Ce se intampla cu cei care nu au auzit niciodata Evanghelia? – David Platt – What about those that never heard the Gospel?

Tribul Zulu din Sud Africa photo credit www.gateway-africa.com

Adevarul numarul 1 – Toti oamenii Il cunosc pe Dumnezeu Tatal.

Toti oamenii Il cunosc, au o cunostinta despre Dumnezeu Tatal.

Pavel, in comentariile sale introductorii aseaza contextul in primele 17 versete, iar din versetul 18 incepe sa vorbeasca despre mania lui Dumnezeu, care este descoperita din cer  impotriva nelegiurii si stricaciunii oamenilor care inabusa adevarul  lui Dumnezeu prin nelegiuirea lor. Fiindca ce se poate cunoaste despre Dumnezeu, ascultati ce zice, le este descoperit in ei, pentru ca le-a fost aratat de Dumnezeu. Inca de la crearea lumii, insusirile nevazute ale lui Dumnezeu, puterea lui vesnica si dumnezeirea Lui se vad lamurit,  cand te uiti la lucrurile facute de El, asa ca omul nu are nicio scuza. Apoi in versetul 21 spune: „fiindca, macar ca au cunoscut pe Dumnezeu…” Ipoteza fundamentala – Dumnezeu s-a descoperit pe Sine tuturor oamenilor.

Fiecare de pe planeta aceasta, fie ca e un om din jungla africana, sau dintr-un sat asiatic, un eschimos din uitata tundra, de oriunde… Toti oamenii au o cunostinta despre Dumnezeu Tatal. Este clara, suficienta si simpla asa incat oamenii n-au nicio scuza. Adevarul fundamental numarul 1.

Adevarul numarul 2 – Toti oamenii resping
cunostinta adevarata despre Dumnezeu.

 „Fiindca, macar ca au cunoscut pe Dumnezeu,” spune versetul 21, „nu L-au proslavit ca Dumnezeu, nici nu I-au multumit, ci s-au dedat la gandiri desarte, si inima lor fara pricepere s-a intunecat. S-au falit ca sunt intelepti, si au innebunit; si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor intr-o icoana care seamana cu omul muritor, pasari, dobitoace cu patru picioare si taratoare. De aceea, Dumnezeu i-a lasat prada necuratiei, sa urmeze poftele inimilor lor; asa ca isi necinstesc singuri trupurile, caci au schimbat in minciuna adevarul lui Dumnezeu,” si acestia suntem noi, „si au slujit si s-au inchinat fapturii in locul Facatorului, care este binecuvantat in veci!” Amin. Ei L-au respins pe Dumnezeu Tatal. Si aceasta este conditia umana a noastra a tuturor. A noastra din aceasta sala, a oamenilro din africa, din Asia, din Orientul Mijlociu – noi toti L-am respins pe Dumnezeu Tatal.

Imi amintesc ca discutam aceasta intrebare cu un grup de studenti odata si o fata m-a intrebat: „Dar, cum e cu…” si exemplu ei a fost despre indienii azteci; ea a spus: „Cum e cu indienii azteci care nu au avut Biblia, dar au facut tot ce-au stiut mai bine cu ceea ce au avut? Poate ei s-au inchinat soarelui, il numeau Dumnezeul Soare, dar asta e tot ce puteau ei cu ceea ce aveau. Nu este asta suficient de bine?” Si cred ca este o intrebare buna. Realitatea este ca Pavel spune foarte clar in Romani, garantat asta nu este suficient de bine. Aceasta este esenta a ceea ce am facut toti- am luat lucrurile create si ne-am inchinat lor in locul Creatorului. Idolatria nu este suficient de buna inaintea Dumnezeului universului. Toti oamenii resping cunostinta adevarata despre Dumnezeu. Ceea ce ne duce la adevarul numarul 3:

David Platt in India photo credit David Platt

David Platt mission trip to India photo credit David Platt

Adevarul numarul 3 – Nu exista oameni inocenti pe pamant

Cand citesti Romani de la 1:18 pana la 2:16 si vezi o acuzare a Neamurilor, a paganilor care nu au Legea, aproape ca poti sa-i auzi pe evreii crestini spunand „Amin” la fiecare propozitie pana Pavel ajunge la capitolul 2:17  si spune: „Acum tu, care te numesti iudeu, care te rezimi pe o Lege, care te lauzi cu Dumnezeul tau”- si ii pune si pe ei sub acuzare. Iar apoi, in capitolul 3, versetele 9 pana la 20,  Pavel aduce aceasta acuzare usturatoare in care ia text dupa text din Vechiul Testament si spune: „Nu este nici un om drept, niciunul macar. Nu este niciunul care sa aiba pricepere. Niciunul care sa caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu. Toti s-au abatut si au ajuns niste netrebnici. Nu este niciunul care sa faca binele, niciunul macar.”

Deci, iata care este treaba. Daca m-ai intreba: „David, ce se intampla cu omul nevinovat din Africa, ce n-a auzit niciodata Evnghelia? Niciodata n-a auzit Evanghelia.” Raspunsul meu, bazat pe ceea ce cred ca ne invata Cuvantul lui Dumnezeu intr-un mod foarte clar, ar fi ca acel om cu siguranta merge in cer. Fara doar si poate.El va petrece vesnicia in cer. Chiar daca n-a auzit niciodata Evanghelia.” Singura problema este ca acel om NU EXISTA.

Ce se intampla cu omul inocent din Africa? Asa este formulata de cele mai multe ori intrebarea. realitatea este ca nu exista nici macar o persoana inocenta in Africa. Daca ei ar fi inocenti, n-ar avea nicio nevoie sa auda Evanghelia! Motivul pentru care ei au nevoie sa auda Evanghelia este ca la momentul actual ei sunt vinovati inaintea unui Dumnezeu Sfant! De aceea le ducem Evanghelia. Ma urmariti? V-am vazut uitandu-va unii la altii ca si cum ati spune: „Omul asta o sa fie omorat cu pietre in capela.” Noi punem aceasta intrebare, de fiecare data concentrandu-ne asupra noastra si nu asupra sfinteniei lui Dumnezeu si cautam sa aratam cu degetul spre nedreptatea lui Dumnezeu. Insa realitatea este ca fiecare din incaperea aceasta este vinovat inaintea unui Dumnezeu sfant. Infinit de vinovat inaintea unui Dumnezeu sfant!

Nu exista nici un om nevinovat in lumea-ntreaga. Ceea ce duce la adevarul numarul 4:

Adevarul numarul 4 – Toti oamenii sunt condamnati
pentru respingerea lui Dumnezeu

Romani 1:18 pana la 3:20 trebuie sa fie una dintre cele mai impresionante parti din intreaga Biblie. Depravarea in fiecare fraza. Pavel rezuma totul in cap. 3:19 spunand: „Stim insa ca tot ce spune Legea, spune celor ce sunt sub Lege, pentru ca orice gura sa fie astupata, si toata lumea sa fie gasita vinovata inaintea lui Dumnezeu. Nimeni, spune Pavel, nimeni nu va fi socotit drept inaintea lui Dumnezeu prin tinerea Legii, deoarece prin Lege vine cunostinta pacatului.Cu alte cuvinte, noi toti suntem condamnati, iar eforturile noastre- fiecare efort „bun” pe care il depunem pentru a invinge condamnarea noastra, ne cufunda in si mai mare condamnare. Cel mai mare efort al nostru ne condamna chiar si mai mult.

Acum- in acest punct ne gandim la o idee uzuala, nu doar in cultura noastra ci si in bisericile noastre. Aceasta ideeca daca oamenii n-au auzit niciodata Evanghelia, atunci cu siguranta Dumnezeu nu-i va lasa, sau, intr-un mod si mai activ, nu-i va trimite in iad. Ei niciodata n-au auzit, deci in mod sigur, datorita faptului ca nu au auzit, lor nu li se va cere socoteala si deci vor merge in cer. Este o idee care in esenta se gandeste ca din cauza ca ei n-au auzit, exista pentru ei un fel de trecere in cer. Dar ganditi-va. Daca acest lucru ar fi adevarat- in primul rand nu as gasi nicio dovada in Scriptura  cu privire la asa ceva, dar chiar si la nivel practic- daca li s-ar garanta ca vor merge in cer datorita faptului ca nu au auzit niciodata Evanghelia- care ar fi atunci cel mai rau lucru pe care l-am putea face tu si cu mine pentru starea lor vesnica? Sa le ducem Evanghelia! „Multumim pentru saptamanile de misiune! O duceam bine indreptandu-ne spre o vesnicie in cer cu Dumnezeu, pana cand voi cu bordul vostru International de Misiune ati ajuns aici si ati stricat totul!” „Opriti-va din a va mai indeplini insarcinarea!” Evident, aceasta submineaza intereaga lucrare de evanghelizare a Bisericii. Chiar si aici in tara noastra, te duci intr-un campus universitar si, inevitabil, vei intalni studenti internationali care au putina cunaostere despre Evanghelie, poate chiar deloc.  Imagineaza-ti ca te duci la unul dintre ei si il intrebi: „Ai auzit vreodata Evanghelia? Ai auzit despre Hristos?” Si el se uita la tine si zice ca nu. Si daca tu crezi ca acea persoana merge in cer tocmai pentru ca nu a auzit, ce i-ai spune atunci? „Cand cineva va incerca sa-ti spuna, pune-ti degetele in urechi, striga cat poti de tare si fugi.”

Asta-i ideea… Indiferent cine ar fi, si Pavel admite acest lucruca exista o diferenta de nivel de cunoastere intre Neamuri si evrei- dar cu toate acestea, si Neamurile si evreii sunt toti condamnati inaintea lui Dumnezeu.

Vizitati http://www.unmesajpentruromania.blogs… pentru mai multe resurse traduse.

2 comentarii (+add yours?)

  1. Petru Bobocea
    apr. 07, 2014 @ 15:54:54

    Foarte adevarat

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: