Peste 60 de Femei răpite au Scăpat din Mâinile Grupului Terorist Boko Haram

60 de fete ajung in Maiduguri, Nigeria dupa ce au scapat de Boko Haram. Photo credit http://www.timeslive.co.za/africa

~~~

Poza din 24 Iunie, Familiile a caror fete/femei, 63 in total, au fost rapite de Boko Haram. Photo credit www.ibtimes.co.uk

Maiduguri, Nigeria
Traducere Blogul Agnus Dei
Sursa Christian Post, 7 iulie 2014

peste 60 de femei si fete, majoritatea crestine, au fost rapite acum doua saptamani de Boko Haram

Peste 60 de femei si fete care au fost rapite acum doua saptamani, de barbati inarmati care fac parte din gruparea terorista Boko Haram, au reusit sa scape, potrivit unor surse oficiale. Totusi, cele peste doua sute de fete care au fost rapite separat, cu doua luni in urma, sunt inca captive.

Un oficial din localitatea Chibok, din nord-estul statului Borno, a spus lunea trecuta agentiei de presa Associated Press, ca el poate confirma ca in zilele de joi si vineri, peste 60 de femei si fete au reusit sa scape din mainile teroristilor Boko Haram. El a spus ca a trimis cativa din reprezentantii lui sa stea de vorba cu cateva din aceste fete.

Victimile au fost rapite in timpul unui raid din 22 iunie, declansat asupra satului Kummabza, in districtul Damboa al statului Borno, in timp ce teroristii se presupune ca au incercat sa faca presiuni asupra guvernului,  pentru a asigura eliberarea luptatorilor militanti detinuti.

,,Peste 60 de femei au fost rapite de teroristii Boko Haram,” a spus mai devreme liderul vigilante, Aji Khalil,  Agentiei de Presa Franceze (AFP). ,,Ele au fost luate cu forta de teroristii Boko Haram. Patru femei din sat au incercat sa scape, si au fost impuscate pe loc.”

Un alt lider vigilante, Abbas Gava, din capitala Maiduguri, a statului Borno, a spus dumninica agentiei AP, ca a auzit de la alti vigilanti din acea zona, ca 63 de femei si fete au reusit sa scape in timp ce barbati inarmati ai gruparii Boko Haram, au atacat  baraci militare si sediuri de politie din Damboa.

Politia mai tarziu a declarat ca 53 de femei dintre cele rapite au reusit sa scape. Sarah Lawan, a studenta de 19 care a reusit sa scape, a spus mai devreme ca cele mai multe dintre fete nu au incercat sa fuga, deoarece au fost amenintate ca daca vor incerca vor fi impuscate. ,,Sunt umpluta de durere ca celelalte colege nu au putut sa-si asume curajul sa fuga impreuna cu mine”, a spus ea. ,,Acum plang de fiecare data cand dau fata cu parintii lor si-i vad plangand cand se uita la mine.”

Se crede ca multe din aceste fete si femei rapite sunt crestine.

Liderul grupului terorist Boko Haram Abubakar Shekau, a amenintat ca le va vinde pe aceste femei si fete „pe piata”.

Intr-un video de 57 de minute obtinut mai devreme de AFP, Shekau a spus: ,,Am rapit fetele voastre, Am rapit o fata de la scoala de educatie occidentala, si sunteti deranjati? Eu am spus ca scolile (cu principii) occidentale trebuie sa se termine. Invatatura occidentala trebuie sa se termine. Fetelor, voi ar trebui sa va duceti si sa va maritati. Repet din nou: educatia occidentala trebuie sa se incheie. V-am rapit fetele. Le voi vinde la piata, a lui Allah. Voi marita o fata la varsta de doisprezece ani. Voi marita o fata la varsta de noua ani.”

Guvernul presedintelui Goodluck Jonathan, a fost criticat pentru replica lenta si necorespunzatoare.

Grupul de teroristi a fost format de un cleric islamist, Mohammad Yusuf, in urma cu un deceniu pentru a combate educatia occidentala, care el pretinde ca este in spatele coruptiei morale si politice din tara. Yusuf a facut parte din miscarea Salafi, care au promovat terorism sfant(jihad) in mai multe tari.

Mii de oameni au murit in atacuri din 2009, de la inceputul insurectiei Boko Haram.

Boko Haram au omarat foarte multi crestini si au atacat multe biserici. Este aparent faptul ca ei cauta sa creeze un stat islamist in partea de Nord a Nigeriei.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: