Florin Ianovici – Străjerule, mai este mult din noapte? (27 Mai, 2014)

Photo credit aspireministries.com

Isaia 21:11-12

11 Proorocie asupra Dumei. Mi se strigă din Seir: ,,Străjerule, cît mai este din noapte?„ ,,Străjerule, mai este mult din noapte?

12 Străjerul răspunde: ,,Vine dimineaţa, şi este tot noapte. Dacă vreţi să întrebaţi, întrebaţi; întoarceţi-vă, şi veniţi iarăş.

IanoviciE o dezbatere intreaga asupra acestui cuvant, cui se adreseaza? Cine-i Duma? Unii au crezut ca e vorba de parlamentul Rusiei. Si nu era vorba de parlamentul Rusiei. Duma este un cuvant aramaic pentru Edom si se adreseaza celor din tinutul Edom; Edomul fiind nascut din Ismael, fiind mai degraba un frate de-a lui Ismael. Acum, iubitii Domnului, as vrea sa va spun ca in traducere, Duma inseamna tinutul celor care tac. Tinutul celor care, de regula, nu pun intrebari. Insa, stiti ca cei ce nu vorbesc, nici nu pun intrebari. Si totusi, in acest moment aparte, unul dintre edomiti, un locuitor a Edomului a venit si a strigat catre strajer. Si strajerul nu este o functie eclesiastica, cum este cineva cu o functie spirituala, este cineva care vegheaza asupra tinutului, pentru ca sa observe de la departare  pe cei care se apropie cu intentii ostile. Il intreaba: „Strajerule, cat mai este din noapte? Mai este mult din noapte?” As vrea sa va spun, iubitii Domnului, ca  intrebarea aceasta din tinutul taceriise datoreaza greutatilor. Se datoreaza faptului ca asupra Edomului ameninta o oaste asiriana. La mica distanta, cetatea Asdod cazuse sub cetatea asirianasi avea sa urmeze in drumul firesc al acestei armate Edom. Atunci, cei ce erau in Edom s-au dus catre strajeri si au intrebat: „Mai este mult din noapte?” Cu alte cuvinte, cam care va fi soarta noastra si cam care va fi viitorul nostru? Pentru ca pe pamantul acesta exista un timp al intrebarii, de care daca nu suntem atenti si il trecem cu vederea, vom ajunge sa punem alte intrebari decat cele pe care Dumnezeu vrea sa ne punem.

Ai 18 ani, 20, 22, 25. Dumnezeu, in aceasta seara, vrea sa-ti puna o intrebare sau vrea ca tu sa pui o intrebare. Daca tot vei evita sa pui aceasta intrebare, vei ajunge sa pui alte intrebari. Si am sa va spun un lucru, dragii mei. La un moment dat, spune un lucru ciudat acest strajer si anume. Spune: „Vine dimineata,” si apoi, continua spunand: „si este tot noapte.” Cum adica, vine dimineata, sau cu alte cuvinte: „Va veni la sfarsitul noptii, dar va fi tot noapte.” Pentru ca, de fapt, Edomul, n-avea sa-si mai revina. Pentru ca atunci cand scapi de un necaz si esti in noapte, va veni altul. Pentru ca, de fapt, tu ai pus intrebarea gresita. Intotdeauna, alergam sa-i punem intrebari lui Dumnezeu- ce va fi cu viata noastra- cand suntem fata in fata cu un intuneric, cu niste greutati, cu niste probleme. La care, Dumnezeu sine si spune: „Intunericul de care vorbesti tu nu este intunericul de care vorbesc eu si intrebarea pe care o pui tu nu este intrebarea corecta. Pentru ca trebuie sa recunoastem iubitii Domnului ca cei mai multi dintre noi, cand este vorba sa venim la Dumnezeu, venim pentru ca avem necazuri, greutati si pentru ca avem in viata noastra situatii din care nu mai avem iesire. Dumnezeu vine si spunein aceasta seara ca poate sa vina dimineata si s-ar putea sa-ti iei examenele. S-ar putea ca baiatul ala, care ti-e drag, sa-ti devina sot si sa spui: „Extraordinar, ce mult m-a binecuvantat Domnul.” La care, Domnul sa-ti spuna: „Vine dimineata si tot noapte este.” S-ar putea sa-ti iasa planurile pamantesti, s-ar putea la un moment dat, Dumnezeu sa-ti permita sa-ti obtii ceea ce iti doresti asa de mult. Totusi, Dumnezeu iti va spune in aceasta seara prin mine, ca intrebarea cea mai importanta pe care trebuie sa ti-o pui, nu este cea referitoare la necaz, ci este cea referitoare la intreaga ta viata si la tot ce se intampla cu tine pe pamantul acesta.

Se spune ca o femeie a venit intr-un magazin si mergand in magazin, la un moment dat a inceput a inceput sa cante. A inceput sa coboare confeti. Au venit angajatii si i-au spus: „Felicitari.” I-au cantat „La multi ani”. S-a iutat femeia la ei. Au zis: „Nu e nicio greseala. Dumneavoastra sunteti clienta nr. 1 milion. Dvs. veti primi o suma de bani ca si premiu astazi. Sunteti clienta magazinului nostru. Un milion de clienti – dvs. sunteti aceea ce formati acest numar si a zis: „Uita-ti, si ce cumparati astazi este fara bani.Ce doriti sa cumparati?Ce v-ati propus sa cumparati? astazi din magazin?” Dansa s-a uitat mirata si a zis: „Stiti, de fapt, eu nu venisem sa cumpar nimic. Venisem sa depun o reclamatie.”

E drama lui Dumnezeu si va fi si drama noastra mai devreme sau mai tarziu, pentru ca eu astazi cand am intrat in biserica, am stiut ca Dumnezeu a venit aici ca o comoara pentru sufletul meusi a venit Dumnezeu astazi cu daruri spirituale deosebite si Dumnezeu a venit sa ma imbogateasca.

Ori, eu cand ma apropii de Dumnezeu, ma apropii de foarte multe ori cu manie, ma apropii de foarte multe ori cu indiferenta, ma apropii  cu nepasare, ma apropii cu nebagare de seama si zadarnicesc sarbatoarea lui Dumnezeu. Si astea sunt unele dintre lucrurile triste ale vietii noastre. Vreau sa va spun, iubitii Domnului, in aceasta seara ca intrebarea pe care Dumnezeu vrea sa ti-o pui este aceasta: Cand iesi din intunericul pe care tu l-ai dus in viata ta, nu intreba cand iesi din intunericul pe care Asiria la adus asupra ta. Bun, esti in intuneric, ca esti in Romania si e greu. Esti in intuneric pentru ca ai 18 ani si este o varsta dificila. Esti in intuneric pentru ca esti intr-o relatie care nu functioneazaEsti in intuneric pentru ca poate ai niste boli. Dumnezeu vine si spune: „Cand vei iesi din intunericul care l-ai adus tu asupra vietii tale, nu cel de care altii se fac vinovati. Pentru ca noi intotdeauna vrem sa scapam de intunericul numit necaz si durere si nu vrem sa fim constienti de intunericul care l-am dus asupra noastra. Bine, bine.

O sa vii tu si o sa-mi spui: „Dar cand am adus eu intuneric asupra mea?” La care, Biblia vine si ne da o talmacire in aceasta seara si uitati ce spune Biblia in Ioan 3:19 – „Şi judecata aceasta stă în faptul că, odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunerecul decît lumina, pentrucă faptele lor erau rele. 20 Căci oricine face răul, urăşte lumina, şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele.” De fapt, intunericul nu este altceva decat modul in care alegem sa traim, neiubind lumina. Si vreau sa va spun in aceasta seara un lucru. Cand incepe sa se faca intuneric in viata noastra? In momentul in care incepem sa punem la calculator parola, in momentul in care incepem sa folosim pe internet nicknamuri. In momentul in care palmezi tigara, in momentul in care stergi sms-urile pe care le scrii imediat, in momentul in care te ascunzi de toti din jurul tau, in momentul acela incepi sa aduci in viata ta intunericul. Intotdeauna, omul lui Dumnezeu va trai in lumina si n-are de ce sa-i fie frica. In momentul in care Satana vine in viata noastra, iti face o promisiune: Tot ceea ce vei face tu, indiferent cum vei face, va ramane ascuns. Satan lucreaza si-ti promite discretie. Nu te va stii nimeni, nu te va cunoaste nimeni. Nu se va afla absolut nimic si intotdeauna asa ne pacaleste cel rau. Si ne trezim in intunericul cel mai greu, pentru ca intotdeauna Satana vine si spune: „Nimeni nu va stii de ceea ce faci tu. Totul va fi discret, totul va fi pe ascuns. Tu vei ramane in anonimat. Intotdeauna, asta face cel rau.”

Photo credit www.wunderground.com

Era în amurg, seara, în noaptea neagră şi întunecoasă

Amurgul

Niciodata, cand incepe sa se faca intuneric in viata noastra, nu se face intuneric brusc. Vreau sa va citescun text biblic, ca sa intelegeti la ce ma refer. Proverbe 7:7 – „Am zărit printre cei neîncercaţi, am văzut printre tineri pe un băiat fără minte. Trecea pe uliţă, la colţul unde stătea una din aceste străine, şi a apucat pe calea care ducea spre locuinţa ei. Era în amurg, seara, în noaptea neagră şi întunecoasă.”   Aici este o progresie. Intai este un amurg, ca te joci cu pacatul. Intai este un amurg pentru ca incepi sa cedezi la nivelul mintii tale,  si incepi sa spui: „Nu-i chiar asa cum au zis cei din jurul meu. As putea sa fac si eu lucrul asta, ca in fond, atatia altii o fac in jurul meu.” E un amurg putin melancolic. Amurgul e intotdeauna un soare cu fir rosiatic, predispune la melancolie si l-a scos pe tanar din casa. L-a scos. Plictisit s-a uitat pe fereastra si a zis: „Cu ce sa-mi mai omor eu timpul? Cu o plimbarica.” Si plimbarica asta l-a purtat, mai intai, intr-un amurg romantic, caci niciodata nu vine Satana sa-ti spuna: „Te trantesc, te trimit in cazan, praf se alege de viata ta, te voi distruge. Esti un om terminat. O sa ai un cancer. O sa-ti distrugi relatiile. O sa fi un om fara bani, cu reputatia ruinata. O sa pui capul in jos. O sa ajungi de poveste. Toti o sa vorbeasca de seama ta.” Niciodata. A intins un amurg romantic. Un amurg romantic.

Daca vreti, va spun eu cum descrie Satana intotdeauna pacatul. Proverbe 17:18 – „18 Vino, să ne îmbătăm de dragoste pînă dimineaţă, să ne desfătăm cu desmierdări!” Vino sa ne imbatam cu dragoste. Ce inseamna lucru asta? Femeia aceasta a spus acestui tanar neincercat: „Vino sa ne imbatam cu dragoste,” pentru ca in asta este expert cel rau. El nu numeste curvia curive. Nu numeste hotia hotie, Hotia este inginerie; esti un baiat inteligent. Se numesc inteligentii. Cel care este cu inima robita de pacatul acesta a imoralitatii, el este pur si simplu ‘un om care experimenetaza’. Pentru ca astazi esti luat de naiv daca n-ai ‘experimentat’. Asta spune conceptia seculara din lumea care traim noi: „N-ai experimentat, esti un om naiv. N-ai experienta.” Adica, n-am experienta sa stau cu sarpele boa in pat. Multumesc frumos, chiar nu vreau sa am experienta cu asa ceva. Nu stiu de ce ar trebui sa am experienta sa stau cu un piton in pat. „O piton, ce dulce esti.” Nu! Prefer sa n-am asa ceva.

Proverbe 7 – Photo credit www.biblicalartist.net

Adica, vreau sa intelegeti exact modul in care gandeste cel rau. Inainte ca sa ajungi in noapte, si Biblia zice ca incepe cu un amurg, este momentul in care mintea ta incepe sa cedeze  acestor ispite care vin prin diferiti oameni sau cine stie prin ce alte medii. Si apoi, Biblia spune, ca inainte sa te trezesti, deja se face seara. Dar seara cand nu neaparat este intuneric.

Întunericul – cei ce numesc răul bine, şi binele rău

Merg des pe la Evanghelizari si caut sa plec repede, pentru ca intotdeauna pana la vreo 9:15 vara, inca mai pot sa-i dau puternic, ca desi e seara, nu e intuneric. Pentru ca eu mai prind pana la 9, 9 si ceva, lumina si mai pot merge bine cu masina cat mai vad bine. E seara, e tarziu, dar inca nu-i intuneric. Apoi vine si spune Biblia si adauga doua cuvinte care nu si-ar avea sensul. „in noaptea neagra si intunecoasa”. Nu intamplator aduce Biblia aceste doua adjective cand spune amurg- era seara. Daca era seara, de ce mai spune ca era noapte? Si el vrea, de fapt, sa spuna ca seara nu inseamna intuneric. Si apoi, noaptea este enagra. Adica, e smolita. Pentru ca Biblia spune un lucru, dragii mei, in Proverbe 7:27 – „27 Casa ei este drumul spre locuinţa morţilor, drumul care pogoară spre locaşurile morţii.” De aceea spune ca [noaptea] e neagra si spune ca e intunecoasa. Si Biblia vine si ne spune in aceasta seara, in atatea randuri, Dumnezeu din ceruri ti-a spus: Va veni dimineata. In atatea randuri, Dumnezeu a venit si ti-a dat ajutor din cer. In atatea randuri, Dumnezeu, cand ai venit la El, te-a ajutat. Dumnezeu vine si spune in aceasta seara: Poate sa vina dimineata, dar va fi din nou noapte. Si noaptea va ramane. Pentru ca Dumnezeu este bun; Dumnezeu ajuta. Dar, Dumnezeu ne spune in aceasta seara, limpede si clar: Daca vrei sa iesi din noapte, cea mai pagubitoare noapte, este noaptea pe care ai adus-o tu asupra sufletului tau si intunericul pe care l-ai adus tu asupra sufletului tau.

Vreau sa va spun in ce consta strategia celui rau, biblic. Isaia 5:20 – „Vai de cei ce numesc răul bine, şi binele rău, cari spun că întunerecul este lumină, şi lumina întunerec, cari dau amărăciunea în loc de dulceaţă, şi dulceaţa în loc de amărăciune!” Adica, cel rau vine si spune: „Nu-i intuneric. Nu-i pacat, asa cum crezi tu.” Dumnezeu vine si spune: „E pacat.” Si Dumnezeu vine si spune foarte limpede si intotdeauna Biblia spune fara echivoc. Sa se intoarca cel rau de la calea lui si  va trai.” Ma aude cineva in seara asta? Nu-ti pune intrebarea aceasta, care nu-i esentiala in viata noastra. Fratii mei, surorile mele, prieteni dragi, in aceasta seara cand am stat in inchinare am realizat inca odata, care este cheia luminii in viata noastra. Si cheia luminii in viata noastra este sa ne pastram neprihanirea si relatia cu Dumnezeu. Asta inseamna ca pot sa fiu liber inaintea lui Dumnezeu, sa nu obosesc tot cautand la circumstante si tot sa ma framant: Doamne, in ce tara sa ma duc?” Du-te in tara lui Isus. „Pe cine, Doamne, sa am langa mine? Pe cine sa-l sun?” Pe Dumnezeu din cer, prin rugaciune. La El sa apelezi. Acesta este raspunsul cel mai la indemana. Binecuvantat sa fie Dumnezeu.

Întunericul – Aventura

Intunericul, spuneam mai devreme, dragii mei, minciuna celui rau de a te pastra in aceasta discretie, de a te pastra in acest anonimat, de-a numi raul- bine si de-a numi binele rau si de-a suci caile dreptatii. Dar intunericul mai are o sursa: Aventura. De unde stiu lucrul asta? De la prietenul nostru Samson. „Fii tare.” Mai, tu esti bleg? „Fii tare. Viata este o lamaie; stoarce-o pana la ultima picatura. Senzatii noi sa experimentezi.” Si generatia asta este generatia care traieste din placeri in placeri si cauta mereu senzatii noi. Si cauta un nou tip de adrenalina, o noua portie de adrenalina. Si in timpul nostru, vreau sa spun ca exista aceasta sete de aventura pe care o vad in stanga si in dreapta- peste tot. M-am intalnit ieri cu o doamna. Nu stiu cati ani avea, ca nu pot sa spun. Dar era, in orice caz, in varsta. Vreo 10 minute mi-a spus despre …furca dracului si nu stiu ce prin muntii Apuseni  si nu stiu cum si saua nu stiu ce… Din respect, pentru ca era in varsta, cum se duce dansa am zis: Totusi, daca are o varsta, nu ii e frica ca odata si odata…? Zice: „Mai bine sa mor, cazand de pe un pisc de munte, decat sa stau acasa,” zice ea. M-am uitat lung si am zis: „Nu-i mai bine sa traiti linistita?”

Exista aceasta dorinta extraordinara de aventura. Daca Samson ti-ar putea vorbi  in aceasta seara, stii ce ti-ar spune? Pastreaza lumina ochilor in cap!” Pastreaza-ti lumina ochilor pentru ca intotdeauna, dragii mei, aventura asta atat de puternica, numita ‘provocarile vietii’ se va termina in acelasi mod. Ori la rasnita in fundul temnitii, cu lanturi la maini. Intr-o seara, aici, am stat de vorba cu cineva care a experimentat aproape tot ce se putea experimenta. A fost ghid la nu stiu ce fel de instruire pentru supravietuire. El iti putea spune, in orice situatii, cum sa supravietuiesti mancand rame, si facand alte 6 lucruri.Am stat si l-am ascultat si am zis: „Dar pe dumneata, ai putut sa te ajuti, ca erai ghid de supravietuire?” „Nu,” zice, „Pastore, tocmai asta este, ca eu invat pe altii sa supravietuiasca in natura, dar viata mea este un dezastru.” Si in aceasta seara, vreau sa va spun, iubitii Domnului: Nu cunosc aventura si nu cunosc, daca vreti, un sentiment mai placut si mai puetrnic decat sa lucrez pentru Dumnezeu. Si nu-i aventura mai mare in vita, decat in fiecare zi sa raspunzi lui Dumnezeu care iti spune: „Vreau sa fi solul Meu.” Este un lucru extraordinar ca esti in slujba Domnului. Exista un sentiment de implinire fantastic. Exista o umplere cu prezenta lui Dumnezeu. Exista bucurii care nu ti le poate da nimeni niciodata. Si nu ajung la rasnita celui rau. Si nu ajung in temnita. Si voi primi un loc acasa cu sfintii si o cununa pe cap. De aceea, Dumnezeu spune: „Trebuie sa iesi din intunericul asta.”

Se poate ca Edomul sa nu fie cucerit. Se poate ca lucrurile care te intereseaza sa treaca. Dar, Dumnezeu vine si spune: „S-ar putea sa vina dimineata pe care o astepti, cu examenele luate, dar ce o sa faci cu intunericul pe care l-ai adus tu?” E dimineata si tot noapte va fi. Si asta o spune Domnul Dumnezeu. E cel mai trist lucru. Se uita Dumnezeu si spune: „Hai sa vorbim de intuneric. Nu in mod deosebit de cel de care va pasa voua, ci cel de care, in mod deosebit Imi pasa Mie, pentru ca Eu stiu care este viitorul vostru si stiu ce va asteapta.(Din primele 19 minute, mai sunt 20 de minute din mesaj)

VIDEO by Biserica Betel Bucuresti – Crangasi – seara de tineret (27.05.2014).
Mesaj din ciclul de predici „Intrebari fundamentale”.
Predici pentru vremuri grele – http://www.fiti-oameni.ro

 

4 comentarii (+add yours?)

 1. aurorailiescu13@yahoo.com
  iun. 12, 2014 @ 08:57:50

  Reblogged this on aurorailiescu13.

 2. Trackback: Ce e nou la PAGINA Florin Ianovici Predici – Biserica Betel-Crangasi, Bucuresti | agnus dei - english + romanian blog
 3. alina
  iun. 12, 2014 @ 11:29:53

  • rodi
   iun. 12, 2014 @ 12:04:54

   Alina,
   nu stiu cum de nu a aparut nimic in comentul tau. Daca doresti, poti sa-l rescrii. God bless you!
   Cred ca problema e la mine, ca in alta parte vad ca ai pus un video, dar aici nu imi apare. Cred ca acesta este video care l-ai postat-

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: