Botez Nou Testamental – Muntele Sionului Baia Mare

Website http://www.muntelesionului.ro

Încă din jurul anului 1980 se auzea mereu aceeaşi întrebare în sufletul fraţilor: „Când vom avea cu toţii un loc mai confortabil într-o casă de rugăciune?”

Prin harul Domnului, în toamna târzie a anului 1982 s-au început lucrările de construire a Casei de rugăciune de pe strada Ţibleşului nr.14-16, lucrări finalizate în vara anului 1984.

În momentul consacrării Casei de răgăciune „Maranata” am avut surpriza să constatăm că şi acel locaş de cult este neîncăpător şi simţeam impulsul Duhului Sfânt să căutăm o soluţie pentru construirea a încă unui locaş de închinare. În acele vremuri însă era aproape imposibil să se realizeze împlinirea dorinţei noastre întrucât sistemul politic de atunci gândea şi construia doar cămine culturale sau case de cultură care erau şi au rămas goale până azi.

Când Dumnezeu a schimbat vremurile şi visul nostru a putut deveni realitate, Comitetul Bisericii Penticostale „Maranata” a hotărât să facă demersurile necesare către autorităţile locale pentru obţinerea unui teren. În acest sens ni s-au făcut mai multe oferte: str. G. Coşbuc, Bd. Republicii (lângă Tipografie). În cele din urmă, Conducerea Bisericii s-a orientat asupra terenului de pe strada Oituz nr.1 deşi ni se spunea mereu că pe acest teren urmează a se construi două blocuri turn şi nicidecum o biserică.

Cu toate acestea Dumnezeu care coordonează toate lucrurile a lucrat de aşa manieră încât, în primăvara anului 1991, Biserica Penticostală a primit 1370 mp şi dreptul de a construi un Lăcaş de cult pe acest teren.

În data de 18 iulie 1991 au demarat lucrările la organizarea de şantier în vederea construirii noii biserici. Nu vom uita niciodată că doar într-o zi de lucru a zeci de fraţi s-a împrejmuit terenul cu gard şi s-a construit o baracă din lemn pentru depozitarea materialelor. Eram cu toţii atât de fericiţi că visul nostru se împlineşte dar în amurgul acelei zile diavolul s-a ridicat cu toate forţele împotriva acestei lucrări, adunând un grup de oameni rău voitori care au ieşit cu răngi şi bare de fier şi într-un ceas au stricat tot ce am realizat noi într-o zi întreagă.

Orchestra Bisericii Muntele Sionului Baia Mare – Sunt un pribeag

VIDEO by Ciurdas Ruben

Când nimeni nu ne mai apăra, nici autorităţile locale, nici puterea legii prin care aveam aprobare să construim, mulţumim lui Dumnezeu care ne-a călăuzit la a răbda şi a aştepta în tăcere îndurarea Lui. După aproximativ o săptămână, timp în care am postit şi ne-am rugat, Dumnezeu ne-a călăuzit să aducem utilaje şi să săpăm o groapă de cca. 36m /36 m, cu o adâncime de peste 2 m. Acolo s-a pus temelia construcţiei pe care o vedem azi şi ale cărei lucrări s-au finalizat în iarna anului 1996 (lucrându-se efectiv 3½ ani). Spunem cu toţii: „LĂUDAT SĂ FIE DOMNUL!”.

Proiectul acestui monument arhitectural a fost conceput şi pus pe planşe de SC „A.R.I.S.”, repezentată prin domnii: arh. Puiu Ştefănescu şi ing.proiectant Liviu Ţapu.

Lucrările de construire au fost executate în regie proprie, fiecare credincios participând o zi pe lună la lucrările din şantier. Comitetul Bisericii de atunci s-a implicat în coordonarea şi supravegherea lucrărilor fiind asistaţi din punct de vedere tehnic de fraţii Ionică Ciurdaş şi Alexandru Pocol.

Grigore Todoran, pastor principal al Bisericii Muntele Sionului – Photo credit  Biserica Muntele Sionului – Baia Mare

În ceea ce priveşte susţinerea financiară a lucrărilor fiecare membru s-a implicat contribuind cu cel puţin un salariu/an, pe toată perioada construcţiei.

Menţionăm aici că alături de noi, în realizarea acestui frumos edificiu, au fost şi alte Biserici din: U.S.A; Germania, AustriA, Anglia. Nu putem să nu amintim şi câteva persoane care s-au implicat în strângerea de fonduri: Gulaş Ştefan, Lazăr Gog, Lambert Delong, Mihai Krumbacker, Mike Jhons.

Pe tot parcursul lucrării Dumnezeu ne-a binecuvântat cu protecţia Sa divină, neînregistrându-se nici un accident major chiar dacă ne reamintim de două evenimente nedorite:

– pe la mijlocul lunii noiembrie 1991 când săpam un şanţ pentru montarea canalizării, la o adâncime de peste 2 m, s-a surpat malul prinzând sub pământ 3 fraţi: Ciocean Ioan, Bârle Vasile şi Tătar Ştefan. Primii doi au ieşit în câteva minute dar fratele Tătar a stat mai bine de ½ oră sub un bulgăre masiv de pământ;

– un an mai târziu, noiembrie 1992, pe când turnam planşeul de susţinere al acoperişului, în latura nordică (înspre strada Oituz), susţinerea cofrajelor a cedat sub greutatea betonului prăbuşindu-se. Şi de această dată am văzut Mâna Domnului pentru că deşi înainte cu doar câteva minute se aflau acolo aproximativ 15 fraţi, tocmai coborâseră pentru pauza de masă. Alţii trei sau patru se aflau la extremităţi şi au rămas agăţaţi de structura de oţel-beton din grinzi. Nimeni nu a avut nici măcar o zgârietură. Dumnezeu merită să fie lăudat pentru toate acestea.

Ziua consacrării acestui lăcaş a fost în 11 februarie 1996, eveniment la care au participat peste 4.000 de persoane. Din partea Conducerii Cultului Penticostal a participat fr. Secretar-General Nelu Gurău iar din partea Comunităţii Regionale a Maramureşului şi Sătmarului – fr. Pastor Victor Opriş.

Serviciul divin de consacrare a fost condus de fraţii Pastori Ghiţă Mois şi Grigore Todoran.

De asemenea, din partea Primăriei şi a Prefecturii, au participat mai multe persoane, în numele cărora d-l Senator Teodor Ardelean a rostit un cuvânt de apreciere pentru credincioşii penticostali din Baia Mare.

Au fost prezenţi fraţi şi surori din străinătate, în numele cărora a luat cuvântul Consulul Ambasadei U.S.A., d-l Natanael Blue.

Punem şi azi o piatră de hotar şi spunem: „Până aici Domnul ne-a ajutat” spunem şi azi „Nu nouă Doamne, ci Numelui Tău Slavă în veci. Ne închinăm cu mulţumire şi adorare şi Te rugăm rămâi cu noi”.

PASTOR,
Grigore TODORAN

VIDEO by Ciurdas Ruben Botezul a avut loc in 2013, dar video a fost postat saptamana aceasta.

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: