Emil Bartoş – Consecinţele păcatului iertat

Emil Bartos Bis. Penti. #1 Carpati

 • Daca pacatul a fost iertat, mai pot fi consecinte? Urmari? DA. Daca pana astazi ai crezut ca-i altfel, conform Cuvantului sfant, acest cuvant va fi un cuvant de avertizare, de cercetare pentru toti. Dumnezeu este bun si iarta. Dar, consecinte vor fi.

Emil Bartos:

Pace. Buna dimineata. Ma bucur sa va revad dupa ceva vreme, dar prin scoala aceasta, Colegiul Ministerium, ne apropiem unii de altii si este foarte bine asa. Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa ne apropie, nu sa ne separe. Multumesc fratilor care m-au invitat  pentru a impartasi Cuvantul in aceasta dimineata si va spun ca zilele petrecute cu studentii de la Colegiul Ministerium au fost zile binecuvantate. Au venit aproape toti, au fost foarte ascultatori. Unii incisivi, dialog, si uite asa ne formam unii pe altii. Domnul sa binecuvanteze aceasta lucrare si speram ca toti acesti studenti care  invata Cuvantul Domnului sa fie mai de folos lucrarii lui Dumnezeu.  (nota ed. website pentru Colegiul Biblic Ministerium din Cluj-Napoca este http://www.ministerium.ro unde veti gasi si pagina de inscrieri pentru Admitere, anul 2014)

Consecintele pacatelor iertate

Astazi avem un subiect greu. E din sfanta Scriptura. Cunoasteti cazul cei mai multi. De aceea avem nevoie de lumina Domnului, puterea Duhului peste noi si foarte, foarte multa pocainta. Domnul sa ni le dea pe toate. Ne ridicam sa citim Cuvantul Domnului- 2 Samuel 12:1-25- Vom da atentia cuvenita acestui cuvant. Stiu ca ati citit deseori pasajul acesta. Dar, prin felul in care am sa citesc eu textul, am sa subliniez  ce cred ca este mai important in text si ne va ajuta ca sa-l intelegem. De aceea ne concentram la citirea Cuvantului. Il gasim dupa ce David, imparatul, a pacatuit in imoralitate sexuala cu Batseba.Si nu numai atat. Dar indirect a participat la omorarea  barbatului acestei femei. Fapta aceasta n-a placut Domnului. Si iata textul. 2 Samuel 12:1-25:

1. Domnul a trimis pe Natan la David. Si Natan a venit la el si i-a zis: „Intr-o cetate erau doi oameni, unul bogat si altul sarac.
2. Bogatul avea foarte multe oi si foarte multi boi.
3. Saracul n-avea nimic decat o mielusea, pe care o cumparase; o hranea si o crestea la el impreuna cu copiii lui; ea manca din aceeasi bucata de paine cu el, bea din acelasi pahar cu el, dormea la sanul lui si o privea ca pe fata lui.
4. A venit un calator la omul acela bogat. Si bogatul nu s-a indurat sa se atinga de oile sau de boii lui, ca sa pregateasca un pranz calatorului care venise la el; ci a luat oaia saracului si a gatit-o pentru omul care venise la el.”
5. David s-a aprins foarte tare de manie impotriva omului acestuia si a zis lui Natan: „Viu este Domnul, ca omul care a facut lucrul acesta este vrednic de moarte.
6. Si sa dea inapoi patru miei, pentru ca a savarsit fapta aceasta si n-a avut mila.”
7. Si Natan a zis lui David: „Tu esti omul acesta! Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: „Eu te-am uns imparat peste Israel si te-am scapat din mana lui Saul;
8. te-am facut stapan pe casa stapanului tau, am pus la sanul tau nevestele stapanului tau si ti-am dat casa lui Israel si Iuda. Si daca ar fi fost putin atata, as mai fi adaugat.
9. Pentru ce, dar, ai dispretuit tu cuvantul Domnului, facand ce este rau inaintea Lui? Ai lovit cu sabia pe Urie, hetitul; ai luat de nevasta pe nevasta sa, si pe el l-ai ucis cu sabia fiilor lui Amon.
10. Acum, niciodata nu se va departa sabia din casa ta, pentru ca M-ai dispretuit si pentru ca ai luat de nevasta pe nevasta lui Urie, hetitul.”
11. Asa vorbeste Domnul: „Iata, din casa ta voi ridica nenorocirea impotriva ta si voi lua sub ochii tai pe nevestele tale si le voi da altuia care se va culca cu ele in fata soarelui acestuia.
12. Caci ai lucrat pe ascuns; Eu insa voi face lucrul acesta in fata intregului Israel si in fata soarelui.”
13. David a zis lui Natan: „Am pacatuit impotriva Domnului!” Si Natan a zis lui David: „Domnul iti iarta pacatul, nu vei muri.
14. Dar, pentru ca ai facut pe vrajmasii Domnului sa-L huleasca, savarsind fapta aceasta, fiul care ti s-a nascut va muri.”
15. Si Natan a plecat acasa. Domnul a lovit copilul pe care-l nascuse lui David nevasta lui Urie, si a fost greu bolnav.
16. David s-a rugat lui Dumnezeu pentru copil si a postit; si cand a venit acasa, toata noaptea a stat culcat pe pamant.
17. Batranii casei au staruit de el sa se scoale de la pamant; dar n-a voit si n-a mancat nimic cu ei.
18. A saptea zi, copilul a murit. Slujitorii lui David s-au temut sa-i dea de veste ca a murit copilul. Caci ziceau: „Cand copilul traia inca, i-am vorbit si nu ne-a ascultat: cum sa indraznim sa-i spunem: „A murit copilul”? Are sa se intristeze si mai mult.”
19. David a bagat de seama ca slujitorii lui vorbeau in soapta intre ei si a inteles ca murise copilul. El a zis slujitorilor sai: „A murit copilul?” Si ei au raspuns: „A murit.”
20. Atunci David s-a sculat de la pamant. S-a spalat, s-a uns si si-a schimbat hainele; apoi s-a dus in Casa Domnului si s-a inchinat. Intorcandu-se acasa, a cerut sa i se dea sa manance si a mancat.
21. Slujitorii lui i-au zis: „Ce inseamna ceea ce faci? Cand traia copilul, posteai si plangeai; si acum, cand a murit copilul, te scoli si mananci!”
22. El a raspuns: „Cand traia copilul, posteam si plangeam, caci ziceam: „Cine stie daca nu Se va indura Domnul de mine si daca nu va trai copilul?”
23. Acum, cand a murit, pentru ce sa mai postesc? Pot sa-l intorc in viata? Eu ma voi duce la el, dar el nu se va intoarce la mine.”
24. David a mangaiat pe nevasta sa Bat-Seba si a intrat la ea si s-a culcat cu ea. Ea a nascut un fiu, pe care l-a numit Solomon si care a fost iubit de Domnul.
25. El l-a incredintat in mainile prorocului Natan, si Natan i-a pus numele Iedidia pentru Domnul.

Doamne, in fata acestui cuvant sfant, toti trebuie sa ne prosternam inaintea Ta, sa ne smerim. Care dintre noi n-a pacatuit? Si puteau fi atatea consecinte. Si totusi ai fost bun cu noi. Intai de toate, Doamne, in aceasta dimineata,  vrem sa scoatem in evidenta mila si dragostea Ta. Dar in aceasta dimineata, vrem sa invatam si despre dreptatea Ta, cat de serios esti Tu cu pacatul. Cerce teaza-ne Doamne pe toti. Vezi daca suntem pe o cale rea si du-ne pe calea vesniciei. Duhul Tau sa fie la lucru in voie, sa cerceteze mintea si inima noastra. Si sa plecam de aici dornici sa traim  mai frumos, adica mai curati. Si stim ca ne vei asculta pentru ca Te rugam in numele Mantuitorului nostru Hristos si prin puterea Duhului. Amin.

Mesajul meu se intituleaza Consecintele pacatului iertat.  Daca pacatul a fost iertat, mai pot fi consecinte? Urmari? DA. Daca pana astazi ai crezut ca-i altfel, conform Cuvantului sfant, acest cuvant va fi un cuvant de avertizare, de cercetare pentru toti. Dumnezeu este bun si iarta. Dar, consecinte vor fi. Iertarea nu implica neaparat  si stergerea, anularea urmarilor pacatului tau. Dumnezeu poate sa o faca, ca e bun. De ce n-o face totdeauna?

Iata acest caz. Il avem pe imparatul David care a pacatuit grav impotriva legii Domnului, impotriva semenilor, impotriva Domnului insusi. A facut un rau. Traim intr-o lume a raului. Teologii obisnuiesc sa spuna ca sunt 3 tipuri de rau:

 1. Intai e raul metafizic- raul care-i dincolo de materie, de fizica. Care e specific lumii supranaturale. Stim putin despre acest rau. Biblia pomeneste despre caderea ingerilor a lui Lucifer, de razboiul care este in cer, adica la alta realitate. Nu stim multe despre acest rau; stim doar ca exista si el a afectat si lumea noastra.
 2. Al doilea tip de rau este raul natural. Raul care exista in natura, in univers, datorita degradarii universului. Aici intra toate formele de suferinta fizica, degradare trupeasca, de cataclisme, de inundatii, tornade, uragane. Aici, intra in raul natural, si acele accidente pe care le facem datorita neatentiei noastre, imperfectiunii noastre. De aceea, nu te grabi sa acuzi cand cineva a facut un accident. Nu neaparat a dorit sa faca un rau. A fost un accident, o neatentie, o slabiciune. Toti suntem asa.
 3. Dar, exista un al treilea tip de rau- raul moral. Adica raul pe care-l fac fiintele morale, cele care au capacitatea de a discerne intre bine si rau si aleg sa faca raul. Acesta e raul moral. Despre acesta este vorba aici.

Raul moral- despre acesta este vorba aici. Din pacate, toti il facem. Acest rau moral are consecinte totdeauna. El poate fi iertat la un anumit grad, la un anumit nivel. Dumnezeu decide aceasta si nu exista o grila, standard, dupa care Dumnezeu analizeaza daca ceva poate fi iertat sau nu poate fi iertat. Totul sta la indemana suveranitatii lui Dumnezeu. Noi nu stim de ce Dumnezeu nu intervine uneori, de ce intervine alteori. Noi nu putem fi Dumnezeu. Dar trebuie sa stim cateva lucruri ca sa ne pazeasca de acest rau moral pe care-l facem si de consecintele lui.

Este uimitor cum astazi se redefineste pacatul. E o lupta extraordinara la toate nivelele lumii seculare sa se redefineasca pacatul. E privit, ori ca frustrare, sentiment de frustrare, sentiment de (stiu eu) neputinta, de neimplinire. M-am gandit, de ce oare, astazi, se ignora atat de mult raul, pacatul, raul moral? Poate ca pentru ca traim prea mult in lumea virtuala. Asa- pe internet, televiziune,  si tot mai putin traim in lumea reala unde consecintele se vad. Nu mai putem distinge clar diferenta intre real si virtual. Poate ne uitam prea mult la filme. Si nu mai stii, cand iesi de la film, chiar asa bine s-a prezentat raul ca a fost virtual, de fapt, n-a fost chiar real. Si poti trai in aceasta stare intre real si virtual. Dar cand vorbim despre pacat, aici nu mai exista virtual sau real. Ceea ce faci rau in lumea virtuala este considerat rau real. Pacat. Calcarea voii lui Dumnezeu, a standardelor lui Dumnezeu, a legii lui Dumnezeu. Este acea stare de vina, pe care ti-o produce raul. Pacatul pe care l-ai facut.

De curand aud un tanar implicat in viata bisericii. A pacatuit virtual, spunea, cu o femeie din biserica. Nu a avut relatii fizice. Nu. Doar si-au trimis mesaje virtuale. Sotul acelei femei a aflat mesajele. Cum analizezi un astfel de caz? E pacat sau nu-i pacat? O, da. Depinde cum privesti pacatul. Ce este pacatul? Nu este doar cand faci pacatul in sine. Domnul Isus Hristos spune ca si daca in inima ta ai conceput, ti-ai imaginat raul, pacatul, e considerat pacat. Dar vedeti, noi incercam sa diminuam impactul pacatului, pe cand Dumnezeu nu o face.

Photo credit www.lookandlearn.com

Ceva mostenim rau in noi si ceva savarsim rau. Capitulam prea des in fata raului si pacatuim. In cazul lui David si ma intorc la textul nostru. Despre ce e vorba aici? Un rege isi permite sa stea acasa cand poporul lui era la lupta si este ispitit de o femeie. Nu intru in detalii, cine-i de vina, daca a fost provocat sau a fost pur si simplu instinctul sexual din el. Acest imparat, rege al poporului ales a lui Dumnezeu a avut foarte multe privilegii. Natan, proorocul, cand vine la el si-l confrunta ii spune din partea Domnului: Eu te-am uns imparat peste Israel si te-am scapat din mana lui Saul;
8. te-am facut stapan pe casa stapanului tau, am pus la sanul tau nevestele stapanului tau si ti-am dat casa lui Israel si Iuda. Si daca ar fi fost putin atata, as mai fi adaugat. Cate privilegii. El era intr-o pozitie reprezentativa. Nu poate fi judecat altfel. Cand tu il reprezinti pe Dumnezeu in fata poporului, in fata lumii, asa te priveste Dumnezeu.

Toti de aici, care suntem credinciosi, in legamant cu Domnul suntem in aceasta pozitie. Nu suntem noi preoti, imparati intr-un sens? Fii de Dumnezeu? Pentru ca Il reprezentam pe Dumnezeu in fata celorlalti. Dar David n-a fost multumit cu ce avea. A incercat mai mult. A vazut o femeie si si-a dorit-o. Si-a imaginat: cum ar fi sa aiba aceasta femeie? De la lumea virtuala, la lumea reala nu-i decat un pas. Si David n-a rezistat ispitei. Concepe un plan demonic, sa scape de barbatul femeii, de Urie, ca sa aiba cale libera la femeia ravnita.

Peste toate acestea, dupa ce savarseste pacatul- se culca cu aceasta femeie, Urie, barbatul Batsebei moare pe campul de lupta printr-un comlpot la care participa si el, David. Peste toate acestea, David ascunde pacatul crimei si al imoralitatii. A lucrat in ascuns. A tinut totul in ascuns, crezand ca nimeni nu va afla. Hmm, psalmii lui David reflecta starea aceasta, perioada de zbucium, de framantare. Se framanta inlauntru, dar n-avea puterea sa suporte consecintele in afara. Fugea de confruntare, de recunoastere publica, de a rezolva ce se mai putea rezolva. Si Domnul trimite proorocul la David. Sa stii caci cand Domnul vrea sa te recupereze, va trimite un mesager, iti va da un semnal. Intr-un fel sau altul. Nu neaparat prin oameni. Asta-i semn bun. Inseamna ca Domnul nu te-a abandonat. Faptul ca esti aici, in casa Domnului, astazi,  e semn ca Domnul vrea sa te cerceteze, iti mai da har. Multumim Lui pentru aceasta.

Si Natan, proorocul, vine la David si are o strategie. Cum sa-l faca pe acest om sa recunoasca ca a pacatuit? Ii povesteste o parabola. David se suprapune cu istorioara aceea, cu unul bogat care nu si-a dorit sa se sacrifice de la el. Fura, ia mieluseaua saracului ca sa-si rezolve urgentele. Si David e intrigat. O, spiritul moral din el functiona! Cum de n-a functionat cand el a facut atatea imoralitati? Ce s-a intamplat? Poate ca a fost lenea. Trandavia spirituala, neatentia, nevegherea. Si apoi te obisnuiesti si ascunzi. Poate nu se va descoperi. Nici Domnului nu-I spui, nici mentorului nu-i spui, nici pastorului nu-i spui. Nici sotiei nu-i spui, nici sotului nu-i spui. Nici prietenului nu spui. Poate se va uita. Crezi? Ce pacaleala. Domnul trimite pe Natan. Si cand David este confruntat direct si  si omul lui Dumnezeu ii spune: „Tu esti omul acela, singur ti-ai semnat sentinta. Patru miei, atata iti va fi pretul.”  Patru baieti i-au murit lui David dupa aceia. Patru baieti.

Photo credit goethetc.blogspot.com

Dar David, cand este confruntat de omul lui Dumnezeu, isi recunoaste greseala si spune: „Am pacatuit impotriva Domnului. Foarte bine a spus. El stia, poate mai bine decat toti ceilalti. El, care recita psalmi, poezii, cantari… Compunea. El stia cel mai bine ca pacatul lui a fost impotriva Domnului. Nu impotriva, neaparat, a omului. Si asta este pacat, dar ce conteaza e relatia cu Creatorul. Cati dintre noi ne gandim, atunci cand facem un pacat, ca problema este ca Dumnezeul nostru este dispretuit? E ofensat de ce facem noi. Ei, asta pierdem, pentru ca ne place pacatul. Si David se pocaieste. Dar Natan il anunta: „Nu vei muri. E un har. E mare privilegiu. Domnul e bun cu tine. Dar pentru ca ai facut pe vrajmasii Domnului sa-L huleasca, baiatul tau va muri.” Judecata divina vine clar si se exprima in contextul legamantului. Dumnezeu nu te pedepseste pe tine direct, pentru ca are ceva cu tine- asa, pe unii mai tare, pe unii mai putin, asa cum are chef Domnul. Nu, nu. Nu-i dupa chef, dupa alegeri, asa cum gandim noi.

Nu. Contextul in care David a pacatuit a determinat consecintele. Era in legamant cu Domnul. Il reprezenta pe Domnul in fata poporului. Toti se uitau la cel care era pentru popor un Dumnezeu intrupat, acolo in fata lor si asta, Dumnezeu, cum permite sa-L dezonorezi?

Care sunt consecintele?

Sunt cel putin patru.

 1. Pentru tot timpul vietii, David va avea razboaie in casa lui. Nu stiu cum as traduce astazi, asta. Sa nu se abata, sa nu iasa sabia dinc asa ta. O, nici nu ma gandesc ce inseamna o astfel de consecinta. In parte, eu am trecut pe aici. Din alte motive, dar stiu ce inseamna sa-ti fie atacata familia si copiii si relatiile. E sfasietor.
 2. A doua consecinta: membrii familiei se vor ridica impotriva ta. Baietii tai se vor ridica impotriva ta. Salom, baiatul lui vrea sa-i ia tronul; face tot felul de invarteli politice. E groaznic sa vezi ca ai tai se ridica impotriva ta.
 3. A treia consecinta- nevestele lui David vor fi umilite public, siluite.
 4. Si in final – Doar in final, copilul care la facut cu Batseba va muri.

Si mor unul dupa altul. Copilul acesta mic, nu-i stim numele. Probabil ca n-a ajuns sa fie taiat imprejur, de aceea n-a avut nume. Apoi a murit Amnon. 2 Samuel 13. Apoi a murit Absalom. 2 Samuel 16. Apoi a murit Adonia. 2 Regi 2. Stiti? In engleza este un citat. Am incercat sa-l traduc. E renumit si spune asa: „Pacatul, intotdeauna te va duce mai departe decat vrei sa mergi. Te va costa mai mult decat esti gata sa platesti. Si te va tine mai mult decat ai vrut sa stai. Da. Asta-i istoria.

 Care sunt lectiile pentru noi?

Urmarind textul, iata logica lectiilor pe care Domnul vrea sa ni le dea.

 1. Prima lectie – Orice pacat trebuie confruntat si implicit, pacatosul. Cand Natan vine direct la David, il confrunta. Are tact. E adevarat. Nu o face brut. Iti da avantaj- asta este consilierea cea buna, pastorala, corecta, sa intelegi tu ce pacat ai facut, ce problema ai. Asa face Natan.  Dar, confrunta pacatul si pacatosul. E pe fata. E direct. E dureros. Si cine iubeste adevarul, va veni la lumina. Trebuie confruntat pacatul pentru ca pacatul te distruge inlauntrul tau. Cugetul apasat e insuportabil. Mai devreme sau mai tarziu, pacatul trebuie condruntat. Trebuie sa-i spui pe nume. Daca n-o face cineva si te confrunta direct, nu inseamna sa-l lasi, sa-l ascunzi. Consecintele vor fi dezastruoase pe termen lung. Lectia este: cand ai facut un pacat, confrunta-l. Spune-i pe nume. Noi obisnuim sa ne rugam asa, chesti generale: „Doamne, Tu care….. da stii… Tu stii totul…” Nu impresionezi pe nimeni. Dumnezeu asteapta sa articulezi de pe buzele tale, cu mintea pe care ti-a dat-o, exact ce pacat ai. Spune-i pe nume: „Doamne, asta-i pacatul meu; asta am facut.” Nu mai trai in obscuritate, in generalitati. Asa cum a facut Natan. Sa stiti ca tot ce a urmat, nu avea aceste urmari, daca Natan n-o facea direct si daca David n-ar fi recunoscut pacatul concret. Asta-i prima lectie, fratilor. Pacatul te distruge inauntru, te distruge in afara. Daca nu o faci, el se va extinde la cei de langa tine.
 2. A doua lectie – Orice pacat confruntat trebuie si marturisit. David, confruntat de prooroc, recunoaste pacatul si-l marturiseste imediat. De aceea cred ca Domnul l-a iertat. N-a facut ca Saul. Va amintiti de Saul, imparatul? Care atunci cand proorocul Domnului in vremea aceea, Samuel, l-a confruntat ca nu asculta de Cuvantul Domnului? O, de cateva ori a incercat sa negocieze, sa schimbe, sa spuna jumatate de adevar. De ce? Pentru ca-l interesa imaginea de sine. Poate ca David a invatat de la istoria lui Saul, imparatul predecesorul, pentru ca Dumnezeu i-a luat imparatia, i-a luat statutul si-a terminat rau. Si David o fi zis: „Mai bine sa recunosc, poate ca Domnul se va indura de mine. Si asa faci. E important sa-ti marturisesti pacatul cand e confruntat, cand l-ai nominalizat, cand l-ai focalizat si spui: Asta este. Marturiseste-l. Spune-I-l Domnului. Si daca pacatul tau a afectat comunitatea, spune-l si comunitatii. Pocainta nu este doar privata. Aceasta iti va aduce eliberare. De ce sa-ti marturisesti pacatul? Nu doar pentru ca sa-ti rezolvi o criza pentru moment. Trebuie sa-ti marturisesti pacatul pentru ca sa arati si Domnului si celorlalti ca ai inteles complect situatia vinei tale. Cat de complexa e problema pacatului tau. Nu e vorba doar ca tu iti rezolvi cu fratele si cu sora, ca ai gresit. Si cu prietenul… Da, si asta trebuie. Dar Dumnezeu asteapta sa intelegi ce ai facut. Cand David a fost confruntat de Natan, sa va citesc prin ce a trecut: Doar un pasaj. Noi zicem: Ah, rezolvam rapid cu fratele. Ii dau un telefon. Un SMS – ii dau un SMS; am rezolvat. El imi trimite un K, adica e OK. Totu-i ok, am rezolvat. Hm, vei repeta acel pacat, mai devreme sau mai tarziu. In Psalmul 51 se descrie prin ce a trecut David cand a fost confruntat de Natan. Va rog sa fiti atenti.
  .
  Ai mila de mine, Dumnezeule, in bunatatea Ta! Dupa indurarea Ta cea mare, sterge faradelegile mele!
  2. Spala-ma cu desavarsire de nelegiuirea mea si curata-ma de pacatul meu!
  3. Caci imi cunosc bine faradelegile, si pacatul meu sta necurmat inaintea mea.
  4. Impotriva Ta, numai impotriva Ta, am pacatuit si am facut ce este rau inaintea Ta; asa ca vei fi drept in hotararea Ta si fara vina in judecata Ta.
  5. Iata ca sunt nascut in nelegiuire, si in pacat m-a zamislit mama mea.
  6. Dar Tu ceri ca adevarul sa fie in adancul inimii: fa, dar, sa patrunda intelepciunea inauntrul meu!
  7. Curata-ma cu isop, si voi fi curat; spala-ma, si voi fi mai alb decat zapada.
  8. Fa-ma sa aud veselie si bucurie, si oasele pe care le-ai zdrobit Tu, se vor bucura.
  9. Intoarce-Ti privirea de la pacatele mele, sterge toate nelegiuirile mele!
  10. Zideste in mine o inima curata, Dumnezeule, pune in mine un duh nou si statornic!
  11. Nu ma lepada de la fata Ta si nu lua de la mine Duhul Tau cel Sfant.
  12. Da-mi iarasi bucuria mantuirii Tale si sprijina-ma cu un duh de bunavointa!
  .
  Nu-i usor. Sa spui, sa scrii, sa canti asa ceva. Dar asta inseamna marturisire. Marturisire nu inseamna sa fusaresti: „Hm, Doamne, stiu ca Tu esti bun, toate le stii, stii ce am gresit,na, hai, rezolvam intre noi. Promit ca maine n-am sa mai fac.” Asta-i ca si cu copiii intre noi, mai ales cu bunicii. Eu sunt bunic acuma. Vai, ce usor scapa nepotii. Mai greu scapau copiii mei. Dar nepotii scapa foarte usor. O, si o privire e suficient. Nici sa nu zica nimic si l-am si iertat. Stiti bunicilor despre ce vorbesc. Dar ce facem noi nu sunt greseli inocente, de prunci. Uite cum prezinta David problema lui. Ca daca esti a lui Dumnezeu si Duhul lui Dumnezeu este in tine, da, te va apasa cugetul si vei vrea  ca Duhul Lui sa intre in adancul inimii tale si sa puna acolo, sa pecetluiasca intelepciune, sa stii ce sa spui, ce sa ceri. Asta inseamna marturisire. De ce n-a facut-o de la inceput David? De ce a asteptat sa vina Natan? Pentru ca credea ca se va uita tergiversarea, amanarea l-a costat mult. Foarte multe consecinte ale pacatelor noastre se actualizeaza, vin, datorita tergiversarii, amanarii marturisirii pacatului. Tu stii bine ce-ai facut. De ce mai zabovesti? Asta-i a doua lectie. Prima: Orice pacat trebuie confruntat. A doua: Orice pacat confruntat trebuie si marturisit.
 3. Orice pacat confruntat si marturisit poate fi iertat. Am spus: Poate fi iertat. Da. David, cand a fost confruntat, a recunoscut, a marturisit si a primit iertarea partiala. Dar consecintele au venit. Dumnezeul nostru este bun si iertator. Ne surprinde cat de bun este cu noi. De cate ori nu ne aminteste ce am facut? De cate ori trece cu vederea? O, ce bun a fost cu familiile noastre. Cand ne-am marturisit pacatul, am trait eliberarea aceea. Da, cand marturisesti, poti primi iertarea. Depinde de sinceritatea cu care o faci, sigur, pentru ca Domnul se uita direct in inima ta. El nu vrea vorbe goale. EL vrea sa vada ca intr-adevar iti pare rau. Si ca ai inteles adancimea a ceea ce ai facut. Asteapta sa spui totul direct, fara ocolisuri, fara negocieri. De aceea, Domnul Isus Hristos, cand da o pilda, despre pilda robului nemilostiv- despre unul care n-a stiut sa ierte, dupa ce el a fost iertat de o datorie foarte mare, n-a putut sa ierte pe un tovaras al lui care-i datora foarte putin. Si stapanul il pedepseste pe acesta si Domnul Isus trage concluzia: Tot asa va va face si Dumnezeu, daca nu iertati din toata inima. Da, cand ai inteles cum te-a iertat Dumnezeu pe tine in Hristos, vei stii cum sa ierti pe ceilalti. Stiti ca, din experienta mea pastorala, si fratii imi pot confirma: Stii ca esti pe cale, stii ca esti mantuit, salvat, cand poti ierta. Daca nu poti ierta, ma indoiesc ca ai inteles vreodata cum te iarta pe tine Domnul Isus. Testul este aici. Daca esti urmarit de resentimente si nu poti, traiesti in fire. Ai probleme mari. Trebuie sa reiei totul de la inceput. Mai citeste odata ce a facut Hristos pentru tine.
  .
  Da, anumite pacate pot fi iertate. Si Dumnezeu ne iarta foarte multe, slava Lui pentru aceasta si-I multumim pentru ca e bun cu noi.
 4. Dar, vin la a patra lectie, cea mai grea- Orice pacat confruntat, marturisit si iertat poate avea consecinte. recunoasterea pacatului nu anuleaza implicit, imediat, neaparat si urmarile  pacatului tau. Asta invatam din textul nostru. Si aici, voi afirma ceva ce e bine sa tii minte: Parte a iertarii sunt consecintele. Parte a iertarii lui Dumnezeu, pretulunei iertari vor fi consecintele pacatului tau. Asta nu inseamna ca Dumnezeu nu poate ierta tot. Dar uitati-va ce e aici, in textul nostru. Despre consecinte nu prea vorbim. Ne  ferim sa spunem ceva despre ce nu se poate indrepta. Suntem idealisti, asa, „O, Domnul face, da, EL, totul…” Da. Da, Dumnezeu este bun. Dar Dumnezeul nostru este si drept in acelasi timp. El nu se poate anula pe el insusi, anumite legi pe care El le-a pus si-n univers si-n tine si-n comunitate. Nu le poate anula pentru ca tu ai pretentii de iertare totala. A, Dumnezeu iarta pe David si nu-l omoara. Dar consecintele le va suporta. Acest David, un om care putea sa faca lucruri mult mai multe si mult mai bune pentru Dumnezeu, dar a diminuat totul din pricina nestapanirii. A pierdut atatea binecuvantari si a asistat tot la atatea drame. De ce n-a intervenit Dumnezeu, sa rezolve totul dintr-o data? Sa nu mai fie nimic, nici o urmare? O, aici, vedeti, intram in intimitatea relatiei. Ti-ar placea un astfel de Dumnezeu, apropo? Asa, sa te ierte la comanda, pusti tu din deget, invoci nu stiu ce text si Domnul sa-ti faca parte, sa te ierte, sa-ti elibereze cugetul, asa cum apesi pe un buton. Sau dai un click: Delete. Nu. Dumnezeu nu se joaca asa cum  o facem noi. Pentru El, pacatul inseamna o ofensa.
  .
  N-ati vazut ce spune aici Natan lui David: „Pentru ce ai dispretuit Cuvantul Domnului?” Si inca odata: „Pentru ce ai facut pe vrajmasii Domnului sa-L huleasca?” Cand esti in legamant si aici vorbim despre credinciosi, indiferent cum te numesti. Cand esti in legamant cu Dumnezeu si ai facut pasul acesta de-al urma pe Hristos, ca vei fi fidel Lui ca ucenic, Dumnezeu asa te judeca. Si consecintele sunt urmarea acestui legamant pe care tu l-ai facut cu Domnul. Anumite legi, pe care Dumnezeu le-a pus in tinecand te-a creat si te-a mantuit vor actiona in continuare dupa ce primesti iertarea. Da, poti primi sentimentul eliberarii, al iertarii. Dar, daca ai facut pacate care ti-au afectat sanatatea trupului, vei asista la consecinte. In Evrei 12 se analizeaza cazul lui Esau, fratele lui Iacov. Esau era invidios. Vroia si el binecuvantarile fratelui. Si spune aici, printre altele:
  .
  15. Luati seama bine ca nimeni sa nu se abata de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva sa dea lastari vreo radacina de amaraciune, sa va aduca tulburare, si multi sa fie intinati de ea.
  16. Vegheati sa nu fie intre voi nimeni curvar sau lumesc ca Esau, care pentru o mancare si-a vandut dreptul de intai nascut.
  17. Stiti ca mai pe urma, cand a vrut sa capete binecuvantarea, n-a fost primit; pentru ca, macar ca o cerea cu lacrimi, n-a putut s-o schimbe.
  .
  Expresia-i foarte tare. Intr-o alta traducere, suna de genul: Nu a mai putut gasi resurse de pocainta. Frati si surori in Domnul, pacatul intotdeauna schimba lucruri care nu mai pot fi restaurate ca la inceput. Chiar si pacatele iertate pot distruge vieti . De aceea, trebuie sa fi foarte serios in relatia ta cu Domnul. Pentru ca consecintele nu sunt doar pe plan personal, sa zici: „E treaba mea. E trupul meu. Fac ce vreau. Imi pierd pacea? Eh, mi-o recastig mai tarziu. Ma mai pocaiesc. Ma incarc de vina, ma duc la Cina Domnului si imi descarc cugetul. Nu. Nu, e mai mult de atat. Ati observat in textul nostru, ca David a fost confruntat si el si-a recunoscut pacatul, dar pacatul lui s-a raspandit si a afectat intreaga familie si intreaga comunitate, poporul in cazul acesta. Dumnezeu nu poate schimba aceste legi. .Legile Lui sunt drepte. Dumnezeu a fost  bun cu David; nu l-a omorat, asa cum David l-a omorat pe urie.
  Harul a biruit judecata. Dar pacatul i-a afectat familia si natiunea. De ce? Exista, din nou, contextul legamantului. Esti in biserica. Esti aici cu noi. Esti prunc intr-o casa. Baiatul tati, mamei. Ce faci tu ii afecteaza pe toti. Mai aud, asa, pe copii. Si pe copiii mei i-am auzit si pe altii: „E treaba mea. Fac ce vreau. N-are nimic de a face cu parintii. Oare? Tu porti numele lor. Si-au investit viata in tine. Esti cunoscut ca partea unei familii, a unei biserici. Toate se leaga si la bine si la rau. Si sa stii ca ce faci in tinerete s-ar putea sa te afecteze spre batranete. Nu-i nici o garantie ca aceste lucruri vor fi trecute cu vederea (anumite pacate, ma refer).

Va amintiti de Biserica din Corint? Cand Pavel descopera ca acolo era un incest, o imoralitate sexuala urita, cunoscuta si fratii din biserica n-au facut nimic. Au tolerat. Pavel intervine, ii apostrofeaza. Spune: „Cum se poate asa ceva?” Toti suferim. Suntem trupul lui Hristos. Nu se poate sa tolerezi asa ceva in mijlocul adunarii. Cand auzim despre un lider ca a cazut in pacat, unul de-al nostur, vorbitor, predicatorlider de inchinare, etc… nu simti, asa, presiunea urmarilor? Ba da. Rusinea-i pentru toti. Nu ai cum sa te izolezi: „E pacatul meu. Mi-l rezolv singur.” Nu. Cand esti in legamant cu Domnul, esti cu comunitatea. Esti partea unei familii, efectele vor fi pentru toti. Cand nu confrunti pacatul si nu-l marturisesti la timp, pacatul declanseaza un proces de infectare si distrugere, care poate fi cu greu oprit. David- patru baieti i-au murit. Atata rusine a fost pe el dupa aceea. Mai multe capitole sunt dupa acest moment, petrecute cu consecintele pacatului lui David, decat cu actul in sine sau cu iertarea.

Da. Intotdeauna vor fi consecinte directe, indirecte pe termen scurt, pe termen lung. Daca n-ar fi asa si n-am trata serios, vorba lui Pavel: unii cred ca pacatuim ca sa se inmulteasca harul. Nu acesta este principiu. Efectele trebuie calculate. Psalmul 40:12 spune ca „m-au ajuns pedepsele pentru nelegiuirile mele”. Dar, dupa tot ce am spus, in tot textul nostru, peste tot exista semnele harului lui Dumnezeu. Cu toate aceste consecinte si rusine, peste tot vedem ca Dumnezeu este plin de har si de indurare si de mila si mai da ocazia pocaintei. Dar, uneori, anumite legi Dumnezeu nu le poate opri. El le-a pus in acest univers. Cand repeti un pacat, fumezi, bei, esti gelos, esti invidios, barfitor, consecintele vor fi pe masura. Iti va fi afectat trupul si mintea ta si relatiile tale. Sa nu crezi ca nu. Vei primi iertarea sa continui. Da. Insa, asa trebuie sa te uiti, sa vezi partea aceea de har si de mila a lui Dumnezeu si ca uneori Dumnezeu ingaduie consecinte ca sa fi mai disciplinat tu. Ingaduie consecinte sa te pedepseasca la vreme, ca sa te salveze la vreme pe tine sau pe altii. Sa nu-L judeci niciodata pe Dumnezeu pentru consecinte. Judeca-te pe tine. Fi mai atent si nu fi usuratic. In tot ce am spus, strabate lumina harului.

Si partea a doua a textului nostru cu baiatul care i-a murit lui David ascunde ceva haric acolo. David credea ca Dumnezeu, in urma pocaintei lui, a rugaciunilor, a postului, va tine copilul in viata. Nu stim de ce a murit copilul. Dar, dupa ce copilul moare, David spune ca se duce sa se inchine. Se spala, se aranjeaza, isi continua viata. Are un nou baiat cu Batseba si ii pune numele Solomon. Stiti ce inseamna Solomon? Dumnezeu restaureaza. Dumnezeu aduce pace. Foarte frumos- semnul harului. Si pe baiat i-l da lui Natan, proorocul. Si Natan il primeste si-i da un alt nume – Iedidia, iubitul Domnului. Semnele harului incepeau sa se arate. In paralel cu consecintele, Dumnezeu intotdeauna iti va da semnul harului. De aceea, chiar daca ai pacatuit, marturiseste-ti pacatul. Vino inaintea Domnului la timp, spune-i [pacatului] pe nume, arata ca-ti pare rau si Dumnezeu va incepe restaurarea in viata ta. Dumnezeu te poate ierta deplin in Hristos si sangele Lui poate sa-ti ierte orice pacat. De aceea trebuie sa te rogi pentru curatire. Si Domnul e credincios si drept si o va face. Fi mai serios cu viata ta. Nu mai ascunde pacate prin moduri ieftine. Inceteaza sa mai pacatuiesti. Nu mai sta in pacatul tau. Confrunta-l, marturiseste-l. Domnul poate ierta. Vor fi consecinte, dar in mila lui Dumnezeu si ele pot fi duse. Dumnezeu iti va da puterea aceasta. Intotdeauna a fost asa. E un cuvant de avertizare, e adevarat. Dar e si un cuvant de mangaiere. Dumnezeul nostru e drept, dar e si bun si milos. Acestui Dumnezeu slavit sa-I fie toata slava, in vecii vecilor. Amin.

Predica Emil Bartos 18.11.2012
VIDEO by Biserica Penticostală nr.1 Carpați  Website – www.biserica1.ro

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: