Prooroci şi Circumstanţe

Citeşte si Vedenii şi Vise aici

Photo credit www.marysrosaries.com

Experienţa lui Petru este doar un exemplu al Duhului Sfânt conducând biserica. În Fapte 13 citim că pe când liderii bisericii de la Antiohia “slujeau Domnului şi posteau, Duhul Sfânt a spus: Puneţi-mi deoparte pe Barnaba şi pe Saul pentru lucrarea la care i-am chemat…” (versetul 2). Chiar înainte de acest verset ni se spune că în acea biserică erau anumiţi prooroci şi învăţători: Barnaba, Simon, Luciu, Manaen şi Saul. Ei erau liderii bisericii. Pe când posteau şi aşteptau ca Domnul să le vorbească, Duhul Sfânt le-a vorbit.

Cum le-a vorbit Duhul Sfânt? Cred că le-a vorbit prin darul proorociei deoarece această afirmaţie despre Duhul Sfânt ce le vorbeşte este urmată imediat de menţionarea acestor prooroci. Cred că a fost o proorocie ce a spus: “Puneţi-mi deoparte pe Barnaba şi pe Saul pentru lucrarea la care i- am chemat.” În orice caz, după ce liderii au postit şi s-au mai rugat, şi-au pus mâinile asupra lui Barnaba şi Saul şi i-au trimis. Aceşti doi oameni chemaţi de Duhul Sfânt, au plecat spre Seleucia şi de acolo la Cipru. În acest fel Duhul Sfânt a călăuzit lucrarea lui Saul şi Barnaba foarte direct, chemându-i pe nume şi trimiţându-i în locaţii specifice.

Mai târziu în Fapte ni se spune: “Fiindcă au fost opriţi de Duhul Sfânt să vestească Cuvântul în Asia, au trecut prin ţinutul Frigiei şi Galatiei.” (Fapte 16:6). Duhul Sfânt le-a interzis să viziteze o anumită zonă unde planificaseră să se ducă. Astfel că au ajuns în Misia şi intenţionau să se ducă în Bitinia, dar Duhul nu le-a dat voie să intre.

Este interesant de comparat Fapte 13 cu Fapte 16. În primul incident apare ca un cuvânt rostit de Duhul ce le-a călăuzit acţiunile apostolilor. Însă în capitolul 16 nu ni se spune cum au fost opriţi apostolii din a intra în Asia sau cum i-a împiedicat să viziteze Bitinia. Găsim câteva puncte de reper, totuşi, când citim epistola către Galateni a lui Pavel. Acolo descoperim cum, vizitând Galatia, Pavel s-a îmbolnăvit atât de tare, încât de-abia se putea mişca. Deci se pare că Duhul le-a interzis să meargă în Asia îngăduind ca Pavel să se îmbolnăvească atât de tare încât nu se mai putea da jos din pat. Iar când au intenţionat să se ducă în Bitinia, el era încă prea slăbit ca să călătorească.

Acest lucru ar trebui să fie instructiv pentru noi. Cred că noi greşim când aşteptăm ca Duhul Sfânt să ne călăuzească doar într-un mod extraordinar, supranatural. Desigur, când Duhul a instruit biserica să-i “pună deoparte pe Barnaba şi pe Saul”, acesta a fost un exemplu al unei călăuziri supranaturale. Când Petru a avut acea vedenie şi Duhul Sfânt i-a spus auzibil să meargă, a fost destul de spectacular. Acela a fost un mod direct. Însă Duhul călăuzeşte în alte feluri; sunt dăţi când ne călăuzeşte punând piedici în calea noastră. De multe ori Domnul va cauza circumstanţe ce ne vor împiedica să facem un anumit lucru pe care l-am planificat. Deseori Duhul călăuzeşte astfel, după cum pare a indica scrisoarea lui Pavel către Galateni. Era atât de bolnav în Galatia încât era incapabil să mai meargă şi totuşi a recunoscut această situaţie drept călăuzirea Duhului Sfânt. El şi Barnaba plănuiseră să meargă în Asia, însă Domnul vroia să-i conducă spre o altă direcţie. Iar ei I-au urmat călăuzirea.

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: