Emil Bartos – Rolul crestinului in diaspora – partea 2.1 De ce Penticostalii sunt mai multi…? (14 Februarie, 2014)

Citeste un articol scris (si tradus de noi) a unui lider baptist american-

Ed Stetzer: De Ce Sunt Penticostalii Intr-o Crestere Continua?

Cu multumiri fratelui Iosif Tatar pentru inregistrarea audio si http://www.fiti-oameni.ro pentru transferul in format video.
emil-bartosCiteste prima parte aici –

 1. Emil Bartos – Rolul crestinului in diaspora –  Recomandare de carti si Disputa dintre Martyn Lloyd-Jones si John Stott (14 Februarie, 2014)(1-16)
 2. Emil Bartos – Patru domenii in care se produc schimbari, cand te muti dintr-o tara intr-alta cu familia (14 Februarie, 2014)(16-39)
 3. Emil Bartos – Problemele Diasporei si Solutiile (14 Februarie, 2014)(39-83)

De ce Penticostalii sunt mai multi ca Baptistii sau Crestini dupa Evanghelie?

Sa stiti ca este un element distinctiv. Am fost intrebat deseori: De ce Penticostalii sunt mai multi ca Baptistii sau Crestini dupa Evanghelie? Fiind profesor la Institutul Penticostal 11 ani, predic foarte des in bisericile penticostale, am multi prieteni, colegi, mi-am facut o imagine dupa atatia ani. Si sunt cateva lucruri care  ar fi bine sa invete si fratii baptisti si fratii Crestini dupa Evanghelie. Primul lucru, fratii penticostali se roaga mai mult. Se roaga mai mult. Dau credit mai mare rugaciunii, decat o facem noi. Si noi ne rugam, dar, rugaciunea in bisericile penticostale, in viata unui credincios penticostal are o pondere mai mare. E adevarat ca baptistii sau Crestinii dupa Evanghelie liciteaza mai mult pe Cuvant. Studiaza mai mult, mai intens. Dar, unii atata studiaza ca uita sa se roage. Si fara rugaciune, nu este puterea. Nu este putere. Ca vedeti si la predicatorii penticostali, chiar daca n-au studiat mult, dar daca se roaga…

Al doilea lucru. In bisericile penticostale se canta mai pentru inima. Se canta mai afectuos. Atinge inima mai mult. Si Crestinii dupa Evanghelie si Baptistii canta. Dar, modul in care combina rugaciunea si cantarea, iarasi, este important. Al treilea lucru, am observat ca credinciosii penticostali sunt mai uniti, in special pentru lucrari duhovnicesti, [dar] chiar si [pentru] lucrarile practice. Mobilizarea este mai buna la fratii penticostali. E un secret, undeva trebuie gasit.

Daca Baptistii vor sa faca o lucrare, da, apoi analizeaza, o intorc, voteaza. La fratii penticostali: „Fratilor, e de facut aia.” „No, hai toti!!!” I-am asistat la urmatorul lucru concret in Bihor, intr-o localitate. Baptistii au inceput sa construiasca o biserica. Cincisprezece ani a durat sa o termine. Penticostalii au inceput sa construiasca o biserica. In trei luni au terminat-o. A fost doar cu forte locale. Retineti. In acea zona nu erau penticostali, pana acum 10 ani. Si e o constructie frumoasa, mare, cu 200-300 de locuri cel putin. Asta este inca un element: mobilizarea pentru lucrare parca e mai buna in bisericile penticostale.

Al patrulea lucru, bisericile penticostale si credinciosii penticostali sunt mai persuasivi in Evanghelizare. Sunt mai staruitori. Asta inseamna persuasivi. Staruitori in Evanghelizare si in misiune. Cand e vorba de a chema pe cineva, cand e vorba de a se investi, iarasi, pe unii ii deranjeaza staruinta aceasta, insistenta. Dar, se pare ca rezultatele-s mai bune daca staruiesti, decat daca cedezi. Daca se organizeaza o evanghelizare la Baptisti si pastorul cere ca: „Fratilor, sa chematipe Romanii de aici.”
Ce face el? Da un telefon: „Auzi vecine?” Si e la doi pasi de el.
„Auzi vecine? Te-am sunat, nu ai vrea sa vii la o Evanghelizare?”
„Ba da. Dar sunt ocupat.”
„No, poate altadata.”
Daca-l intreaba pastorul, zice: „Am chemat, frate.”

Se face Evanghelizare la biserica penticostala. „Fratilor, sa nu veniti fara careva.”
Acum, ce a inteles credinciosul penticostal?
Merge la usa, la vecinul. Bate la el.
„Vecine, acu te imbraci. Eu te duc, eu te aduc de la Evanghelizare. Da. Te astept. Aci stau.”
Bine, mi-am imaginat. Nu-i chiar asa. Dar, ati inteles ideea? Asta-i persuasiunea. Asta e ‘ca iti pasa”. Trebuie sa arati celuilalt ca-ti pasa de el, de sufletul lui. Asta cam lipseste acuma. A fost candva, eu stiu. Si credinciosii baptisti erau mai persuasivi. Ceva s-a intamplat.

Si mai am inca ceva. Acuma, ma iertati a-s pe puncte. Al cincilea punct- manifestarea darurilor duhovnicesti. Spatiul de manifestarea darurilor in bisericile penticostale e mult mai generos, decat la baptisti. Poate ca la baptisti este o retinere mai degraba. Si acolo, sigur, se manifesta darurile. Dar, e o retinere. Pe cand aici, e o mai mare libertate, mai multe spatii de lucrare, inca se incurajeaza foarte mult si asta este. E o dinamica. Toate acestea, sa stiti, formeaza dinamica unei biserici: Cantarea, rugaciunea, staruinta, perseverenta, unitatea, mobilizarea si manifestarea darurilor. Astea sunt observatiile mele de-alungul anilor.

Eu sper ça voi, penticostalii mai multi, sa nu va pierdeti aceste caracteristici in diaspora. Sa nu le pierdeti. Si ceilalti sa invete. Credinciosii penticostali au luat mult de la credinciosii baptisti, ca am fost inainte. Accent pe educatie, de exemplu. Educatia teologica si nu numai. Educatia muzicala. Seriozitatea cercetarii Cuvantului lui Dumnezeu, iarasi, vine pe linia aceasta. Poate [si] organizarea- organizarea bisericii. Baptistii sunt renumiti pentru aceste lucruri care se aseaza, se pun la loc bine si toti invatam, unii de la altii. Asta nu-i sincretism. Asta-i completitudine. Ne completam unii pe altii.

Citeste mai mult aici…

Predici pentru vremuri grele – http://www.fiti-oameni.ro

28 comentarii (+add yours?)

 1. Trackback: De ce Penticostalii sunt mai multi ca Baptistii sau Crestini dupa Evanghelie? | romoflorin
 2. laurentiu balcan
  iul. 11, 2014 @ 03:49:56

  Reblogged this on and commented:
  De ce Penticostalii sunt mai multi ca Baptistii sau Crestini dupa Evanghelie? (Emil Bartos)

 3. Trackback: Emil Bartoș despre penticostali: Cîntarea, rugăciunea, stăruința, perseverența, unitatea, mobilizarea și manifestarea darurilor | Romania Evanghelica
 4. finitul spre cel Infinit
  iul. 11, 2014 @ 10:38:31

  Reblogged this on finitul spre infinit.

 5. costica h.
  iul. 11, 2014 @ 13:41:52

  o minune care se poate explica, nu mai este o minune.
  faptul ca un predicator baptist poate explica aceata realitate, este un profesor bun, dar nu poate aduce aceasta realitate, de care adunarile baptiste de astazi au atata nevoie.
  Deci am vorbit despre asta, ce este de facut?

  • Avram
   iul. 12, 2014 @ 08:56:11

   Costica, daca te uiti atent la ceea ce fratele Emil spune, vedem raspunsul la ce trebuie facut. Trebuie sa invatam, in primul rand citind si implinind Scriptura, combinata cu rugaciune, partasia frateasca, umblarea de fiecare zi cu Dumnezeu. Cel mai important lucru este relatia personala cu Dumnezeu, dupa aceea toate celelalte vin de la sine. Bisericile vor creste si numeric, dar in special nivelul spiritual. God Bless!

 6. Vali Radu
  iul. 11, 2014 @ 15:15:05

  Raspunsuri pertinente,realiste si principale.Spun principale ca secundare ar fi : 1. O anumita larghete cu care sunt admisi in multe situatii la botez si ca membrii (as putea da cazuri dar prefer sa n-o fac)ori 2.Presiunea facuta de unii membrii asupra prietenilor de a se boteza si de ce sa ocolim 3.Nr mare de copii pe care-l fac(comparativ cu bapti sau crestini) in baza convingerilor proprii si ar mai fi dar …

  • Avram
   iul. 12, 2014 @ 09:49:03

   Vali, ce spui tu aici, pare a fi putin ofensiv la adresa fratilor penticostali. Nu stiu din ce confesiune faci parte, dar nu este prea important aceasta. Pastorul Emil Bartos, a predat la Seminarul TeologicPenticostal, mai multi ani (dupa spusele dansului), si a avut ocazia sa cunoasca mai indeaproape felul si modul de traire a mai multor frati de acolo. El ne indeamna sa invatam unii de la altii, ca sa putem creste si noi pe plan spiritual, fapt care va trage de la sine o crestere numerica in randurile credinciosilor. God Bless You!

 7. Adi Barzu
  iul. 12, 2014 @ 08:27:45

  Intrebarea `De ce penticostalii sunt mai multi decat baptistii sau crestinii dupa evanghelie?` este complet irelevanta. La fel as putea intreba De ce ortodocsii sunt mai multi decat penticostalii sau De ce catolicii sunt mai multi decat ortodocsii. Intrebarea presupune ca penticostalii, sau altii, au deja ceva mai bun decat ceilalti doar pentru ca sunt mai multi decat ei.
  Daca calitativ penticostalii ar trai vieti superioare baptistilor, atunci intrebarea „De ce penticostalii traiesc mai autentic viata crestina? ar fi fost perfect legitima. Sa nu uitam ce a spus Isus: „Intraţi pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, şi mulţi sunt cei ce intră pe ea. Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viaţă, şi puţini sunt cei ce o află. ” (Matei 7:13-14)

  • Avram
   iul. 12, 2014 @ 09:19:16

   Adi, Pastorul Emil Bartos se refera aici exact la modul calitativ. De ce sunt mai multi panticostali decat celelalte denominatiuni evanghelice, nu se refera la numarul de crestini sau oameni care umbla pe calea cea lata care duce la pierzare. Este vorba de felul staruitor in rugaciune, ajutorul fratesc, darurile Duhului Sfant. Aceasta face ca o biserica sa creasca ca nivel spiritual si bineinteles si numeric. Cu ajutorul Duhului Sfant biserica se inmultea (Faptele Apostolilor 9:31). Vedem in Cartea Faptele Apostolilor felul in care o biserica adevarata se inmulteste. si aceasta pe plan spiritual. O adevarata biserica trebuie sa se inmulteasca dar cu ajutorul Duhului Sfant, prin umblarea noastra de fiecare zi cu Dumnezeu. Mai putina teorie si mult mai multa practica. Sunt multi teoriticieni, dar putin pun in practica ceea ce invata pe altii. God Bless You!

 8. Trackback: Emil Bartoș: De ce penticostalii sunt mai mulţi ca baptiștii sau creștinii după Evanghelie? – CrestinTotal.ro
 9. Dorian C
  iul. 12, 2014 @ 21:27:29

  Reblogged this on Trezire si Restaurare.

 10. costica h.
  iul. 12, 2014 @ 22:29:04

  Draga Avram, da, m-am uitat foarte atent la ce spune Emil Bartos, si analiza sa este foarte buna, sunt de aceeasi parere.
  Daca confratii lui, predicatorii baptisti ar lua aminte la aceste realitati descrise de fratele Bartos, lucrurile s-ar schimba timp.
  Fara indoiala ca Duhul Sfant este cel ce naste din nou si convinge pe pacatosi, trebuie sa-l Rugam cu staruinta sa lucreze.

 11. Avram
  iul. 12, 2014 @ 22:40:15

  Costica, imi pare foarte bine ca ai discernamant pentru adevar. Biserica adevarata, nu se poate inmulti decat cu ajutorul Duhului Sfant.

 12. Ionel
  iul. 13, 2014 @ 13:03:01

  Analiza superficiala nedemna de un pastor baptist dar probabil influentata de catedra de profesor la institutul penticostal.Vali si Adi au punctat bine. La botezurile de penticostali sunt in medie maxim 3% candidati din afara mediului evanghelic. Sunt multi pentru-ca au copii multi. Calitatea nu o da multimea’ altfel ortodocsi ar fi socotiti mai buni ca evanghelicii. Din pacate aceasta analiza nu da decat ”apa la moara” penticostalilor care si-au facut un obicei de a se bate cu pumnul in piept aratand cat de adevarata e confesiunea lor si cat de departe de adevar sunt ceilalti evanghelici. Unul din lucrurile pe care ”le uita” domnul profesor Bartos este ca ,credinciosia, nu se masoara in emotii. Chiar nu inteleg cum un profesor de talia domnului Bartos a putut ajunge la asemenea concluzii.

  • rodi
   iul. 13, 2014 @ 23:59:14

   Ionel,
   nu e vorba de niciun penticostal care se bate cu pumnul in piept. Mesajul este in fata unui grup mixt de frati, penticostali si baptisti. Emil Bartos impartaseste parerea sa despre penticostali, observandu-i indeaproape de mai bine de un deceniu.
   Daca doresti sa demonstrezi ca fr. Bartos este gresit, o faci doar daca demontezi argumentele fratelui Bartos, demonstrand ca trasaturile calitative mentionate de dansul nu influenteaza cresterea bisericii. Deci demonstreaza ca:
   (1) rugaciunea nu ajuta la cresterea bisericii
   (2) persuasiunea si umarul pus la orice lucrare cu toate resursele posibile nu ajuta la cresterea bisericii
   (3) si nu in ultimul rand, ca darurile spirituale ale Duhului Sfant nu ajuta la cresterea bisericii

   Ce afirma fr. Emil Bartos este ca dansul a observat aceste caracteristici/trasaturi in fratietatea penticostala si e motivul pentru care biserica penticostala se inmulteste.

   Aceleasi caracteristici sunt prezente si in multe dintre Bisericile Baptiste si a fratilor Crestini dupa Evanghelie si ca atare sunt biserici in crestere- si aici nu ne referim la crestere numerica/geografica, ci o crestere calitativa.

   Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti sa cautam lucrurile de sus, cum scrie in Coloseni 3 –
   3 Dacă deci aţi înviat împreună cu Hristos, să umblaţi după lucrurile de sus, unde Hristos şade la dreapta lui Dumnezeu.
   2 Gîndiţi-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pămînt.
   3 Căci voi aţi murit, şi viaţa voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu.
   4 Cînd Se va arăta Hristos, viaţa voastră, atunci vă veţi arăta şi voi împreună cu El în slavă.
   God bless you
   PS, nu stiu daca esti familiar cu blogul nostru, dar iubim fratii Baptisti si postam multe predici si studii a unor pastori si lucratori baptisti. Insusi acest articol este o mica parte din 3 ore de invatatura (mai urmeaza si alte subiecte) si postarile sunt in ordinea in care a decurs mesajul. Noi nu am intentionat ca aceasta postare din aceasta serie sa provoace discord intre frati sau ca un semn de mandrie confesionala, nicidecum. Ci am dorit ca si fratietatea penticostala sa ia aminte, daca s-au neglijat obiceiurile bune mentionate de fratele Emil Bartos. Toti avem de invatat de aici.
   God bless you!

  • Flavius
   iul. 21, 2014 @ 09:11:58

   Avram…pe multi exact asta ii intereseaza sa creasca numeric indiferent cum …ar fi multe de spus pe tema asta,Degeaba creste daca jumate din biserica sa nu zic mai mult…..nu traiesc cu adevarat pentru El !!!Ionel ai mare dreptate.

  • Avram
   iul. 27, 2014 @ 22:14:05

   Ionel, Domnul Isus si-a ales ucenici pe care i-a invatat din Cuvantul lui Dumnezeu, si i-a trimis sa propovaduiasca Evanghelia, cand El era inca cu ei. Dupa Inaltarea Domnului Isus la cer Apostolii s-au dus si au propovaduit Evanghelia in imprejurimile Israelului, si in majoritatea Imperiului Roman. Peste tot unde s-au dus, au format biserici, si au ales oameni plini de Duhul Sfant care au fost pusi la carmuirea bisericii. Rolul bisericii crestine din toate vremurile este ca sa intoarca sufletele pierdute, la mantuirea prin jertfa Domnului Isus Christos. O biserica trebuie sa aduca la Christos suflete pierdute, daca nu este asa atunci acea biserica sau a devenit caldicea sau si-a pierdut busola. Nu vorbim aici de biserici traditionale care au devenit de mult doar traditie. O Biserica adevarata trebuie sa arate asa cum a fost in vremea apostolilor. Plina de puterea lui Dumnezeu, Duhul Sfant la lucru, oameni care isi recunosc pacatele si se intorc la Christos, lepadandu-se de tot raul si pacatul in care traiau inainte. Astfel de biserici se vor umplea pentru ca oamenii il vor gasi pe Dumnezeu acolo. Si cu ajutorul Duhului Sfant Biserica se inmultea. Ce inseamna aceasta? Nu insemneaza ca biserica se inmultea numeric? Sigur ca da. ,,Biserica se bucura de pace in toata Iudea, Galilea si Samaria, se intarea sufleteste, si umbla in frica Domnului; si cu ajutorul Duhului Sfant, se inmultea.” (Faptele Apostolilor9:31).
   Domnul sa te binecuvantaze!

 13. Daniel Lucescu
  iul. 13, 2014 @ 17:53:40

  Reblogged this on Daniel Lucescu and commented:
  Un raspuns la care trebuie sa meditam!!! Mai sunt trimteri si la alte articole scirse de Emil Bartos care ofera cateva ganduri despre problema disporei romane.

 14. Johndoe
  iul. 20, 2014 @ 13:58:03

  Deci sa înțeleg ca nu mai exista probleme in bisericile Baptiste si Penticostale?Si asta e ceva important?Care denominatiune are mai mulți credincioși?

 15. Avram
  iul. 20, 2014 @ 14:28:50

  johndoe, ceea ce arata acest studiu biblic, care a avut loc in Spania si unde erau adunati frati baptisti si penticostali, este motivul pentru care bisericile penticostale cresc mai repede numeric decat celelalte confesiuni. O adevarata biserica a lui Christos trebuie sa creasca numeric, daca nu, ceva nu merge bine acolo. Dar totul cu ajutorul Duhului Sfant. Cei ce nu-l cunosc pe Dumnezeu trebuie sa vina la mantuire pentru salvarea sufletelor lor. Oare nu aceasta este chemarea credinciosilor?

  • Ionel
   iul. 22, 2014 @ 09:53:28

   „O adevarata biserica a lui Christos trebuie sa creasca numeric”. Avrame, in ce carte a bibliei ai gasit citatul asta. Pai atunci biserica ortodoxa si cea catolica sunt adevaratele biserici. Avrame, ai citit in biblia ta „Dar stramta este poarta, ingusta este calea care duce la viata, si putini sunt cei ce o afla.” ? Biserica adevarata nu e data de numarul membrilor. Biserica adevarata nu o da cantitatea ci calitatea ! Minoritarii, cei putini care fac voia Lui vor intra in imparatia lui Dumnezeu. O biserica vie nu se masoara in zgomote, emotii si spectacol. O biserica vie nu se vede la programele de duminica. O biserica vie este cea in care fiecare membru face cu adevarat voia lui Dumnezeu in afara zidurilor adunarii. „Multi Imi vor zice in ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am prorocit noi in Numele Tau? N-am scos noi draci in Numele Tau? Si n-am facut noi multe minuni in Numele Tau?” In primul rand sunt MULTI cei de care vorbeste Domnul Isus. In al doilea rand, poti sa imi spui ce biserica se lauda cu aceste categorii de lucratori enumerate de Domnul Isus ? Cei care se vad mai presus de alti frati din alte confesiuni, sunt firesti, si inca nu l-au cunoscut pe Dumnezeu. Vezi pilda vamesului si a fariseului.

   • rodi
    iul. 22, 2014 @ 11:49:10

    Ionel,
    (Avram iti va raspunde cand vine de la servici).
    Dar, doresc sa spun si eu ceva: Nu sunteti singurul care insinuati ca penticostalii cumva s-ar mandri prin acest articol. Cred ca este o prejudecata gresita. Nu aveti cum sa stiti ce este in inima penticostalilor.

    Pe deasupra, acest scurt discurs face parte dintr-un studiu de 90 de minute (care este in total transcris aici pe blogul nostru), este tinut de un frate Baptist, nu Penticostal. In cuvintele fratelui Bartos nu se citeste lauda fata de penticostali, ci se citeste o lauda asupra unor practici pe care fratele Bartos le considera importante in ucenicia si practicarea bisericilor penticostale si care dansul spune ca ar trebui practicate in toate bisericile. Deci nu poti sa acuzi pe nimeni de fariseism. La fel, spune penticostalilor ca bisericile baptiste sunt foarte mult bazate pe studierea Cuvantului si ar putea invata de la ei lucrul asta.

    Comparatia cu bisericile ortodoxe este nonsens, cand stim bine ca o persoana care se naste in Romania este considerata de religia ‘ortodoxa’ prin simplul fapt ca se naste in Romania. Catolicii, la fel, sunt botezati de mici copii si mostenesc religia de la parinti. Ei nu iau nici o decizie personala ca au nevoie de mantuire si de credinta in jertfa lui Isus Hristos. Deci comparatia este pur nonsens.

    S-au facut si aluzii ca penticostalii au copii multi (intr-un alt coment) si faptul ca nu aceste practici sunt responsabile pentru cresterea bisericii, ci nasterea copiilor ridicata la familiile penticostale. Adevarul este ca numarul nasterilor de copii a scazut dramatic in noua generatie de frati penticostali. Dar, chiar sa zicem ca e asa, nasterea copiilor intr-o denominatie nu garanteaza absolut nimic, mantuirea e personala si in ziua de azi, cand ateismul a infiltrat scolile, copiii unei familii penticostale au aceleasi sanse sa ramana nemantuiti ca si copiii parintilor din alte denominatii. Trebuie practicata multa rugaciune, indrumare zilnica si trebuie primit cerut mult har din partea lui Dumnezeu pentru ca copiii nostri sa fie mantuiti.

    Ca sa demonstrezi ca fratele Bartos greseste in ce spune, nu trebuie atacata denominatia penticostala, ci trebuiesc demontate afirmatiile fratelui Bartos, ca- rugaciunea, evanghelizarea, insistenta/persuasiunea, spiritul de voluntarism (timpul/banii), folosirea darurilor Duhului Sfant, ca toate acestea nu ajuta la cresterea bisericii Domnului. Intr-adevar, biserica creste cu ajutorul Duhului Sfant, dar Duhul Sfant se foloseste de oameni… sa-Si faca lucrarea.

    Deci asta nu se poate face, argumentele fratelui Bartos nu se pot nega, pentru ca asa a inceput biserica lui Hristos, incepand chiar din Faptele Apostolilor.

    Dumnezeu lucreaza prin oameni. Dorim sa fim si noi „vase de cinste, sfinţiti şi folositori Stăpânului, pregătiti pentru orice lucrare bună.” 2 Tim 2:21
    Si chiar comentariile acestea cred ca ajuta intr-un fel, pentru ca nu e bine sa se mandreasca nimeni, asa ca stiu ca Dumnezeu va foloseste in privinta smereniei noastre si e foarte bine. Totusi, nu vrem sa fim intelesi gresiti sau sa stirbim din invatatura data de fratele Emil Bartos.

    Personal, am lucrat la aceste articole zile la rand. N-am avut habar ce contin dinainte, decat am stiut ca vor contine invataturi biblice, bune si intelepte. Si sunt foarte valoroase pentru noi cei din diaspora. Nu prea ne-am gandit ca va starni asa valva particica asta mica, considerand ca se vede o tot mai mare colaborare intre bisericile Penticostale, Baptiste si Crestine dupa Evanghelie cand e vorba de Evanghelizari si de misiune.
    Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti.

   • rodi
    iul. 27, 2014 @ 22:12:30

    Ionel, Domnul Isus si-a ales ucenici pe care i-a invatat din Cuvantul lui Dumnezeu, si i-a trimis sa propovaduiasca Evanghelia, cand El era inca cu ei. Dupa Inaltarea Domnului Isus la cer Apostolii s-au dus si au propovaduit Evanghelia in imprejurimile Israelului, si in majoritatea Imperiului Roman. Peste tot unde s-au dus, au format biserici, si au ales oameni plini de Duhul Sfant care au fost pusi la carmuirea bisericii. Rolul bisericii crestine din toate vremurile este ca sa intoarca sufletele pierdute, la mantuirea prin jertfa Domnului Isus Christos. O biserica trebuie sa aduca la Christos suflete pierdute, daca nu este asa atunci acea biserica sau a devenit caldicea sau si-a pierdut busola. Nu vorbim aici de biserici traditionale care au devenit de mult doar traditie. O Biserica adevarata trebuie sa arate asa cum a fost in vremea apostolilor. Plina de puterea lui Dumnezeu, Duhul Sfant la lucru, oameni care isi recunosc pacatele si se intorc la Christos, lepadandu-se de tot raul si pacatul in care traiau inainte. Astfel de biserici se vor umplea pentru ca oamenii il vor gasi pe Dumnezeu acolo. Si cu ajutorul Duhului Sfant Biserica se inmultea. Ce inseamna aceasta? Nu insemneaza ca biserica se inmultea numeric? Sigur ca da. ,,Biserica se bucura de pace in toata Iudea, Galilea si Samaria, se intarea sufleteste, si umbla in frica Domnului; si cu ajutorul Duhului Sfant, se inmultea.” (Faptele Apostolilor9:31).
    Domnul sa te binecuvantaze!

 16. Trackback: Intreita slujba a Domnului Isus Hristos – Emil Bartos | agnus dei - english + romanian blog
 17. Trackback: Noul Comitet Executiv al Cultului Crestin Penticostal Biserica lui Dumnezeu Apostolica din Romania | agnus dei - english + romanian blog
 18. Trackback: Emil Bartos: Cuvantul lui Dumnezeu – Biserica Speranta Timisoara | agnus dei - english + romanian blog
 19. Trackback: Emil Bartoș – Anunț mortuar | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: