Florin Ianovici – Adu-ti aminte – de Nevasta lui Lot (3)

photo credit www.pinterest.com

Multumesc Domnului pentru intelepciunea Lui, intelepciunea care ne spune sa ne strangem laolalta. O intelepciune care ne spune ca strangandu-ne laolalta, noi sa cantam cantari duhovnicesti. Noi sa vorbim intre noi cu psalmi si sa ne sfatuim unii pe altii ca sa ne zidim in credinta data sfintilor odata pentru totdeauna. Multumesc lui Dumnezeu pentru fiecare intalnire pentru ca, aici, Duhul Sfant vorbeste. Scopul vietii noastre este sa ne pregatim pentru intalnirea cu Cel ce vine. Si in dimineata aceasta, Dumnezeu, si prin cuvant profetic ne-a spus: „Eu vin si nu zabovesc,” asa cum spune cartea evreilor, Ii multumim ca El se grabeste. Dar cel mai trist este cand Dumnezeu se grabeste spre noi si noi nu ne grabim de loc spre El.

Biblia spune in Psalmi ca nebunul zice in inima lui: „Nu exista Dumnezeu.” Dar eu am descoperit ca exista un nebun mai nebun decat nebunii. O sa spuneti: „Care-i nebunul mai nebun decat nebunii?” Cel care zice in inima lui: „Este Dumnezeu si traieste ca si cum n-ar fi.”  Asta-i mai nebun decat nebunul. Cel putin nebunu-i cinstit. El zice in inima lui: „Nu exista Dumnezeu.” Dar sa zici ca exista Dumnezeu, si sa traiesti ca si cum n-ar fi, nu-i o nebunie a nebuniilor?

Acest mesaj este al treilea din ciclu de predici: Adu-ti aminte.

  1. Primul mesaj a fost: Adu-ti aminte de Domnul Isus Hristos. Cu cine sa incep decat cu cel ce spune: Eu sunt Alfa si Omega, adica Inceputul si Sfarsitul.
  2. Apoi, ne-am adus aminte de tot drumul pe care l-am strabatut impreuna cu Dumnezeu.
  3. Si in acest mesaj, o sa ne aducem aminte de nevasta lui Lot

Florin Ianovici 6 apr

Sigur ca foarte multi oameni s-au intrebat de ce au fost luate ca reper. Domnul Isus Hristos vorbeste despre unul dintre lucrurile mari  si anume ‘Venirea Imparatiei Sale’. Am inteles timpul lui Noe pentru ca timpul lui Noe este marcat de un eveniment teribil, despre care insusi Dumnezeu spune i-a parut rau lui Dumnezeu in inima Lui si a zis: „Eu nu voi mai nimici pe oameni. Si am inteles lucrul acesta. Si m-am uitat, iubitii Domnului, cat de precara e lumea aceasta, cat este de sucita. Si cand este vorba sa foloseasca un nume de un om sfant cum este Noe, cand este vorba sa faca o productie cinematografica lume aceasta, vorbeste din ale ei. Sa nu va lasati niciunul dintre dvs.  ca daca cineva spune unui film „Noe”, el este despre Noe. Si o spun clar si tare ca sa stie fiecare ca e o blasfemie ce este in cinematograf si eu va recomand sa nu va pierdeti nici timpul nici banii, dar mai ales pacea inimii pentru ca Scriptura este cea care aduce viata si liniste sufletului nostru. Si orice lucru care ne abate de la Scriptura, ne clatina. De aceea, Dumnezeu sa ne binecuvanteze cu intelepciune si am inchis paranteza.

Dar ce legatura poate sa fie intre Imparatia care va sa vina si un om, o nevasta a cuiva, care este pana la urma un tablou izolat. Si acuma, sa fim sinceri, dar faptul ca ea s-a intors, a privit inapoi si s-a transformat intr-un stalp de sare pare un lucru atat de greu de priceput. Poate pentru dvs. nu, dar pentru mine pare greu de priceput. Sa va spun de ce. Poate ca s-a uitat, nu neaparat cum spun comentatorii Bibliei, poate ca s-a uitat dupa copiii care erau acolo. Pana la urma, cel putin doua fete au ramas acolo pentru ca ginerii sunt la plural. Si spune Biblia ca ginerii n-au mers dupa Noe, ca li se parea ca Noe glumeste. Daca sunt gineri si sunt la plural, sunt macar doi. Nu? Asta inseamna ca cel putin doua fete au ramas acolo. Dar Biblia nu spune ca ar fi fost doar doi. Si atunci, intr-un fel, daca stai si gandesti din perspectiva aceasta; e de inteles ca s-a uitat inapoi. Si totusi, Biblia, in aceasta dimineata aduce un avertizment: Aduceti-va aminte de nevasta lui Lot. Si as vrea cu ajutorul lui Dumnezeu sa cautam sa pricepem, sa intelegem de ce Dumnezeu o ia pe femeia aceasta ca o referinta, ca un moment de aducere aminte. De ce ar trebui sa privim spre ea? Ca sa intelegem ce anume.

1. Sa intelegem cine si cum este Dumnezeu

Primul lucru, iubitii Domnului, pe care care vreau sa-l impartasesc cu dvs. este urmatorul. Sa ne aducem aminte de nevasta lui Lot ca sa intelegem mai intai de toate cine si cum este Dumnezeu. O sa vi se para ca personajul principal  este Lot sau Avram sau poate sotia lui. Eu va spun ca personajul principal este Dumnezeu. Si Biblia spune ca mai inainte de toate, Domnul Isus Hristos a venit in lumea aceasta care era socotita la fel ca si Sodoma si Gomora de odinioara si a venit sa salveze pe cei pacatosi. Mai intai de toate, personajul care declanseaza toata aceasta istorie  biblica este Dumnezeu din cer. El are initiativa de a veni, El are initiativa de a sta de vorba cu Avram. La initiativa lui Dumnezeu si daca vreti, ca un raspuns , El lasa pe Avram sa mijloceasca, El este acela care trimite ingerii ca sa-l scape pe Lot la interventia lui Avram prin rugaciune. Mai intai de toate, sa stiti ca atunci cand iti aduci aminte de nevasta lui Lot, iti aduci aminte de Isus Hristos Salvatorul. Pentru ca eu insumi am fost prins in mreaja pacatului. Pentru ca eu insusi am locuit intr-un tinut al pacatelor. Pentru ca eu insumi am fost pierdut, am zacut in cel rau si Domnul Isus, cu mana tare, a venit la noi. Laudat sa fie Numele Lui. Aduceti-va aminte  ca era fara drept, fara cetatenie. Nimeni dintre noi n-avea dreptul sa se numeasca copil al lui Dumnezeu. Dar prin sangele ispasirii Lui ni s-a dat acest drept de a rosti astazi: Suntem copii de Dumnezeu. Laudat sa fie Domnul!

Pe de alta parte, sa ne aducem aminte, iubitii Domnului, cand privim spre Dumnezeu, ca Dumnezeu ne-a inscris intr-o cursa, intr-o alergare. Biblia spune ca viata este o alergare impreuna cu El. Si in aceasta alergare, iubitii Domnului, exista randuiala si exista reguli. Dvs., ati participat vreodata la intreceri din astea sportive? Eu, bunaoara, am alergat cand eram mai copil si doua lucruri am inteles ca nu trebuie sa faci cand alergi. (Sunt mai multe, dar doua dunt pe pielea mea). 1. N-ai voie sa te imbraci cu ceva gros. Va mai spuneam dvs. ca intr-o dimineata am participat la o intrecere. Eram iute de picior si mama, fiindca era frig afara, mi-a dat o pereche de indispensabili. Si in momentul acela, cand am alergat, atata m-au stanjenit ca am iesit pe locul 2. Nu puteam, cat de mult as fi vrut sa alerg, nu puteam. Si Biblia spune despre lucrurile acestea care ne stanjenesc si ne blocheaza alergarea si daca te uiti in spate cand alergi; iti pierzi tempoul. Sa stiti ca exista o regula in atletism: trebuie sa te uiti numai spre tinta, spre final. Cum ti-ai intors capul, cum te deconcentrezi si iti pierzi tinta. Si iti pierzi tempoul si iti pierzi intensitatea alergarii.

Biblia spune ca Dumnezeu, cand a venit, ne-a spus: „Alergati si nu va opriti pana la capat.” Binecuvantat sa fie Dumnezeu. Nu va uitati la lucrurile din spate, nu va intoarceti prvirea. Ce ati lasat, ati lasat. Laudat sa fie Dumnezeu; noi mergem alergand staruitor  in alergarea pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Pe de alta parte, iubitii Domnului, as vrea sa privim, spunand ca mai intai de toate, a-ti aduce aminte de nevasta lui Lot inseamna a-ti aduce aminte de Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu face o paralela, nu intamplatoare. Mai intai, Dumnezeu vorbeste despre Noe. Cand Dumnezeu i-a spus lui Noe ca v-a prapadi pamantul, prin ce a zis ca-l va prapadi? Prin apa. Acum, cand este vorba de Sodoma, Domnul Dumnezeu foloseste focul. Cand i-a vorbit lui Noe, i-a zis: „Tu sa construiesti o corabie si sa spui tuturor celor din vremea ta, ca Dumnezeu vrea ca ei sa fie salvati. Cati s-au pocait la predica lui Noe? Nimeni, in afara de cei din casa lui care l-au ascultat. Nimeni. Ai putea sa spui despre Noe- asa eficienta. Dar laudat sa fie Dumnezeu, ca Dumnezeu nu cantareste dupa cati oameni se intorc la Dumnezeu, ci, pentru efortul pe care noi il depunem, pentru ca Dumnezeu intoarce oamenii, nu omul.

Acum, dupa ce Dumnezeu a dat porunca, stiti cata vreme a asteptat pana a fost corabia gata? 120 de ani, 120 de ani de indelunga rabdare a lui Dumnezeu, in care daca nu predica Noe atunci cand era cu uneltele la corabie, predica prin faptul ca era acolo: „Pregatiti-va ca vine! Dumnezeu ce-a spus, implineste.” Si astazi ma rog, ca Duhul Sfant a lui Dumnezeu  sa faca sa auzim acest ceas desteptator. Sa ne trezim, caci Dumnezeul nostru vine. Cine a luat aminte [la Noe]? Nu a luat aminte niciunul. Radeau de el, spune Cuvantul lui Dumnezeu. Cum spune Biblia si astazi, ca ei rad de pocaiti si spun: „Unde este fagaduinta venirii Lui, ca de cand ne tot spui si nimic nu se intampla?” N-aveti ochi, pentru ca de intamplat, se intampla.53 Sub ochii nostri, Dumnezeu isi pregateste revenirea. Sub ochii nostri, Dumnezeu isi pregateste ceasul revenirii. 120 de ani, dupa care a sunat ceasul si a zis Dumnezeu: „Gata.” Cand a ajuns secunda exact in dreptul, cand Dumnezeu a zis: „Gata,” zagazurile cerului s-au rupt si atunci potopul de apa a venit.

Dar cand e vorba de sotia lui Lot, lucrurile se schimba. Si am sa va spun de ce. In primul rand, vestirea pe care ingerii o aduc, o mai face Sodomei? Mai ies ingerii pe ulita sa vesteasca: „Vedeti ca se apropie ceasul judecatii?” (53) Dumnezeu n-o mai face, dar cu cine vorbeste Dumnezeu? Cu cei ce reprezinta casa Lui. Vorbeste cu neprihanitul Lot, merge in casa acelui care este credincios si-i spune celui ce este credincios: „Iesiti afara, ca maine, Dumnezeu din ceruri, va avea o judecata.” De la intrarea ingerilor pana la iesire, stiti cat a trecut? 12 ore, cel mult 12 ore. Au venit seara si dimineata au plecat. Asta inseamna ca de la 120 de ani de la asteptarea lui Dumnezeu, in cazul Sodomei, Dumnezeu a vut doar 12 ore. Si eu ma uit pe ceasul lui Dumnezeu prin credinta si cred ca nu mai sunt ore, de mult. Au fost ani, au fost luni, au fost saptamani si au fost zile. Au fost ore, au fost minute; cred ca traim secundele sfarsitului. De aceea, sa ne trezim. Biblia spune: Aduceti-va aminte de nevasta lui Lot pentru ca n-au avut decat 12 ore la dizpozitie. Si noi, sa spunem in dimineata aceasta: „Stiu Doamne, infinita este dragostea Ta, dar exista un timp, dat omului sub soare in care omul sa-si pregateasca inima pentru intalnirea cu Dumnezeu. Bate ceasul, prietene, tic tacul lui Dumnezeu bate si se aude din ce in ce mai tare. SI cei ce sunt pregatiti, vor zice impreuna cu mine: „Vino Doamne!” Nu mai este mult. De aceea, Dumnezeu ne spune: „Vedeti ca de la 120 de ani, am trecut la 12 ore. Cat o mai fi ramas, Dumnezeu stie. Eu cred ca noi traim secundele sfarsitului.

La un moment dat, un rege al Ungariei, framantat fiind pentru faptul ca se va infatisa inaintea tronului de judecata a lui Dumnezeu, l-a chemat pe un frate de-al lui si i-a zis: „Frate, grozav sunt de framantat de gandul acesta ca ma voi prezenta inaintea tronului. Tu cum crezi ca ar trebui sa o fac?” La care, fratele lui s-a uitat a el si a inceput sa rada dispretuitor. A zis: „Cu prostii din astea iti framanti tu mintea? Stai linistit. Nu esti tu imparat? Ai tot ce vrei. Nu te mai framanta cu asa ceva. Sa mancam si sa bem, ca avem de unde.” Si a plecat. S-a gandit regele Ungariei ce s-a gandit si noaptea a trimis un soldat la fratele lui si era o regula atunci, in imparatia Ungariei. Daca suna trambita la usa ta, era semn ca erai arestat si condamnat la moarte. Cand suna trambita in fata usii casei tale, stiai ca erai arestat si trimis la moarte. Cand a auzit trambita fratele lui la usa, s-a facut galben la fata. A fost adus in fata fratelui lui, care era rege si s-a aruncat la picioarele lui si a zis: „Frate, cu ce ti-am gresit? Pentru ce vrei sa ma omori? Iarta-ma!” La care, fratele lui s-a uitat la el si a zis: „Acum ce va timp cand te-am intrebat despre judecata de la tronul lui Dumnezeu, ai ras dispretuitor. Tu te-ai ingalbenit fiindca moare trupul. SI eu sa nu ma framant ca-mi moare sufletul? Tu te framanti acuma si in fata unui tron omenesc si te sperii. Dar ce v afi cand vom sta inaintea tronului de judecata a lui Dumnezeu, care are sa judece mortii si vii? Atat de slaba ne este uneori judecata pe pamantul acesta. Ma rog in dimineata aceasta, ca Dumnezeu din cer sa ne constientizeze, frati si surori, ca in lumina judecatii care va sa vina, prea putine lucruri vor fi inaintea lui Dumnezeu importante. Dumnezeu sa ne ajute sa numaram bine ceasul acesta. Sa racumparam vremea ca zilele sunt rele.

Stiti de ce Biblia [mai] spune: Adu-ti aminte de nevasta lui Lot? Pentru ca personajul principal, desi este numita nevasta lui Lot, e Dumnezeu din cer. E Dumnezeu, pentru ca Biblia spune despre un lucru fenomenal, ca a doua zi, la rasaritul soarelui, de fapt, 2 priveau. In primul rand, privea Avram spre cetate, si privea si Lot spre cetate. Dar fiecare privea din perspective diferite. Avram privea sa vada ce s-a ales di mijlocirea lui si Dumnezeu si-a tinut promisiunea. Nepotul lui a scapat. Dar acuma, sa va spun un lucru. Nu mai este un Avram sa mijlcoeasca. Dar e unul mai mare ca Avram. Cineva, care nu spune in dimineata asta, caut 10 oameni neprihaniti. Faca Dumnezeu as fim neprihaniti, nu 10, ci intreaga adunare. Dar Hristos se uita spre el si spune: „Nu caut 10 oameni neprihaniti, pentru ca Eu sunt neprihanitul Miel a lui Dumnezeu, care a ridicat pacatul lumii. El este mijlocitorul nostru si aceasta „Adu-ti aminte de nevasta lui Lot”, vorbeste despre Isus, Mielul lui Dumnezeu adus ca jertfa, cel ce sta la dreapta lui Dumnezeu si mijloceste pentru noi; asa cum luni stateam de vorba inaintea dvs. si ne sfatuiam unii pe altii. Haidem sa spunem in dimineata aceasta: „Iti multumim, Doamne, ca L-ai ridicat pe Isus Hristos ca mijlocitor a unui legamant mai bun. Iti multumim Doamne, ca asa cum spune in cartea lui 1 Timotei 1:5 Este un singur Dumnezeu si este un singur mijlocior intre Dumnezeu si oameni: omul Isus Hristos. (59) care S-a dat pe Sine insusi ca pret de rascumparare pentru noi toti. Aleluia! Binecuvantat sa fie Dumnezeu.

N-ai vrea sa fi un martor viu? Ce inseamna lucrul asta? Marturie a dat si nevasta lui Lot. Probabil ca daca a dainuit stalpul acela de sare, toti care treceau prin dreptul ei spuneau: „Aoaleu, nu-i bine sa te joci cu Dumnezeu. Vedeau stalpul acesta de sare, treceau pe langa ea si spuneau: „Bine era daca nu-si intorcea privirea.” Ea este un martor, dar un martor mort. Si viata noastra poate sa fie o marturie moarta, sau o marturie vie. Putem sta pe un pat de spital si oamenii sa se uite la noi dand din cap, putem sa ajungem in cel mai adanc faliment si oamenii sa se sperie, sau putem sa fim binecuvantatii lui Dumnezeu si sa spunem: „Aleluia, a Domnului nostru este slava. Putem, prin viata noastra sa-L marturisim pe El. Putem, prin binecuvantarile pe care le avem, sa-L marturisim pe El. Suntem vii, laudat sa fie Domnul! Sa nu fiti martori morti. Martorii morti sunt aceia care la capat de viata  spun: „Tu sa nu faci ca mine.” Dar noi suntem martori vii, care spunem ca ap. Pavel: Sa mergeti pe urmele noastre, intrucat si noi mergem pe urmele lui Hristos. Binecuvantat sa fie El in vecii vecilor.

Aceasta marturie il are pe Dumnezeu in centru, pentru ca va trebui sa invatam un lucru. Dumnezeul nostru este un Dumnezeu milostiv, fara de tagada. Dar Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care e limpede. Dumnezeu opereaza simplu. Da e da si nu e nu. Si cel ce spune amin, sa spuna amin. Ce e peste, nu vine de la Dumnezeu. Si Dumnezeu ne spune in aceasta dimineata un lucru foarte limpede, ca in momentul in care Dumnezeu te-a scos din Sodoma, Dumnezeu iti spune: „Din momentul acesta esti o faptura noua. Din momentul acesta, toate cele vechi s-au dus. Din momentul acesta, tu trebuie sa iubesti altceva decat ai iubit. Si Biblia spune in felul urmator: Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume. Daca iubeste cineva lumea, dragostea Tatalui nu este in el. Si Biblia vorbeste despre o despartire radicala, despre o credinta neechivoca. Biblia vorbeste despre o marturie cae trebuie sa fie nealterata. Ai plecat cu Dumnezeu, sa ramai cu Dumnezeu. Te-ai despartit de lume? Despartit sa ramai. Daca tu te-ai schimbat in cele vechi si ai devenit un om nou, asa sa fie natura ta noua, marturisitoare a lui Hristos.

Fratii mei, surorile mele, cand ni ne-am intors la Dumnezeu si noi ne-am despartit de omul cel vechi si am cerut innoirea, prin credinta mantuitoare in Isus Hristos, cu cine am stat fata in fata? Am stat fata in fata cu Mantuitorul, dar am stat si fata in fata cu moartea. Drept este ce va spun eu? Haideti, sa va dau un exemplu Biblic. A fost prinsa o femeie in preacurvie. Au adus-o la Domnul Isus Hristos, ispitandu-L pe Domnul Isus Hristos, deja strangeau pietrele in mana, cand i-au pus intrebarea Domnului Isus Hristos: „Ce zici sa facem? Sa o omoram? Sa nu o omoram?” Domnul Isus le-a dat raspunsul: „Care dintre voi este fara de prihana, sa arunce primul cu piatra. Li s-a muiat din incheietura, mana, pentru ca, sa stiti, ca ceea ce comanda trupului, inca e inima. Si la un moment dat, se uita Domnul Isus la femeia care, ce astepta? Din clipa in clipa [astepta] moartea. Astepta sa zboare primul bolovan. Fata in fata cu moartea, a auzit urmatoarele cuvinte: „Unde sunt parasii tai, femeie? Cine aduce para impotriva ta?” „Nimeni, Doamne.” Si atunci i-a spus: „Atunci, du-te, nici Eu nu te osandesc, dar sa nu mai pacatuiesti.”

Fata in fata cu moartea, Dumnezeu ne-a spus: „Alege viata. Fata in fata cu moartea, Dumnezeu a zis: „Alege un drum nou.” Voi ati uitat de unde am fost noi scosi? Noi am fost scosi din ghiarele mortii. Si noi nu ne mai facem robi mortii; noi trebuie sa traim pentru Dumnezeu. Laudat sa fie Numele Lui.  Fata in fata cu moartea, Dumnezeu ne-a zis: „Asta este drumul nou. Mergeti pe el. Nu va mai uitati inapoi. Despartiti-va total. Sa nu mai dati in stapanire mortii madularele voastre.(64)

In al doilea rand, acest cuvant: Adu-ti aminte de nevasta lui Lot, vorbeste despre noi. Daca mai intai vorbeste despre Dumnezeu, si va spuneam in dimineata aceasta ca El este personajul principal, nu mana omului, ci Dumnezeu insusi m-a scos din Sodoma. Nimeni, nici un om, ci Dumnezeu insusi mijloceste pentru noi, astazi, si Duhul Sfant mijloceste cu suspine negraite. Un Dumnezeu care spune: Vreau sa fii martor viu si un Dumnezeu care ne spune: „Fata in fata cu moartea, eu am nimicit-o ca sa traiesti pentru viata. Dar iti cer un lucru: Sa te desparti de tot ce inseamna moarte. In al doilea rand, vorbeste despre noi si am sa va spun de ce. (Notite pana la minutul 1:04:39 mai sunt 35 de minute  din predica- 01:39:00)

Urmareste programul integral aici la www.BisericaBetel.ro
Selecteaza Duminica 6 Aprilie dimineata.
Predica incepe la minutul 43:30 Vom adauga video cand v-a fi incarcat pe youtube.

Vezi celelalte predici din seria „Adu-ti aminte” aici-

  1. Florin Ianovici – Adu-ti aminte – de Domnul Isus Hristos (1)
  2. Florin Ianovici – Adu-ti aminte – de tot drumul (2)
  3. PREDICI Florin Ianovici AICI

Biserica Betel Bucuresti, Crangasi (06.04.2014)
Mesaj din ciclul de predici „Adu-ti aminte…”
Predici pentru vremuri grele – http://www.fiti-oameni.ro

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: