Marius Livanu – Constiinta se pierde cand se accepta invataturi gresite

Photo credit newtress.com

Marius Livanu: Constiinta se poate pierde si acceptand invataturi gresite. E foarte importanta asta. Tit primea sfaturi de la Timotei si spune in Tit 1:11,15  – 11 care trebuie făcuţi să tacă, pentru că buimăcesc case întregi, învăţându-i pe oameni ceea ce n-ar trebui, de dragul unui câştig ruşinos. – 15 Pentru cei curaţi, toate sunt curate, dar pentru cei pângăriţi şi necredincioşi, nimic nu este curat, ci până şi mintea, şi conştiinţa le sunt pângărite. Sunt multi oameni care trebuie sa-si astupe gura. Pavel spunea lui Timotei in 1 Timotei 2:1 Tu insa vorbeste lucruri care se potrivesc cu invatatura sanatoasa.

Mai ales acum, in epoca in care traim noi a informatiei, secolul acesta al vitezei in care tehnologia ne sta la dispozitie, putem alege. Nu ne mai plac predicile din biserica, nu ne mai plac anumiti predicatori si atunci alegem noi predicatorul. Mergem pe internet la.predicatorii si predicile care ne plac, care se potrivesc cu adevarurile noastre, care se potrivesc cu realitatile noastre si care ne pot permite sa facem anumite lucruri.

Unele din marile provocari a tuturor predicatorilor este atunci cand predica, mai ales la intruniri cu tinerii si sunt toate aceste intrebari: „Dar, am voie…? Este permis sa sarut o fata daca sunt logodit cu ea? Este permis sa o imbratisez? Este permis sa merg de mana cu ea? Da, este voie…  am voie… n-am voie… ” Si daca predicatorul spune: „Da, ai voie,” atunci el e multumit.

Si cauta dupa unul, pana cand da de unul care-i da voie. Ca doar, de aia intreaba. Si apoi, cat il vor asculta pe acela care le da voie si le spune: „Da, se poate… in anumite cazuri.” Si observati ca aceste invataturi se propaga.

Uitati-va si dau un exemplu care poate este cel mai evident din toate pentru ca este unul care este vizibil mai mult ca oricand. Las problema invelitorii capului la surori. Am mai vorbit despre asta. Nu-i o problema a romanilor, nu-i o cultura a romanilor, cum cred unii. Uitati-va la italieni, cu 30, 40, 50 de ani in urma, toate erau cu capul acoperit. Mai sunt si astazi destui. Uitati-va la Americani. Tot la fel, cu 50, 60 de ani in urma toate femeile erau cu capul acoperit. Dintodeauna a fost asa. Doar in ultima perioada si asta s-a difuzat prin- ma rog, s-a trezit un pastor care daca n-a avut o sotie supusa, n-a vrut s-o faca. Apoi, femeile pastor , femeile diaconite, femeile care  au invatat, au spus: „E emanciparea femeii. Noi avem statutul nostru, libertatea noastra.” Si s-a pierdut dintr-o data.

Si lucrul acesta, cel mai rau este cand cineva primeste invatatura asta, pentru ca una din marile probleme cu care ne-am confruntat , mai ales din Romania, ca din Romania vin din toate bisericile din tara. Si te duci si discuti cu o sora: „Sora, vezi ca la noi se merge cu capul acoperit.” „Ba, la noi biserica… ba la noi pastorul.. dar la noi predicatorul…. frate, tu n-ai vazut? El ne-a spus si ne-a invatat asta.”

Si te trezesti cu problema asta. „Dar, el e e presedintele cultului, e presedintele comunitatii, e cel mai …predicator din toti. Dar, uite ca ei sunt milioane de oameni. E cea mai mare organizatie si la ei se face asa.” Si se modeleaza constiinta dupa invataturile unor oameni. Si la un moment dat, ei spun: „Pai, dar asa am primit.” Peste 20, 30 de ani toti vor spune: „Da, asa era peste tot. Noi asa am primit.” Insa problema este ca vom ajunge si acolo.

Constiinta trebuie modelata dupa Cuvantul lui Dumnezeu. Ca degeaba te-a invatat cineva, daca, asa cum au fost aici, oameni la care trebuie sa li se astupe gura, care buimacesc familii intregi si care invata pe oameni lucruri urite, lucruri pe care nu trebuie sa le invete si iata ca acesta poate fi un exemplu.

Dar, pot fi multe altele. Si foarte multi care vor sa ramana asa, cu constiinta care sa nu mai strige, isi cauta invatatori. Si asta spune, ca in vremea din urma, asta este marele pericol. Oamenii isi vor da invatatori dupa poftele lor, care sa nu mai predice impotriva pacatului. Care sa vorbeasca despre americani si rusi si despre razboi si despre avioane care cad.

Dar sa nu vorbeasca despre pacatele din biserica. Sa nu vorbeasca din problemele din biserica. Vai Doamne, te atingi de demnitatea omului, [cu] predici negative. Predici pozitive- sa ne spuna cum sa avem succes, cum sa facem bani, cum sa fim sanatosi, cum sa aratam bine, ce sa mancam ca sa fie totul bine. Si oamenii nu mai cauta adevarul lui Dumnezeu. Nu mai cauta adevarul Scripturii. Nu mai cauta ceva care sa-i atentioneze si chiar fug si li se pare anormal daca Dumnezeu inca mai vorbeste adevarul Sau.

Daca un predicator inca mai striga impotriva pacatului, li se pare anormal, li se pare unul sarit de pe fix. „Ce are asta cu noi? Ce are cu pacatele noastre? Ce are cu viata noastra? Ce are cu deciziile noastre? Ce are cu hainele? Ce are cu asta, ce are cu asta? Si constiinta, incet, incet, se stirbeste. Se pierde si biserici intregi si-au pierdut constiinta. Si astazi, oameni si-au pierdut constiinta pentru ca si-au dat invatatori dupa poftele lor.

VEZI sau CITESTE predica in intregime aici – Marius Livanu – Conștiința

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: