica. Dar noi avem o slabiciune fundamentala care nu-i in alte parti. Cati sunteti din Moldova, din Bucovina? Dvs. stiti cum este in zona aceea. Daca moare un om, tot satul merge la inmormantare. Iar credinciosii, indiferent ca are 80 de ani omul acela, se mobilizeaza pentru ca este un prilej de evanghelizare deosebit. Si tot satul, toata localitatea  merg si conduc pe acel om, pe ultimul drum si mangaie familia respectiva. La noi in Bucuresti, daca moare cineva de 80, 85 de ani ii vezi pe doi oameni sau 3 surori care vin, isi smulg din timpul lor si noi nu dam atentie acestor lucruri.

Biblia ne spune ca Dumnezeu se uita spre noi si ne face o recomandare. Cand ai de ales, mai bine sa mergi intr-o casa de jale, pentru ca acolo Dumnezeu iti va vorbi si acolo Dumnezeu va sta de vorba cu tine.

Vreau sa mai observam un lucru astazi. Nu spune Cuvantul Domnului ca e mai bine sa mergi intr-un loc de jale. Spune Biblia ca e mai bine sa mergi intr-o ‘casa’ de jale, decat intr-o casa de petrecere. Si haideti sa va spun un lucru la care m-am gandit si la care m-am framantat. Inainte in vreme, daca vroiai sa mananci o felie de prajitura, te duceai la cofetarie. Daca vroai sa mananci o pizza, te duceai la o pizzerie. Daca cineva vroia sa mearga la un film, se ducea la un cinematograf. Acuma, nu mai ai nevoie sa te duci la toate aceste locuri. Te duci in mall si acolo le ai pe toate. Acolo le ai ingramadite pe toate, toate distractiile de orice fel le ai ingramadite intr-o casa mare numita mall. M-am gandit: ce inseamna casa petrecerii? Si mi-am dat seama ca in timp ce oamenii evolueaza isi vor construi  aceste case ale placerii. Astazi, eu va spun in Numele Domnului Isus Hristos, mall-ul este locul care mananca foarte multe, absoarbe foarte mult. Duceti-va dvs. in dimineata aceasta oriunde vreti, faceti asa o proba, sa vedeti la ora 11, 12, cati oameni sunt in mall. Mai multi decat in biserici. Exista deja o casa a petrecerii si exista o casa a jalei, pentru ca Dumnezeu ne spune in dimineata aceasta ca nu e vorba de un loc, cat este vorba despre o conceptie. E vorba despre o atitudine. E vorba despre o mentalitate. Modul cum privesti viata este acela de a merge in casa petrecerii sau a merge in casa jalei.

Dupa mine, iubitii Domnului, noi suntem intr-un loc unde Dumnezeu si-a asezat Numele. Si casa aceasta este o casa in care Dumnezeu a asezat intelepciune, ca sa putem invata. Deja lumea isi construieste edificile ei. Deja lumea isi construieste casele ei. Deja lumea isi construieste potrivit cu ceea ce este ea, locul in care sa poata sa-si arate fata. Nu intamplator, ci intr-un mod profetic Dumnezeu vorbeste despre o casa a petrecerii. Cand te vei duce in data viitoare intr-o directie, sa te intrebi: oare n-am o alegere mai buna de facut? Si eu va spun asa. Luni dupa amiaza avem rugaciune. Marti dupa amiaza avem inchinare. Miercuri dupa amiaza avem rugaciune. Joi dupa amiaza avem rugaciune cu cuvant. Vineri dupa amiaza avem rugaciune, avem cuvant. Sambata aveti familii, aveti altar. Duminica, de doua ori, ca sa recuperam si pentru Sambata, care a fost libera. Vreau sa va intreb: oare n-avem in fiecare zi de facut o alegere? Vreau sa va spun ca eu cred in oboseala vietii acesteia. Stiu ca dvs. aveti servicii cei mai multi. Plecati de dimineata, ajungeti dupa amiaza, Dar eu nu va spun sa lipsiti de la serviciu sa veniti la biserica. Dar dupa ce ati terminat, multi dintre noi avem de facut o alegere. Ori ajunge la casa lui Dumnezeu dupa o ora, sau jumatate de ora, ori ma duc si ma relaxez. Si asa ne relaxam, ca plecam cu capul mai ingreunat decat am venit. Dumnezeu sa ne ajute. Astazi, Dumnezeu ne vorbeste despre o conceptie, despre o mentalitate, despre o casa pe care lumea o construieste.

Iubitii Domnului, vreau sa va mai spun inca un lucru. Exista o diferenta in termeni, intre cuvantul durere si cuvantul jale. Nu intamplator Biblia vorbeste despre casa jalei. Putea s-o numeasca casa durerii, fara discutie. Putea s-o numeasca casa suferintei. Dar ce inseamna jalea fata de durere? Jalea, fata de durere, este durerea care se tanguieste. Este durerea care are glas. Este durerea care se exprima. Este acea durere care se exteriorizeaza. In casa de jale omul face un lucru. Isi aduce aminte ca nu traieste singur pe pamantul asta. In momentul acela, cand te duci intr-o casa de jale, in momentul acela reusim sa iesim din ale noastre, reusim sa nu ne mai uitam la noi insine, nu mai suntem noi atat de importanti. Ci ne uitam la rudele celui care a murit. Ne uitam la cel ce este intins si deodata ne apuca o compatimire, ne apuca un sentiment de mila. Poate vezi o mama care-si plange copilul. Poate vezi un sot care si-a pierdut sotia. Poate ca vezi oruda sau poate ca e cineva apropiat  tie. Si in momentul acela, Biblia vorbeste, nu despre o simpla durere, ci durerea impartasita. Durerea care ne face sa ne schimbam din niste oameni care se privesc numai pe ei insisi, spre cineva din afara noastra. Si asta numeste Domnul o alegere mai buna.

Pentru ca la casa de petrecere ai anumite ganduri: cu ce sa ma imbrac? Brusc, te duci la sifonier si nimic nu-ti place. Si bine inteles ca vei alege cea mai lunga rochie, care sa-ti acopere toate partile, vei alege cel mai discret machiaj. Sau invers. Cand te duci in casa de petreceri, faci o declaratie: priviti la mine, ce frumoasa sunt eu. Si baietii: ce frumos sunt eu. Cand te duci intr-o casa de petreceri conteaza foarte mult cum te vad oamenii si ce impresii creezi. In momentul cand tu te duci intr-o casa de petrecere, tu vrei sa fi centrul atentiei. Cand intri intr-o casa de jale, tu uiti de tine si intinzi mana altuia. Si Dumnezeu numeste lucrul asta mai bun. Pentru ca avem un egoism inascut. Pentru ca nu ne-am mai da seama ca exista oameni langa noi, cand poate nu-i vedem ca stau intins in sicriu si cineva langa ei plange. Nu ne aducem aminte. Traim intr-un egoism al nostru. Traim intr-o iubire de sine care ne-a uritit si a facut sa dispara chipul lui Dumnezeu.

Ma uit la generatia aceasta care nu realizeaza ca intr-o zi mama aia, tatal acela, care este frana in acest moment distractiei tale v-a sta intins si poate atunci te vei gandi ca poate exista si altceva pe pamantul acesta decat tu. Dumnezeu spune, afla-te intr-o casa de jale, ca nu doar tu traiesti pe pamantul asta. Cand mangai pe cel intristat, cand te duci intr-o casa de jale si deodata uiti de tine- curios, uiti de tine amintindu-ti de tine. Si o sa vedeti de ce uitam de noi, amintindu-ne de noi. Pentru ca noi uitam de Dumnezeul care ar trebui sa locuiasca in noi si ne aducem aminte numai de carnea pe care o imbracam si carui purtam de grija in fiecare zi. Cand tu mangai pe cel intristat, sa stii ce nu e doar vorba de a face un lucru frumos si bun. Dvs. stiti ca e o datorie? Biblia spune asa, Ioan 11:19 Mulţi din Iudei veniseră la Marta şi Maria, ca să le mîngîie pentru moartea fratelui lor. In Israel era o datorie. „Daca a murit, mergem cu totii acolo.” Si cati au venit? Multi au venit. Oamenii acestia au venit. Acuma, vreau sa va intreb un lucru: li s-a intamplat un lucru bun iudeilor care au venit acolo? Li s-a intamplat un lucru bun. A venit Isus. Si cand a venit Domnul Isus Hristos, spune Biblia, ca si Maria si Marta au plans. Erau la picioarele Domnului Isus Hristos. Domnul Isus Hristos S-a infiorat in duhul Lui, Domnul Isus Hristos a inceput sa planga, Domnul Isus Hristos a intins mana si a strigat: „Lazare, iesi afara.” Si ochii lor au vazut o minune.

Poate ca ceea ce lipseste vietii noastre este intalnirea cu Dumnezeu. Si o sa spuneti Dumnezeu e pretutindeni. E o prostie monumentala. Va garantez ca Dumnezeu nu-i pretutindeni. Dumnezeu nu-i in bar; Dumnezeu nu umbla la discoteca. Dumnezeu nu este acolo unde oamenii se apuca sa barfeasca. Pleaca Dumnezeu, ca nu poate sa stea langa acesti oameni. Dumnezeu nu este in moluri (mall), nu peste tot, ca din mol cumparam si hrana. Dar nu este acolo unde iti toci vremea, stai si te uiti la banda rulanta, cine mai urca, cine mai coboara si analizezi tu tinuta si cine stie ce mai altele. Nu-i peste tot Dumnezeu. Dar Dumnezeu spune: „Voi fi in casa de jale, pentru ca eu spun ca e mai bine sa fi tu acolo.” Si poate ca atunci Dumnezeu vrea sa ne dea o intalnire cu o minune. Poate ca in casa aceea de jale, Dumnezeu vrea sa stai langa un pom si sa spui: „Doamne, o sa-mi cada si mie din casa toate lucrurile pe care le-am adunat, pentru ca eu n-am zidit duhovncieste nimic si n-am lasat nimic in urma asa cum trebuie. Dumnezeu sa ne dea intelpciune sa intelegem ca nu e doar bine de facut, ci o obligatie pentru sufletul tau.

Biblia nu vorbeste despre petrecere ca despre un lucru rau, atata vreme cat petrecerea nu inseamna cuvantul ‘distractie’. Casa de petrecere sau locul unde petreci, daca are la baza bucuria este un loc binecuvantat- bucuria din Dumnezeu. Si se refera la distractie si distractia stiti ce este? [Esti] plictisit? Plictisit. Ma duc sa toc timpul. Distractia e acea activitate a multor oameni pe care o fac pentru ca nu stiu ce sa faca cu timpul. Daca intri in casa de jale, deodata te uiti si iti dai seama ca ai ceas la mana, ca tic tacul vietii alearga, si ca mai este putina, foarte putina vreme  si tu insuti te vei prezenta inaintea lui Dumnezeu. Distractia iti fura notiunea de timp. Ma intreba cineva intr-o emisiune: „Pastore, de ce le recomandati dvs. oamenilor sa vina la biserica? I-am spus: „Stiti de ce? Pentru ca in lumea aceasta pe care noi o traversam, in fiecare zi, Satana da un asal puternicasupra mintii noastre sa fure ceva. Sa ne fure sentimentul vesniciei.” Prieteni, suntem vesnici! In momentul in care pe pamantul acesta traiesti din distractie in distractie, distractia functioneaza ca un anestezic asupra sentimentului de vesnicie. Te transforma intr-un om care esti purtat de incolo incoace, si care pur si simplu traiesti de pe o zi pe alta. Cand intri in biserica si vii aici in Casa lui Dumnezeu, ti-aduci aminte ca esti vesnic. Si aici, stand in fata vesniciei spui: „Da-mi Doamne puterea sa ma pregatesc. Pregatiti-va ca nu mai e timp. (Din primele 21 de minute, mai sunt aprox 40 de minute din predica).

Biserica Betel Bucuresti, Crangasi (30.03.2014)
Mesaj din ciclul de predici „Mai mult si mai bine”.
Predici pentru vremuri grele – http://www.fiti-oameni.ro

Ce e NOU la PAGINA Florin Ianovici

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: