Florin Ianovici – Daca tu ai permis pacatului sa intre in viata ta, Satana deja iti surpa temeliile

Photo credit holdfirmly.com

Lucrul pe care Dumnezeu ni-l spune in aceasta seara, cel mai important lucru: Nu permite-ti diavolului sa intre la temelia casei voastre! Inca poate sa arate bine familia voastra in ochii oamenilor. Inca poti sa arati bine in ochii sotiei tale. Dar, daca tu, sot, ai inceput sa faci lucruri care nu-s dupa voia lui Dumnezeu, deja Satana este la temelia casei tale. 

Pentru ca Satana un singur lucru face: In timp ce tu te joci, el surpa. 

Spune Biblia ca Belsatar, care era imparatul Babilonului, a strans pe mai marii lui, capeteniile lui si n-au venit singuri. Au venit cu neveste si tiitoare. Si a zis Belsatar: „Sa dam un mare chef.” Belsatar i-a strans pe toti si acesti toti insemnau cei mai importanti oameni din imparatia Babilonului. Si a zis: „Sa dam un chef.Care era ideea pentru care avea loc acest chef, aceasta petrecere? El dorea sa faca o declaratieinaintea vietii si inaintea tuturor celor care erau langa el, pentru ca Darius, care era trimis de Dumnezeu, Mezii au inceput sa cucereasca cetate cu cetatedin Imperiul Babilon. Si Babilonul avea sa se destrame bucata cu bucata. La 80 km de Babilon, spune istoria, cazuse o cetate puternica si nu mai existau decat 80 km intre Belsatar si Darius, care isi trimisese generalul inainte. Cand a vazut Belsatar ca se apropie acest inamic, a vrut sa spuna oamenilor urmatorul lucru. Stati linistiti. Este apa de ploaie ce mi se intampla. Este un lucru de care nu trebuie sa va ingrijorati, exact ca acel comandant de avion care a zis in avion. Se aude vocea pilotului, care zice: „S-a defectat radarul. Nu mai merge radarul. Noi nu stim incotro ne ducem, dar nu fiti ingrijorati, ca vom servi alune.”

Sportul preferat al Satanei. Da-le alune, ca sa nu mai stie incotro merg. Acuma, Belsatar, a vrut sa faca o declaratie, sa spuna: „Ma, nu va ingrijorati de oamenii astia care vin. Cetatea noastra este o cetate de nepatruns. Cetatea aceasta a Babilonului era o cetate fortificata. Era una dintre minunile arhitecturale ale timpului aceluia. Puteau sa reziste 20 de ani, fara mancare si fara apa, pentru ca de fapt apa era inauntru, si de fapt, mancarea era inauntru. Pentru ca prin cetatea lor trecea riul exact pe la temelie. N-aveau absolut nicio problema. Nu putea fi cucerita. Nu exista nicio arma de razboi sa patrunda acest zid sau sa escaladeze acest zid. Si ei au zis: „Cel mai bun lucru pe care noi putem sa-l facem in viata e sa mancam si sa bem si sa nu ne pese ca inamicul e la 80 km. Si vreau sa va spun un lucru, dragii mei. Sa nu va puneti nici pe mancat, nici pe baut, caci Imparatia lui Dumnezeu nu sta in mancare si in bautura cum cred unii. Ci in neprihanire, pace si bucurie in Duhul Sfant.

In acea seara, in timp ce in acea sala de ospat incepusera sa bea si sa chefuiasca, pe sub cetate marsaluia oastea Imperiului Persan. Pentru ca cetatea aceasta era construita in asa fel, incat sa intre riul prin mijlocul cetatii. Si pentru ca au lasat riul sa curga, portile au fost ridicate la o inaltime destul de mare. Debitul riului era destul de mare si acest conducator al ostirii lui Darius, in timp ce ei petreceau, intrase pe sub temeliile cetatii. Si spune istoria ca au intrat cu tot cu cai, ca au intrat cu toate armele de razboi si s-au trezit cu inamicul exact in mijlocul cetatii.

A fost un razboi extrem de simplu, in care s-au luptat extrem de putini, pentru ca ei au incrucisat bratele si au zis: „Ce-avem mai bine de facut in fata dusmanului este sa chefuim si sa bem.” Si ceea ce vreau sa va spun in aceasta seara, iubitii Domnului, cu privire la ceea ce inseamna realitate este urmatorul lucru. Bagati bine de seama si Dumnezeu din cer sa ne ajute sa nu lasam pacatul sa ne nimiceasca temeliile vietii. Realitatea unui om este ca tot timpul trebuie sa priveasca spre sufletul lui, sa priveasca tot timpul spre viata lui si sa nu-si permita absolut nimic din ceea ce ar putea sa fisureze viata lui cu Dumnezeu.

Caci, diavolul te lasa, diavolul isi permite. Stau de vorba cu oameni care spun: „Frate, nu mi s-a intamplat nimic.” Sunt oameni care curvesc, sunt oameni care insala, sunt oameni care mint si nu se intampla ca pedeapsa Domnului sa vina imediat. De aceea spune cartea Ecelsiastului: Inima omului nu are frica de Dumnezeu pentru ca hotararile lui Dumnezeu se duc la implinire cu intarziere. Si sunt multi dintre noi in situatia aceasta, care in aceste momente cand noi traim, pur si simplu in viata lor isi permit anumite atitudini: Ura, mandrie, apasare, pizma, viclesuguri, dorinte care sunt rele si nerastignite. Si Biblia vine si spune in felul urmator: Poti sa ai frigiderul plin, poti sa ai casa, poti sa ai masina, caci pe Satana nu-l intereseaza. El umbla la temelii. In timp ce noi stam si vedem viata asa cum este ea, daca nu suntem inaintea lui Dumnezeu sfinti ci curati, si sa ma auda in aceasta seara adunarea. Nu conteaza cum iti arata viata la acest moment, ca poate sa arate bine in ochii oamenilor.

Daca tu ai permis pacatului in viata ta sa intre, Satana deja iti surpa temeliile. Mai devreme sau mai tarziu, ne vom trezi cu o prabusire, care ar putea sa fie fatala vietii noastre. Vine in aceasta seara Duhul lui Dumnezeu si ne spune: Priviti lucrurile cu sfintenie si priviti-le cu responsabilitate. Nu permiteti pacatului sa faca din viata voastra o ruina. Pentru ca aici este marele secret. Auzim cu groaza: „Pai, cum a fost posibil, ma? Pai, omul ala a fost un om extraordinar. Omul acela a fost un om deosebit. Cum e posibil sa aud despre el ca a cazut in felul acesta?” Stiti ce s-a intamplat? In timp ce lucrarea, in timp ce omul acela mergea inainte, in timp ce constructia la suprafata era bine, Satana marsaluia pe dedesupt pentru ca i-a permis sa loveasca in temelie.

Primul lucru care vreau sa vi-l spun in aceasta seara este urmatorul: Realitatea este ca in fiece zi, cat veti trai voi, si pana la sfarsit, sa va intrebati: Fac eu, Doamne, voia Ta? Oameni buni, nu conteaza asa de mult ce mananci. Nu mai puneti pret pe lucrurile astea asa de mult. Conteaza ca in fiecare zi sa-ti rastignesti firea pamanteasca. Nu se poate ca dupa ani de zile de pocainta, tu sa ai aceeasi invidie in inima ta si sa ai in inima ta aceleasi lucruri slabe ale vietii tale. Noi trebuie sa mergem din har in har si din putere in putere. Si puterea noastra sa mearga crescanda ca lumina zilei. Trebuie sa ne lasam de lucrurile incepatoare, sa mergem spre cele desavarsite. Hristos trebuie sa ia chip in noi. Ajuta-ne, Doamne!

Lucrul pe care Dumnezeu ni-l spune in aceasta seara, cel mai important lucru: Nu permite-ti diavolului sa intre la temelia casei voastre! Inca poate sa arate bine familia voastra in ochii oamenilor. Inca poti sa arati bine in ochii sotiei tale. Dar, daca tu, sot, ai inceput sa faci lucruri care nu-s dupa voia lui Dumnezeu, deja Satana este la temelia casei tale si surpa pas cu pas. Pentru ca Satana un singur lucru face: In timp ce tu te joci, el surpa si darama temelia.  Poti sa stai pe scaunul bisericii, ca tanar, si sa spui: „Cant, Doamne, si te laud, si uite ca inca nu m-ai lovit si n-ai facut lucrurile astea in viata mea.” Pentru ca Satana un singur lucru face: In timp ce tu te joci, el surpa si darama temelia. Nu-i pasa lui de usa. Nu-i pasa de ferestre. Nu-i pasa de pereti. Nu-i pasa de acoperis. El stie unde sa sape. La temelie.

In aceasta seara, Dumnezeu si Duhul Sfant ne spune ca ceea ce trebuie sa pazeasca credinciosii e inima lor. Asta ar trebui in fiece zi a vietii tale, sa spui: „Doamne, ce ar trebui sa fac in viata asta, cum ar trebui sa privesc? Care e realitatea vietii? Di Dumnezeu iti spune in fiecare zi: „Pazeste-ti inima, mai mult ca orice, caci din ea curg izvoarele vietii.” Afara cu cel rau din inima noastra! Afara cu lucrurile stricate!  Sa scoatem toate lucrurile de nimic din viata noastra. Stiti de ce fratilor? Ca nu cumva sa inceapa surparea temeliilor si apoi cand se duce crapatura, se duce pana la acoperis si toata casa cade. In aceasta seara, ma chem pe mine insu-mi si primul lucru pe care-l fac e sa ma rog, sa ma ajute Dumnezeu sa fiu un om sfant. Si sa va ajute Dumnezeu sa fiti oameni neprihaniti, ca sa poata sa stea casa noastra in picioare cand vor veni vanturile si va veni furtuna. Ajuta-ne Doamne si binecuvanteaza-ne.

 

Ce e NOU la PAGINA Florin Ianovici

14 comentarii (+add yours?)

 1. johnny
  iul. 22, 2014 @ 11:46:39

  e putin ciudata interpretarea, de fapt exegeza
  nu satana surpa imparatia lui belsatar ci era judecata lui dumnezeu care venea peste el, de fapt planul suveran al lui Dumnezeu

  • rodi
   iul. 22, 2014 @ 11:54:44

   johnny,
   e o ilustratie comparativa si buna, asa cum zidurile cetatii au fost surpate de oastea lui Darius pentru ca au avut tunele descoperite, asa si Satana intra si surpa zidurile casei noastre. In cazul nostru, pacatul este tunelul descoperit care-i da acces lui Satana in viata noastra.

   Stiu ca sunt cam greu de inteles (cateodata) aceste mini – predici scoase din contextul lor. Dar, pe weekend sper sa termin transcrierea mesajului integral si cred ca atunci se va intelege mai bine contextul. By the way, sunt 3 predici lungi, dar au fost atatea comori in ele, ilustratii foarte intelepte, ca am hotarat sa postez din ele, una cate una, precum le scriu, ca tot trebuie sa postam ceva zilnic pentru cititori si speram ca Dumnezeu ne vorbeste si prin aceste ilustratii.

   Multumesc si va urma…. 🙂 God bless you!

 2. johnny
  iul. 22, 2014 @ 11:58:50

  multumesc pentru raspuns
  inteleg foarte bine ideea
  consider doar ca este scoasa din context, spiritualizata ca de altfel si alte predici ale fr. Ianovici

  de fapt el nu prea predica nici exegetic nici hermeneutic, dar asta este, prinde bine la public

  • rodi
   iul. 22, 2014 @ 12:08:21

   fratele Ianovici predica exegetic, dar adauga ilustratii si aplicatii, ceea ce este util si de multe ori chiar necesar (mai ales pentru cei necredinciosi si proaspat intorsi la Domnul). Dumnezeu vorbeste multora prin predicile fratelui Ianovici si multumim Domnului pentru el si lucrarea pe care i-a incredintat-o!

 3. mircea gog
  iul. 22, 2014 @ 12:13:23

  Imi pare rau , rodi, dar exegetic inseamna cu totul altceva decat multe dintre predicile lui florin ianovici
  el foarte rar explica un text
  de cele mai multe ori il spiritualizeaza , il forteaza, scoata lucruri care de fapt nici nu sunt acolo

  nu doresc sa critic, e insa o realitata

  • rodi
   iul. 22, 2014 @ 13:02:17

   Desi iubesc studierea Cuvantului foarte, foarte mult si iubesc predicile rostite spre gloria lui Dumnezeu, nu am competenta si nici inclinatia sa analizez un predicator. Mai ales ca sunt femeie! 🙂

   cunosc definita prin DEX numai:
   EXEGEZA: Interpretare, comentare, explicare istorică și filologică a unui text literar, religios, juridic.

   Sau probabil mai exista si alta interpretare din dictionare biblice?
   ‘Interpretarea’ si ‘comentarea’ deschide usa la ilustratiile facute de fr. Ianovici si de spiritualizarea lor. Ca nu e strict studiu biblic, verset cu verset, carte cu carte, inteleg.

   Cred ca s-ar putea sa va referiti la predici tip studiile biblice tinute de fr. Beniamin Faragau (pe care imi place foarte mult sa-l ascult).

   Si inca un lucru de notat, majoritatea predicilor gasite pe internet (si care le folosim si noi) nu sunt din biserica locala unde slujeste fratele Ianovici) ci sunt din vizite prin alte biserici, de multe ori in diaspora. Deci, mesajul va fi ilustrat, comentat si dezvoltat cu aplicatii pentru audienta respectiva.

   Dumnezeu lucreaza cu putere prin fratele Ianovici si (la multi) ne vorbeste Dumnezeu prin mesajele sale. Dumnezeu sa-l binecuvanteze!

   God bless you!

   PS mi-am adus aminte de o discutie mai veche, tot aici pe blog, cand cineva a acuzat ca predicatorii nu ar trebui sa faca ilustratii, desi Domnul Isus a vorbit in multe pilde si a folosit foarte multe ilustratii si a spiritualizat… si atunci am dat peste aceasta afirmatie despre Spurgeon:

   While Spurgeon is no model of careful exegesis, he is wise, applicable… (Tony Reinke)

   Asa se zicea de Spurgeon ca nu e model a exegezei, dar Dumnezeu a facut mari lucrari prin el in trezirea spirituala din vremea aceea.

   Ceva ce da de gandit….

 4. mircea gog
  iul. 22, 2014 @ 13:19:13

  Nu ma refeream la stilul beni faragau
  mai degraba la ceva gen
  jerry vines
  adrian rogers
  david jeremiah

  iata unii dintre predicatorii mei preferati
  poate puteti pune pe viitor pe site si predici ale acestora

  e drept, sunt in engleza, dar se merita

  • rodi
   iul. 22, 2014 @ 13:36:51

   pe Jerry Vines nu-l cunosc, dar pe Adrian Rogers si David Jeremiah i-am ascultat si noi multa vreme cand erau la TBN in zona noastra. Daca o sa dau peste predici de la ei o sa le postez. Chiar pe vineri ma pregatesc sa pun cateva clipuri scurte de David Jeremiah pe blog, sunt foarte interesante, despre vremurile astea in care traim.

 5. mircea gog
  iul. 22, 2014 @ 13:20:03

  Apropo
  siteul este extraordinar, il apreciez foarte mult

  • rodi
   iul. 22, 2014 @ 13:39:49

   multumim frumos si dorim ca tot ce facem sa fie spre gloria lui Dumnezeu! Si noi iubim Cuvantul si ne-am dat seama ca blogul e un forum extraordinar „to SHARE” ceea ce noi ascultam/citim/vizualizam. Multumim Domnului pentru inspiratia care El ne-a dat-o si pentru ajutorul Lui in a ajuta cauza Evangheliei. Totodata, multumim Domnului pentru toti cititorii nostri care ne citesc/urmaresc si care ne incurajeaza. So, A BIG BIG Thank you from the bottom of our hearts!!!

 6. mircea gog
  iul. 22, 2014 @ 13:50:57

  Se gasesc predici cu ei pe vimeo
  jerry vines e un predicator baptist, expozitiv

  • rodi
   iul. 22, 2014 @ 14:24:06

   Mircea,
   am gasit cateva pe vimeo, cum ai spus. O sa le ascult si o sa postez din ele. L-am ascultat cateva minute din predica „Return to Holiness’ si sper sa o postez pe Duminica. multumesc pentru referire. Dumnezeu are multi lucratori minunati si noi avem harul sa-i ascultam din toate zonele geografice ale pamantului. Ce mare har!

 7. mircea gog
  iul. 23, 2014 @ 01:10:09

  Predica ce ai gasit-o, „Return to Holiness” de la care dintre cei trei predicatori recomandati este?
  Multumesc

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: