Viziunea crestina despre avort

 avort

Photo credit www.davidsuclea.ro

Daca preferi sa asculti AUDIO – fa click si ASCULTA podcastul aici

From www.logospodcasting.com  Producer: Dan Miclea Text: Agnus Dei.

Viziunea crestina despre avort

Cristi Prunean si Doru Pope, Pastor Biserica Logos. Realizator Dan Miclea:

Dan Miclea: Pana si guvernul se pare sa sponzorizeze avortul. Haideti sa vedem ce spune Biblia despre avort. Care sunt motivele ca oamenii aleg sa faca avort.

Cristi Prunean: Sunt multe cauze pentru avort. Dar in primul rand, putem sa abordam argumente biblice impotriva avortului. Sunt argumente filosofice, argumente etice, dar vom privi la subiect, in aceasta zi, din punct de vedere Biblic. Si vom incerca sa facem un pic de apologetica- apologetica fiind o stiinta, sa argumentam sistematic in favoarea unui lucru, adica sa aparam o cauza sau o credinta. In cazul acesta, vom face apologetica prolife sau proviata. Daca ne uitam, mai ales in Romania, Romania este pe primul loc din Europa la avorturi. Este una dintre tarile de pe primul loc din lume. Pentru fiecare 1,000 de nasteri in Romania, se fac 480 de avorturi. Deci, este dubla rata comparat cu America. In 1990 in Romania au fost aproape 1 milion de avorturi. Deci, Romania avea 22 milioane locuitori si a avut aproape 1 million de avorturi. Pentru fiecare nastere din anul 1990, dupa Revolutie, s-au facut 3,2  avorturi. Deci este ceva astronomic. Si atunci, intrebarea este: Cum este posibil asa ceva intr-o tara care se numeste crestina, intr-o tara unde peste 90% din populatie sunt ortodocsi. Intrebarea este, cum este posibil acest lucru?

Doru Pope: Exista anumite ratiuni care depasesc crestinismul. Acuma, Romania se numeste o tara crestina, dar aceasta este doar eticheta care este pusa pe ea. Romania nu este o tara crestina, cum de fapt, nu exista nici o tara crestina in lume. Crestinismul nu apartine unei tari. Crestinismul, nici nu putem spune ca apartine unei biserici sau unei denominatii. Crestinismul este ceva ce este personal. E o credinta personala, pe baza unei relatii personale cu Hristos, pe baza credintei in ce a facut Hristos si pe baza unei vieti traite dupa cum a trait Hristos. Deci, noi ne numim crestini pe aceasta baza. Romania, din cauza asta, nu este o tara crestina. Ca majoritatea pretind ca sunt crestini- se numesc [doar] cu numele. Eu cred ca al doilea motiv pentru care se intampla lucruri de genul acesta in Romania este pentru ca biserica majoritara, biserica ortodoxa nu are invataturi concrete cu privire la viata.

 • Cand incepe viata?
 • Daca fatul are viata, este viata umana?
 • Este persoana umana? samd

Nu exista invataturi concrete cu privire la asta. Si atunci, cred ca sunt si alti factori.

Factorul economic este factorul principal pentru care un copil este nedorit.

Cred ca factorul principal este faptul economic. Cum si in America si in alte parti, cele mai multe femei  avorteaza din cauza ca nu doresc copiii. Fie ca ei vin intr-un moment impropriu pentru ceea ce se intampla in viata lor personala- inca n-au terminat scoala, inca nu s-au casatorit, inca nu au bani ca sa tina un copil, sau unii, pur si simplu, doresc sa se distreze inca si un copil ar fi o piedica. Cred ca factorul economic este factorul principal pentru care un copil este nedorit.

Dan Miclea: Am vazut marturia unui doctor ortodox aseara. El a refuzat sa mai faca avorturi si reporterul l-a intrebat, care sunt persoanele care apelau la el pentru avort. El spunea: „Cei care traiesc intr-o relatie sexuala inainte de casatorie. Mai spunea ca 70% dintre cei care alegeau avortul era pentru ca vedeau copilul acela ca ceva ce nu a fost programat si acuma a devenit o rusine pentru ei.

Cristi Prunean: E o stigma in Romania cu chestia asta, copii nascuti in afara casatoriei. (Ted Pope- Copii din flori, cum le ziceam pe vremuri). Exact. Eu cred ca exista o absenta de cunostinta la cei care se numesc crestini. In primul rand o cunostinta Biblica. Spune in Osea despre poporul Israel: „Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta.” Cred ca s-ar putea aplica si la ortodoxismul romanesc sau chiar la protestantii romani, care poate ca fac avorturi, pentru ca stiu ca sunt cu gramada, aici in America, care se numesc crestini, sunt protestanti, sunt nondenominationali si participa in chestia asta.

Doru Pope: Problema depaseste oarecum Biblia pentru ca ap. Pavel face pledoarie pentru faptul ca in fiecare om, prin intermediul constiintei exista un factor moral, un echilibru, sau hai sa-i spunem altfel- sa-i spunem un ceas moral- „legea pusa in inima noastra”. „Gandurile noastre” spune ca, „se justifica sau se acuza cand facem ceva”. Romani 2. Si eu cred ca dincolo de ce stim sau nu stim din Biblie, dintr-o societate care are la baza o morala iudeo-crestina – ca suntem sau nu crestini, asta exista si este oglindita in legile noastre, este oglindita in tot ce avem noi, inclusiv in fiinta noastra – exista acest factor moral. Cred ca nici unele dintre cele ce avorteaza, nu trebuie sa fie neaparat crestina ca sa aiba cel putin un semn de intrebare: „Este bine ce fac sau nu?” Si dupa ce au facut, sa aiba remuscari, chiar daca nu sunt crestini, crezand ca n-au facut un lucru bun. Asta este scris in noi, factorul acesta moral care ne face sa intelegem sau sa credem sau sa gandim, sa avem remuscari sau regrete mai tarziu, ca n-am facut ceea ce trebuie.

Apoi, este lipsa de invatatura din biserici, invataturi concrete pe tema aceasta.

Cum justifica unii crestini avortul cu Geneza 2:7

Cristi Prunean: Vreau ca sa discutam putin argumentul pe care anumiti crestini liberali sau progresivi il prezinta, ca suport pentru avort, ca sa-si linisteasca ei constiinta (cum spune Doru). Exista organizatia Christian Left, deci Crestinul de Stanga aici in America. Uitati ce spun ei: Ei se folosesc de un verset din Geneza 2:7 unde spune in felul urmator: „Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărîna pămîntului, i -a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s’a făcut astfel un suflet viu.” Si ei zic in felul urmator: „Uite, l-a facut pe Adam din tarana pamantului, (Adam) era facut deja, dar nu avea viata in el. A trebuit ca Dumnezeu sa sufle in el. Atunci cand el a rasuflat prima suflare, a prins viata.” Si ei incearca ca sa aplice acest argument la copilul nenascut. Zice ca nu sufla, nu are suflare in el, inseamna ca nu este in viata. Si atunci cand se naste si trage prima suflare, numai atunci, copilul sau bebelusul are viata. Este un argument care nu este valabil.

Dan Miclea: Tu (Cristi) ai studiat medicina. Conform medicinii, cand incepe sa bata inima in fat? Si cand ar incepe viata?

Cristi Prunean: Inima incepe sa bata in saptamana a sasea. Sa ne uitam la viata asa. Viata este un continuu. Este o linie continua. Nu poti sa zici ca viata incepe aici sau aici. Poti sa spui ca incepe la inceput, la conceptie. Aceasta este ideea si aceasta este premiza cu care noi incepem, ca nu poti sa definesti cand incepe viata.

Dan Miclea: Poti sa spui ca atunci cand femeia afla ca este gravida, poti sa spui ca are deja viata (fatul)?

Cristi Prunean: Este deja in viata de cel putin 2 saptamani pe atunci, sau mai mult. Are viata de cel putin 2-3 saptamani. Prima suflare data omului, asta a fost doar atunci la creatie, cand a fost creat. A fost tarana si a devenit om. Nu se aplica copilasului cand se naste. Copilasul are deja sistemul circulator, inima ii bate in continuu inainte de a se naste. Are sistemul nervos; el simte sau ea simte. Cand se face avortul, il doare, pentru ca se vad dupa expresiile de pe fata cand te uiti prin ultrasound. Se face avortul cu ultrasound si poti sa observi aceste lucruri. Copilul respira lichidul amniotic inainte de a se naste. Deci, toate aceste functii vitale deja se intampla in corpul copilului. De aceea, noi putem spune cu fermitate caci copilul este in viata inainte de a se naste.

Doru Pope: Mai este inca ceva. Iov, in capitolul 3:3 incepe sa se planga ca s-a nascut. Isi bleastama ziua nasterii si zice printre altele: „Blestemata sa fie ziua in care i s-a spus mamei ca s-a zamislit un copil de parte barbateasca.” Ziua conceptiei, si in termenul ebraic este ‘harah’, care inseamna ‘a deveni insarcinata’. Deci, (Iov spune) sa fie blestemata ziua in care mama a fost insarcinata cu un copil de parte barbateasca. Biblia nu foloseste nicaieri cuvintele ‘fat’ sau ‘embrion’. Termenii astia nu sunt. E adevarat ca cineva poate argumenta ca avortul nu este in Biblie. Dar noi trebuie sa stim ca Biblia a fost scrisa in principal despre un popor care a avut un mare respect pentru familie si pentru nastere. Porunca lui Dumnezeu din gradina Eden a fost: „Cresteti, inmultiti-va, si umpleti pamantul si stapaniti-l.”  Nasterea era ceva de dorit, era ceva pretuit. Uitati-va la drama lui Avram si a lui Sara. Deci, avand harul si chemarea lui Dumnezeu, avand favoarea lui Dumnezeu, dar neavand un copil, ce durere si ce pasiune. Cate incercari fac ei, amandoi, inclusiv greseala cu Ismael, sa aiba un copil, pentru ca un copil era asa de important. Si este clar ca Biblia nu vorbeste despre avort, ca Biblia este scrisa despre un popor si catre un popor pentru care avortul nici nu putea sa fie conceput. Era un foarte mare respect pentru viata, pentru perpetuarea vietii, pentru perpetuarea familiei. Biblia pune o foarte inalta valoare pe viata. Este un text in Vechiul Testament, in Isaia, unde scrie: „Eu, care fac femeia sa nasca, as putea Eu sa opresc nasterea? Ar fi lucrul asta posibil?” zice Dumnezeu. Deci, in conceptia lor, nu exista avort. Biblia nu se adreseaza avortului.(14) Dar, cand vorbeste despre ce s-a zamislit, de ex. Psalmul 139, David spune: „Cand n-am fost decat un plod fara chip..” Termenul in ebraica e ca un ‘fat’, ceva ce s-a constituit prin fecundarea ovulului de catre sperma, ceva fara chip.

Cristi Prunean: Sarcina, in primele saptamani, este fara chip dar este o activitate enorma in acele doua celule care se unesc, si dupa cateva zile incep sa creasca mii si mii de celule. Deci, e o activitate foarte, foarte mare care evidentiaza viata care exista in acea adunatura de celule.

Doru Pope: Sa nu uitam ca viata, in primul rand este un mare mister. Este un mister fantastic. Dar, in viata este asa o mare energie si chiar prin pur si simplu existenta ei, creeaza atatea actiuni si atatea reactii si se intampla asa de multe lucruri in viata. Zice ap. Pavel ca Dumnezeu a revelat cea mai mare putere a Sa prin faptul ca L-a inviat pe Domnul Isus Hristos; I-a redat viata. Asa putere mare a fost in viata. Spune ap. Pavel: „Viata a fost aratata.” Deci, viata este un lucru fenomenal, fantastic. Nu vorbim numai de viata crestina, de viata omului, ci de viata in general. Este o energie si o putere fantastica. (Cristi: Este sustinuta de Duhul Sfant). Si ceea ce spune Cristi este corect si normal sa fie asa, pentru ca oriunde exista viata, acolo se intampla lucruri. Dar se intampla, nu intr-o rata cazuta, ci se intampla cu o viteza fulgeratoare si cu o multime extraordinara de lucruri care se intampla. Si tot ce se intampla, dupa ce cele doua celule s-au unit, ce se intampla cu alea, ca acolo apare viata, si asta sigur ca vine de la Dumnezeu, ca nimeni nu poate sa spuna de unde vine viata. In prezenta vietii se intampla ce se intampla. Sigur ca acuma vorbim emotiv, sa zic asa, si ne adresam emotiilor. Si poate nu este neaparat logic sau Biblic si ne vom intoarce la Biblie imediat, dar ce se intampla acolo, lucrurile sunt lucrurile premergatoare si pregatitoare pentru ceea ce este in noi astazi. Deci, tot ceea ce noi suntem astazi,  sau ce este copilul acela, care cand se naste scoate primul scancet, primul tipat, si deja respira el insusi si cauta sanul mamei si poate sa manace si functioneaza, tot ceea ce se intampla cu 9 luni mai tarziu este de la unirea celor doua celule in prezenta vietii.

Argument: Copilul este o persoana

Cristi: Este important, este un continuu. Este ceva care nu poti sa definesti exact cand incepe, decat la inceput. Cred ca ar fi bine sa abordam un argument foarte, foarte important: Copilul, sau fatul, sau bebelusul din pantecele mamei este o persoana. Si daca este o persoana, atunci in mod automat are dreptul la viata. Deci, noi trebuie sa facem un pic de apologetica, sa demonstram faptul ca copilul este o persoana. Cred ca cel mai important argument Biblic este cazul lui Ioan Botezatorul. Argumentul este in felul urmator:

In Luca 1, vine ingerul si vorbeste cu Zaharia si spune in felul urmator in vers. 14: El va fi pentru tine o pricină de bucurie şi veselie, şi mulţi se vor bucura de naşterea lui.15 Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură ameţitoare, şi se va umplea de Duhul Sfînt încă din pîntecele maicii sale. 

Acuma, am o intrebare: Cum poate o adunatura de celule , daca nu este o persoana, sa fie umpluta de Duhul Sfant, daca nu este in viata? Sau, daca nu este o persoana, este posibil acest lucru? Nu. Domnul Isus spune ca Dumnezeu este Dumnezeul celor vii si nu a celor morti. Deci, premiza este ca Ioan Botezatorul, inainte de a se naste a fost o persoana. Uite ce spune Elisabeta in vers. 41 „Cum a auzit Elisaveta urarea Mariei, i -a săltat pruncul în pîntece, şi Elisaveta s’a umplut de Duhul Sfînt.” Urmatorul verset 44: „Fiindcă iată, cum mi -a ajuns la urechi glasul urării tale, mi -a săltat pruncul în pîntece de bucurie.” Doua lucruri: Ioan Botezatorul inainte de a se naste, s-a umplut  de Duhul Sfant si a experimentat bucurie. Deci, suntem la nivelul acesta de a intelege caci pruncul inainte de a se naste era o persoana, pentru ca (1) s-a umplut de Duhul Sfant si (2) a experimentat bucurie- un argument foarte, foarte puternic in favoarea: pruncul este o persoana.

Doru Pope: Mai este Psalmul 51, in care David isi plange pacatele si se plange sa nu i-a Duhul Sfant Domnul de la el. Dar printre lucrurile interesante care spune aici, el zice ca mama lui l-a nascut in pacat: „Iata ca sunt nascut in pacat, in pacat m-a zamislit.” Iarasi, acelasi termen ‘harah’, de a deveni insarcinata. Deci, el deja avea pacat cand a fost in pantecele mamei sale. Avea calitate de pacatos, asta vrea sa spuna el. Si este clar, Pavel mai tarziu explica ca toti sunt pacatosi si (20). Deci, pruncul acela, care avea de primit numele de David si sa devina imparat si sa scrie toti psalmii astia, recunoaste in mod profetic, prin descoperire, vina ca el cand s-a nascut, s-a nascut cu pacat. De aceea, el este inclinat spre pacatosenie, (asa) explica el in psalmul acesta. Nu se justifica cu asta, dar explica care este conditia umana. Mai tarziu, ap. Pavel, in Romani 7, din nou preia tema aceasta- conditiei pacatoase omului, in care exista inclinatii catre pacat in fiinta noastra. Dar astea nu se trag de la nastere, astea se trag dinainte de nastere, cand am fost zamisliti. Din cauza caderii in pacat a lui Adam si Eva, orice samanta a lor este nascuta in pacat. Se naste in starea de pacatosenie. Deci, o persoana are pacat, o persoana se poate bucura, are sentimente si cum spunea Cristi adineaori, in cazul unui avort, daca te uiti pe ultrasunet si vezi durerea exprimata a fatului avortat, iti dai seama ca el are sentimente. El simte.

Cristi Prunean: Si cum se retrage de la instrumentul doctorului. E extraordinar.

Doru Pope: Daca nu ar fi viata, de ce trebuie mama sa se fereasca de anumite chestii? De ce trebuie sa nu consume droguri, sa nu consume alcool? Sa nu fumeze? De ce trebuie sa manance anumite mancaruri, ca alte mancaruri deranjeaza pe copil? Ce se intampla? Daca este numai o adunatura de materie fara viata, fara sentimente, atunci totul este o gluma si putem face ce vrem pentru ca asta este.

Cristi Prunean: Inca un pasaj din Biblie care suporta adevarul ca pruncul este o persoana in Ieremia 1:4-5   ,,Cuvîntul Domnului mi -a vorbit astfel: ,Mai bine înainte ca să te fi întocmit în pîntecele mamei tale, te cunoşteam, şi mai înainte ca să fi ieşit tu din pîntecele ei, Eu te pusesem deoparte, şi te făcusem prooroc al neamurilor.„ Suntem la nivelul de ‘a fi in pantece’. Dumnezeu abordeaza o persoana aici. Inainte de-a se naste, Ieremia este o persoana. (Acesta) e un argument foarte puternic in favoarea de ‘personhood’, de personalitate a copilului.

Dan Miclea: O intrebare din consilierea care ati facut-o ca pastor si Cristi, vorbind cu cei din jur. Se pare ca majoritatea mamelor care au facut un avort au remuscari pe urma? Stiu (ele), de fapt, ca a fost o viata acolo si acum nu mai este?

Doru Pope: Cele mai multe, chiar si persoana din Roe v. Wade, femeia care a fost folosita de liberali ca sa se legalizeze avortul in anul 1973, ani de zile mai tarziu s-a intors la Hristos si a spus ca tot timpul a avut remuscari si stie ca a facut un lucru gresit. Admite ca a fost manipulata si s-a lasat manipulata si a facut un lucru gresit. Remuscarile care exista nu vin numai din crestinism si din cunoasterea Bibliei sau apartenenta la o biserica, frecventarea unor programe. Astea, cum am spus, au un substrat moral, exista in fiecare fiinta umana. Problema cu pacatul este in felul urmator, cel putin din experienta mea, sau cum inteleg eu cu problema pacatului.

In momentul cand in mintea cuiva apare semnul intrebarii, daca a facut bine sau rau, , cel mai des lucru la care te intrebi daca ai facut bine sau rau- E RAU. Pentru ca, deja, in fiinta ta se naste aceasta lupta, care te face sa pui intrebarea: Este bine sau rau? De obicei, este rau. Exista, apoi, fenomenul remuscarii. Trebuie sa spunem aici, ca si pastor care consiliez cateodata, foarte putine femei care au facut avort, in special in randul bisericilor sa recunoasca- multe dintre ele isi duc pacatul si suferinta si durerea si sentimentele, si le duc toata viata. Rar de tot se deschid. De obicei, daca apare o boala mai grava sau asa ceva si ele vor sa se marturiseasca pentru a primi eliberare spirituala, a fi iertate, eventual sa rezolve si problema bolii fizice, in urma iertarii. Dar, aici trebuie sa precizam ca si avortul este un pacat ca oricare alt pacat, care poate fi iertat. Pacatul poate fi iertat. Este un pacat, pentru toate pacatele noastre trecute, prezente si viitoare, Hristos a murit  pentru ele. Si El ne iubeste  si ne iubeste chiar si in caderile noastre.

Cristi Prunean: Acestea sunt iertate prin pocainta, prin credinta si har.

Doru Pope: Daca cineva a cazut vreodata intr-un pacat, spune ap. Ioan, avem la Tatal un mijlocitor, Isus Hristos care este jertfa pentru iertare si rascumparare, nu numai a noastra, ci a intregii lumi. Si femeii care a facut avortul, trebuie sa regrete lucrul acesta, sa-si marturiseasca pacatul si sa se decida sa nu mai faca, bineinteles. Sa vina la Hristos cu o inima sincera si indurerata, sa ceara iertare si sangele lui Hristos curateste orice pacat.

Cristi Prunean: Exista cealalta parte la ceea ce zice Doru. E adevarat ca foarte multe femei au remuscari. Unele devin afectate chiar (in mod) psihiatric din cauza asta si au o depresie puternica. Dar exista si cealalta parte. Si anume: Am avut pacienti si am avut pacienti  care au avut nu doar un avort, sau chiar doua avorturi, dar 5, 6, 7, 10 avorturi. Au ajuns la un moment dat  sa o faca fara macar sa se mai gandeasca la ce fac. Deci, asa de tocita a devenit constiinta lor. Probabil ca prima data si a doua oara, s-au gandit: „E ok, nu e ok? E pacat? Cine stie.” A cincea, a saptea, a opta oara nici nu se mai gandesc la treaba asta. Folosesc avortul ca si o metoda de prevenire a sarcinei.

Doru Pope: Care este parerea ta, Cristi cu privire la doua cazuri – in privinta violului, o femeie care ramane insarcinata in urma unui viol sau a unui incest.

Cristi Prunean: Sunt doua cazuri dificile: (1) Incestul si violul si (2) Cazul in care viata mamei este in pericol mare, chiar de a-si pierde viata. In cazul de viol, eu sunt de opinia ca avortul nu este ok in situatia aceea, pentru ca dupa cum spune in Biblie, in Isaia,  „beauty for ashes” – frumusete din cenusa- ceva frumos poate sa iasa din aceasta experienta ingrozitoare si anume un copil, mai ales daca aude Evanghelia si isi preda viata Domnului si devine un crestin, cerul a castigat un suflet. Deci, ceva foarte frumos poate ca sa iasa din aceasta experienta ingrozitoare. Am avut de-a face cu paciente care au fost violate si bineinteles ca nu poti sa le fortezi, decizia este a lor. Poti doar sa le sfatuiesti ce sa faca.

Doru Pope: Este foarte greu de spus. Noi ne spunem parerea noastra. Eu am doua principii in domeniul asta. Trecand dincolo de durerea acelei femei care a fost violata sau parerea mea, si mai grav, cineva din familie  a lasat-o insarcinata si uneori au folosit-o pentru ca au fost in pozitie de autoritate fata de ea si n-a avut cui sa spuna. Noi nu putem repara un rau cu un alt rau. Nu este just ca sa reparam un rau cu un alt rau. Cum la Dumnezeu, noi nu putem sa contracaram mult rau facut cu mult bine facut, ca nu asa merge, ca punem in cantar raul si pe cealalta parte binele si daca binele trage … astea-s concepte care apar in religiile astea fataliste cum sunt musulmanii si altele. La Dumnezeu nu merge asa. Apoi, al doilea lucru care este la mine un principiu: Daca sunt crestin, trebuie sa las la Dumnezeu sa raspunda de situatia in care am ajuns, prin stiinta Lui. El stie ca am fost in situatia aceea si ma incred in El, ca El va rascumpara acea situatie in care eu am ajuns. De ce m-a lasat acolo sa ajung? Asta e o alta intrebare. De ce am ajuns acolo? Din cauza ca in lume exista pacat. De asta am ajuns acolo, din cauza pacatului existent in lume, Il las pe Dumnezeu sa rascumpere situatia  respectiva in felul in care stie El sa o rezolve cel mai bine. Cum spunea si Cristi, daca citim istoria, adesea, copii care s-au nascut  ori au fost foarte talentati, cateodata Dumnezeu poate rascumpara viata acelui copil si poate rascumpara viata celei femei. Daca nu ma insel, in Biblie, cred ca Iefta e un asemenea copil care s-a nascut din flori – acuma, adaugam aici. Iefta a fost folosit de Dumnezeu intr-un mod … Dumnezeu l-a ridicat si l-a facut eliberatorul poporului Israel. Din Tamar, care a fost folosita de socrul ei in Vechiul Testament, Tamar a intrat in linia geneologica a lui Hristos. Deci Hristos poate rascumpara raul nostru. Spunea Iosif, cand a fost vandut de fratii sai: „Voi v-ati gandit sa-mi faceti rau, dar Dumnezeu a intors raul in bine.” Dumnezeu poate sa intoarca raul, trebuie sa am incredere in El. Oricum, viata acelui copil care s-a zamislit in asa conditii dramatice, nu este vinovata pentru ceea ce mi s-a intamplat mie ca mama, sa zic asa. Deci cam astea-s principiile mele in domeniul asta.

Dan Miclea: Trecem la al doilea caz: Mama e pe masa de operatie, doctorul iasa afara si-l intreaba pe Tatal- „Ai de ales, copilul sau viata mamei?” Raspunsul tau, Cristi?

Cristi Prunean: Nu se face chiar asa. Dar, inainte sa ajungem la cazul acesta, trebuie sa discutam putin, chiar si din punct de vedere medical chestia cu mama, adica, viata mamei fiind in pericol din cauza sarcinei. De obicei, nu se intampla la secunda sau la un minut, de obicei, problemele astea sau bolile astea apar pe o vreme indelungata- saptamani sau luni de zile. De obicei, mama nu poate sa poarte sarcina din cauza circulatiei (sistemul circulator) daca are o problema la inima, si atunci, pe la saptamana 16 iti dai seama si pe la saptamana 18 deja devine ceva dificil, ceva periculos. Dar vreau sa spun, ca cazurile astea (care sunt) absolut extreme in care mama va muri intr-o ora sau cateva minute sunt extrem de rare. Poate ca 1%. Ce facem cu celelalte 99%? Cu celelalte, 99%, uite cum se rezolva problema. Avem o medicina atat de avansata, incat putem sa punem pe mama si pe copil impreuna pe ‘intensive care’ pana la saptamana 25-a sau 26-a, pana cand copilul se poate naste printr-o Cezareana si amandoua persoane pot sa traiasca. Dar, multi folosesc acest argument medical ca scuza, sa-si scuze constiinta.

Acum, ce facem cu cazul care l-ai amintit tu? Suntem pe masa de operatie si avem la dispozitie 20 de minute, sa zicem. E foarte rar un astfel de caz. Se intampla in California, un stat asa de mare cu 30 de milioane de locuitori, se intampla cateva cazuri pe an. Atunci, datoria noastra ca medici este sa salvam mama si sa facem tot ce putem ca sa salvam si copilul. Cateodata nu se poate ca sa salvezi pe amandoi. Dar, cateodata se poate. Dar, cand nu se poate, pentru ca mama, discuti cu ea, si trebuie sa faci tot ce poti ca sa o salvezi, dar facem tot ce putem si pentru copilas.

Doru Pope: Daca ne referim la crestini, la oameni care cred in Dumnezeu, cred in Hristos, Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care face minuni. Nu trebuie niciodata sa scoatem pe Dumnezeu afara din gandurile noastre si capacitatea de a face minuni. Rar am intalnit cazuri, cel putin din cate eu cunosc, care au scuzat un avort cu problema de sanatate a mamei. Dar am intalnit cel putin 10 cazuri care imi amintesc, de mame, carora doctorii le-a spus: „Esti in pericol daca continui cu sarcina asta,” pentru ca deja avusesera mai multe sarcini. Stiu o mama care era la a zecea sarcina si doctorul i-a spus: „Doamna, v-am spus si la copilul precedent si la celalalt si acuma, starea sanatatii va este foarte precara, nu o sa reziste inima la nastere. Nu mai putem sa facem cezareana, trebuie avortat copilul.” Femeia a spus: „Domnul doctor, mie mi-e frica de Dumnezeu si eu cred ca Dumnezeu poate sa faca minuni.” Femeia a continuat cu sarcina, a nascut copilul, a ramas cu viata, a ramas si copilul in viata si doctorul a spus: „S-a intamplat o minune.” Deci, Dumnezeul nostru face minuni. Acuma, cand viata mamei este in felul cum ai explicat ultimul caz, care este foarte rar, aici, pana la urma esti in spital, in mana medicilor. Si daca medicii au luat juramantul lui Hipocrate, in virtutea acelui juramant, ei trebuie sa pastreze viata. Acuma, cand faci o analiza la ce e mai important, conteaza si in ce trimestru este copilul. Cum zici tu, Roe v. Wade a stabilit mai multe trimestre, ca din saptamana 21 pana la a 27-a, daca copilul ajunge pana acolo deja, poate sa fie scos prin operatie.

Cristi Prunean: Te pune pe „intensive care”  si o sa spuravietuiasca. Deci, exista aceasta dilema etica cand ai o mama bolnava si aici discutam de minute, sau o ora, doua. E ceva foarte intensiv si trebuie sa salvezi mama si incerci ca sa salvezi si copilul. Dar, de multe ori nu este posibil.

Poate ca ar fi bine sa discutam cazul din Exodul 21. Exodul 21, dupa parerea mea, este singurul pasaj in Biblie unde se discuta un avort fortat. Exodul 21:22  – Dacă se ceartă doi oameni, şi lovesc pe o femeie însărcinată, şi o fac doar să nască înainte de vreme, fără altă nenorocire, să fie pedepsiţi cu o gloabă, pusă de bărbatul femeii, şi pe care o vor plăti după hotărîrea judecătorilor. 23 Dar dacă se întîmplă o nenorocire, vei da viaţă pentru viaţă. Deci este vorba despre avort sau nastere prematura. Unii liberali si progresivi folosesc pasajul acesta ca sa spuna ca pozitia scriitorului in cazul de fata, adica Moise, este cam indiferent fata de avort, pentru ca spune ca o ‘fac sa nasca inainte de vreme’ si se cere doar o amenda pentru acest avort fortat. Deci, doi oameni se cearta, se bat, lovesc o femeie si membranele se rup si copilul iese afara. E interesant ca nu dau prea multa atentie vers. 23, unde scrie ca daca se intampla vreo nenorocire, vei da viata pentru viata. Cum eu interpretez aici: Sa zicem caci copilul e in trimestrul al doilea si se naste prematur si traieste 2 ore, sau o zi si dupa aceea moare, se cere viata pentru viata. Deci, cel care a facut acest lucru trebuia sa fie omorat. Sunt altii care interpreteaza diferit aici. Aceasta este interpretarea conservatoare, care e si a mea, ca medic si care am primit-o prin Duhul Sfant in studierea Scripturii. Dar, cred ca este o buna interpretara, caci am stabilit caci copilul are viata inainte de a se naste.

Doru Pope: Acuma, in contextul acesta, inainte , fara a stabili a priori ca are viata copilul, , in contextul acesta e intelegerea mea: Ca toate persoanele implicate in acest proces al certei respective, adica, 2 barbati se cearta si sotia unuia este insarcinata si intervine in cearta dintre cei doi si celalalt loveste pe femeie si femeia naste. Copilul se naste prematur si daca copilul traieste, va fi o amenda. Daca copilul moare, atunci va fi viata pentru viata. (43) Nenorocirea se aplica si la copilul care se naste prematur si se aplica si la femeia care a intervenit ca si ea poate sa aiba o parte din nenorocire, sa moara si ea. Si acolo se aplica viata pentru viata. Noi trebuie sa luam toti cei 4, care sunt implicati in cearta aceasta, nu pot sa iau numai ce vreau eu, selectiv, sau ce-mi convine mie. Deci, este clar ce zice, ca daca doi se cearta, se loveste femeia insarcinata, se naste copilul prematur, fara nicio nenorocire, atunci e o amenda. Dar daca se intampla o nenorocire, sigur ca termenul acesta nu spune ca ce nenorocire, dar se subintelege ca nenorocirea este pierderea unei vieti – subintelegem din versetul urmator: viata pentru viata. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Deci e posibil ca in procesul acesta sa se piarda viata. Ori a mamei, a femeii, ori a copilului nascut prematur- sa se piarda viata lui. Si atunci, se aplica viata pentru viata.

Cristi Prunean: E ceva interesant in pasajul acesta, ca sa vedeti cat de stricta e Biblia cu privire la viata. Nu este (vorba de) un caz premediat aici. Este vorba despre un accident. Deci, daca la un accident, din cauza unei batai se intampla sa moara un copil prematur, sau sa moara o femeie – este ‘viata pentru viata’. Atunci, Dane, imagineaza-ti ce se intampla la un avort premeditat. De la inceput, te pregatesti pentru un avort premeditat. Sunt trei partide involvate aici: parintii, copilul si doctorul care face avortul. Cele doua partide – parintii si doctorul fac o decizie care afecteaza a treia partida – copilul. Si copilul nu are cum sa se apere, nu are nimic de spus  in aceasta intelegere. Nu e ceva etic.

Doru Pope: Problema pe care o avem noi este problema de limbaj. Noi reusim, cu ajutorul limbajului, sa ocolim anumite adevaruri sau sa le redefinim. Cum, de exemplu, se redefineste viata copilului, cum e ‘human life’ (viata umana) pana in trimestrul al treilea si dupa trimestrul al treilea este ‘person’ (persoana). Deci, pana atunci este viata umana, dar mai tarziu este persoana.Dar, daca se naste prematur si moare, se elibereaza certificat de deces, daca este in trimestrul al treilea. Cu ajutorul limbajului, noi vrem sa ocolim niste adevaruri. Si inventam limbaj ca sa scapam de vinovatie. De asemenea, ne uitam  intotdeauna la probleme morale, legale, si spunem ca ‘mama are dreptul asupra trupului ei’. Are drept asupra trupului ei, dar calca drepturile fatului pentru ca el este numai ‘human life’ (viata umana), nu este ‘person’ (o persoana).

Cristi Prunean: Roe v. Wade in 1973, cand a fost decis cazul aici in America, de atunci s-au eliberat avorturile si aproape 60 de milioane de avorturi au fost facute de atunci. E interesant ca in cazul acesta, avortul nu a fost discutat atat de mult, dupa cum ne-am imagina noi. Avortul s-a legalizat bazat pe ‘clause de privacy’ (clauza vietii private). Nu s-a dezbatut ca este ok sau nu este ok, ca este pacat sau nu este pacat, ca este legal sau este ilegal sa faci avort. Totul s-a bazat pe miza de ‘privacy’ (viata privata).

Dan Miclea: Dupa ce am discutat subiectul pentru acest podcast am adunat mai multe informatii si am vorbit cu niste colegi Americani si le-am cerut parerea lor despre avort. Si am vazut exact ceea ce spunea-i. Incercau sa se spele pe maini (de treaba asta) si spuneau: „Well, e decizia femeii, nu ne bagam.” Nu se discuta subiectul. Am cautat pe internet si am vazut o singura discutie la Alfa si Omega. Oamenii nu vor sa discute subiectul acesta.

Doru Pope: Intamplarea aceasta, aici cu noi trei, e un caz fericit. Sa speram. As fi dorit sa fim mai pregatiti si eu vorbesc din punctul meu de vedere, ca si teolog si pastor, cu problema aceasta. Si Cristi a dus foarte multe argumente din domeniul lui, domeniul medical, inclusiv din teologie, din Biblie. Dar, probabil ca asemenea discutii care se iau la subiecte foarte spinoase si care sunt subiecte reale, se intampla. Faptul ca noi nu stim, chiar si ca pastori, ca nu stim, asta nu inseamna ca nu se intampla. Eu, multi ani de zile am stat si m-am gandit. Mai vorbeam despre un alt subiect: homosexualismul. Am vorbit despre homosexualism in biserica si mai multi frati mi-au spus: „Mai, nu mai vorbi despre lucruri din astea, ca intre noi nu se intampla din astea.”

Cristi Prunean: Cu 20 de ani in urma, sau 30 de ani in urma, intr-o biserica neoprotestanta in Romania ar fi fost o rusine si chiar acuma este – sa mentionezi cuvantul avort, homosexual, sodomit. Deci, era o rusine si, si acuma in unele biserici (inca) e. Sunt niste pacate pe care nici nu ni le imaginam. Dar, uite ca la ora actuala, tinerii care traiesc in aceasta societate au lupte cu privire la asta.

Dan Miclea: Si mai ales ca acuma vor sa traiasca impreuna fara sa se casatoreasca si te intrebi: Ce urmeaza?(49)

Doru Pope: Ce vreau sa zic este de homosexualism nu o sa mai vorbesc, ca uite, poate ca fratii au dreptate si asa ceva nu se intampla printre noi. Mie mi-e imposibil sa cred ca se intampla asa ceva. Si a venit la mine un barbat de 40 de ani si stand de vorba cu el, am spus: „Nu te gandesti sa te casatoresti si tu? Ca trec anii si uite…” Si a stat un pic si a zis: „Frate Doru, vreau sa-ti marturisesc ceva. Dar, sa nu mai spui la nimeni.” „Pai, sunt pastor, nu mai spun la nimeni.” Zice: „Eu sunt homosexual.”  Deci, in biserica unde eu predicam si mi s-a spus: „Nu mai predica, ca asa ceva nu se intampla,” a venit un om si mi-a spus: „Eu sunt homosexual. Am puternici atractii fata de barbati.”

Cristi Prunean: Asa cum s-a intamplat in cazul acesta, precis… probabil ca sunt rare, dar precis ca sunt cazuri si de avort, chiar si in bisericile Romane protestante si neoprotestante, pentru ca stim ca la religia majoritara (ortodoxa) sunt cu gramada, ca Romania e pe locul #1 pe Europa.

Doru Pope: Cu ani in urma, in biserica penticostala din care ma trag, din tara, o sora era in spital, urma sa nasca  si dintr-o alta parte, dintr-un alt salon se auzeau niste tipete foarte puternice. Ea a intrebat: „Cine este? Ce se intampla? Omoara pe cineva?” I-a zis: „Este o femeie, la avort. E o pocaita, e la al cincilea avort.” Si pocaita era o fata necasatorita, care venea la biserica si avea a cincilea avort. Asta era in urma cu 30 de ani. Se intampla.

Cristi Prunean: Se intampla si sunt astfel de exceptii, pocaita cu numele. Inca un lucru interesant, pe care l-am observat eu, care nu este legat de vreun argument biblic. E ceva ce n-am discutat pana acuma. Sunt unele femei care se incadreaza la categoria ‘feminismului’. Un feminism extrem, femei care sunt mandre de faptul ca au avut un avort si umbla cu tricouri pe care scrie „Eu am facut avort”. In acest domeniu de activism, ele nu mai sunt ‘prochoice’, adica, ‘pro-alegere’. Ele sunt pro-avort. Nici nu poti sa-ti imaginezi cat de depravata poate fi mintea unei asemenea persoane, ca sa promoveze avortul, ca sa promoveze ideea de ‘depopulation’, adica sa scazi populatia tarii sau a statului, ca sa avem mai multe resurse. Fondatoarea Organizatiei Planned Parenthood, cea mai mare din America cu servicii de avort, a fost o astfel de persoana. A fost o feminista care a vrut sa depopuleze lumea – sa faca ca sa scada populatia lumii prin avort.

Doru Pope: Noi traim  intr-un univers spiritual. Dincolo de ce vedem cu ochii si de toate miscarile ce observam noi este o lume spirituala foarte puternica. Zice ap. Pavel, cand e vorba sa ne luptam: „Voi nu va luptati cu oameni, cu carne, cu sangele. Voi va luptati cu puteri, cu domnitori, stapanitori, cu duhurile rautatii care locuiesc in vazduh.” Si cred ca mai ales in vremea aceasta, cand renuntam, ca si oameni… nu spun numai ca si stat, ca nu cred ca exista un stat crestin sau o tara crestina. Singurul lucru care exista este imparatia lui Dumnezeu, care este acea piatra pe care Daniel a vazut-o  venind din munte si care pana la urma va umple tot pamantul – zice proorocia lui Daniel. Asta este domeniul domniei lui Isus Hristos. In rest, tara crestina nu exista. Dar, cand orice popor sau orice tara abandoneaza principii morale, care sunt consimtite si au fost transmise din generatie in generatie, din an in an si au fost unele dintre ele chiar legiferate, cand noi ne indepartam de lucrurile acestea, noi deschidem posibilitatea ca tot felul de duhuri rele si demoni sa intre. Si demonii au influenta asupra politicii si au influenta asupra comportamentului si pana la urma demonizeaza sau ei preiau sub control persoane a caror constiinta este moarta deja, care nu mai simt, care nu mai gandesc, care nu mai sunt nici morale, nici logice. Si atunci, astfel de persoane sunt folosite pentru proliferarea acestor stari.

Cristi Prunean: Folosirea drogurilor deschide usa posesiei si a demonizarii a unei persoane.

Dan Miclea: Ne apropiem de incheiere si vrem sa terminam pe o nota (gand) buna. Cum e iertarea? Imi aduc aminte din anii trecuti si mi-a placut ideea bisericii catolice, care a spus: „Noi atunci vom accepta noua asigurare, cand vom stii ca nu vom participa financiar la avorturi. Poate ca a fost una dintre singurele biserici care au spus-o verbal. Celelalte biserici nu au spus nimic. Poate sunt impotriva, dar nu si-au verbalizat crezul. Dar, spre incheiere, haideti sa spunem: Cum se poate ridica o persoana? Poate unii din ascultatorii nostri au trecut prin o asemenea situatie. Dumnezeu vrea sa le dea o sansa.

Doru Pope: In primul rand, daca cineva marturiseste pacatul, pastorul nu poate sa popularizeze cazul. Este necesara marturisirea si spun de ce e necesara: Biblia ne invata: „Marturisiti-va unii altora pacatele.” Este principiul Biblic al darii de socoteala, fata de altcineva din trupul lui Hristos. Dar, in acelasi timp este un principiu Biblic de accountability. Odata ce eu am spus cuiva, eu am o problema. Eu ma deschid catre persoana caruia m-am marturisit, ca sa ma poata intreba: Cum stai cu problema respectiva? Ca sa devin accountable; sa dau socoteala cuiva despre problema aceasta. Cristi: Nu marturisirea iarta pacatul. Ci e doar un mod care afecteaza acea persoana. Doru Pope: Marturisirea este modul in care se deschide usa la problema repararii. Aici este vorba despre reparare. O persoana respectiva nu poate fi imbratisata cu dragoste, ca nu poti sa spui, sa popularizezi pacatul persoanei respective. Am fost odata intr-o biserica americana si am ramas mirat. Am zis: „Daca asa ceva s-ar intampla intr-o biserica romaneasca….” Noi suntem foarte private. Noi nu marturisim pacate, noi nu avem probleme. In biserica aceea, erau inainte de un revival, a spus predicatorul evanghelist: Cine are problemele cutare – inclusiv ganduri homosexuale – , cine a vut avort, cine a avut…. sa vina in fata.” O treime din biserica a mers in fata. Incearca cu Romanii. Noi venim, eventual, sa fim mantuiti, dar nu ne spunem niciodata pacatele. Trebuie un proces de recuperare a acelei femei, a acelei persoane. Marturisirea asta deschide usa la intrare acolo, prin rugaciune, prin Cuvantul lui Dumnezeu, inclusiv acel cuvant care spune: Acum nu mai este nici o condamnare pentru cei ce sunt in Hristos Isus. Faptul ca Isus ne iarta de pacate, faptul ca noi nu ne bazam pe neprihanirea naostra ci ne bazam pe neprihanirea Lui, El afost facut de Dumnezeu pentru neprihanirile noastre spre sfintire si intelepciune. Deci, e un proces, nu se va intampla peste noapte. 58:39

Dumnezeu face minuni, ca tocmai am zis ca Dumnezeul nostru face minuni si cateodata se intampla instantaneu ca o persoana este eliberata si poate si sa marturiseasca: Uite ce am facut, Dumnezeu m-a iertat. Cum e? E mai greu de lucru, nu toti sunt la fel. Cu fiecare om, trebuie sa lucrezi aparte, sa ai lumina de la Duhul Sfant, asta trebuie. Eu cred ca asta lipseste, intre crestinii romani, cred ca asta lipseste – consilieri si pe probleme de familie, acuma, sunt foarte multe seminarii, care le fac fratii pe probleme de familie. Dar, consiliere serioase si oameni care sunt si educati si care merg sa invete  intr-o scoala crestina si mecanismele psihologiei si mecanismele consilierii crestine, ca sa poata sa aplice consilierea crestina  si in alte cazuri de traume, cum e incest, viol sau cum sunt cazurile de avort. Noi nu avem inca oameni pregatiti. Acuma, speram ca generatiile care vor urma si de pe bancile seminarului si in lumea foarte complexa si pestrita din toate punctele de vedere, speram ca o sa fie mai multi pregatiti pentru ca sa faca consiliere in astfel de cazuri, ca sa fie rascumparate si recuperate astfel de persoane.

Cristi Prunean: Dane, in incheiere, vreau sa spun si eu ceva. (Tu) ai mentionat biserica catolica. Eu cred ca biserica evanghelica si bisericile protestante, de aici din America, eu cred ca ar putea invata de la Biserica Catolica, la capitolul acesta.

Dan Miclea: De aceea spuneam ca bisericile protestante nu au vorbit (impotriva avortului) chiar daca credeau ca e gresit. Biserica Catolica a fost singura care declara la stiri: „Noi nu suntem de acord cu avortul”.

Cristi Prunean: Bisericile evanghelice au invatatura buna , dar nu fac activism, cum face Biserica Catolica. Bisericile protestante, cum ar fi cele luterane, sau altele reformate, au un ‘track record’ (o istorie) destul de slab cu privire la avort. Sunt indiferente cu privire la avort. Nu ca sunt impotriva, sunt indiferente. Biserica Evanghelica, cred ca inca este ok. Dar ar putea invata de la Biserica Catolica, sa fie un pic mai tare impotriva avortului. Iti multumesc foarte mult ca m-ai invitat Dane, cu ocazia Conventiei de Tineret, aici in Seattle.

Dan Miclea: Inca un subiect: Family Planning (planul familiei), pe scurt. Stiu ca e un subiect mai lung. Va intreb pe amandoi, ce parere aveti? Unii spun: Decat sa fac avort, mai bine sa fac family planning.

Cristi Prunean: Iti dau raspuns foarte concis, foarte simplu. Orice family planning care include o metoda avortiva, eu nu cred ca este ok. Family Planning prin alte metode este ‘up to the people involved’ (de hotarat de familiile respective). Sa nu uitam ca sunt anumite pilule care se iau si sunt avortive. Sau sunt alte pilule care intr-un mic procentaj faciliteaza un avort.

Doru Pope: Subscriu la ce ai spus. Sunt si se aplica metode naturale. Si cand vorbesc de metode naturale, ma refer ca pe vremea, chiar a lui Plato si Socrate – cand Plato a vorbit despre Socrate, a amintit ca se luau niste extrase dintr-o planta pentru avort. Deci avortul s-a practicat de cand lumea, in special in lumea pagana. Iudeii, singurul caz pe care-l stim, l-a pedepsit Dumnezeu, a fost Onan. A varsat samanta ca sa nu ridice samanta fratelui sau. Si asta a fost premeditat. Dar, cand vorbesc de metode naturale, este vorba de saptamanile cand femeia este mai fecunda si mai putin fecunda. Astea raman la atitudinea familiei, intre sot, sotie si Dumnezeu.

Cristi Prunean: Biserica Catolica da instructiuni cu privire la asta.

Urmeaza rugaciune de incheiere.

Articole despre avort –

Urmareste Emisiunea Logos aici-

logos podcasting

Podcasturi precedente

Alte Emisiuni Logos, Realizator Dan Miclea-

 • Misionarul Român din Egipt Partea 1-a, misionarul ne-a povestit cum a ajuns in Cairo, cum si-a inceput misiune printre egipteni si calatoria pe Raul Nil, ca sa duca evanghelia la nubieni, iar apoi calatoria la muntele Sinai unde a propovaduit evanghelia la beduini. E foarte fascinant sa asculti martuira misionarului si felul in care Dumnezeu se face cunoscut egiptenilor musulmani prin vise, ca mai tarziu diferite persoane sa-l traga la o parte pe strada si sa-l intrebe daca e crestin, si sa le spuna despre acel Isus pe care ei L-au visat.
 • Misionarul Român din Egipt Partea 2-aPretul platit de 3 convertiti egipteni, credinciosi pana la moarte… – Misionarul Român din Egipt – Partea 2-a
 • Gicu Stan
  1. Cand s-a nascut Biserica Domnului?
  2. Exista vreo diferenta intre manifestarea Duhului Sfant inainte de Cincizecime si dupa Cincizecime?
  3. Unde e frontiera care desparte insusirile noastre native, cat si cele pe care noi le dobandim prin instruire, de darurile pe care le imparte Duhul Sfant?
 • Cristi Prunean
  1. Can Facebook change my spiritual life? Part 1 Guest: Cristi Prunean
  2. Can Facebook change my spiritual life? Part 2 Guest: Cristi Prunean 
 • DISCUTII BIBLICE si TEOLOGICE
   1. Dumnezeu Tatal Introducere (1) In crestinism, Dumnezeu este prezentat in Cuvantul Sau din Biblie. Cel mai bine putem sa-l cunoastem pe Dumnezeu de aici, din Scripturi. El este o persoana, in primul rand, El este prezentat ca fiind o persoana.
   2. Teologia: Arma sau Ajutor? (2) Ce inseamna teologie? Ce este teologia, in special teologia crestina. Sigur ca teologia se ocupa, in general, despre existenta Divinului si interactiunea dintre divin si cosmos si lume. Din punct de vedere crestin, teologia se ocupa de un studiu sistematic a revelatiei crestine cu privire la Dumnezeu, la natura lui Dumnezeu, la scopurile lui Dumnezeu si la relatia lui Dumnezeu cu universul in care noi traim. Este un studiu a lucrurilor sfinte, a Divinitatii, a adevarului lui Dumnezeu.
   3. Despre Trinitate (3) Dumnezeu este doar unul singur. Dar atunci, de ce vorbim despre Trinitate? Si mai ales, de ce vin scriitorii Noului Testament si ne vorbesc despre Duhul Sfant si Fiul? Si ne spun ca si Fiul si Duhul Sfant au caracteristicile lui Dumnezeu. Cand au aparut aceste fiinte care sunt asemenea lui Dumnezeu? Chiar si in Vechiul Testament avem pasaje despre un Dumnezeu existand in mai multe persoane. Numai trebuie sa intelegem ca descoperirea lui Dumnezeu a fost progresiva, adica, Dumnezeu nu a corectat azi ceea ce am gresit ieri si n-a inlocuit azi ceea ce ne-a spus ieri. Ci, ceea ce El nu ne-a dezvaluit despre Sine, ne-a dezvaluit astazi. Deci, de ce a procedat astfel Dumnezeu?
   4. Exista Dumnezeu? (4) Gandul despre Dumnezeu nu-l putem scoate din mintea noastra, fie ca suntem atei, fie ca suntem credinciosi. Atunci, ramane intrebarea: Cum stim ca exista Dumnezeu? Nu se poate stii despre existenta lui Dumnezeu decat daca El se descopera, daca se reveleaza pe Sine. Indiferent cat suntem de savanti sau puternici, noi suntem extrem de limitati. Si cu toate descoperirile noastre in diverse domenii, nu putem decat sa admitem ca stim ca exista din ce in ce mai mult necunoscut.
   5. Atributele lui Dumnezeu PARTEA 1 (5) Introducere – Insusirile lui Dumnezeu: Incomunicabile si Comunicabile – Atribute transcendente si imanente a lui Dumnezeu – Insusiri absolute si insusiri relative.
   6. Atributele lui Dumnezeu PARTEA 2-a (6) Daca Dumnezeu este suficient in El Insusi, care este ratiunea pentru care am fost noi creati? Ce inseamna autosuficienta lui Dumnezeu, aseitatea lui Dumnezeu, eternitatea lui Dumnezeu? Cum intra in timp Dumnezeu? Pentru ca noi, cand intram dintr-o dimensiune, dintr-o camera intr-alta, atunci parasim primea dimensiune, aceea din care am iesit. Deci, cand Dumnezeu intra in timp, si lucreaza in succesiunea timpului, iese El, sau altfel spus, abandoneaza calitatea Sa de a fi in afara timpului? Iese El din afara timpului si intra in timp?
   7. Atributele lui Dumnezeu PARTEA 3-a (7) Dumnezeu nu este limitat de spatiu si nu exista nici un spatiu unde Dumnezeu sa nu fie prezent. Dumnezeu este spirit. Ori, un spirit nu are caracteristici spatiale, deoarece un spirit nu are substanta, materie, trup. El poate fi, astfel, prezent in inima unui om; inima insemnand nu neaparat, sau nu numai organul care pompeaza sangele, ci mai ales omul dinlauntru, spiritul omului. Dumnezeu poate fi prezent in spiritul omului, care devine astfel, din cauza prezentei lui Dumnezeu, un templu a lui Dumnezeu. Dar El poate fi prezent concomitent si in vastul cosmosului care se afla in expansiune.

 

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: