Florin Ianovici – Brisbane Australia (3) Cum să fac față încercării – Biserica Elim Brisbane

Florin Ianovici Brisbane

 

VEZI mesaje din aceeasi serie aici:

VEZI si alte PREDICI din vizita in Australia aici –

 1. Florin Ianovici – Familia: Continuati sa va rugati – Perth, Australia 17 Februarie 2014
 2. Florin Ianovici – Atacul la dragoste – Biserica Perth, West Australia 18 Februarie 2014
 3. Florin Ianovici – LUPTA CEA BUNA (3) Cununa luptei bune – Cea de-a XII Conventie a Bisericilor Penticostale Sydney, Australia 2 Februarie 2014
 4. Florin Ianovici – Jurnal de Misiune, Australia 14 Februarie 2014 + Predici de la Conferinta
 5. Florin Ianovici – LUPTA CEA BUNA – Cum sa te lupti: Lupta din umbra, cu dispretul si descurajarea XII Conventie a Bisericilor Penticostale Sydney, Australia 1 Februarie 2014
 6. Florin Ianovici – Cum arata o viata implinita? Cum arata o viata biruitoare? LUPTA CEA BUNA (1) Cea de-a XII Conventie a Bisericilor Penticostale Sydney, Australia 31 Ianuarie 2014
 7. Florin Ianovici – Jurnal din calatorie in Australia – Urmareste LIVE Conferinta Bisericilor Penticostale la Sydney – Ianuarie 30 – 2 Februarie, 2014

Ce e NOU la PAGINA Florin Ianovici

Cum să fac față încercării

(Text: Blogul Agnus Dei) Florin Ianovici: 

 • Eu nu stiu cui vorbesc in aceasta seara, dar Duhul lui Dumnezeu imi spune: „Sa fii cu luare de seama cu cel cu parul alb, ca s-ar putea dupa o viata intreaga de truda, sa nu termini in picioare alergarea. Intotdeauna, cel rau va cauta spre sfarsitul vietii tale, sa-ti ingramadeasca atata amaraciune in inima ta, ca sa nu poti sa traiesti si sa treci dincolo mantuit.
 • Spre batranete, atacul celui rau nu mai este un atac deghizat. La batranete, lui Daniel i se spune clar: „De te mai rogi, leii te mananca.” E un atac direct deja. Satana isi arata fata. Si atacul final este de ati strica toate obiceiurile bune, de-ati ruina toata disciplina pe care o ai. Si cand este atacat Daniel, spre partea aceasta de final si aruncat in groapa cu lei, Satana isi arata direct fata si spune: „Nu te mai ruga. Nu mai fa lucrurile acestea. Si nu te mai inchina lui Dumnezeu.” Vedeti cum este progresia in viata? Vedeti cum cel rau, din ce in ce apasa? La tinerete vine deghizat. Vine: „O, ce frumoasa e viata. Manaca la masa lumii, ca-i gustoasa.” La maturitate: „Adauga, ca nu-i mare problema daca ai adaugat. Toti o fac. Fa-o si tu.” Si la batranete vine si te infrunta direct, ca sa-ti ia tot ce mai ai.
 • Cand vine incercarea, fugim. Si fugim si fugim. Dar n-ai cum sa fugi, ca ea te prinde. Mai tare te prinde. Si atunci, ce faci? Spui asa: „Doamne, am intrat in incercare…” Intrarea e acolo si erau legati feldeles la maini, la picioare Daniel cu cei 3. I-a aruncat acolo. Dar ce se intampla in foc? Se ard legaturile astea. Se rup. Cand intri in focul incercarii, brusc, deodata, tu devii altul. Prima legatura care se rupe este legatura cu pamantul. Atata suntem de legati! Cand vine incercarea deodata, parca ne limpezeste Dumnezeu mintea: „Doamne, am uitat ca de fapt important era lucrul asta.” Au ajuns oameni pe marginea prapastiei. Au trebuit sa-si iubeasca sotia cand n-au mai avut-o. Au ajuns sa-si iubeasca copiii cand n-au mai putut sa faca nimic pentru ei. Incercarile, cand vin si focul incercarii cand vine, ne rupe orice legatura omeneasca. De-odata ne spala ochii, sa vedem ce-i important in viata noastra. Ne curata ochii, sa intelegem ca de fapt ne-am inglodat in atatea lucruri pamantesti, ne-am ingropat in lucrurile pamantesti.

TEXT: Daniel 3:14-18

4 Nebucadneţar a luat cuvîntul, şi le -a zis: ,,Înadins oare, Şadrac, Meşac şi Abed-Nego, nu slujiţi voi dumnezeilor mei, şi nu vă închinaţi chipului de aur, pe care l-am înălţat?
15 Acum fiţi gata, şi în clipa cînd veţi auzi sunetul trîmbiţei, cavalului, chitarei, alăutei, psaltirii, cimpoiului şi a tot felul de instrumente, să vă aruncaţi cu faţa la pămînt, şi să vă închinaţi chipului pe care l-am făcut; dacă nu vă veţi închina lui, veţi fi aruncaţi pe dată în mijlocul unui cuptor aprins! Şi care este dumnezeul acela, care vă va scoate din mîna mea?„
16 Şadrac, Meşac şi Abed-Nego au răspuns împăratului Nebucadneţar: ,,Noi n’avem nevoie să-ţi răspundem la cele de mai sus.
17 Iată, Dumnezeul nostru, căruia îi slujim, poate să ne scoată din cuptorul aprins, şi ne va scoate din mîna ta, împărate.
18 Şi chiar de nu ne va scoate, să ştii, împărate, că nu vom sluji dumnezeilor tăi, şi nici nu ne vom închina chipului de aur, pe care l-ai înălţat!„

 Primele 2 mesaje au fost:

1. Cum să fac față viitorului – Principii pentru un viitor bun

 1. ca viitorul nu este in mana specialistilor
 2. ca viitorul nu este o necunoscuta pe care sa o descifreze oamenii
 3. ci, viitorul inseamna sa respecti Biblia
 4. si, ca de fapt, viitorul se construieste prin faptul ca mai intai de toate, am invatat ca fiecare se va hrani cu roada umbletelor sale. Adica, samanta pe care o pui in pamant astazi, aceea este roada care va insemna viitorul tau.
 5. am invatat de asemenea ca viitorul tine de perspectiva noastra de a privi viata. Ganditi-va la lucrurile de sus, nu la lucrurile de jos. Nu vom avea viitor, cata vreme nu vom intelege ca Dumnezeu ne-a dat o coloana vertebrala, nu sa umblam garboviti pe acest pamant, ci sa umblam drepti, uitandu-ne inspre cerul Lui.
 6. ca noi putem totul in Hristos, Hristos care ne-a mantuit.Dar acest ‘putem totul’, inseamna mai degraba „pot rabda totul”. Pentru ca sunt foarte multe pretentii absurde in viata. Pentru ca va trebui sa gasim masura in a intelege care-i locul si rostul nostru in viata. De aceea, Dumnezeu sa ne ajute. Pentru ca intotdeauna viitorul va arata prost cand dorintele tale sunt XL (extra largi) si resursele tale sunt S (small= mici).

2. Cum să fac față realității – Cum să fac față realității? Păcatul, Credința şi Judecata

In a doua seara am invatat cum sa facem fata realitatii. Si vorbeam ieri seara despre faptul ca realitatea nu inseamna ce numeri, realitatea nu inseamna ce ai construit, realitatea nu inseamna ceea ce ochiul nostru vede in mod liber in fiecare zi. Ci realitatea inseamna sa dai raspuns la trei intrebari capitale.

 1. Cum te situezi fata de pacat?
 2. Cum te situezi fata de credinta?
 3. Cum te situezi fata de judecata lui Dumnezeu?

Fiecare zi in viata noastra trebuie sa fie o zi in care sa vedem daca ne-am sfintit mai mult, daca am ajuns sa fim in credinta si daca ne-am pregatit pentru intalnirea cu judecatorul nostru.

3. Cum să fac față incercarii ? – Mesajul de fată:

Ar trebui sa intelegti ca in viata exista cel putin doua momente teribile, cand Satana va da niste lovituri extrem de puternice. Avem aici in aceasta seara tineri, dar avem si oameni  care se tot gandesc daca sa faca pasul spre Dumnezeu sau nu. Marea lovitura a celui rau, sau o parte puternica de incercari sunt atunci cand tu ai vrea sa mergi pe calea credintei. Foarte multi oameni mi-au spus ca atunci cand vor sa se hotarasca sa mearga pe calea lui Dumnezeu, Satana vine cu o multime de lovituri ca sa-i descurajeze si sa nu inceapa sa traiasca cu Dumnezeu. Dar sa stiti, iubitii Domnului, ca nu numai atunci loveste cel rau. Si in aceasta seara, vreau sa ma adresez in primul rand perilor albi.

Cand Domnul Isus Hristos statea in gradina Ghetimani, inainte sa-si dea ultima suflare pe cruce, atunci a fost atacul cel mai puternic al diavolului in viata Lui. Pentru ca niciodata Satana  nu va dori ca tu sa termini alergarea. Eu nu stiu cui vorbesc in aceasta seara, dar Duhul lui Dumnezeu imi spune: „Sa fii cu luare de seama cu cel cu parul alb, ca s-ar putea dupa o viata intreaga de truda, sa nu termini in picioare alergarea. Intotdeauna, cel rau va cauta spre sfarsitul vietii tale, sa-ti ingramadeasca atata amaraciune in inima ta, ca sa nu poti sa traiesti si sa treci dincolo mantuit. Si ma rog in aceasta seara din adancul inimii mele ca perii albi sa fie cinstiti de Imparatul Isus si sa intre in odihna Stapanului ca niste robi buni si vrednici. As vrea sa va spun, iubitii Domnului, ca intotdeauna, cel rau are o strategie aparte. Si va rog sa fiti atenti. Niciodata Satana n-o sa vina la tine cu copite si cu coarne, sa spuna: „Eu sunt Satana. Vrei sa te arunc in cazanul nr. 8? Vrei sa te arunc in smoala?” Totdeauna Satana va veni deghizat in viata. Va veni deghizat in forma unor intentii bune.  Va veni deghizat sub forma unor invataturi de bun simt. Adica, daca fac toti, de ce n-ai face si tu?

Incercarea tineretii

Incercarea Presiunii – As vrea sa va spun ca cel putin in privinta incercarilor, spune Biblia in cartea Daniel, ca cel rau, cel putin in partea in care era tinerete, cel rau are un anumit timp de incercare. De data aceasta, ma adresez voua (tinerilor). Incercarea tineretii, asa cum spuneam in prima seara, acea incercare de-a fi la masa imparatului si de-a manca din ceea ce nu este de ingaduit se numeste incercarea presiunii. Sa faci si tu ce fac altii. Cand esti tanar, cea mai puternica incercare a vietii este incercarea de-a face pe plac celor din jurul tau. Nu putem trai singuri. Avem nevoie de cuvinte bune. Avem nevoie de oameni care in jurul nostru sa ne zambeasca. Nu putem trai izolati, ca suntem fiinte sociale. In tinerete, cel rau va cauta sa va doboare prin presiunea aceasta, sa fii si tu ca ceilalti, sa fii acceptata, sa fii acceptat, macar ca poate nu-ti place ceea ce face grupul. Si intotdeauna sa stiti ca asa a incercat diavolul intotdeauna in tinerete. Tinerii aceia care au stat in picioare inaintea lui Dumnezeu au fost presati sa faca si ei ca toti ceilalti. Toti mananca la masa imparatului. De ce n-ai face-o si tu?

Photo credit www.ign.com

Incercarea care vine la maturitate

O a doua incercare in viata este aceasta incercare despre care vorbim, incercarea care vine la maturitate. In prima faza, cel rau iti spune: „Fii si tu ca toti ceilalti.” In a doua faza a maturitatii, au venit la cei 3 tineri si au zis: „Adauga si pe Nebucadnetar pe lista dumnezeilor tai.” Pentru ca marea problema a maturitatii e ca devenim extrem de permisivi. Devenim extrem de largi in conceptia noastra. Se poate si asta, se poate si asta… Si maturitatea este ceasul incercarii in care omul lui Dumnezeu trebuie sa-si croiasca calea.

Eu, de la o vreme, dupa 40 de ani, am descoperit o mare binecuvantare. Nu mai aud bine. Binecuvantat sa fie Dumnezeu! Adica, nu mai aud bine, in sensul ca aud numai ceea ce-mi place. Eu nu mai aud barfitorii. Domnul sa ma binecuvanteze! Nu mai aud nemultumitii. Eu nu mai am timp de ei. Cand eram mai tanar si auzeam pe cineva nemultumit, atata doream sa-l ajut sau cumva sa discutam, sa lamurim lucrurile. Acuma, de o vreme, cred ca am ceva probleme cu auzul. Nu-i mai aud si-mi vad linistit de viata. Tot de la 40 de ani, nici nu mai vad bine. Nu-i mai vad pe aia care se stramba la predici, nu-i mai vad pe aia care sms-uiesc in timp ce sunt la adunare. De ce? Pentru ca, odata cu 40 de ani, din ce in ce mai mult aud pe El si Il vad pe El. Ceilalti dispar si devin din ce in ce mai mici, iar El devine din ce in ce mai mare.

Dar, la maturitate, exista o mare problema, pentru ca este varsta la care te intrebi: Ce am realizat? Si multi oameni in disperarea varstei incep sa largeasca calea. Ce le-a spus, de fapt, Nebucadnetar? Nu va interzic sa va inchinati Dumnezeului vostru. Doar, adaugati si chipul de aur pe lista voastra. Si eu, in aceasta seara, va spun ca Dumnezeul nostru este unul. Si Dumnezeul nostru trebuie iubit intr-un mod exclusiv.

Acuma, spre batranete, si vreau sa fiti atenti. Spre batranete, atacul celui rau nu mai este un atac deghizat. La batranete, lui Daniel i se spune clar: „De te mai rogi, leii te mananca.” E un atac direct deja. Satana isi arata fata. Si atacul final este de ati strica toate obiceiurile bune. De ati ruina toata disciplina pe care o ai. Si cand este atacat Daniel, spre partea aceasta de final si aruncat in groapa cu lei, Satana isi arata direct fata si spune: „Nu te mai ruga. Nu mai fa lucrurile acestea. Si nu te mai inchina lui Dumnezeu.” Vedeti cum este progresia in viata? Vedeti cum cel rau, din ce in ce apasa? La tinerete vine deghizat. Vine: „O, ce frumoasa e viata. Manaca la masa lumii, ca-i gustoasa.” La maturitate: „Adauga, ca nu-i mare problema daca ai adaugat. Toti o fac. Fa-o si tu.” Si la batranete vine si te infrunta direct, ca sa-ti ia tot ce mai ai.

In aceasta seara vream, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa vedem cum facem fata incercarii. Stiti care este frumusetea lui Dumnezeu? Nu conteaza ca ai venit aici cu o boala, sau ai venin in pragul unui divort. Nu conteaza ca ai venit cu niste copii neascultatori sau poate cu o problema economica grava. Pentru ca Dumnezeu din cer, nu se uita la probleme si nu spune: „Pentru problema asta am o solutie… si pentru problema asta am o solutie.” Dumnezeu vine si spune in aceasta seara: „La Mine, solutia este aceeasi in orice incercare.” Si asta este frumusetea Bibliei. Dumnezeul nostru nu este un Dumnezeu care sa se modernizeze, sa se schimbe. Ai o incercare? Principiul Biblic de-a iesi dintr-o incercare este acelasi. Laudat sa fie Dumnezeu! Noi ne bizuim pe sfatul Domnului. Noi ne bizuim pe ajutorul lui.

Va rog foarte mult, sa nu subestimati niciodata puterea celui rau. Va trebui ca in viata sa avem o viata disciplinata de rugaciune, in primul rand, pentru ca diavolul este inselator. Numai omul care-si pastreaza prin rugaciune inima curata va reusi sa distinga vocea lui Dumnezeu. Pentru ca foarte multe voci pe pamantul acesta rasuna si daca nu-ti pastrezi inima inaintea lui Dumnezeu la rugaciune, tu s-ar putea sa nu deosebesti vocea lui Dumnezeu. Si am sa va spun de ce. Pentru ca puteau sa spuna cei 3 tineri: „Mai, ne-a zis sa ne inchinam. Adica, ce? Stiti cati erau acolo? Era o multime foarte mare pentru ca aia era o vale. In multimea aceea foarte mare, nu era mare lucru ca tu impreuna cu ei sa te arunci si tu la pamant. Nu te vede nimeni. Puteai sa spui in felul urmator: „Eu, numai cu trupul ma arunc la pamant, caci cu inima stau drept.” Vreau sa va spun un lucru, dragii mei, intotdeauna asta este o voce vrajmasa. Pentru ca Dumnezeul nostru este un Dumnezeu care ne spune ca trebuie sa pastram credinta curata. Compromisul a facut pe multi sa nu-si mai gaseasca calea catre viata.

Intotdeauna cel rau va veni cu argumente de acest gen: „Adica, stai tu putin, ca eu cu inima….” Si am sa va spun un lucru, fratii mei, nu-mi spuneti mie ca vorbele voastre sunt aiurea si inima voastra-i credincioasa. Pentru ca din adancul inimii noastre, din inima noastra avem acest cuvant. Din inima e prisosul de cuvinte. Din inima vin ele. Si vreau sa va spun un lucru, dragii mei, eu stau de vorba cu oameni care toata ziua cand ma intalnesc cu ei, ba vorbesc de unul, ba vorbesc de altul. Si la sfarsit imi spun: „Frate, dar stii, eu in inima mea, atata Il iubesc pe Dumnezeu.” Eu am stat si m-am gandit. Daca cuvintele noastre, spune Biblia ca vin din inima, si cuvintele noastre sunt rele, poti declara tu de dimineata pana seara ca in inima ta e Dumnezeu, pentru ca cuvintele tale spun cine este dumnezeul pe care tu-l ai. Puteau cei 3 sa spun: „Mai, ce inseamna sa ma aplec si eu? Ce inseamna sa fac lucrul asta?” Si ei n-au ales lucrul asta pentru ca au spus: „Fratilor, nu ne putem ascunde o viata intreaga…” Zice cineva: „In adancul inimii mele, Il iubesc pe Dumnezeu.” Stiti ce i-am spus?” „Mai, e atat de adanc, ca nu vede nimeni.” Adica, asta este un argument de genul: Atat de adanc e in inima mea Dumnezeu, ca nimeni nu-L vede. Dar, trebuie sa-L vada!  Il iubesti pe Dumnezeu? Esti vertical. Binecuvantat sa fie Domnul.

Putea sa spuna la un moment dat un alt argument. Vine Satana si spune un alt argument. Da, il ia cu Biblia: Pot oare cei morti sa-L laude pe Domnul? Vine cel rau si-ti aduce Biblia. Tu te uiti si spui, ‘Mai, bine,’ zice, „fac acuma un compromis. Raman in viata si asa o sa lucrez eu pentru Dumnezeu si asa o sa recuperez .” Dar, eu va spun un lucru. Hristos cand S-a dus la cruce, a zis: „Las, ca vin Eu mai incolo?” S-a dus pana la capat. Deci, cu atatea argumente poate sa vina cel rau, chiar cu Biblia in viata ta. Dar, trebuie sa stii in aceasta seara, cel mai important lucru si anume, faptul ca intotdeauna trebuie sa te tii de Cuvantul lui Dumnezeu. Puteau sa spuna cei 3 tineri asa: „N-a fost o profetie pe vremea lui Nebucadnetar? N-a profetit Daniel ca asta-i chipul de aur? Ca Dumnezeu l-a inaltat sa fie chipul de aur?” Adica, ce mare lucru ca ne inchinam noi in fata celuia care este chip de aur? Si acuma, vreau sa va spun un lucru, dragii mei. De nu veti discerne bine vocea lui Dumnezeu, Satana va va minti cu Biblia. Si intotdeauna va trebui sa o aveti ancorata in inima voastra, ca fratii mei, intotdeauna va trebui sa ramaneti neclintiti si verticali. Nu dati mana cu Satana, ca nu o sa va mai dea niciodata drumul la mana.

Niciodata in privinta asta, sa nu veniti cu un argumente din acestea slabe. Cine minte, sa nu mai minta. Cine fura, sa nu mai fure. Binecuvantat sa fie Dumnezeu. In incercare, cel rau iti va spune intotdeauna: „Ce mare lucru sa faci si tu o plecaciune? Ce mare lucru, daca tu in inima ta ramai curat? Fratii mei, nu-i asa! Din momentul acela ti-ai pierdut relatia cu Dumnezeu. Duhul Sfant este sensibil. Atat de greu coboara in viata unui om si asa de usor se intristeaza si pleaca. E atat de atent la nuante. E atat de atent la modul in care te comporti cu fratii tai. Duhul Sfant ramane in viata unui om, daca este iubitor de semeni, iubitor de Dumnezeu, daca este atent cu viata lui si Duhul Sfant pleaca imediat  cand am inceput sa facem lucruri care nu-i plac. Se intristeaza si pleaca. De aceea ma rog in aceasta seara, binecuvantat sa fie Dumnezeu si sa ne ajute sa putem ramane cu Duhul Sfant in viata noastra.

Photo via endtimebibleprophecy.wordpress.com

Photo via endtimebibleprophecy.wordpress.com

Ce ar trebui sa intelegem noi in incercare?

1. Niciodata pocainta datorita fricii nu e pocainta

Ce ar trebui sa intelegem noi in incercare, ca sa putem sa fim biruitori, ca sa putem sa facem fata? Fratii mei, primul lucru pe care va trebui sa-l intelegem in incercare este acesta: Niciodata pocainta datorita fricii nu e pocainta. Vreau sa va intreb, iubitii Domnului, in momentul in care Nebucadnetar face acest chip de aur, auzise el talmacirea visului? Stiti ca a fost tulburat de visul pe care l-a avut. N-a putut sa-l talmaceasca nimeni. Daniel l-a talmacit si Daniel a spus: „Tu trebuie sa fii asa si asa…” Vine Nebucadnetar si ce spune dupa talmacirea visului? „Dumnezeul lui Daniel este singurul Dumnezeu adevarat si dau de stire sa stie toti, toate popoarele, ca singurul Dumnezeu adevarat este Dumnezeul lui Daniel.” Tulburat, plin de frica, inspaimantat de visul pe care l-a avut si acuma ce face Nebucadnetar? Dupa ce trece timpul suficient de mult, isi face un chip de aur si zice: „Toti sa se inchine in fata acestui chip de aur.”

Istoricii spuneau ca Nebucadnetar se confrunta cu ceva probleme militare. Si ca sa uneasca pe toti oamenii din imparatia lui, a facut acest chip de aur, cu pretentia ca ei sa se inchine inaintea acestui chip. Vreau sa va spun un lucru, dragii mei. Cine se pocaieste de frica cancerului, nu-i pocait. O sa vi se para greu ce va spun eu. Cine se pocaieste de frica faptului ca  trebuie sa treaca granita, nu-i pocait. Cine se pocaieste de faptul ca are in viata lui o amenintare, ca este in pragul puscariei, ca trebuie sa-l aresteze, ca nu stiu ce s-a intamplat, ala nu e pocait. Fratii mei, vreau sa va spun in aceasta seara, in incercare, Dumnezeu testeaza mai intai ce fel de pocainta ai tu. Pentru ca pocainta, fratii mei, nu va tine niciodata, daca te-ai pocait de frica unui lucru. Adevarata pocainta este pocainta pentru ca dragostea lui Dumnezeu te-a cucerit. Niciodata nu va rezista pocainta, daca ochii tai nu sunt umpluti de crucea Domnului Isus Hristos. Daca in sufletul tau nu este recunostinta pentru dragostea pe care Dumnezeu o are, fratii mei, surorile mele, pocainta noastra are o singura baza: Il iubesc pe Dumnezeu, care m-a iubit pe mine.

Sunt multi oameni care in incercare, nu cauta altceva decat sa-L caute pe Dumnezeu, sa-i faca fagaduinte  lui Dumnezeu si la fel de bine, dupa ce trece incercarea, pentru ca Dumnezeul nostru e generos, Dumnezeul nostru este extraordinar, nu seamana cu nimic si cu nimeni niciodata. Dumnezeu poate sa-ti intinda mana in incercarea ta si dupa ce trece incercarea, fagaduinta se uita. Si aia nu-i pocainta. Nu confundati lucrurile intre ele. Sa va dau un exemplu biblic. Ioan Botezatorul zice: „Pocaiti-va, ca Imparatia lui Dumnezeu este aproape si veneau sa se boteze. Veneau acolo si se uita Ioan Botezatorul, dar, ce multi vin. La care, Ioan Botezatorul se uita si tuna cu glasul lui: „Pui de naparci, cine v-a invatat sa fugiti de mania viitoare?” Dar, de ce le spune lucrul asta? Veneau speriati cand tuna Ioan Botezatorul si vorbea ii apuca frica. Si el a zis: „Cine vine la Dumnezeu din pricina acestei frici, ca sa scape de mania viitoare este pui de naparca. Hopa, eu vreau sa fiu pui de Dumnezeu. Dar puiul de Dumnezeu este cel care-L iubeste pe Tata. Si atunci, diferenta intre pui de naparca si pui de Dumnezeu este ca puiul de naparca se pocaieste de frica maniei viitoare, pe cand puiul de Dumnezeu se intoarce la Dumnezeu de dragul Tatalui. Si in aceasta seara, vreau sa va spun: In incercare se va vedea ce fel de pui sunteti voi. In incercare se va vedea ce fel de pui suntem noi. Si ma rog in aceasta seara si zic: „Fa-ma tata puiul tau si ajuta-ma sa fiu copil de Dumnezeu,” asa sa ne ajute Domnul si sa ne binecuvanteze. Amin!

Iubitii Domnului, se spune la un moment dat ca in puscariile comuniste a stat printul Ghica. Si comunistii, la un moment dat, l-au scos pe printul Ghica din inchisoare, sa faca un tur al Bucurestiului, cu realizari epocale- blocuri cenusii multe. Si l-au dus pe printul Ghica sa-i arate realizarile regimului comunist. Si l-au plimbat prin tot Bucurestiul. Cand s-a intors in puscarie l-au intrebat: „Ce-ai vazut?” La care, Ghica le spune: „O salcie inflorita.” In incercare se va vedea pe cine vezi. In incercare se va vedea pe cine ai vazut. In incercare se va testa cum este pocainta ta. E o pocainta de dragul lui Dumnezeu sau e o pocainta de dragul tau? Cand un om vrea sa fuga de necazul sau, apeland la Dumnezeu, el se iubeste pe el. Cand un om se lasa frant de crucea lui Dumnezeu, Il iubeste pe El. Orice om, care se iubeste pe sine, cautand sa scape de necaz, ala nu-i pocait. Pocaitul spune un singur lucru: Il iubesc pe Domnul, taria mea. Il iubesc pe Domnul, nadejdea mea. Noi nu trebuie sa iubim, iubindu-ne. Noi trebuie sa iubim, iubindu-l.

Deci, imparatul are un necaz. Vine Daniel si spune: „Asta trebuie sa faci.” I se face plecaciune: „O, Dumnezeul Tau! Plecaciune Lui.” Dupa ce trece timpul a uitat, devine ceea ce este, face un chip de aur. Acuma, din nou Dumnezeu ii scapa pe cei 3 si ce zice el? Daniel 3:29 De aceea dau poruncă ca orice om din orice popor, din orice neam sau de orice limbă ar fi, care va vorbi de rău despre Dumnezeul lui Şadrak, al lui Meşak şi al lui Abed-Nego, să fie făcut bucăţi, iar casa lui să fie prefăcută într-un morman de gunoi, pentru că nu există un alt dumnezeu care să poată izbăvi în felul acesta.“  Mai, da ce pocainta, ma. Pentru ca, daca ai scapat din necaz si tu ai fugit de mania viitoare, nu vezi ce pocainta ai tu? ‘Fa-i, Doamne, bucati. Trazneste-i. Fulgera-i.’ Si casa lui va fii prefacuta intr-un morman de murdarii pentru ca nu este niciun alt Dumnezeu ca sa poata izbavi ca El. El zice: Bine! Si simte prost. Ca, daca ar fi simtit cu adevarat pe Dumnezeu, n-ar fi spus: „Fa-i bucati.” Pentru ca Dumnezeu nu ne spune sa facem bucati. Ci Dumnezeu ne spune sa fim un intreg.

Al doilea lucru in incercare, pe care noi v-a trebui sa-l intelegem este urmatorul. Cand furtuna este mare, este pentru ca pe capul tau a fost pus un premiu. Doi se lupta pentru tine. Pe de-o parte e Dumnezeu, care spune: „E premiul meu.” Si pe de alta parte este Satana, care spune: „E trofeul meu.” Satana te vrea ca trofeu- impaiat si acolo pus. Dumnezeu te vrea ca premiu. Laudat sa fie numele Lui. Acuma, foarte multi oameni, cand sunt in incercare isi pun aceasta intrebare. Nu va uitati la mine ca-s la costum. Eu am pierdut casa. Mi-am pus copilul in tarana, mi-am pierdut parintii si am stat si am mancat painea saraciei. Un an de zile am mancat numai cartofi, variind in 3: piureu, fierti, prajiti. Va spun lucrul acesta pentru ca stiu ce inseamna suferinta. Stiu si ce inseamna incercarea si multi oameni se prabusesc la aceasta intrebare: DE CE? DE CE? Si vreau in aceasta seara sa va spun un lucru, ca sa intelegem foarte clar. Cum este Nebcadnetar in momentul in care ii arunca pe tineri in cuptor? Spune Cuvantul lui Dumnezeu ca Nebucadnetar era plin de urgie. Maniat. De ce Dumnezeu ingaduie sa-l vedem pe Nebucadnetar care s-a maniat si era plin de urgie? Pentru ca sa intelegem, dragii mei, ca intotdeauna in spatele incercarii este acela care racneste ca un leu, cum spune 1 Petru. Intotdeauna cand ai o incercare-n viata ta si tu esti corect cu Dumnezeu, sa stii ca in spatele incercarii este acela care vrea ca tu sa nu stai in picioare. Dar, am sa va argumente:

2. Sa intelegem cine sta in spatele incercarii

Nu intreba DE CE? Ca nu exista logica la Satana

De cate ori a fost incins cuptorul? De 7 ori. Care-i logica acestui lucru? Haideti sa va spun de ce este o logica zero, adica este o nebunie. Pentru ca la un moment dat spune ca cei mai vrednici, mai strasnici din ostasi, sa se duca sa-i arunce pe cei 3 tineri in cuptor. Ce se intampla din momentul in care cuptorul a fost incins de 7 ori? Ce se intampla cu ostasii care implinesc porunca? Ard. De ce? Pentru ca in spate este un nebun. Iar, Satana este pur si simplu nebun. Nu cautati logica la nebuni. Voi va intrebati mereu: DE CE? Cum, de ce? Daca te-ai duce la un spital, la un ospiciu si ai vedea un nebun care face nebunii si vorbeste ca un nebun, te-ai apuca sa intrebi: „Mai, dar de ce faci tu lucrurile astea?” Pai, intotdeauna mania, ura, iadul, toate acestea sunt o nebunie inaintea lui Dumnezeu. Si nu exista logica la Satana. Nu cauta logica. El cauta sa prapadeasca, sa junghie, cauta sa te darame si noi venim imediat si intrebam: DE CE? Cum, de ce? Pentru ca esti a lui Dumnezeu si nu suporta gandul asta. Si vrea sa-ti terfeleasca numele si vrea sa te-arunce la groapa de gunoi a omenirii. Si vrea sa fii un vas spart si crapat si aruncat la gunoi. Si Dumnezeu spune: „Nu. El va fi un vas de cinste.”

Cautam logica. E simpla logica. Daca viata ta este curata si incercarea nu se datoreaza prostiilor tale, nu se datoreaza inconsecventei tale cu Dumnezeu, daca incercarile nu se datoreaza seriozitatii tale si esti inaintea lui Dumnezeu cu inima curata, sa stii cine-i in spate. Un nebun. Si nebunul trebuie biruit cu armele luminii. Cu nebunul nu stai de vorba. Nu poti sa-l indupleci. Nu trebuie sa spui decat un singur lucru: „Sangele lui Isus Hristos sa ma ocroteasca si sa mustre pe cel rau!” Laudat sa fie Domnul in veci. Apoi, spune Biblia inca un lucru. Unde i-a aruncat pe cei 3 tineri? In cuptor. Si ce-a facut inainte sa-i arunce intr-un cuptor? I-a legat. Dar, care-i logica sa-i legi? Deci, aia au ajuns la usa si-au fost parjoliti. Si pe ei i-a legat cu legaturi. De ce? Ca sa intelegi pocaitule, ca in spate sta nebunia unui iad. Nu va uitati ca oamenii la care le faci bine sar la gatul tau si tu te intrebi: De ce, Doamne?” Pentru ca in spate sta nebunia iadului. Tu nu vezi ca faci bine unor oameni si apoi, pur si simplu, in loc sa-ti multumeasca te zugruma? Nu vezi ca-ti cresti copii pentru care in fiecare zi iti spargi palmele si cand ajung mari iti trantesc usa in nas. Si intrebi de ce. Si te darami pentru ca in spate este o nebunie pe care o biruim prin puterea credintei, prin puterea postului, prin puterea sfintei Scripturi, prin puterea partasiei. Raspunsul nostru nu-i in carne.  Raspunsul nostru este in Duhul lui Dumnezeu. Asta va trebui sa intelegi. Ne intrebam de ce. Cum de ce? Nu te suporta cel rau. Il iriti, il manii, racneste ca un leu. Oridecateori un pocait se ridica si face voia lui Dumnezeu, intunecatul se intuneca mai tare. Noi suntem fii luminii si intotdeauna vom deranja si intotdeauna se vor razvrati. Si intotdeauna, duhurile rautatii vor cauta sa ne doboare. Dar, binecuvantat sa fie Domnul in care biruinta este. Nu ‘va fi’, ci ‘este’. Binecuvantat sa fie El in vecii vecilor!

Va aduceti aminte la primul vis, ce se intampla cu Nebucadnetar? Zice Nebucadnetar: „De nu veti talmaci visul, toti ramaneti cu un cap mai scurt (taiat). La care, Daniel putea sa zica: „Wonderful, scap de toti printr-o lovitura.” Dar, a zis: „Nu. De ce sa moara?” Dumneze nu taie capete, Dumnezeu schimba capete. Dumnezeu lumineaza mintea, nu le taie [capul]. Si atunci, Daniel a zis: „Sa nu va tulburati. Ma duc eu sa fac lucrarea. Si dupa ce merge si face lucrarea si scapa pe nenorocitii astia care erau niste mincinosi, ce se intampla? Ce fac Haldeii, ghicitorii in stele? Il pandesc pe Daniel: „O, cu ce-l putem prinde?” Mai oameni, nu este evident? Deci, Daniel le scapa viata si astia il pandesc sa-i ia viata. Si tu te intrebi: „Doamne, de ce mi se intampla lucrul asta?” Pai, cum de ce?” Pentru ca in spate e nebunul. Oameni buni, vi se pare greu cuvantul? Dar este adevarat. Pentru ca nebunii spun ca nu exista Dumnezeu. Oridecateori vedeti in viata absurdul unei situatii: Mai, l-am iubit si m-a tradat. I-am facut bine si nu-mi raspunde. Dimpotriva, imi vrea raul. Oridecateori vedeti in viata lucrul acesta intr-o incercare, sa intelegeti  ca in spate nu e omul. Nu va luptati cu carnea si sangele. Nu incercati sa constientizati pe cine nu poate auzi. Intelegeti ca n-aud? Ei nu aud.  Ei nu vad, pentru ca in spate e cineva care-i poarta. Ci, voi  intariti-va in Domnul si in puterea Lui. Si luptati ca niste pocaiti, cu genunchii plecati. Pentru ca asta-i taria noastra: Hristos Isus. Si asta va trebui sa facem, sa intelegem cine sta in spatele incercarii. Inca odata spun [se aplica la] incercarea care nu ti se datoreaza. Vorbim despre incercari cand inima ta apartine Domnului. Vorbim despre furtuni care se nasc dupa ce ai ascultat de Domnul si ai intrat in corabie. Nu vorbim despre furtuna lui Iona, cand Dumnezeu i-a pus furtuna in fata si i-a zis: „Fugi de Mine? Ia sa-ti dau Eu viteza.” Aia-i furtuna vinovata, cand Dumnezeu ti-o pune in spate. Aia nu este incercarea pe care o trimite Dumnezeu. Aia e incercarea pe care ti-o trimiti tu.

La iubit Darius pe Daniel? Cum sa nu-l iubeasca, cand parte din succesul lui cumva se datora si lui Daniel, care a spus: Domnul te-a pus…” Si Darius semneaza un decret: Cine se roaga dumnezeului lui, sa fie aruncat la lei.” Vine Darius, livid la fata, se uita: „O, Daniel, te iubesc. Dar, asa-s de suparat. Sper sa nu te manance leii.” Adica, ce ciudat e in viata. Ca sa intelegi. Ce sa intelegi? Ca omul muritor n-are nicio putere. Ca nu te scapa mana prietenului. Ca nu te scapa mana slaba a unui om. Pentru ca si omul care te iubeste e neputincios. Evident ca Darius putea sa-l scape, daca vroia sa-l scape. Dar, de ce n-a vrut sa-l scape? Pentru ca sa inteleaga pocaitul si sa inteleaga pocaitii ca numai Dumnezeu din cer ne scapa. Sunt neputincioase mainile oamenilor. Si noi stam si ne framantam: Dar, de ce n-a facut-o, ca putea. Ca Dumnezeu sa spuna: „Nu-i mai frumoasa dimineata cand vine Darius si soarele rasare  si tu esti acolo, cu leii cuminti langa tine?” Nu-i mai glorios sa se vada ca mana Domnului te-a scapat? Cand te scapa mana Domnului, oamenii iau aminte. Cand te scapa mana omului, se repeta incercarile. Descurajeaza pe dusmani numai atunci cand Dumnezeu lucreaza, nu cand lucreaza omul, ca aia numai ii asmute mai tare asupra ta.

3. Sa intelegem

Inca odata, as vrea sa intelegeti, nu-i an in care sa nu am o incercare pe care nu stiu cati ar putea sa o duca. Nu-i an. Stau mereu si ma intreb. Dar, eu nu ma mai tulbur si am sa va spun de ce. Ca, marea problema a incercarii este ca pocaitii se tulbura. Si stiti de ce ne-am tulburat? Iertati-ma, din cauza predicatorilor. Dumnezeu sa-i ierte. Ne-au aratat jumate din adevar. Primul adevar este ca Isus Hristos ne iubeste, dandu-si viata pentru noi. Dar, nu ne-a spus a doua parte a adevarului: ca va trebui sa ne dam si noi viata pentru El. Ca va trebui sa ne lepadam de noi insine. Ca venitul la biserica nu este o plimbare. Ca cititul Bibliei nu este o lectura placuta, doar. Ca a te ruga lui Dumnezeu nu inseamna sa insiri nevoile tale. Ci va trebui sa-ti predai viata in totalitate. Va trebui sa te lepezi de tine insuti. Va trebui sa te jertfesti de dragul lui Isus, va trebui sa-I spui lui Dumnezeu: „Imi iau crucea si te urmez, chiar daca ar fi sa strang din dinti si sa merg pe coate.” Chiar daca ar fi sa tac inaintea oamenilor si cat e nevoie, nu 7 zile, 70 de zile, dar am sa merg impreuna cu tine. Incercarea este calea fireasca. Asta va trebui sa invatam. Este calea naturala a pocaitului.

1 Petru 4:12  Prea iubitilor, nu va mirati de incercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca sa va incerce, ca de ceva ciudat, care a dat peste voi. Nu-i ciudat, spunea Petru. Ciudat este acela care crede ca viata cu Dumnezeu este viata lipsita de incercari si de greutati. Haideti sa va deschid o fereastra. Va rugati cu vers. din 1 Ioan, care spune „Ungerea Duhului Sfant va va invata toate lucrurile”. Va rugati sa aveti aceasta ungere? Cand noi spunem: „Doamne, da-ne ungerea Duhului Sfant,” unde avem tendinta sa ne uitam? In sus. [Zicem] Da-ne Doamne untdelemn. Ca da Duhul Sfant untdelemn. La care, Duhul Sfant spune: „Pocaitule, nu te mai uita in sus.” Dar, unde sa ma uit? Inlauntru. Pentru ca exista doua tipuri de ungere: Ungerea pe care ti-o da Dumnezeu ca dar. Vii la biserica, esti obosit si dintr-o data, Dumnezeu coboara cu Duhul Sfant. Te invioreaza Domnul, te ridica. Este extraordinar. Dar mai exista o ungere. Ungerea Duhului Sfant din launtrul tau. Dar, cum functioneaza asta? Citesti Cuvantul lui Dumnezeu si acolo, Cuvantul lui Dumnezeu spune asa: Leapada-te de tine insuti. Vine cineva si n-ai dreptate, te certi cu el. Si cineva iti face nedreptate, la care Dumnezeu spune prin Cuvantul Lui: „Iubeste-ti dusmanul. Tu scrasnesti din dinti si atunci in launtrul tau se intampla ceva. Cuvantul lui Dumnezeu care este in inima ta lupta cu pofta firii pamantesti care spune: Nu ierta. Si din ciocnirea celor doua, cineva va birui. De biruie firea, tu nu te-ai lepadat, nu te-ai frant. De biruie Duhul lui Dumnezeu prin cuvant, tu te zdrobesti si atunci se naste untdelemnul.

Vreti sa aveti untdelemn? Vreti sa aveti ungerea Duhului Sfant? Lasati Cuvantul lui Dumnezeu sa ne zdrobeasca poftele si patimile. Si atunci vom avea aceasta ungere a Duhului Sfant din launtrul nostru. Ungerea din launtrul nostru o ai cu tine tot timpul. Bucuriile ceresti le da El. umplerea prin Duhul Sfant o da El cand vrea. Dar untdelemnul asta il port eu pentru ca eu trebuie sa ma zdrobesc si sa las Cuvantul lui Dumnezeu sa ma zdrobeasca. Incercarea este calea fireasca. Va pot povesti despre toate. Despre painea care mi-a lipsit pe masa, despre batjocura oamenilor, de toate… De ce? Le-am trait. Si ungerea asta nu mi-o ia nimeni, niciodata. Voi pleca cu ranile mele pe trup si suflet la Dumnezeu acasa. Las orice pe pamantul acesta, dar ranile mi le port cu mine, pentru ca acesta este capitalul meu. Acesta este untdelemnul meu. Si vreau sa-l port pentru ca Dumnezeu din cer mi l-a dat si a spus: „Incercarea iti aduce acest untdelemn. Ala-i cu tine tot timpul.

De ce este incercarea pur si simplu calea fireasca a credinciosului? In noi locuieste Hristos. SI vine imparatul Nebucadnetar si spune: „Culcat la pamant. Inchinati-va in fata mea.” La care tu, te culci la pamant si iti apleci coloana. Si atunci, te intreb pe tine: Poate Hristosul din tine sa se plece? Pai, oameni buni, daca Hristos locuieste in noi, atunci cand vine lumea cu compromisul ei si spune: „La pamant!” Hristos spune: „Drepti!” Nu-i normal ca dintr-o multime de oameni care s-au aruncat cu fata la pamant, pocaitul sa ramana in picioare? Nu-i natural ca pocaitul sa stie sa nu se plece? Hristosul din el poate sa se plece in fata pacatului? Hristosul din el spune sa te pleci in fata pacatului? Niciodata. Nu poti sa te pleci.

La un moment dat, la prima mea firma, la care am fost jurist, am descoperit niste matrapazlicuri infioratoare. Adica, niste inselaciuni, viclenii. Si atunci eu m-am dus, ca eram pocait si am zis sefului: „Sefu, asta-i hotie. Si asta-i furt si minciuna. Pacalim oamenii.” La care, seful, cand a vazut ca eu am vazut, a zis: „Exista un office in centru. Te duci acolo si iti maresc salariu de 3 ori. Continui sa faci ceea ce-ai facut pana acuma si stai cuminte.” Nu i-am raspuns pe loc.  Sa va spun de ce: Nu-i usor. M-am dus acas si ma tot gandeam: salariu de 3 ori mai mare… Vezi, Satana e smecher. Satana nu zice: iadul, smoala, pucioasa. Nu zice. Zice: salariul de 3 ori mai mare. Daca ar zice Satana: „Te iau in furca.” Pai, toti ne-am duce in rai. Dar, nu zice asa. Zice: „Mai multi bani. Stii tu frigiderul ala pe care tu-l doreai. Acuma poti ca ai bani.” M-am dus acasa si m-a rugat. Ce sa faci? Nu? Si m-am dus a doua zi hotarat si i-am spus: „Sefu, uite ce  se intampla. Eu aseara am facut un referat in care ti-am scris tot ce e rau. De aici si pana aici. eu semnez referatul si spun- consilierul juridic al firmei ….. Daca dumneata iei acest referat si-l indrepti si indrepti lucrurile care sunt acolo, eu raman aici cu dumneata si muncesc zi lumina cat e nevoie. Daca dumneata nu tii cont de acest referat, eu astazi am plecat si este ultima zi in care lucrez.” Stiti de ce? Pentru ca ii multumesc lui Dumnezeu ca a locuit in mine si n-a putut Hristos sa se plece. Mi-a luat seful referatul si a zis: „Gandeste-te, ca iti mai dau ceva timp.” Am zis: „Nu, sunt hotarat.” Si am plecat.

In doua saptamani a fost arestat. Cand a venit politia economica a gasit referatul meu pentru ca secretara l-a inregistrat si a zis: „Felicitari, D-le consilier” Si mi-am ridicat privirea in sus si am zis: Marit sa fie Dumnezeul asta ca stie sa se plece.” M-am intalnit cu seful meu dupa 3 ani de puscarie. Avea un cancer hepatic, cancer la ficat. Era livid si alb. Cand m-am intalnit cu el, nu putea sa mearga decat 10 pasi si se aseza. Nu putea, din pricina ficatului, sa mearga. Am stat langa el, m-am uitat, o umbra de om care avea bani cu nemiluita. Si am spus in acel moment ca intotdeauna in viata, cand Il ai pe Hristos in inima, nu poti sa faci plecaciuni inaintea lumii. Nu te lasa si nu-ti permite lucru asta. Fratii mei, oridecateori oamenii mint, pocaitul nu stie sa minta. Oridecateori oamenii insala, Hristosul care este in tine, daca-L ai, nu va stii sa faca lucrul asta. Nu poti.

E normal, cand toti se pleaca, tu sa stai in picioare!  Si acuma te intreb: Cand toti se pleaca si tu stai in picioare, esti luat la ochi? Da. „Cine-s aia trei care stau in picioare?” Bai, cine sunteti voi?” „Noi? Noi suntem pocaitii!” „Ia veniti incoace, la cuptor cu voi.” Normal ca esti luat la ochi. Normal ca intr-o societate corupta, nebuna, cu viclesug, normal ca esti luat la ochi. Normal ca nu ti se da dreptul. Normal ca esti taiat de pe lista de prime. Normal ca-i incomodezi. E normal! Pentru ca in tine locuieste Hristos si esti luat la ochi. Cand toti se pleaca, tu stai in picioare. Esti luat la ochi. Zice: „Da? Esti pocait? Acuma ne razboim!” Si tu sa spui atunci: „In Hristos, eu sunt mai mult decat biruitor. Nu in carnea mea, ca eu nu pot face nimic.” Si acuma, vreau sa va spun inca un lucru. Deci, in primul rand, pocaitul nu stie sa se plece cand altii se pleaca. De ce? Pentru ca-i Hristos in El. Si atunci, sigur ca e o multime de mincinosi si tu stai in picioare. Si atunci, ce vrei sa faca? Te ia la ochi. Si atunci, nu-i normal sa fii incercat?

Dar, eu ici pun o alta intrebare: Tu n-ai avut nicio incercare. „Sa traesti, sefu.” „Sa traiesti, sefu.” „Cum vreti, sefu.” „Cum vreti, sefu.” Pai, se poate asa ceva? Pai, tu sa le dai la toti dreptate? Se zice ca la un rabin a venit cineva si i-a zis: „Sa-mi faci dreptate in pricina cu parasul meu, ca mi-a luat pamantul,” si i-a explicat si a zis: „Ce zici?” La care, rabinul a zis: „Ai dreptate.” A venit celalalt si a zis: „Sa-mi faci dreptate cu parasul meu ca-i asa si asa si asa.” Si l-a ascultat si i-a zis: „Ce zici?” La care, rabinul a zis: „Ai dreptate.” S-au intalnit cei doi si au zis: „Sa mergi la rabin..” „Sa mergi tu la rabin… ca rabinul mi-a dat dreptate.” „Ba, mie mi-a dat dreptate.” Si au venit amandoi la rabin. S-au certat in fata lui si au zis: „Mi-ai dat dreptate.” „Ba, mie mi-ai dat dreptate.” La care, rabinul s-a uitat la ei si a zis: „Aveti dreptate.” Pai, se poate asa ceva? Pai, nu se poate asa ceva.  Noi nu putem sa facem asa ceva. Un singur adevar exista in viata. Si daca lumea se pleaca, tu sa stai in picioare pentru ca Hristos locuieste in tine. Si daca esti luat la ochi, esti luat la ochi pentru ca tu esti cinstit. Cum vrei sa nu fi luat la ochi? Daca nu esti facut din acelasi aluat, tu nu ai aceeasi natura, prietene. Tu esti adevarul in minciuna. Esti lumina in intuneric. Esti sarea pamantului. Nu poti sa nu fi luat la ochi. Nu stiu ce inseamna sa traiesti pe pamantul acesta fara incercari. Daca n-ai incercari, ti-ai pus intrebarea: „Cine-i in tine?” Hristos sta in picioare si nu se poate pleca, Domnul meu si Dumnezeul meu.

Acuma, vreau sa va spun inca un lucru. Cand toti stau in picioare, ce face pocaitul? Zice ca la un moment dat a dat un decret si zice: Cine este prins ca se roaga, (cu alte cuvinte, ca ingenuncheaza), in fata dumnezeului lui, omul acesta va fi ucis. Si atunci, Daniel a spus: „Imi pare rau sa va spun, dar cand toti stau in picioare, eu stiu sa ma plec.” Intotdeauna, fratii mei, ascultati ce va spun. Pocaitul va fi cel ce sta in picioare cand toti se pleaca in fata imparatului pamantesc si cel ce se frange in fata imparatului ceresc, cand toti stau in picioare. Fratii mei, e simplu, noi nu putem fi ca ei. De ce l-a ales Dumnezeu pe Noe sa faca o corabie? Pentru ca inota impotriva curentului. Si atunci a zis: „Tu esti eligibil pentru corabie.” Deci, nu poti sa fi ales, sa fi conducatorul unei salvari, a unei corabii salvatoare, pana cand tu nu lupti impotriva curentului lumii. E normal, fratii mei. E normal. Deci, ce facem noi in lumea aceasta? Noi nu putem sa fim decat sinceri, sa fim deschisi. Noi nu putem sa fim decat sinceri, deschisi. Noi trebuie sa spunem adevarul din inima. Am avut contabil la biserica. A venit la mine si a zis: „Frate, ce sa fac? Am opt firme. Una-i legala, sapte-s ilegale. N-am carte de munca.” Si i-am zis: „Ma, tu esti serios?” „Da, sunt foarte serios.” „Dar, vii la mine, pastor, sa ma intrebi ce sa faci cu celelalte sapte firme?” Pai, zice: „Da. Nu-i bine?” „Nu.” „Da, de ce?” „Pai, tu nu stii ca cine minte, nu trebuie sa mai minta? Pai, ma intrebi pe mine?”

Imi scrie un frate: Frate, trebuie sa dau un examen la ministerul de interne. Stiu ca esti avocat, stiu ca-l cunosti pe ministru. Asa si era. Frate, mi-au cerut sa dau bani, multi bani, ca sa intru la examen. Ce sa fac?  Si i-am spus: „Frate, in primul rand, te rog sa ma ierti. Te rog din toata inima sa ma ierti pe mine.” Atata i-am spus. La care, el, intrigat mi-a zis: „Da, de ce sa te iert?” „Pentru ca ti-am creat impresia ca as putea raspunde la o asemenea intrebare. Vina este a mea. Inseamna ca eu n-am o marturie buna daca tu imi pui intrebarea asta. Ce astepti sa-ti spun? Sa dai bani ca sa intri? Si cand o sa ai un necaz la servici si o sa spui cu privirea in sus: Ajuta-ma, Doamne. -Dumnezeu din cer o sa se mai uite la tine? Du-te la portofel sa-ti rezolve problemele. Du-te la portofel, ca portofelul ti-a aranjat intrarea, nu Domnul.

Si ce marturie ai tu la firma aceia?” i-am spus eu. „O sa vina seful la tine si o sa spui: „Eu sunt pocait, sefu.” Va rade ala de tine, ca nu mai poate: „Dar, nu mi-ai dat tu mie bani?” Si o sa spui: „Vino domn director la Evgnghelizare ca vine unul de la Bucuresti…” Si-ti spune: „Vin la Evanghelizare, dar cat imi dai?” Ca asa l-ai invatat. Si atunci, ce sa se pocaiasca oamenii? Ca noi ne intrebam: „Cum de este incercarea?” Cum, de ce? Pentru ca atunci cand toti se pleaca, tu stai in picioare. Si cand toti stau in picioare, tu te pleci. Pentru ca Dumnezeu din tine asta face.

De ce e importanta incercarea? Cum sa nu fie importanta incercarea? Incercarea este esentiala. Adica, vreau sa intelegeti cum faci fata incercarii. Intotdeauna, cand fugi de incercare, ea fuge mai tare dupa tine. Dar, ce sa faci in incercare? Pai, ii spui incercarii asa: „Fa ce stii ca trebuie sa faci.” Ce spune Dumnezeu in Isaia? „Voi ati fugit pe cai iuti in Egipt.” Si zice Dumnezeu: „Da, voi puteti sa fugiti pe ce cai vreti voi, ca tot va prinde necazul din urma.” .. cand e trimis [necazul] pentru ceva. Cand vine incercarea, fugim. Si fugim si fugim. Dar n-ai cum sa fugi, ca ea te prinde. Mai tare te prinde. Si atunci, ce faci? Spui asa: „Doamne, am intrat in incercare…” Intrarea e acolo si erau legati feldeles la maini, la picioare, Daniel cu cei 3 tineri. I-a aruncat acolo. Dar ce se intampla in foc? Se ard legaturile astea. Se rup. Cand intri in focul incercarii, brusc, deodata, tu devii altul.

Prima legatura care se rupe este legatura cu pamantul. Atata suntem de legati! Cand vine incercarea deodata, parca ne limpezeste Dumnezeu mintea: „Doamne, am uitat ca de fapt important era lucrul asta.” Au ajuns oameni pe marginea prapastiei. Au trebuit sa-si iubeasca sotia cand n-au mai avut-o. Au ajuns sa-si iubeasca copiii cand n-au mai putut sa faca nimic pentru ei. Incercarile, cand vin si focul incercarii cand vine, ne rupe orice legatura omeneasca. Deodata ne spala ochii, sa vedem ce-i important in viata noastra. Ne curata ochii, sa intelegem ca de fapt ne-am inglodat in atatea lucruri pamantesti, ne-am ingropat in lucrurile pamantesti. Cum erau cei trei in foc? Mai aveau legaturi? Pai nu, ca zice Biblia ca mergeau in foc. Nu stiu, dar este magnific. Mergeau in foc. Nu mai aveau nicio legatura. Se arsesera legaturile.

Si este extrem de important, pentru ca eu, in incercare cand am intrat, mi-am dat seama de niste lucruri pe care nu le-am putut invata niciodata in afara incercarii. Tu nu? Tot in incercare, nu numai ca mi-am dat seama de faptul ca anumite lucruri merita si altele nu merita, dar deodata in incercare s-au rupt legaturi omenesti. Asa am crezut ca vor sari oamenii sa ma ajute. Asa am crezut ca oamenii vor face ceea ce au promis si deodata, oamenii au inceput sa aiba justificari si tot felul de legaturi. S-au rupt si legaturile astea. Dar in incercare a fost o legatura care s-a intarit puternic, cu Cel ce a rasarit in incercare cu mine. Cu Cel ce este Fiul lui Dumnezeu.

Vreau sa va spun un lucru, dragii mei, cand vine incercarea in viata, nu fugiti de ea. Ci spuneti asa lui Dumnezeu: „Doamne, te rog, intelepteste-ma cat mai repede, sa nu fie focul asta atat de mult. Arde, Doamne, tot ce este de ars, ca sa pot sa fiu liber si apoi, Doamne, te rog frumos, invioreaza-ma iarasi si mangaie-ma. Spune-mi Doamne ce trebuie sa arda in viata mea, ca ceva trebuie sa arda, o legatura omeneasca, o multime de nimicuri cu care poate te-ai ingropat in viata. Nu stiu, poate o rutina… Poate ca Dumnezeu lasa un foc al incercarii ca sa te smulga din plictiseala in care ai intrat.

Am fost odata, intr-o biserica in tara, anul trecut, o biserica care mi-a dat telefon si mi-a zis: „Frate Florin, poti sa vii la noi?” Si dupa ce m-am rugat am zis: „Vin la voi.” Si ascultati, spre grozavia noastra va spun. Ma suna fostul pastor al bisericii: „Frate, daca ma iubesti, nu vii la biserica asta.” Era sa cad din picioare. Si am zis: „De ce?” „Pai, e o biserica de nelegiuiti, frate. Nu m-au mai votat la alegeri. Frate, eu nu mint. Eu dau socoteala de ce spun. Si am tot curajul sa o spun fata in fata, ca Dumnezeu e judecatorul meu.” Si atunci i-am spus: „Frate, dumneata vorbesti serios? ” „Cat se poate de serios. Stiu ca esti un om serios si vei lua decizia corecta.” Si am zis: „AMIN!” Si m-am dus. Cand am ajuns in biserica, full (plina) biserica, nici nu pot sa va spun. Nu a mai existat niciun loc liber. Biserica aceia, cand am intrat si am stat cu ei si au facut prima rugaciune, fratii mei, n-am mai auzit de mult o asa rugaciune. Plangeau surorile, plangeau fratii. A venit Duhul Sfant in acea seara, nu stiu sa spun cati au iesit in fata. De aici, de la altar si pana pe hol afara. Ne-am rugat de n-am mai stiut de mine. A venit un batran. Fratii au prezentat si lucrarea asta cu caminu. A venit un batran slab, se vedea ca-i saracacios. Si mi-a zis, frate Florin am 5 milioane de lei, ii pastram pentru sicriu, dar am inteles in seara asta ca trebuie sa-i dau lui Dumnezeu. Am luat banii aceia, m-am uitat la ei si am zis: „Un sfant mi-a dat niste bani pentru copii.” A facut Dumnezeu o lucrare extraordinara si le-am spus la sfarsit: „Daca este nevoie ca voi sa fiti asa, de incercare, pastreze Domnul incercarea pentru voi. Numai sa vad si eu o biserica vie! Mai bine sa vina focul incercarii si sa arda tot ce-i pamantesc, ca sa ne putem bizui pe Domnul, decat sa fim multumiti cu starea noastra, decat sa fim multumiti cu lucrurile noastre. Daca e nevoie de un foc, de o incercare, sa ne scoata din amorteala asta.” Lucreze Domnul si cu noi! Nu-L vom impiedica. Mai bine sa umbli pe foc liber, decat sa fi legat de scaun in biserica. Mai bine in foc, sa umbli cu Isus, decat sa stai legat in biserica, fara nicio emotie, inaintea acestui Dumnezeu mare.

In incercare se mai intampla un lucru. Spune Biblia ca Irod nebunul a vrut sa ucida toti copiii pana in varsta de doi ani. De ce? Ca astfel sa ucida pe cel ce era mostenitorul Israelului, pentru ca el a crezut ca Imparatia lui Dumnezeu e pamanteasca. Biblia spune ca un tipat s-a auzit la Rama. Era Rahela, care-si plangea copiii si nu voia sa fie mangaiata. Ieremia 31:15 – ,Aşa vorbeşte Domnul: Un ţipăt se aude la Rama, plîngeri şi lacrămi amare: Rahela îşi plînge copiii; şi nu vrea să se mîngîie pentru copiii ei, căci nu mai sînt!``In incercare, vine aceasta suferinta. Suferinta care te face sa te uiti in Scriptura. Si cand te uiti in Scriptura, in focul incercarii, faci ce n-ai facut pana atunci. Mai citesti un verset. Cei mai multi, in incercare, fac mai mult decat au facut pana atunci. Mai citesc un verset, pentru ca incercarea te face sa mai dai o fila in Biblie si inca o fila. Si ascultati, in incercare, mergi cu un verset mai jos, 16.

15 ,,Aşa vorbeşte Domnul: Un ţipăt se aude la Rama, plîngeri şi lacrămi amare: Rahela îşi plînge copiii; şi nu vrea să se mîngîie pentru copiii ei, căci nu mai sînt!„ 16 ,,Aşa vorbeşte Domnul: ,Opreşte-ţi plînsul, opreşte-ţi lacrămile din ochi; căci truda îţi va fi răsplătită, zice Domnul; ei se vor întoarce iarăş din ţara vrăjmaşului.

Si daca in incercare mai citesti inca un verset mai jos, verrs 17, spune Domnul: „17 Este nădejde pentru urmaşii tăi, zice Domnul; copiii tăi se vor întoarce în ţinutul lor!` Nu citim intotdeauna cum vrea Dumnezeu. In incercare, totdeauna [sa] citim cum vrea Dumnezeu. Ei, oamenii acestia au spus: „Dumnezeul nostru poate sa ne scape din incercare.” Pe ce s-au bizuit? Ei s-au bizuit pe proorocia pe care Biblia o avea in privinta aceasta. Si Biblia spune in felul urmator, in Isaia 43:2-

Dacă vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine; şi rîurile nu te vor îneca; dacă vei merge prin foc, nu te va arde, şi flacăra nu te va aprinde.

I-a ars? Nu i-a ars. ‘Flacara nu te va aprinde’. Spune Biblia: Nici perii capului lor nu se parjolisera, nici macar miros de foc nu se prinsesera de ei. Adica, ei au zis, probabil, cand au intrat in foc: „Ne incredem in Cuvantul Domnului, ca focul nu ne va arde.” Dar, pe de alta parte, ei au folosit tot Cuvantul lui Dumnezeu. Care-i ‘tot’ Cuvantul lui Dumnezeu? ‘Si daca Dumnezeu nu ne va scapa, noi tot nu ne plecam.’

Ce face incercarea? Te obliga sa mai citesti un verset. Te obliga sa mergi in cunostinta Domnului mai profund decat ai fost pana atunci. Vin oameni si spun asa: „Ce ne trebuie noua facultate? Ce ne trebuie scoala? Ca Pavel a zis: „Toate aceste lucruri le socot ca un gunoi.” Si atunci, eu vin si spun: „Ma omule, nu vrei tu ca impreuna cu mine sa citim toata Scriptura?” De ce frate Florin? Pentru ca Biblia spune: „Toate aceste lucruri le socot ca un gunoi FATA DE pretul nespus de mare al cunoasterii Domnului Isus Hristos. Trunchiem Scriptura si focul incercarii ne-o daruieste toata. Citim ce vrem in vremuri de pace. In focul incercarii, citim ce vrea Dumnezeu. Si atunci, crestem in cunostinta, crestem in incredere, crestem in cunostinta Domnului. Laudat sa fie numele Lui si binecuvantat sa fie numele Lui.

In seara aceasta, vreau sa va spun, dragii mei, un singur lucru. Eu am o frica in viata si am mai spus despre frica aceasta. Cineva din Spania, un prieten bun m-a certat. A zis: „Ce frica ai tu, frate Florin? Sa nu mai spui ca ai frica.” I-am spus: „Frate, imi pare rau, dar frica asta o am si nu cred ca e o frica rusinoasa.” Adica, sa intelegeti un lucru. Am trecut prin stari de boala. Am trecut prin pericole de moarte. Am trecut prin pierderi. Eu, avocat, 4 ani de zile m-am luptat pentru casa, pentru ca eu, avocat, am fost pacalit intr-un mod ordinar. Un smecher a reusit sa-mi vanda o casa mie si la inca alti doi. Si m-am trezit, dupa ce am muncit in casa, cu executorul judecatoresc: „Buna ziua d-l avocat. Ne cunoastem dupa holurile tribunalului. Afara, casa este a lui altcuiva.” Stiti de ce? Ca sa ma uit spre stele si sa spun: „Acolo este asternutul picioarelor lui Dumnezeu si acolo trebuie sa caut ajutor.” Parintii mei, care mi-au promis atat de multe lucruri, nici macar nu mi-au mai raspuns la telefon. Parca eram un lepros. Cand imi auzeau vocea, imi inchideau telefonul. Asta a fost viata. Am postit 1 an de zile, sa-mi dea Dumnezeu un copil, ca noi nu puteam avea copii. Nu pot sa va spun cat am postit. Dumnezeu stie. Si dupa ce mi-a dat Dumnezeu copilul, Dumnezeu mi l-a luat. Si in fiecare an sunt valuri. In fiecare an sunt valuri, de la an la an. Am trecut de curand printr-un cancer cu sotia. O tumoare canceroasa. Dumnezeu din cer ne-a promis. Cinci luni de zile am stat in casa, fara sa stie nimeni si numai ne-am rugat si am postit continu Si Dumnezeu, in a cincea luna, cand s-a dus la control, disparuse tumoarea cu totul.

Sunt lucruri pe care vi le spun, pentru ca am baut din paharul asta. Dar vreau sa va spun un lucru minunat. Am o frica. Singura mea frica in viata, nu e faptul ca va veni o noua boala. Am trecut prin atatea. Nici faptul ca voi avea lipsa de paine. Am cunoscut foametea, dar si belsugul. Nu mi-e frica ca tara noastra va fi o tara in care nimeni nu va mai gasi de lucru. Dumnezeu din cer mi-a dovedit ca stie sa hraneasca prin corbi. Dar am o frica in viata. Frica ca intr-o zi, cand ma voi ruga lui Dumnezeu, nu-L voi mai simti. E frica vietii mele. Orice sa faca Dumnezeu, numai El sa fie cu mine. Sa pot sa ingenunchez in camaruta si sa vina Duhul Sfant la mine. Sa pot sa tin microfonul asta in mana si sa simt pe Dumnezeu prezent. Sa cant si sa am un fior din Dumnezeu, un fior sfant. Atat. Asta-i frica mea. Si-i spun lui Dumnezeu: „Nu pleca de la mine, Doamne. Orice ar fi, prin orice as trece, nu stiu ce va veni,” si va spun ca nu stiu ce va veni. Si am atatea descoperiri de la Dumnezeu ca vor fi vremuri grele, cel putin pentru mine. Ascultati ce va spun. Dar Dumnezeu mi-a spus de fiecare data: „Eu sunt cu Tine.” Am vrea, daca se poate, sa vina Hristos cu noi.

Vreau sa va intreb: Era Hristos la usa cuptorului? Am vrea ca Hristos sa fie la usa cuptorului, ca sa  nu intram in cputor: „Oh, ce Dumnezeu mare avem.” Noi nu intram in cuptor, pentru ca Hristos e acolo si nu ne permite intrarea in cuptor. Nu-I! Nu-I acolo Hristos. Am vrea si multi dintre noi cand iesim din cuptor… ce face Hristos cand iesim din cuptor? Pleaca, dispare. Stiti de ce dispare Hristos cand iesim din cuptor? Petru ca asteapta ca pocaitul sa zica: „N-am iesit prin puterea mea.” Si noi, de cele mai multe ori cand iesim din cuptor, iesim fara Hristos si vorbim despre realizarile noastre. Si vorbim despre desteptaciunea noastra si cum am stiut noi sa facem intr-un fel sau altul.  Hristos nu este nici la intrare in cuptor, Hristos nu este nici la iesire din cuptor. Ci Hristos spune: „Totdeauna voi fi cu cel care va fi in cuptor. Totdeauna voi fi cu acel a carui duh este zdrobit. Si voi fi acolo langa omul care se frange.” Cand un nenorocit striga, Domnul aude. Dumnezeu se coboara la cel ce este in incercare. Si Dumnezeu spune: „Totdeauna vei avea dreapta mea ca sprijin in incercarile tale.

Se spune la un moment dat ca Napoleon a trecut Alpii. Si cand a trecut Napoleon Alpii, inamicul care statea in fata era extrem de numeros. Pentru prima data, Napoleon a zis asa: „Suna retragerea. Ne copleseste numarul dusmanilor.” La care, gornistul zice: „Ce sa fac?” „Suna retragerea.” Si asta a zis: „De trei ani de zile lupt cu tine. Si de trei ani de zile n-am sunat decat „Inainte, la atac”. Zice: „Eu nu stiu cum se suna retragerea, ca n-am cantat niciodata cantecul asta. Cum se canta?” La care, Napoleon a zis: „Suna ce-o-i suna. Numai suna.” Atunci gornistul a sunat ce stia el: „Inainte, la atac.” Cand au auzit francezii „Inainte, la atac” s-au gandit, de pe versantul  din spate a muntelui vin ajutoare si au inceput sa lupte cu insufletire  si au inceput sa dea strigate de biruinta. Cand a auzit oastea inamica gornistul care a sunat „Inainte, la atac”, au zis: „Astora le vin ajutoare din spate.” Si s-au inmuiat ca apa. Si a fost una dintre biruintele mari ale unui numar mic  impotriva unui numar mare. Stiti  de ce? Pentru ca gornistul a spus: „Nu stiu sa sun retragerea.” Dar, nu-i Duhul Sfant in biserica? Dar, Duhul Sfant care suna in seara asta, spune cuiva retragerea? Da, Duhul Sfant va spune: Da inapoi? Da, Duhul Sfant va spune: Pune armele jos? Va spune Duhul Sfant vreodata: Retrage-te? Dar, ce spune Duhul Sfant in seara asta?

Mergi inainte. Mergi inainte. Mergi inainte, la atac. De ce? Pentru ca tu esti mai mult decat biruitor cu Isus.

VIDEO by elimbrisbane

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: