Populaţii creştine antice, distruse de valul islamist din Orientul Mijlociu – Unii crestini crucificati

Refugiati din Irak Photo credit pubrecord.org

În ultimele zile, 100.000 de creştini au fost nevoiţi să plece din localităţi din nordul Irakului, ocupate de jihadişti.
Săptămâna trecută, creştinii din oraşul irakian Qaraqosh, care a fost, aproape 2.000 de ani, inima civilizaţiei creştine din regiunea Ninive, au fost puşi să aleagă: se convertesc la islam, părăsesc oraşul sau sunt executaţi. La fel au păţit creştinii din Mosul, comunitate aflată aici de 1.700 de ani şi care vorbeşte încă o formă de aramaică, limba vorbită de Iisus. Prin această limbă, prin tradiţii şi chiar prin sânge, această comunitate e legată de primii creştini.
A rezistat sub Imperiul Babilonian şi sub cel Persan. A văzut naşterea Islamului şi Cruciadele. A reuşit să supravieţuiască chiar şi năvălirii hoardelor lui Ginghis Han sau dictaturii lui Saddam Hussein. Acum, sub loviturile Califatului islamic, aceste comunităţi au dispărut cu totul, până şi crucile din cimitire şi lăcaşurile de cult au fost distruse.

Pentru prima dată de 2.000 de ani încoace, nu mai există practic deloc locuitori de religie creştină în oraşul antic Mosul, unul dintre primele locuri unde a fost răspândit creştinismul. Dacă aici existau în jur de 25.000 de creştini, acum au dispărut cu totul. E doar una din consecinţele unei tragedii ce a început acum 30 de ani şi pare că nu se mai opreşte. Dispariţia lor se face în indiferenţa şi neputinţa comunităţii internaţionale, în special a Uniunii Europene. Creştinii nu fug doar din Mosul, ci şi din celelale oraşe vechi din împrejurimi. Se întâmplă după ce acestea au căzut în mâinile Statului Islamic, gruparea care vrea să instaureze un califat islamic în Irak şi Siria.

La câteva zile după ce au preluat controlul asupra oraşului Mosul, jihadiştii au desenat câte un „N” pe fiecare casă vizată. „N” de la „nassarah”, cuvântul arab pentru „creştin”. Urlând în portavoci, reprezentanţii miliţiei islamice le-au dat de ştire creştinilor că au la dispoziţie câteva ore ca să aleagă: fie să se convertească la islam, să plătească un impozit special pentru non-musulmani sau să plece. Casele le-au fost confiscate. Majoritatea au ales să plece.
Mai mulţi creştini din oraşele Alep şi Rakka au fost crucificaţi în ultimele luni de jihadiştii care deţin controlul în zonă. La Alep, nouă oameni care au fost răstigniţi în public acuzaţi de părăsirea credinţei islamice.
Dar această prigoană a creştinilor nu se întâmplă doar în Irak şi Siria. Cu excepţia Libanului, unde situaţia politică e cât de cât stabilă, toată regiunea se goleşte de minoritatea sa creştină, victimă a creşterii în forţă a islamului politic şi războaielor care fac ravagii în lumea arabă. Probleme mari sunt şi în Egipt. Biserica creştină de aici –coptă- a avut şi ea de pătimit din cauza fanatismului islamic: masacre, locuri de cult incendiate, intimidări de tot felul. Chiar şi în Palestina numărul creştinilor scade accelerat, deşi oficial Hamas susţine că îi menajează.Citeste mai mult: adev.ro/na6ljj

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: