Moise Ardelean – Isus si Samariteanca – Evanghelizare la Biserica Penticostala Maranata Oradea

Moise Ardelean

Ioan 4:1-15

Domnul a aflat că Fariseii au auzit că El face şi botează mai mulţi ucenici decît Ioan.
2 Însă Isus nu boteza El însuş, ci ucenicii Lui.
3 Atunci a părăsit Iudea, şi S’a întors în Galilea.
4 Fiindcă trebuia să treacă prin Samaria,
5 a ajuns lîngă o cetate din ţinutul Samariei, numită Sihar, aproape de ogorul, pe care -l dăduse Iacov fiului său Iosif.
6 Acolo se afla fîntîna lui Iacov. Isus, ostenit de călătorie, şedea lîngă fîntînă. Era cam pe la ceasul al şaselea.
7 A venit o femeie din Samaria să scoată apă. ,,Dă-Mi să beau„, i -a zis Isus.
8 Căci ucenicii Lui se duseseră în cetate să cumpere de ale mîncării.
9 Femeia Samariteancă I -a zis: ,,Cum Tu, Iudeu, ceri să bei dela mine, femeie Samariteancă?„ -Iudeii, în adevăr, n’au legături cu Samaritenii.
10 -Drept răspuns, Isus i -a zis: ,,Dacă ai fi cunoscut tu darul lui Dumnezeu, şi Cine este Cel ce-ţi zice: ,Dă-Mi să beau!` tu singură ai fi cerut să bei, şi El ţi-ar fi dat apă vie.„
11 ,,Doamne„, I -a zis femeia, ,,n’ai cu ce să scoţi apă, şi fîntîna aste adîncă; de unde ai putea să ai dar această apă vie?
12 Eşti Tu oare mai mare decît părintele nostru Iacov, care ne -a dat fîntîna aceasta, şi a băut din ea el însuş şi feciorii lui şi vitele lui?„
13 Isus i -a răspuns: ,,Oricui bea din apa aceasta, îi va fi iarăş sete.
14 Dar oricui va bea din apa, pe care i -o voi da Eu, în veac nu -i va fi sete; ba încă apa, pe care i -o voi da Eu, se va preface în el într’un izvor de apă, care va ţîşni în viaţa vecinică.„
15 ,,Doamne„, I -a zis femeia, ,,dă-mi această apă, ca să nu-mi mai fie sete, şi să nu mai vin pînă aici să scot.„

Textul este potrivit si pentru prieteni, dar si pentru frati. De 2,000 de ani, multi compozitori si scriitori s-au inspirat si au scris cantari din acest text al sfintelor Scripturi. S-au scris multe versuri si s-au rostit foarte multe predici. Si cred ca in Imparatia lui Dumnezeu au intrat multi oameni care au fost miscati si care au fost convinsi sa se intoarca la Domnul, atunci cand au ascultat mesaje  inspirate din acest pasaj Biblic.

Mi-aduc aminte ca imediat dupa revolutie l-am auzit pe un frate din Timisoara povestind ceva ce mi-a miscat inima si vreau sa impartasesc cu dvs. experienta aceasta. El spunea, ca imediat dupa Revolutia din Decembrie ’89, cand era entuziasmul acela, parca fara margini, foarte multi tineri au iesit in centrul orasului si au inceput sa cante. Seara de seara, in Piata Operei, cantau cantari de slava la adresa lui Dumnezeu. Dupa atatia ani de interdictii, cu probleme mai mari sau mai mici, a venit libertatea si tinerii au inceput sa iasa seara de seara si cantau pentru slava lui Dumnezeu.

Si spunea fratele, ca intr-o seara, in timpul in care canta o cantare, un tanar s-a apropiat de ei si la un moment dat a cazut cu fata la pamant si a inceput sa planga. Si plangea si se mirau de unde are atatea lacrimi. Au incercat sa-l scoale de jos, dar n-au reusit. Dupa vreo 20 de minute, tanarul s-a ridicat. Si l-au intrebat: „Ce s-a intamplat cu tine? Ti-a fost rau?”
„Nu mi-a fost rau.”
„Dar, cum de-ai cazut si ai stat cu fata la pamant atatea minute?”

Si tanarul a inceput sa le spuna: „In urma cu cativa ani m-am comportat foarte rau cu mama mea, care este o buna credincioasa. Eu am crescut intr-o familie [de credinciosi], dar la un moment dat am refuzat sa ma mai duc la biserica. Si mama tot a insistat. Si, intr-o zi, am fost asa de obraznic incat i-am spus mamei mele: „Atunci sa ma mai chemi la biserica, in ziua in care in centrul Timisoarei se va canta cantarea „Cand Isus de prin Iudea s-a intors in Galileia”.

Era vremea comunista si tanarul era sigur ca niciodata nu se va intampla asa ceva. Care era cantarea, care grupul de tineri o cantau, cand el s-a apropiat? Exact cantarea aceasta:

„Cand Isus de prin Iudea s-a intors in Galileia
Domnul, inspre tara Sa, prin Samaria trecea.”

E o cantare veche, pe care o stiu din copilarie. O cantare care a miscat multe inimi. Si tanarul acela, cand a vazut ca a venit ziua in care in centrul Timisoarei sa se cante aceasta cantare, a spus: „Ma intorc la Dumnezeu!”

In seara aceasta este pus inaintea noastra textul acesta care vorbeste despre femeia Samariteanca- o femeie din cetatea Siha, care langa fantana lui Iacov l-a intalnit pe Domnul Isus Hristos Mantuitorul lumii. Ce i-a oferit Domnul acelei femei atunci, iti ofera tie in seara aceasta si ne ofera tuturor. De altfel, in fiecare seara de Evanghelizare, noi prezentam oferta lui Dumnezeu. Oferta lui Dumnezeu este viata vesnica. Cel mai cunoscut verset din sfintele Scripturi Ioan 3:16 spune: Fiindcă atît de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică. 

Apostolii au predicat viata vesnica si au spus pretutindeni, ca se primeste prin credinta in Domnul Isus Hristos. In Romani 6:23 Pavel scrie: Fiindcă plata păcatului este moartea: dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa vecinică în Isus Hristos, Domnul nostru.  Ce este viata vesnica? Una dintre definitiile vietii vesnice este scrisa in Ioan 17:3 – Şi viaţa vecinică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat şi pe Isus Hristos, pe care L-ai trimes Tu. Sunt cuvintele Mantuitorului. El a definit viata vesnica in Ioan 17:3. Cunoasterea Tatalui si a Fiului inseamna viata vesnica. Viata vesnica o primim prin credinta, cat suntem inca in trup. Si din momentul in care Il primim pe Domnul Isus, pana cand vom fii ca El, pana cand vom intra in dimensiunea vesnica, Il cunoastem mereu si mereu, si mai mult si mai mult. Cunoasterea Domnului Hristos inseamna viata vesnica.

Si femeia Samariteanca, despre care vorbim in seara aceasta, L-a cunoscut pe Mantuitorul progresiv.

  1. L-a intalnit la fantana lui Iacov, si in primul rand L-a cunoscut ca pe un iudeu care i-a facut o oferta, de care ea n-a mai auzit in viata ei.
  2. Apoi, L-a cunoscut ca pe un prooroc, ce i-a cunoscut intreaga viata.
  3. Si in al treilea rand, femeia Samariteanca L-a cunoscut pe Domnul Isus, ca pe Mesia, Hristosul, Mantuitorul lumii.

Si dupa ce a realizat ca Domnul este Hristosul, a pus in miscare toata cetatea in care locuia. Multi au crezut in Domnul, datorita spuselor acestei femei. Mai apoi, Domnul a ramas acolo in cetate si multi mai multi au crezut in Domnul Isus, cand L-au vazut si L-au auzit pe El. Si astfel, Domnul a fost cunoscut si crezut  in cetatea in care locuia femeia Samariteanca. (Notite din primele 10 minute, mai sunt 40 de minute din mesaj).

VIDEO by Credo TV

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: