Susanna Wesley, mamă a 19 copii – Fereşte-mă de rugăciuni nechibzuite şi pripite

Susanna Wesley a fost al 25 -lea copil la parintii ei si ea insusi a nascut 19 copii, dintre care doar 10 au supravietuit, doi dintre ei fiind fondatorii Metodismului si copozitori de imnuri – John si Charles Wesley.

„Fă-mă în stare, Doamne, să îmi adun Şi să îmi ordonez gândurile înainte să mă apropiu de Tine în rugăciune. Tu eşti prea măreţ pentru a putea fi luat în râs, prea înţelept pentru a fi tras pe sfoară de o închinare batjocoritoare şi deteşti o jertfă nesinceră. Ajută-mă să păstrez mereu vie amintirea desăvârşirii Tale, ca un nepreţuit sprijin împotriva purtărilor formaliste şi reci. Fereşte-mă de rugăciuni nechibzuite şi pripite şi de momente în care să mă refugiez în propriile preocupări sau plăceri, ca şi când niciodată n-aş fi cunoscut rugăciunea.” (Susanna Wesley, mama lui John & Charles Wesley)

Susanna Wesley este una dintre cele mai remarcabile figuri din galeria femeilor credinței. S-a născut în ianuarie 1669, fiind ultima din cei 25 de copii ai dr. Samuel Annesley. Tatăl ei, provenind dintr-o familie puritană, a absolvit Universitatea Oxford și a fost hirotonit ca păstor. El a învățat-o să citească și să gândească pentru ea însăși. Amintind-și de perioadă din copilărie, Susanna Wesley scria: „Am fost înconjurată de cărți bune și am învățat să am propria judecată„. Nu a mers la Universitate și nu a avut nici o educație formală; în secolul XVll acest lucru nu era posibil pentru o femeie. Susanna mărturisea: ”Daca Universitatea ar fi admis femei m-aș fi regăsit printre studenți, inclusiv printre dezbaterile teologice și tipăriturile școlii.” Soțul ei, Samuel, a absolvit Universitatea Oxford în 1688 și în noiembrie, același an, s-au căsătorit. Au avut 19 copii pe care Susanna i-a iubit foarte mult. La rândul lor, aceștia au iubit-o cu aceeași măsură. John mărturisea că atunci când avea 6-7 ani gândea că niciodată nu se va căsători “pentru că nu voi putea găsi o soție așa cum are tatăl meu”.

Și-a ținut casa cu foarte multă strictețe: dietă simplă, devoțiune în fiecare dimineață și seară, pedeapsă strictă dacă era cazul, supraveghere atentă a educației copiilor. Susana a fost perseverență în a-i învață pe copii Biblia, Latină, Greaca, anatomie, teologie, poezie. Valorile învățate în cămin au fost: toleranță și acceptarea celorlalți, compasiune față de săraci, iubire față de lume, generozitate, ospitalitate, prietenie, fidelitatea. SURSA (Citatul via Tim D)

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: