Cum ne invaţă Duhul Sfânt – Căutând Pepite

Photo credit www.debeersgroup.com

„Raking is easy, but you get only leaves; digging is hard,

but you might find diamonds.”

“Greblatul e uşor, dar găseşti numai frunze, pe când săpatul e mai greu,

dar s-ar putea să găseşti diamante.”

[John Piper, Future Grace (Sisters, Oregon: Multnomah Publishers, 1995), 387.]

Căutând Pepite

Este un privilegiu extraordinar să studiezi Biblia. Este o carte minunată. Cu cât o studiez mai mult, cu atât mai mult mă uimeşte. Este de ajutor în studierea Bibliei să cercetezi limbile originale. Astfel că poţi stoarce unele nuanţe ale textului, micile pepite ce nu se traduc bine în engelză.

Sunt recunoscător că propriul meu studiu de limbă greacă mi-a dat posibilitatea din când în când să găsesc aceste binecuvântate pepite ale adevărului. Am spus că am studiat greaca, nu că am învăţat-o. Nu sunt un lingvist înnăscut. Limbile străine sunt extrem de dificile pentru mine. Am aptitudini în alte arii, dar nu în lingvistică. Totuşi, am învăţat destulă greacă încât pot săpa şi se merită săpat pentru a găsi aceste pepite din când în când. Cred expresia care zice: “Greblatul e uşor, dar găseşti numai frunze, pe când săpatul e mai greu, dar s-ar putea să găseşti diamante.”

Şi totuşi, am descoperit că uneori oamenii găsesc diamante fără să sape!

Când eram păstor cu ani în urmă în Huntington Beach, am avut o binecuvântată sfântă în biserică ce a ajuns doar până în clasa a şasea. O, cum Îl iubea pe Domnul! Studiam cartea Galateni şi săpam în versiunea din greacă încercând din răsputeri să găsesc aceste pepite ale adevărului. În cele din urmă găseam una şi mă gândeam, vai ce bine e să ştii puţină greacă! Însă, înainte de a putea împărtăşi pepita descoperită, această femeie dragă deseori zicea: “Frate Smith, citeam ieri în Galateni şi mă gândeam – hmm, asta ar trebui să însemne… – şi expunea acelaşi adevăr la care trudisem atât de greu ca să-l descopăr. Trudeam toată noaptea să încerc să devin mai bun în greacă şi ea înţelege fără boabă de greacă!

Şi totuşi la asta se referea Isus când a zis că Duhul Sfânt ne va învăţa. El le spune ucenicilor: “Nu trebuie să vă temeţi că nu veţi înţelege Scripturile. Aşa cum v-am învăţat Eu, tot aşa vă va învăţa şi Duhul Sfânt.”

Un copil al lui Dumnezeu plin de Duhul Sfânt, îndrăgostit de Domnul şi de Cuvântul Lui, este un ghid mai adevărat în adevărul lui Dumnezeu decât un oarecare ce are doctoratul dar care nu e născut din nou, însă care ştie limbile originale. Încercând să înţelegi Biblia separat de ajutorul Duhului Sfânt te va duce la tot soiul de lucruri ciudate.

I Ioan 2:27 spune: “Cât despre voi, ungerea pe care aţi primit-o de la El (Duhul Sfânt), rămâne în voi, şi n-aveţi trebuinţă să vă înveţe cineva.” Este interesant acest lucru pentru că fiecare cult insistă că ai nevoie de un om să te înveţe. Aceste culte încearcă din răsputeri să-ţi vândă cărţile şi să te facă să le citeşti materialele. De ce este aşa de necesar? Pentru că dacă nu ai fi condus de ei prin cărţile lor, singur nu ai putea ajunge la aceleaşi interpretări aiurite.

Nu mi-e teamă de ceea ce va crede cineva dacă va citi doar Biblia. Nu am nici o remuşcare dacă zic: “Citeşte Cuvântul.” Cred că pe măsură ce citim Biblia şi Îi cerem Duhului Sfânt să ne înveţe şi să ne instruiască inimile, El ne va conduce în tot adevărul.

Bineînţeles, Dumnezeu ne-a dat învăţători şi păstori bisericii “pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire” (Efeseni 4:12). Dar chiar dacă un învăţător dăruit ar explica clar adevărul Cuvântului lui Dumnezeu, dacă Duhul Sfânt nu aduce mărturie în inima ta, nu vei putea învăţa. Duhul Sfânt este cel ce ne învaţă Scripturile. Cât de minunat este să-L avem pe Autorul Scripturilor să ne ajute să înţelegem ce a scris!

Din Cartea Apa Vie de Chuck Smith

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: