Emil Bartoş – Isus, pe drum spre Emaus 11 Mai 2014

Luca 24:13-35

13 În aceeaş zi, iată, doi ucenici se duceau la un sat, numit Emaus, care era la o depărtare de şaizeci de stadii de Ierusalim;
14 şi vorbeau între ei despre tot ce se întîmplase.
15 Pe cînd vorbeau ei şi se întrebau, Isus S’a apropiat, şi mergea pe drum împreună cu ei.
16 Dar ochii lor erau împiedicaţi să -L cunoască.
17 El le -a zis: ,,Ce vorbe sînt acestea pe cari le schimbaţi între voi pe drum?„ Şi ei s’au oprit, uitîndu-se trişti.
18 Drept răspuns, unul din ei, numit Cleopa, I -a zis: ,,Tu eşti singurul străin aici în Ierusalim, de nu ştii ce s’a întîmplat în el zilele acestea?„ –
19 ,,Ce?„ le -a zis El. -Şi ei I-au răspuns: ,,Ce s’a întîmplat cu Isus din Nazaret, care era un prooroc puternic în fapte şi în cuvinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea întregului norod.
20 Cum preoţii cei mai de seamă şi mai marii noştri L-au dat să fie osîndit la moarte, şi L-au răstignit?„
21 Noi trăgeam nădejde că El este Acela, care va izbăvi pe Israel; dar cu toate acestea, iată că astăzi este a treia zi decînd s’au întîmplat aceste lucruri.
22 Ba încă nişte femei de ale noastre ne-au pus în uimire: ele s’au dus disdedimineaţă la mormînt,
23 nu I-au găsit trupul, şi au venit şi au spus că ar fi văzut şi o vedenie de îngeri, cari ziceau că El este viu.
24 Unii din cei ce erau cu noi, s’au dus la mormînt, şi au găsit aşa cum spuseseră femeile, dar pe El nu L-au văzut.„
25 Atunci Isus le -a zis: ,,O, nepricepuţilor şi zăbavnici cu inima, cînd este vorba să credeţi tot ce au spus proorocii!
26 Nu trebuia să sufere Hristosul aceste lucruri, şi să intre în slava Sa?„
27 Şi a început dela Moise, şi dela toţi proorocii, şi le -a tîlcuit, în toate Scripturile, ce era cu privire la El.
28 Cînd s’au apropiat de satul la care mergeau, El S’a făcut că vrea să meargă mai departe.
29 Dar ei au stăruit de El, şi au zis: ,,Rămîi cu noi, căci este spre seară, şi ziua aproape a trecut.„ Şi a intrat să rămînă cu ei.
30 Pe cînd şedea la masă cu ei, a luat pînea; şi, după ce a rostit binecuvîntarea, a frînt -o, şi le -a dat -o.
31 Atunci li s’au deschis ochii, şi L-au cunoscut; dar El S’a făcut nevăzut dinaintea lor.
32 Şi au zis unul către altul: ,,Nu ne ardea inima în noi, cînd ne vorbea pe drum, şi ne deschidea Scripturile?„
33 S’au sculat chiar în ceasul acela, s’au întors în Ierusalim, şi au găsit pe cei unsprezece şi pe cei ce erau cu ei, adunaţi la un loc,
34 şi zicînd: ,,A înviat Domnul cu adevărat, şi S’a arătat lui Simon.„
35 Şi au istorisit ce li se întîmplase pe drum, şi cum L-au cunoscut la frîngerea pînii.

Emil Bartos Bis CarpatiIn aceasta seara, vreau sa ramanem in atmosfera sarbatorii Invierii Domnului. Este cea mai importanta sarbatoare a crestinismului. Fara un Hristos viu, noi toti am fi morti in greselile si in pacatele noastre. Dar, acum, Hristos a inviat din morti, parga celor adormiti. El e primul rod; urmam noi. Ne vom concentra asupra acestei naratiuni, acestei povestiri, din Evanghelia dupa Luca 24, care se gaseste doar in aceasta evanghelie. De aceea, unii interpreti ai Bibliei cred ca al doilea ucenic care era pe drumul Emausului a fost tocmai Luca, cel care scrie, pentru ca sunt detalii care numai cineva care a participat  la intalnirea cu Isus, le putea cunoaste. Unul se numea Cleopa si probabil celalalt era Luca. Aceasta istorisire, acest drum cu Isus l-am interpretat, l-am vazut altfel decat o poveste oarecare. M-am uitat din perspectiva teologica, m-am uitat de sus in jos la textul acesta, la drumul acesta, Cand te uiti de jos, cand te uiti din perspectiva istorica, nu sesizezi toate.  Dar, vedeti, tocmai aici este farmecul istorisirilor, a povestirilor din Biblie. De aceea ne plac povestile care sunt bazate pe fapte reale, sigur, pentru ca naratiunea, povestirea de acest gen te trece, te tranziteaza de la nivelul istoric la nivelul metaistoric- dincolo de istorie. Te face sa vezi adevaruri duhovnicesti, te poate schimba. O povestire de acest gen poate sa-ti schimbe viata.

Aceasta e povestea inimii noastre, povestea intalnirii noastre cu Isus. Fiecare detaliu conteaza, aici. Detaliile acestea vorbesc cum 2 ucenici, desi Isus a aparut langa ei, nu L-au cunoscut. Cum a fost posibil, dupa ce L-ai intalnit inainte, pentru ca cei doi se pare ca erau familiarizati cu Isus, cu El. Cum de nu L-au recunoscut imediat? Biblia, chiar spune la inceputul paragrafului  ca in timp ce ei vorbeau, se intrebau, Isus apare langa ei,  si ochii lor erau impiedicati sa-L cunoasca. E finalul unei evanghelii, aici. Luca insereaza acest paragraf in mod intentionat. Vine ca un sumar la tot ce a vrut el sa spuna despre cine este Isus. Asa cum Ioan, cand isi scrie Evanghelia, va amintiti, in final, la capitolul 20 spune ca „toate aceste lucruri au fost scrise ca voi sa credeti ca Isus este Fiul lui Dumnezeu si crezand in El sa aveti viata vesnica.” Cred ca acelasi obiectiv l-a avut si Luca. Vrea sa ni-L prezinte pe Hristos, pe Domnul nostru: cine a fost El? Cum poti sa-L cunosti pe acest Isus?

Pana acum, Luca l-a prezentat ca pe un Invatator, ca un vindecator, ca unul care s-a jertfit pentru poporul Lui. Dar este mai mult de atat. Ma uit la acest pasaj ca la o lectie de teologie. Se alege acest motiv al calatoriei, a drumului, ca si cum te invita Luca si pe tine si pe mine, sa calatorim impreuna cu Isus, sa-L cunoastem mai bine pe Isus (Din primele 13:30 minute- mai sunt aprox 43 de min din mesaj)

VIDEO by Biserica penticostala Carpati

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: