Florea Daniel Cristian (Partea 1 / 4) Un exemplu de reforma moral spirituala in VT

VEZI si

  1. Partea 1-a Un exemplu de reforma moral spirituala in VT (Pagina actuala)
  2. Partea 2-a Principii biblice ale reformei moral-spirituale (Va urma)
  3. Partea 3-a Incercari de reforma spirituala in spatiul romanesc (Va urma)
  4. Partea 4-a A.P.C.R. – Expresie a dorintei de reforma in Romania (Va urma)

Emisiunea 399 Sa-L cunosc pe El cu Iacob Berghian.

Florea Daniel Cristian (Fost preot Ortodox) din Lugoj:

La Biserica Baptista Emanuel din Timisoara am impartasit bucuria aceasta ca la scoala unde merge Anastasia, prima fetita, a avut loc un test printre tinerii din scoala, despre feciorie si cum sunt ei de hotarati sa-si pastreze fecioria pana la momentul casatoriei, pana la momentul cununiei. SI fetita mea a raspuns intr-un mod deosebit printr-un legamant care l-a scris in fata profesoarei respective, care a facut un chestionar. Si din pacate, dintr-o clasa de aprox. 20 de elevi, doar doua fetite, nici un baietel, doar doua fetite la 14 ani, din clasa VIII-a, ca isi vor pastra fecioria pana la momentul casatoriei si ca vor ramane curati inaintea lui Dumnezeu. Si din pacate, atitudinea aceasta a lor normala din punct de vedere moral a fost batjocorita si apostrofata de ceilalti colegi. Insa, m-am bucurat foarte mult  de atitudinea ei, de pozitia ei. Si normal, profesoara aceea, fiind o profesoara crestina de la Timisoara, eu locuind in Lugoj, ma cunostea. Am fost la biserica unde mergea aceasta sora. Ea a intrebat-o: „Cum te cheama?” A zis: „Florea Anastasia.” Dupa ce s-a dat testul, a vazut numele si i-a zis: „Tu esti fata fratelui  Florea, care a fost preot ortodox?” Si ea a zis: „Da, sunt fata lui.” Si va spun sincer, m-am bucurat foarte mult, pentru ca daca ar fi raspuns altfel decat normalul, toata reputatia mea  si educatia mea si toate valorile  pe care eu le propovaduiesc ar fi fost sabotate de propria mea fetita.

Iacob Berghian: De ce reforma spirituala sau moral spirituala intr-o zona sau alta a lumii?

Florea Daniel Cristian: Cu totii cunoastem realitatea din Romania si tot ceea ce inseamna viata sociala. Vedem ca din contextul acesta al vietii sociale  lipseste tocmai dimensiunea morala si lipseste dimensiunea spirituala.

Iacob Berghian: S-au facut atatea reforme in alte domenii, dar in absenta reformei moral spirituale.

Florea Daniel Cristian:Pentru ca in perioada anilor ’90 am fost un tanar adolescent care am vazut cum a inceput societatea romaneasca de dupa revolutie sa se construiasca, sa-si caute modele, sa-si caute repere. Am vazut ca din punct de vedere politic, Romania, dupa ce a scapat de comunism s-a indreptat catre democratia de tip american. Am vazut ca din punct de vedere economic, Romania si-a schimbat sau s-a reformat economia de la o economie centralizata comunista la o economie de piata, la o economie libera, tot dupa modelul occidental capitalist. Am vazut ca si in invatamant au inceput reforme, sa modifice stilul acela de  invatamant din perioada comunista. Sa-i dea o alta linie, tot avand ca model lumea occidentala. Am vazut ca se discuta in mass media despre reforme structurale, care sa fie adevarati piloni ai societatii noi care a inceput sa se construiasca dupa revolutie. Insa am vazut ca niciunul dintre aceste modele sau proiecte  sau dorinte de reforma nu poate sa fie dus mai departe, pana la capat, pentru ca toate se blocheaza la lipsa unei reforme morale care ar trebui facuta in Romania.

Iacob Berghian: Este un viciu de gandire, practic, se presupune ca schimband conditiile sociale, social economice e schimbat omul. In timp ce realitatea este cu totul alta. Trebuie sa schimbi omul si atunci se schimba conditiile si contextul.

Florea Daniel Cristian:Am observat treaba asta, ca oricat de bune ar fi modelele care le importam, oricat de bune sunt institutiile pe care le avem drept modele si pe care le aducem in Romania, problema cea mare nu sunt principiile acelor institutii si modele. Ci, problema cea mare  sunt oamenii si lipsa lor de principii morale si apoi, mi-am dat seama ca aceasta lista de principii morale are de-a face cu viata spirituala. Astfel, spiritul este legat de moralitatea si moralitatea este legata de spirit. Si trecand prin anumite experiente de viata mi-am dat seama ca poporul nostru Roman are nevoie de o reforma si in latura aceasta.- spiritual-morala. (Din primele 10 minute, mai sunt 40 de minute din discutie)

 Un exemplu de reforma moral spirituala in VT

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: