Relu Moldovanu – De ce mai repede apelăm la oameni, decât la Dumnezeu?

Photo credit m.futuresmag.com

Noi oamenii suntem creati de Dumnezeu in asa fel incat sa avem nevoie sa fim ajutati. Adica, nu ne descurcam singuri. Simtiti asta pe pielea dvs.? Simtiti asta? Inca de la inceput, Dumnezeu  a zis despre Adam: „Nu-i bine ca omul sa fie singur. Are nevoie de”:… ceva. De ce?  De ajutor. „Si o sa-i fac un ajutor.” Si fiecare om din lumea aceasta are nevoie de cineva sa il ajute- spune sfanta Scriptura. Scrie ap. Pavel Romanilor: „Ajutati pe sfinti cand sunt in nevoie. Sfintii au nevoie de ajutor. Si noi ne ajutam unii pe altii.” Cand vin biletele astea aici la amvon: „Ajutati-ma in rugaciune” – e  o dovada ca ne ajutam. Sau e unul sarac care are nevoie de o mana intinsa. Sau un bolnav are nevoie de transportare de la spital- are nevoie de ajutor.

Dar dincolo de asta, fratii mei, simtiti ca aveti nevoie sa ne ajute Dumnezeu din ceruri? V-ati rugat lui Dumnezeu, des in viata, ca sa va ajute? Cred ca in fiecare zi o facem. Dar v-a ajutat vreodata in viata, Dumnezeu, fratii mei? Dumnezeu este un ajutor care nu lipseste niciodata in nevoi. Asa-i Dumnezeu. Si toate problemele mele, toate framantarile mele, toate neputintele, toate lipsurile mele le duc inaintea lui Dumnezeu si-I zic: „Dumnezeu, ajuta-ma!” Si Dumnezeu din cer stie cum sa ma ajute.

Spune sfanta Scriptura – Lui Efraim îi place vîntul şi aleargă după vîntul de răsărit; zilnic măreşte minciuna şi înşelătoria; face legămînt cu Asiria, şi duc untdelemn în Egipt. Va intreb: De ce? De ce face legamant cu Asiria si de ce duc untdelemn in Egipt? Pentru ajutor. L-au pus deoparte pe Dumnezeu, l-au eliminat pe Dumnezeu din viata personala si au inlocuit ajutorul lui Dumnezeu cu ajutorul puetrnicilor zilei. Astea erau natiunile puternice atunci: Asiria si Egiptul. Si va intreb: nu vi se pare ca noi, de multe ori inlocuim ajutorul lui Dumnezeu cu ajutorul puternicilor zilei? Nu vi se pare? Si intrebarea este: de ce? De ce facem, dragii mei, nebunia asta, sa-L punem deoparte pe Dumnezeu, ajutorul care  nu lipseste niciodata nevoi, sa e ducem la puternicii zilei sa ne ajute, care-i pozitia cutare la primarie, care-i pozitia cutare cine stie unde, la presedintie samd… De ce puternicii zilei? Stiti de ce facem asta? De ce-au facut-o ei? Pentru ca ajutorul acesta, al oamenilor, a puternicilor zilei este mai ieftin. Poate ziceti: cum? Ca daca duceau untdelemn astia in Egipt, duceau sa plateasca cumva ajutorul. E mai ieftin decat ajutorul lui Dumnezeu.

Poate ca stiti, toate scandalurile care sunt in ultima vreme, cand o judecatoare a primit un milion de euro, sa dea ajutor si a fost arestata. Si un milion de euro este mai ieftin decat sa stai inaintea lui Dumnezeu sa te ajute. Stiti de ce? Pentru ca la oameni te duci si platesti si apoi faci ce vrei. Dar la Dumnezeu nu poti sa faci ce vrei. Daca vrei ajutorul lui Dumnezeu, trebuie sa te incadrezi in voia lui Dumnezeu. La oameni te duci si platesti, la unii mai putin, la altii mai mult,  si apoi traiesti cum vrei tu. Si asta-i ieftin. Dumnezeu din cer, ca sa fie ajutorul care nu lipseste niciodata in nevoi. Are pretentii. Si pretentia lui Dumnezeu este sa ascultam in toate lucrurile de El. Si asta nu-i chiar asa de simplu, pentru ca asta trebuie sa ne urmareasca toata viata.

Saul din Vechiul Testament, Imparatul lui Israel, avea nevoie de ajutor. Filistenii ii bateau tara si a mobilizat armata si avea nevoie de Dumnezeu sa-l ajute  in lupta asta impotriva filistenilor. Si s-a rugat lui Dumnezeu si va intreb, frati si surori: A venit ajutorul lui Dumnezeu? In situatia asta de care va spun acum, n-a venit. N-a venit! Nu i-a raspuns nici prin visuri, nici prin vedenii, nu i-a raspuns nici intr-o alta forma. Dumnezeu din cer tacea si Saul, bietul de el nu stia ce sa faca. Filistenii veneau peste el. Doamne, de ce nu-i dai ajutor? Ca Tu L-ai uns ca imparat. Tu ti-ai pus untdelemnul peste el si L-ai luat de undeva, din anonimat, un cautator din tara magaritelor parintilor. L-ai luat sa-l ungi imparatul lui Israel. Si in ziua in care imparatul asta striga: „Dumnezeule, tu nu raspunzi. De ce?” De ce nu vrei sa-l ajuti?

Pentru ca omul acesta, cu consecventa n-a ascultat de Dumnezeu. Dumnezeu l-a manat intr-o directie, i-a spus ce sa faca si el a facut dupa capul lui. N-ar trebui sa ne miram, dragii mei, daca uneori Dumnezeu ne lasa balta si nu ne ajuta. Daca cu consecventa nu vrem sa ascultam de El, ajutorul lui Dumnezeu, dragii mei, costa. Costa ascultarea noastra de Dumnezeu. Si de aceea, oamenii astia L-au inlocuit pe Dumnezeu ca ajutor, cu alte ajutoare, pentru care plateau si faceau ce vroiau dupa aceea. Dumnezeu vrea sa ne ajute in toate circumstantele vietii, dar are pretentia sa ascultam de El.

Citeste mesajul in intregime aici

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: