VIDEO – Lansare de carte Marius Cruceru

 Marius Cruceru

‘Inconjurand Muntele Fericirilor’ Autor Marius David Cruceru – Editura Ratio et Revelatio – Lansare de Carte 19 Martie 2014 la Libraria Grace’s Home, Cluj-Napoca.

Adrian Iosif despre carte: Un comentariu „atipic” la Predica de pe Munte, în care autorul se apropie de text nu pieptiș, ci pieziș, pe căile ocolitoare, „periegetice”, ale celui care încearcă să suprindă textul, să îl învăluie, totul văzut prin lentila ironiei, a răsturnării de situație, a întoarcerii neașteptate a discursului.

„Periegeza poate fi asimilată, mutatis mutandis, unei priviri “piezişe”, “cubistă”, asupra textului, un mod de a păstra multidimensionalitatea originară a textului. Dacă ar fi să folosim o metaforă din tehnică, metoda periegetică, comparativ cu cea exegetică, îşi propune să construiască o hologramă a textului, şi nu doar un şir de fotografii bidimensionale. Periegeza este un exemplu de hermeneutică “smerită”, diferită de exegezele (adesea manipulativ eisegetice) cu pretenţie de a fi “în text” şi de a poseda cheia descifrării sensurilor ultime ale textului” (Adrian Iosif). (sursa)

photo credit culturesti.ro

Notite din discursuri la Lansarea de Carte Libraria Grace’s Home Cluj-Napoca
19 Martie 2014 – filmare Credo TV

  • 00:00 Introducere Otniel Veres, Directorul Editurii Ratio et Revelatio
  • 02:00 Dragomir Bojan, Profesor de Limba si Literatura Romana: ….”Prima surpriza a fost ca autorul descopera o structura inedita a predicii de pe munte….  A doua surpriza a fost ca autorul scoate in evidenta ca Isus vine cu alta agenda. Noi toti stiam ca predica de pe munte a fost un discurs in care Isus a stat in fata ucenicilor si in fata multimii si acestia au ascultat cuvintele lui Isus. Autorul ne spune ca, de fapt, nu e un discurs oral, ci e vorba de doua predici, una lui Matei, una lui Luca care au fost reproduse dupa spusele lui Isus. Apoi, autorul descopera grupurile care stateau in fata lui Isus… si in predica de pe munte se produce o rasturnare. Cei de pe urma devin cei dintai. Pe urma, autorul vorbeste despre paradoxuri, despre antinomii, despre contraste… si cauta sa ne fixeze ideea ca fericirea gandita de om este total diferita de fericirea conceputa de Dumnezeu…. In suveranitatea Lui, Dumnezeu a gandit altfel fericirea pentru noi.
  • 05:20 Alin Tat – Profesor la facultate de teologie greco-catolica. …. Iata ce spune autorul la pagina 40 despre predica de pe munte, care este subiectul cartii: „Predica de pe munte a fost numita platforma program a Imparatiei. Ba, a fost si interpretata chiar program politic in chei ermeneutice dintre cele mai nastrusnice, pentru ca textul reprezinta aproximativ 2000 de cuvinte care au schimbat radical lumea in care ne aflam. Este un text scurt, de cateva pagini, dar care contine neasteptat de multe tensiuni si paradoxuri.” Aceasta este prima prezentare. Apoi, spre finalul cartii, autorul da un fel de raspuns sau adauga ceva la raspuns, la intrebarea asta: Ce este predica de pe munte? Pagina 202: „Citita in cheia ermeneutica potrivita, cred ca predica de pe munte este cel mai umilitor text din Scriptura.” Nu m-as fi asteptat, din partea unui teolog, sa spuna asa ceva. „Cuvintele lui Isus ne ard la inima, dar ne cauterizeaza pe dinauntru  de tot raul parerilor de sine. Predica [de pe munte] este un calvar personal in care trebuie sa admit punct dupa punct, verset dupa verset, ca sunt prea rau ca sa pot ierta, prea orgolios ca sa .., prea tare la cerbice ca sa ma las infrant. In varful muntelui pe care este rostita predica este o cruce pe care trebuie rastignit eul care spune: ‘Pot. Sunt bun. Sunt drept. Sunt cumsecade. Eu nu. Altii.’ Nedrepti si cu totul vinovati suntem chemati sa judecam alaturi de El. Sa ne lasam rastigniti, asadar, pironiti cu cuvintele Lui.” Asta este cadrul. …..Cartea abordeaza toate marile teme ale vietii de credinta. Deci, pornind de la predica de pe munte sunt luminate multe aspecte ale vietii crestine.
  • 8:20 Iurie Cojocaru – Artist Plastic
  • 12:20 Alin Tat (revine 5 minute)

17:30 Marius Cruceru, autorul cartii ‘Inconjurand Muntele Fericirilor’: Textul predicii de pe munte este un munte exegetic greu de depasit si muntii cei mai potrivnici sunt textele cele mai cunoscute. De ex. Psalmul 23, 1 Corinteni 13, tocmai fiindca textele fiindune foarte prietenoase, ne iau prin surprindere prin dificultatea lor. Sunt ca niste fiare care par impaiate, dar cand ne apropiem de ele, se reped sa ne sfasie. Cele mai multe predici ratate le-am descoperit  in jurul textelor clasice. Sunt mai multe sanse sa obtinem o exegeza  mai reusita la texte obscure, decat la texte care sunt extrem de exploatate si in comentarii si in folclorist popular. Tocmai asta ne este un mare dusman in interpretare, contaminarea cu atatea zeci de pagini de comentarii, unele din ele de foarte proasta calitate, care ne-au incarcat deja mintea.”…

… Orice fiinta umana are niste ochelari ermeneutici, chiar si cel mai incult cititor. Si cand ma gandesc la incult, nu ma gandesc la incultura legata de citirea marilor texte ale literaturii universale. Ci, incult exegetic sau teologic, chiar si cea mai pura minte are o incarcatura, un bagaj teologic elementar neconstientizat. Plecam cu niste presupozitii. De ex. plecam cu niste presupozitii asupra vietii date de experientele noastre. Stim ca pe apa nu se poate merge; stim ca o balena nu poate inghiti un om si acesta sa supravietuiasca. Stim ca apa nu se poate transforma in vin si vine textul Evangheliei care ne arata alternativele. Se poate umbla pe apa, se poate transforma apa in vin. Atunci, apare o spirala ermeneutica.

Un autor, Grant Osborne vorbeste tocmai de aceasta intalnire cu textul. Noi venim cu o contaminare ideologica asupra textului, ne odihnim in text, textul ne contamineaza de-o noua optiune asupra perspectivei noastre spre lume si viata si plecam cu niste informatii noi. Se poate umbla pe apa. Mergem inapoi in realitatea noastra si adaugam aceasta informatie. Apoi plecam cu aceasta lectura.In lumea lui Dumnezeu sunt posibile niste lucruri care in lumea noastra fizica sunt exceptii. Spre exemplu, un topor din fier este posibil sa pluteasca, atunci cand arunci dupa el o bucata de lemn. Si aceasta optiune o adaugam celorlalte optiuni pe care le-am ales deja in lectura…

… Plecam contaminati si cu mentalul colectiv din basme. De exemplu, avem in minte povestea porcului, in momentul cand citim un text biblic, si anume ca un porc poate deveni print si suporta un fel de nastere din nou. Ca sa aflam in Scriptura ca El, Dumnezeu, ne poate produce aceasta magie ca niste oameni morti in pacat, sa ne poate invia a deveni noi fiinte care sa imparateasca impreuna cu El.De aceea, cred ca trebuie sa fim foarte prudenti intotdeauna cand citim un text biblic si sa constientizam posibilele capcane pe care le avem oricare dintre noi. Nici un cititor nu este cititorul obiectiv prin excelenta. [Asta] este si bine si este si rau. Singura sansa de a ajunge la un numitor comun este sa ne impartasim, sa ne facem parte cu Duhul Sfant care a inspirat Scripturile si care ne poate deslusi Scripturile. Aceasta comunitate a Duhului Sfant este biserica. De aceea, destinatarul si spatiul cel mai sigur in care se pot interpreta Scripturile este intotdeauna comunitatea eclesiala

.…Biserica sa-si aminteasca cine este, de fapt. Cea mai mare criza a bisericii din ziua de astazi este ca incearca sa-si asume o alta identitate, complexata fiind de cultura dimprejur, incercand sa modeleze cultura dimprejur, incercand sa se faca prietenoasa culturii dimprejur isi pierde tocmai chemarea de-a fi provocatoare pentru cultura dimprejur si de-a fi potrivnicaculturii dimprejur. Si cred ca unul dintre principalele lucruri pe care trebuie sa le facem pentru a deveni relevanti este sa ne recastigam elevatia…. Ca sa fim relevanti niciodata nu ne vom scufunda in mocirla ca sa fim mai prietenosi, ci trebuie sa ne ridicam ca o cetate vizibila pe munte. Cu totul diferita si agresiva fata de cultura dimprejur

… Biserica, daca va uitati in istoria Europei a fost cea care a prestat cultura si a construit cultura Europeana, generand o cultura alternativa culturii concurente pagane. Cred ca aici este vocatia noastra. Privind deplin la Hristos, tragand doar cu ochiul la cultura dimprejur, redefinim cultura dimprejur. Noi privim cu amandoi ochii la cultura dimprejur si cu coada ochiului la Hristos. Optica asta ar trebui cu totul inversata.

[Revenind la carte] De aceea, studiul introductiv este axat pe ironie, pentru ca fericirile respective sunt definite ironic de Hristos: Esti cel mai fericit cand esti cu totul nefericit. „Ferice de cei saraci in duh..” „Ferice de cei ce plang…” Deci totul este o insiruire de oximoroni, de expresii oximoronice si paradoxale, ancorandu-ne intr-o alta realitate si proiectandu-ne intr-o alta realitate. „Ferice va fi de voi cand va vor bate, va vor prigoni, va vor omori, din pricina Numelui Meu.” Aceste declaratii a lui Hristos sunt centrifuge. Orice manipulator religios ar trebui sa aiba un discurs centripet (nota editoriala, centripet in Dex: Care tinde să se apropie de centru). Sa ne atraga, sa ne convinga sa-l urmam. Ori Hristos ne spune: „Urmati-Ma, ducandu-va. Iesiti de la Mine, duceti-va, alergati pentru ca eu va voi provoca suferinta. Numele Meu va va provoca suferinta.” De aceea devine cu atat mai fascinant discursul.

VIDEO by Credo TV

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: