Lazar Gog – Norul cel bun pentru familie 11 Mai 2014

bride groom bench

Exod 40:38

Norul Domnului era deasupra cortului ziua; iar noaptea, era un foc, înaintea întregii case a lui Israel, în timpul tuturor călătoriilor lor.

In familie, in principiu, se evita sa se discute despre nor. Ca, daca-i inorat in familie, e bai. Este, insa, un nor care este o binecuvantare pentru familie: este norul Domnului. Despre acest nor voi vorbi in aceasta dimineata, la aceasta nunta. In Vechiul Testament, Israel a beneficiat de protectia speciala a lui Dumnezeu si de calauza lui Dumnezeu, mai ales in timpul celor 40 de ani de pribegie prin pustiu. Si, Israel a beneficiat de o calauza vizibila. Aceasta calauza vizibila era un nor, in timpul zilei, care mergea inaintea taberei lui Israel si un stalp de foc, noaptea, care de asemenea, mergea inaintea taberei lui Israel. In norul acesta si in stalpul acesta de foc era prezent ingerul lui Dumnezeu, care in realitate era Domnul Isus Hristos; dar, nu ca Domnul Isus Hristos era un inger, cum predica anumite denominatii crestine. Isus Hristos este Dumnezeu etern, coegal cu Tatal, coegal cu Duhul Sfant dintotdeauna. Insa, in Vechiul Testament, in ceea ce noi numim o Cristofanie sau o Teofanie, adica prearatarea lui Isus, Isus Hristos s-a aratat sub forma unui inger, care a locuit in mijlocul norului si in mijlocul stalpului de foc.

De unde putem sa spunem aceste lucruri? Care ne este argumentul? Argumentul este biblic. In Exod 23:20-21 – Iată, Eu trimet un Înger înaintea ta, ca să te ocrotească pe drum, şi să te ducă în locul, pe care l-am pregătit. 21 Fii cu ochii în patru înaintea Lui, şi ascultă glasul Lui; să nu te împotriveşti Lui, pentrucă nu vă va ierta păcatele, căci Numele Meu este în El. Singurul care iarta pacatele este Dumnezeu. Un inger nu poate sa ierte pacatele. Deci, ceea ce este in nor si in stalp este acest inger special, care dovada ca este Isus Hristos este faptul ca iarta pacatele. Nu? Cand Isus a spus acelui slabanog in Noul Testament: „Iertate sunt pacatele, fiule,” ce au spus mai marii norodului, teologii timpului? „Blasfemiaza!” Cine iarta pacatele, afara de Dumnezeu?

Si apoi, tot pentru edificarea dvs., ca sa pot sa intru in mesajul propriu zis, in Exod 14:24, uitati ce spune Cuvantul Domnului: În straja dimineţii, Domnul, din stîlpul de foc şi de nor, S’a uitat spre tabăra Egiptenilor, şi a aruncat învălmăşala în tabăra Egiptenilor. Cine este in stalp? Domnul. Deci, ingerul este numit, de data asta, Domnul, pentru ca, inca odata, avem ceea ce tehnic, noi numim in teologie o Cristofanie. Inseamna- prearatare a lui Isus Hristos. 

Si acum, norul cel bun pentru familie este Isus Hristos. In textul pe care l-am citit sunt 4 adevaruri legate de prezenta  acestui nor binecuvantat in viata noastra si in particular in viata familiei.

1. Pozitia norului

Screen Shot 2014-05-12 at 9.13.39 AM

Primul adevar pe care Biblia ni-l reveleaza este pozitia norului. Cuvantul Domnului spune in partea 1-a din versetul din Exod  40, „norul Domnului era deasupra cortului„. Ce insemneaza aceasta? Aceasta insemneaza ca Isus Hristos, cu gloria Lui, gloria este partea divina, ca si focul; Isus Hristos cu gloria Lui, cu prezenta Lui binecuvantata trebuie sa se vada deasupra cortului, deasupra cortului vostru, deasupra casei voastre. E o prezenta binecuvantata. Si uitati cum arata aceasta prezenta in Biblie. Isus Hristos a spus:

 • „Voi fii cu voi” Matei 28:20
 • „Voi fii in voi” Ioan 14:23
 • Este pentru voi Romani 8:31
 • Este deasupra voastra Psalmul 139:5
 • Este dedesubtul vostru, ca sa va tina in palma Lui Deuteronom 33:27

Pozitia acestui nor binecuvantat, pozitia lui Isus Hristos trebuie sa fie deasupra casei voastre. Asta insemnand ca este cu voi, ca este in voi, ca este pentru voi, si bineinteles, ca voi sunteti pentru El si cu El. Cand in Statele Unite, Abraham Lincoln a luat presedentia, istoria spune ca un grup de 300 de pastori si reprezentanti ai bisericii au venit la el sa-l incurajeze, pentru ca era probleme cu razboi civil in Statele Unite in timpul acela. Si acesti pastori, 300 de oameni, care au venit la Abraham Lincoln, la presedinte, au spus: „Domnule Presedinte, vrem sa va spunem un fapt care trebuie sa va incurajeze- Dumnezeu este cu noi.” Si au repetat de 3 ori lucrul acesta. La care, Abraham Lincoln, care avea o minte luminata, un avocat de exceptie, a spus: „Eu stiu ca Dumnezeu este cu noi. Intrebarea mea este: ‘Oare noi suntem cu El?'” Asta este problema. Deci, Sergiu, Damaris, (mirii) pozitia pe care Isus Hristos trebuie sa o aiba in casa voastra si trebuie sa o aiba in fiecare casa, in fiecare familie. Norul acesta binecuvantat este deasupra casei, deasupra cortului. Umblati cu El in inima, luati-L cu voi in casa, mergeti la serviciu cu El, vorbiti despre El, ganditi cu El, pentru ca El trebuie sa fie cel ce sa va inconjoare, asa cum spune profetul Zaharia: „Domnul Dumnezeu, insusi va fii pentru voi un zid de foc, de jur imprejurul vostru, ca sa va apere.”

La inceputul secolului XX-lea, cand se faceau explorari si exploatari, in acelasi timp, in continentul african, europenii si americanii au inceput sa mearga cu gramada in Africa si sa cucereasca teritorii, sa-si asume acolo domenii si posesiuni. De asemenea, faceau campanii multe pentru vanat in junglele africane. Dar nu toti cati mergeau acolo stiau ce sa faca si cum sa se apere. Asa ca, unii dintre cei ce s-au dus, fie sa cucereasca teritorii, fie sa organizeze state, fie sa vaneze, au fost invatati de bastinasi un fapt foarte important. Sifaptul a fost acesta, s-a spus asa: „Pentru ca multi europeni au venit si au fost mancati de animale salbatice, daca se intampla cumva sa ramaneti in jungla in timpul noptii, mai ales intr-un teritoriu deschis, ati iesit din padure, si nemaivazand, animalele salbatice va pot ataca, solutia de iesire din impas este urmatoarea: Cand ati vazut ca s-a inserat si nu mai aveti sanse sa ajungeti la locul unde trebuie sa va adapostiti, strangeti pais, strangeti iarba uscata, strangeti crengi uscate. Faceti cu iarba uscata, cu fanul, cu crengile uscate un cerc de jurul imprejurul vostru si stati in mijlocul cercului. Daca se intampla sa auziti ca un animal salbatic vine, atata va trebuieste, sa aveti un chibrit la voi, Aprindeti chibritul si dati foc cercului. Pentru leul de afara, cercul de foc va fi o ofensa. Cand isi va intinde laba inspre voi, va fi ars. Pentru voi, care sunteti in interiorul cercului, va fii o pretectie. Norul lui Dumnezeu trebuie sa fie protectia voastra. Trebuie sa fie deasupra casei voastre, dedesubtul casei voastre, de jurul imprejurul casei voastre si mai ales, trebuie sa fie in voi.

2. Planul de nor

In al doilea rand, Cuvantul Domnului ne spune, nu numai despre pozitia norului, ci ne spune despre planul de nor. Uitati ce spune. De ce trebuie sa fie Hristos cu voi? De ce trebuie sa fie acest nor binecuvantat, aceasta glorie divina? Zice: „In timpul tuturor calatoriilor voastre…” Viata de familie poate sa fie lunga, poate sa fie scurta. Ne uitam la voi, credem ca-i lunga, ca sunteti tineri. In tot timpul calatoriei, nu se poate umbla fara de Dumnezeu, fara de Hristos, pentru ca, uitati-va la Israel. Au fost in bucurii, vazand minunile lui Dumnezeu, izbavirea din Egipt, norul a fost acolo. Isus Hristos a fost acolo. Au fost prin valea umbrei mortii, au coborat in mare. Au fost prin pustiu- in orice familie este pustiu. In orice familie. Au trecut prin Egipt; lumea va ataca. Au fost in abundenta, dar au fost si in lipsa. Au fost in atacuri vrajmase, au fost in zile de singuratate. Au fost in incercari. Insa, norul lui Dumnezeua fost cu ei. Pentru ca cel ce ne da painea si ne binecuvanteaza, nu este un om, nu este un biznis. Oamenii si biznisurile sunt si apoi dispar. Cel ce ne da painea este Isus Hristos. Este Dumnezeu. Planul lui Dumnezeu este sa fie cu noi si sa fie cu voi si sa va apere, sa va ocroteasca in toate privintele. Este un plan binecuvantat pentru viata voastra, pentru protectia voastra, pentru implinirea voastra, pentru bucuria voastra si pentru durarea casei voastre.

Photo credit vgujjar50.wordpress.com

In anul 1985 am fost  intr-o misiune de 2 saptamani in Iugoslavia timpului de atunci. Am predicat aproape in fiecare seara in diferite localitati si orase in Iugoslavia si in sfarsit am ajuns intr-un oras, care acum cred ca este parte din Croatia. Si am asteptat sa ma intalnesc si sa cunosc pe liderul Bisericilor Penticostale  din Iugoslavia timpului aceluia. Cineva m-a luat de la aeroport si m-a dus in familie. Si spre marea mea surpriza, in familia aceasta in care am intrat, familia pastorului, liderul Bisericii Penticostale Iugoslave, am gasit un om in carucior, paralizat, si o sotie langa elcu o inima vesela, care il lua din carucior, il spala, ii dadea sa manance, il ingrijea ca pe un copil. Il ducea la evanghelizari. Il purta peste tot. N-am stiut ca aceasta este situatia fratelui Bogdanovici din Iugoslavia. Am stat la masa, am servit masa cu ei si cand masa s-a terminat, fratele Bogdanovici mi-a zis asa: „Frate Lazar, am asteptat sa te intalnesc si sa te cunosc si imi pare bine ca ai venit in casa noastra. Vad ca esti nedumerit cu privire la mine. Te gandesti: cum se poate, un pastor si un lider sa fie in situatia si in circumstanta in care ma aflu eu. Era prin luna mai, ca si acuma, si mi-a zis asa: „Luna viitoare sunt 27 de ani de cand sunt in caruciorul acesta si tot luna viitoare sunt 29 de ani de cand ne-am casatorit. La doi ani dupa casatorie am luat intr-o zi bicicleta, sa ma duc sa predic intr-o biserica. Un tractorist beat a venit pe camp si nu m-a vazut. Cand a iesit de pe camp, a intrat drept in mine, m-a lovit si mi-a frant coloana vertebrala. Am fost dus in Germania, unde am fost tratat timp de 6 luni si dupa 6 luni de tratament, doctorii Germani au spus: Nu mai este sansa pentru tine; vei ramanea paralizat pentru toata viata. Si am venit acasa. Dupa alte 6 luni de zile s-a intamplat ceva neobisnuit, frate Gog. Parintii mei si a lui Sandra (cum o chema pe sotia lui), au facut conferinta de familie fara sa stim noi si au ajuns la o intelegere nebiblica, dar au zis ei ‘omeneasca’. Si anume: Ne-au luat si pe noi si au zis asa: ‘Bogdanovici, Sandra, nioi ne-am inteles impreuna. Voi sunteti tineri. Aveti doar 2 ani de casatorie. Lui Sandra, viata ii sta inainte. (Au fost parintii lui Bogdanovici care au spus lucrul acesta, nu parintii lui Sandra.) Si noi vrem ca voi sa va despartiti. Sandra sa-si refaca viata; poate Domnul se va indura de ea. Iar pe tine, te luam noi acasa si avem noi grija de tine.” Spunea fratele Bogdanovici: „Cand sotia mea a auzit asa ceva, a inceput sa planga si a spus urmatoarele lucruri: ‘Daca cu doi ani in urma, cand noi ne-am casatorit, pastorul mi-a spus ca eu sunt ajutor potrivit pentru sotul meu, oare acum, dupa doi ani de casatorie, cand el este paralizat,  nu sunt cel mai bun ajutor pentru el?Noi nu ne despartim.’ Si de atunci, Sandra ma iubeste in continuare si ma ingrijeste ca pe un copil. Ma duce la evanghelizari si imi poarta de grija asa cum ma vezi astazi.” De ce? Pentru ca in planul lui Dumnezeu, in norul lui Dumnezeu exista aceasta hotarare sa fie cu noi in tot timpul calatoriilor noastre. Si voi nu puteti umbla, nu putem umbla in familie, nu putem calatori fara plan divin, fara prezenta divina cu noi, pentru ca Dumnezeu este singurul, cel care ne ridica si ne poarta de grija.

3. Perceptia norului

In al treilea rand, al treilea adevar, pe langa pozitie, pe langa plan este perceptia norului. Spune: „Inaintea intregii case a lui Israel”. Cand spune „Inaintea intregii case a lui Israel”, aceasta presupune ca lumea va vede, se uita la voi. Sunteti o marturie. Trebuieste perceput ca Dumnezeu umbla cu voi. Cand i-au arestat pe apostoli si le-a spus sa nu mai propovaduiasca ceea ce ei propovaduiesc, mai marii timpului au spus: cand i-au vazut cu ce indrazneala vorbesc, au inteles ca Isus umblase cu ei si-i educase. Lumea trebuie sa inteleaga ca in mine si in tine, in casa ta si in casa mea este Dumnezeu. Daca nu se vede lucrul acesta, atunci inseamna ca nu-L cunoastem pe Dumnezeu. Trebuie sa exista o perceptie despre norul, despre perceptia lui Hristos in casa ta, in casa mea, in viata ta si in viata mea.

Uitati ce spune Cuvantul Domnului in 1 Timotei 4:15 – Pune-ţi pe inimă aceste lucruri, îndeletniceşte-te în totul cu ele, pentruca înaintarea ta să fie văzută de toţi. Nimeni sa nu va dispretuiasca. Inaintarea ta sa fie vazuta de toti oamenii. Sergiu, nu stiu ce bucatareasa este nepoata, dar, s-ar putea sa te maresti.
Discutau doi si au zis: „Mai, cand te-ai casatorit?”
„Trei ani in urma.”
„Ce burta ai facut.”
Si el i-a raspuns: „E biblic.”
„Dar, cum? Ti-ai gasit si la asta argument biblic?”
Zice: „Asa scrie in Biblie, ca ‘inaintarea voastra sa fie vazuta de toti oamenii.'”

Inaintarea voastra, ca familie, ca oameni de caracter, ca viata, ca viata de credinta, trebuie sa fie vazuta de toti oamenii. Uitati de ce. Luati aceste argumente:

 • Voi sunteti o marturie pentru Domnul. Trebuie aceasta perceptie despre voi.
 • Voi sunteti o incurajare pentru altii.
 • Voi sunteti o priveliste pentru ingeri.  1 Petru 1:12
 • Voi sunteti o epistola sfanta, citita  de toti oamenii.
 • Voi sunteti o mireasma a lui Hristos, spre viata. 2 Corinteni 2:16

Si astazi, trebuie sa va puneti aceasta intrebare: Ce fel de perceptie vreti sa aiba Domnul despre voi? Ce fel de perceptie doriti sa aiba biserica despre voi? Ce fel de perceptie vreti sa aiba parintii despre voi? Ce fel de perceptie vreti sa aiba prietenii despre voi? Este glorios norul acesta. Pozitia lui este deasupra, va inconjoara, planul lui este in tot timpul calatoriilor, perceptia lui este schimbarea, transformarea care trebuie sa se faca in viata voastra si in casa voastra.

photo credit www.talentshare.org

4. Permanenta norului

Si apoi, in al patrulea rand, al patrulea adevar despre acest nor binecuvantat este permanenta norului. Cuvantul Domnului spune „in tot timpul calatoriilor lor”. Isus Hristos nu este numai astazi cu voi, -in tot timpul calatoriilor voastre. Dar, cum il puteti pastra acest nor binecuvantat in casa voastra, in tot timpul calatoriei voastre?

 • Prin credinciosie
 • Prin iubirea Cuvantului
 • Prin inchinare
 • Prin rugaciune si slujire
 • Prin loialitate si constanta unul fata de altul si fata de Casa Domnului
 • Prin respect pentru parintii care v-au crescut
 • Prin respect pentru semeni
 • Prin grija pentru sarac
 • Si prin convingere, ca Domnul care a spus ca e cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului este cu voi.Este permanenta.

As dori sa va dau un exemplu. In anul 2010, stiu ca v-ati rugat pentru mine, v-ati rugat pentru casa mea, Am trecut prin mai multe crize. Una din ele a fost de sanatate. O criza in care mi-am pierdut cunostinta si am fost in alta lume, timp de 5 zile. Inainte, insa, de aceasta criza, bunul meu prieten si coleg de slujba, pastorul Dorin Druhora, s-a rugat pentru mine si pentru casa mea, intr-un grup de frati si surori, undeva dupa miezul noptii. A tinut un studiu biblic si apoi a zis: „As vrea sa ne rugam pentru un prieten scump.” N-a spus unde locuieste, cum il cheama, ce este, cine este. S-au rugat si a venit cuvant din partea Domnului, pentru ca noi suntem o biserica si credinciosi care credem ca Dumnezeu vorbeste si astazi. Si vorbeste. Nu ne inchinam la un dumnezeu care-l dor dintii si e mut. Ci lui Dumnezeu, care este viu in vecii vecilor. Si cuvantul a iesit asa: „Barbatule, du-te inapoi in cetatea din care faci parte si spune unsului Meu,” a stiut Dumnezeu cine sunt, „ca focul nu s-a stins, cuptorul va arde mai tare, ba inca am sa-i ingadui sa coboare pana in valea umbrelor mortii. Si dupa ce va cobora in valea umbrelor mortii, de-acolo il voi ridica si-l voi folosi cu mai mare putere, pentru gloria Mea.” A ezitat, fratele Dorin, cateva zile sa imi spuna, ca i-a fost frica sa-mi spuna ce cuvant a avut. S-a temut ca o sa fac  un atac de inima, un emfarct cerebral. La urma, mi-a spus. Si cuvantul acesta ne-a pus pe ganduri, si pe sotie si pe mine. Dar, cand eram in acea stare de sanatate precara si eram plecat in alta lume cu mintea, cu trupul, cu sufletul, cu duhul, medici care m-au tratatau facut o conferinta- o conferinta medicala, in a treia zi. Si au chemat sotia, pe matusa, au chemat pe cei doi fii si fiica noastra, dar noi ii spunem fiica si au zis asa: „Doamna Gog, domnilor Gog, dupa calculele noastre si dupa cartile noastre, dupa experienta noastra medicala…” si vreau sa va spun pentru gloria Domnului si spre slava Lui, nu spre slava noastra a oamenilor, medicul care m-a tratat este unul dintre cei mai mari medici  pentru tumori canceroase pe creier, medicul care a tratat pe senatorul Ted Kennedy. „Am facut conferinta cu doctori din New York si Chicago. Si dupa calculele noastre, Domnul Gog nu-si va mai reveni niciodata. Este a treia zi in aceasta stare si nu-si va mai reveni niciodata. Noi credem, dupa experienta noastra, ca daca nu a murit pana acuma, este foarte posibil pana maine dimineata s-o mai duca, pana in a patra zi. E posibil sa faca o hemoragie puternica pe creier, care-i va fii fatala. Noi vrem sa va prevenim, sa stiti lucrurile acestea. In cazul ca va scapa de aceasta hemoragie, care este fatala, va fi o vegetala pentru restul vietii. O sa va spunem un centru unde sa-l duceti si va fii hranit prin siringa in stomac, n-o sa mai puteti avea grija de el.”

La care, sotia mea a spus doctorilor: „Domnilor doctori, eu va multumesc pentru grija care o dati sotului meu, apreciem stiinta medicala, si noi suntem oameni educati, sotul meu este doctor in teologie, dar, vreau sa va spun ca noi suntem oameni credinciosi care ne temem de Domnul si iubim pe Dumnezeu. Noi slujim un Dumnezeu care vorbeste si astazi. Noua ne-a spus Domnul ca o sa se intample lucrurile acestea inainte ca ele sa se intample.” Si le-a spus profetia. „Si de aceea,” le-a zis, „eu nu cred ca sotul meu va muri, nici ca va fi o vegetala. Dumnezeu il va ridica din conditia aceasta si va fi din nou in mijlocul familiei.” Si Dumnezeu a facut asa. In a cincea zi, seara, in Denver, Colorado, la 1,600 km distanta de Los Angeles, unde locuim noi si unde eram eu in spital, un grup de frati pastori erau impreuna. Trebuia sa fiu si eu cu ei la acea conferinta. Un pastor american predica cuvantul Domnului si s-a oprit din predica. Era 8:30 seara. A zis: „Duhul Sfant ma opreste sa continui predica. Trebuie sa ne rugam pentru pastorul Gog.” S-au mai rugat in zilele acelea, dar a spus: „De data ceasta ne rugam diferit. Au chemat in fata pe un pastor din biserica de la noi, si l-a intrebat daca accepta sa ma substituie si sa-i faca ungere cu untdelemn lui Lazar Gog prin pastorul Cui. Fratele a acceptat. A venit in fata, s-au adunat pastorii in jurul lui si Dr. Dennis McGuire, care conducea lucrarea la uns cu untdelemn in numele Domnului Isus si a zis: „Lazare, te ung cu untdelemn in Numele Domnului.” Si cat este de drept ca Domnul este viu si eu sunt viu in fata dvs. Am verificat, in clipa aceea era 7:30 in California. In clipa aceea, in spital, eu m-am trezit si am vorbit si sunt asa cum ma vedeti. Si Dumnezeu e mare!

Asta inseamna ca Domnul trebuie sa fie permanent cu voi. In tot timpul calatoriilor voastre. Norul acesta are o pozitie, este deasupra casei, este de jur imprejur, are un plan, in timpul tuturor calatoriilor. Norul acesta trebuie sa fie o perceptie inaintea intregii case a lui Israel. Toata biserica trebuie sa stie ca voi sunteti ai Domnului. Toata biserica, pentru ca sunteti o marturie. Si are o permanenta- in timpul tuturor calatoriilor. Cand luati acest nor cu voi, notati aceste lucruri, atunci, numai atunci:

 • Casa voastra va propasii
 • Painea voastra va fi proaspata
 • Sanatatea voastra va inflori
 • Pacea voastra va curge ca un rau
 • Reputatia voastra va fi aceea a unui om a lui Dumnezeu
 • Vrajmasii vostri vor da inapoi
 • Domnul va va purta razboaiele

Nu cred ça ne trebuieste mai mult si nu cred ca trebuie mai mult. De aceea, Sergiu si Damaris, ca slujitor a Domnului, ca unchi al vostru, ca om a lui Dumnezeu, ma rog Domnului ca acest nor glorios  sa fie experienta voastra de fiecare zi. De fapt, trebuie sa fie atat de mult dorita, cum a dorit-o Moise, ca Moise a zis: „Daca Tu nu mergi cu noi, nu ne lasa sa mergem de aici. Ma rog Domnului, prezenta Lui binecuvantata sa mearga cu voi si atunci noi ne vom bucura de biruinta voastra. Amin.

VIDEO by Biserica penticostala Carpati

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: