Este Bine cu Sufletul Meu – istoria furtunoasa din spatele acestui puternic imn crestin

Click to READ THIS ARTICLE in the ENGLISH LANGUAGE here – The story behind the tempestuous song: It is well with my soul

Photo wikipedia

Horatio G. Spafford. (Traducere Agnus Dei)

La sfarsitul anilor 1860 viata a fost buna pentru Horatio G. Spafford si sotia lui Anna. Ei locuiau intr-o suburbie din partea de nord a orasului Chicago, impreuna cu cei cinci copii ai lor: Annie, Maggie, Bessie, Tanetta si Horatio Jr. El era un avocat proeminet in orasul Chicago. Usa casei lor era totdeauna deschisa pentru activisti si era locul unde se intalneau in timpul miscarilor de reforma din acea vreme. El era foarte activ in miscarea abolitionista. Spafford a fost un crestin dedicat si servea ca diacon la o biserica  Presbiteriana. Lideri evanghelisti printre care si Dwight L. Moody, au fost adesea musafirii lor.

Pana atunci, Horatio si Anna Spafford traiau o viata ca-n povesti. Totul mergea in favoarea lor. Totusi, in 1890, credinta lor a incercata de tragedie. Baiatul lor de patru ani, Horatio Jr., a murit de scarlatina. Ei au fost foarte devastati. In Octombrie 1871 cand a izbucnit Marele Foc din Chicago, Horatio a fost din nou foarte greu incercat. Cu cateva luni inainte de izbucnirea Marelui Foc din Chicago, Spafford fiind un om instarit, si-a investit aproape toata averea in case imobiliare de pe malul Lacului Michigan. Nu numai ca focul a distrus cea mai mare parte a orasului Chicxago, dar si aproape toate proprietatile ia care au investit sotii Sparrow au fost distruse. 250 de oameni au murit in Marele Foc din Chicago si 90 000 au ramas fara case.

Sotii Spafford insa nu au cazut in disper. Casa in care locuiau nu a fost distrusa, si isi avea familia. Dumnezeu a fost bun. Cu toate ca sursele financiare le-au fost in mare parte epuizate, Anna si Horatio au folosit resursele pe care le mai aveau ca sa hraneasca pe cei flamanzi, sa ajute pe cei fara adapost, sa ingrijeasca pe cei bolnavi si raniti si sa mangaie pe vecinii care erau loviti de durere. Marele Foc din Chicago a fost  o mare tragedie americana; Sotii Spafford au folosit-o ca sa arate dragostea lui Christos celora in nevoi.

In anul 1873 sanatatea lui Anna Spaford a inceput sa se inrautateasca si cu speranta de a  pune la o parte pierderea tragica a copilului lor si focul, si ca sa aduca un beneficiu sanatatii Annei, ei si-au  pus in plan o calatorie in Europa. Ei aveau de gand sa se urce la bordul unui vapor cu abur numit Ville du Havre, spre Europa, impreuna cu cele patru fiice ale lor. Spafford nu numai ca a vrut sa viziteze Europa, dar el a vrut totodata sa-l asiste pe Evanghelistul Dwight L. Moody si pe Ira  D. Sankey, in evanghelizarea de trezire spirituala pe care o efectuau in Anglia.

photo credit blog.praisesong.net

Ei si-au planificat sa plece in calatoria lor spre Europa in luna noiembrie. Asa cum uneori se intampla, Dumnezeu a avut alte planuri pentru Horatio G. Spafford. In ziua cand ei trebuiau sa navigheze inspre Europa, Spafford a avut o afacere de urgenta si nu a putut placa. Nevrand sa-si dezamageasca sotia Anna si pe cele patru fiice ale sale, el le-a trimis pe acest vapor, si el si-a pus in plan sa mearga cu un alt vapor cateva zile mai tarziu. Impreuna cu Anna Spafford a fost si gurvernanta ei, frantuzoaica Emma Lorriaux, mai multi prieteni si lucratori evanghelici.

In data de 22 noiembrie 1873, vaporul cu abur Ville du Havre a fost lovit de un vas britanic din fier, cu numele de Lockhearn. Vaporul cu abur Ville du Havre, la bordul caruia era Anna Spafford impreuna cu cele trei fete a ei, s-a scufundat in 12 minute in mijlocul Atlanticului. Numai 81 din cei 307 de pasageri si membri ai echipajului au supavietuit acest naufragiu tragic.

Telegrama prin care Ana la informat pe sotul ei ca e singura care a supravietuit naufragiul – Photo credit www.ideafountain.ca

Cu toate ca si vasul Lockhearn a fost in pericol de scufundare Anna Spafford care a cazut inconstienta, a fost ridicata dintre ramasitele care pluteau de echipajul de pe vasul Lockhearn. Un vas american de transport de marfuri cu numele de Trimountain, a ajuns la timp ca sa salveze pe cei ce-au spravietuit acest naufragiu. Annba a fost luata si dusa la Cardiff, Tara Galilor, de unde a trimis un telegraf sotului ei Horatio. Mesajul Annei a fost scurt si sfasietor: „Singura salvata. Ce sa fac…” Fiicele lui Anna si Horatio s-au inecat. Imediat dupa ce  a primit telegrama de la Anna, Horatio a plecat degraba sa-si duca sotia acasa. Navigand peste Oceanul Atlantic, capitanul vaporului la chemat pe Horatio pe punte. El l-a informat pe Horatio ca: „Sa facut o investigatie amanuntita si cred ca acum trecem peste locul in care Ville du Havre a fost naufragiat. Apa are 3 mile adancime.” In acea noapte, singur in cabina sa, Horatio G, Spafford a scris cuvintele acestui imn faimos al sau „Este Bine cu Sufletul Meu”.  Credinta lui Horatio in Dumnezeu niciodata nu s-a clatinat.

Dupa reunirea in Europa, Horatio impreuna cu sotia sa Anna s-au reantors in Chicago pentru a-si incepe viata din nou. Dumnezeu i-a binecuvantat cu trei copii. Au avut un fiu in anul 1876, pe care l-au numit din nou „Horatio”. L-au numit asa nu pentru tatal sau ci pentru fiul pe care l-au pierdut. In anul 1878, s-a nascut fiica lor Bertha. Tragic, cand micutul Horatio  a implinit varsta de 4 ani, la fel ca si fratele sau, a murit de scarlatina. In anul 1880 Anna si Horatio au mai avut o fiica pe care au numit-o Grace. Dupa pierderea micutului Horatio ei s-au hotarat sa paraseasca casa lor din America si sa se stabileasca in Ierusalim. Asa ca in septembrie 1881 familia Spafford impreuna cu cativa prieteni de-ai lor au parasit America pentru Israel.

Cantarea si o mica naratiune de John Piper la mijlocul video-ului

Cantarea, cu slideshow de poze despre familia Spafford

 

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: