Nigeria: 60 de crestini impuscati in 5 biserici in luna Iunie 2014 – Boko Haram adauga si mai multa teroare la raidurile mortale in Nordul Nigeriei

Update !  29 Iunie 2014

 Inca 3o de morti astazi

De la http://www.theguardian.com Traducere Blogul Agnus Dei

Cel putin 30 au fost omorati in atacuri impotriva unui sat din Nigeria

Biserici au fost incendiate, in atacuri de suspectati islamisti extremisti intr-un sat aproape de orasul din care elevele de scoala au fost rapite.

Suspecti islamici extremisti, au pulverizat cu gloante pe cel ce se inchinau in biserica, si au incendiat patru biserici Duminica, intr-un sat aproape de orasul din care au fost rapite recent 200 de eleve de scoala, potrivit martorilor oculari.

Cel putin 30 de trupuri neinsufletite au fost recuperate, dar altele inca erau gasite printre tufe, unde oameni din satul Kwanda stateau ascunsi, a spus un membru unui grup care i-au legea in mana lor(vigilante), si care au avut ceva succes in respingerea atacurilor.

Cladirile bisericilor care au fost distruse, includ Biserica Protestanta a lui Hristos, Biserica Penticostala Viata mai Profunda, si Eclesia Yanua, care este Casa pentru Biserica Fratilor din Nigeria, a spus Yahi. Ultima a fost infiintata de misionari americani din Illinois in anii 1920.

Yahi a spus ca atacurile sau raspandit si in satul din apropiere Kauticari, unde ei au tras in oameni si au dat foc la case. Membri vigilanti au spus ca inca nu au putut lua legatura cu satul Kauticari si nu stiu cati oameni au fost omorati acolo.

Un purtator de cuvant al politiei, Gideon Jubrin, a spus ca el nu poate confirma atacurile deoarece comunicatiile rele i-a tinut pe oficiali sa poata lua legatura cu cel mai aproape post de securitate din Chibok, dar totusi reporterii de la Asoociated Press au reusit sa dea telefoane in acel oras.

Chibok este un oras in nord-estul statului Borno de unde mai mult de 200 de eleve dintr-o scoala au fost rapite in luna Aprilie. Oficialii spun ca 219 fete raman inca captive. Kwanda este la opt kilometri, si Kauticari la sase kilometri de Chibok.

Locuitorii au spus ca soldatii au raspuns foarte greoi la stirea atacului, si cei din grupul vigilante au spus ca atunci cand soldatii au ajuns intr-un final la Kwanda, ei au refuzat sa-i confrunte pe extremisti direct, tragand inspre ei numai de la distanta. Ei au vorbit numai in conditii de anonimat de frica consecintelor de catre armata.

6 Iunie 2014

De la Reteaua de Stiri Misiunea
Stiri din jurul lumii
Publicat in data de 6 Iunie 2014

Nigeria – Intr-unul din cele cel putin sase raiduri fiind raportate mai devreme saptamana aceasta, grupul nigerian terorist a coborat la un nou nivel de razboi psihologic.

Potrivit surselor BBC, satenii dintr-o zona din Borno State, situata aproape de granita cu Camerun, au incercat luni,  sa respinga un atac, a explicat Todd Nettleton (un purtator de cuvant pentru misiunea Vocea Martirilor din Statele Unite), ca un grup mare de barbati imbracati in uniforme de soldati, au sosit in sat in ziua de marti. Ei au spus locuitorilor ingroziti, ca ei sunt acolo ca sa protejeze satul, manandu-i pe toti intr-o biserica. ,,Cand satenii au fost adunati in incinta bisericii, unul sau mai multi luptatori din grupul terorist Boca Haram, au inceput sa traga in multime. Repet, acestia au fost luptatori din grupul terorist Boca Haram, imbracati in uniforme militare nigeriene, prezentandu-se satenilor ca ei sunt soldati nigerieni si ca au venit acolo pentru a proteja pe oamenii din sat.”

Nettleton crede ca aceasta a fost o represalie a resistentei de atac de lunea trecuta. Politia a declarat ca 30 de oameni au murit numai in acel atac. De asemenea se puna intrebarea cum de acesti luptatori au reusit sa se degizeze intr-un fel asa de convingator:

,,CUM de ei au imbracat uniforme militare? Cum au obtinut aceste arme de grad militar? Au fost rapoarte din presa nigeriana ca ofiteri militari din armata nigeriana au fost trimis in tribunalul militar pentru ca au cooperat cu gruparea terorista Boca Haram. Guvernul nigerian, conducerea armatei nigeriene neaga aceste rapoarte.”

Cu toate acestea, realitatea violentei de marti este nelinistitoare,  in ciuda raspunsului guvernului la aceste acuzatii. ,, Cand auzi rapoarte ca Boca Haram poseda uniforme militare, cand auzi rapoarte ca ofiteri din armata nigeriana sunt trimis la tribunalul militar pentru ca au cooperat cu Boca Haram, se cam formeaza o imagine a unei armate care are cel putin o mica simpatie cu acesti militanti musulmani extrimisti care incearca sa forteze pe crestini afara din nordul Nigeriei.”

Ce este si mai mult, este ca acesti militanti au agenda, lor care pare a fi bine suportata financiar, si bine coordinata. Ei incearca sa creeze un „Sharia” stat in nordul Nigeriei, care sa nu aiba nici una din influentele de vest sau crestine, pe care aceasta regiune le are la ora actuala. In plus, Boca Haram are legaturi cu jihadistii din Somalia si Mali. O insurgenta la granite risca sa dea nastere la o instabilitate si mai mare. Nettleton spune ca acesta este motivul ce da o tractiune internationala. Liderii in sfarsit se intreaba: ,,Ce va trebui sa se faca cu Boca Haram? Cum vom pune un capac peste asta si-l vom opri ca sa se extinda in Africa?”

Asociatia Crestinilor din Nigeria, au declarat in nenumarate randuri ca crestinii vor lua legea in propriile lor maini ca sa razbune atacurile lui Boca Haram, si crede ca raspunsul guvernului este necorespunzator. Nettleton spune: ,,Rugati-va pentru protectia fratilor si surorilor de acolo. Eu cred ca acesta este un trup indoliat a lui Christos. Sa ne rugam pentru un sentiment de incurajare, pentru un sentiment de speranta.”

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: