DUMNEZEU S-A REVELAT – PRINTRE ALTELE – SI PRIN CONSTIINTA OMULUI – Viorel Udriste

Alte articole de Viorel Udriste-

Photo credit www.bringingtruth.com Romani 1:20

DUMNEZEU S-A REVELAT – PRINTRE ALTELE- SI PRIN CONSTIINTA OMULUI Romani 2:14-16;

„Cand Neamurile, macar ca n-au lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, care n-au o lege, isi sunt singuri lege; si ei dovedesc ca lucrarea Legii este scrisa in inimile lor; fiindca despre lucrarea aceasta marturiseste cugetul lor si gandurile lor, care sau se invinovatesc sau se dezvinovatesc intre ele.

Si faptul acesta se va vedea in ziua cand Evanghelia mea, Dumnezeu va judeca, prin Isus Hristos, lucrurile ascunse ale oamenilor. „

…..aceasta arata ca Dumnezeu a pus in inima omului o cunoastere intuitiva despre Sine. Omul cunoaste in mod intuitiv nu doar faptul ca Dumnezeu pretuieste bunatatea si ca uraste raul, dar si ca va da socoteala in cele din urma inaintea unei astfel de Puteri neprihanite. Cunoasterea universala a legii lui Dumnezeu, pe care Pavel a demonstrat-o in aceste versete, constituie baza indinspensabila atat a judecatii divine, cat si a misiunii crestine. Evreii dispretuiau Neamurile, in parte pentru ca n-au revelatia voii lui Dumnezeu din Lege.

Totusi, asa cum a aratat Pavel, exista neevrei care fac din fire lucrurile Legii. Acestia arata ca Legea nu poate fi gasita numai pe table de piatra si ca nu este inclusa numai in scrierile lui Moise, ea mai este imprimata si in inimile lor si este reflectata de faptele, constiintele si gandurile lor. Legea data poporului evreu este in realitate numai o prezentare specifica a cerintelor morale ale lui Dumnezeu pentru fiecare om.. Neevreii care duc o viata morala dovedesc prin faptele lor ca lucrarea Legii este scrisa in inimile lor. Acest fapt este confirmat de cugetul lor, acea facultate a fiintelor umane de a-si evalua propriile fapte, impreuna cu gandurile lor, care fie ii acuza, fie ii absolva de pacat.

Din acest motiv Pavel spune ca neevreii isi fac singuri lege. Constiinta este o parte importanta a naturii umane, dar nu este un indicator absolut al binelui. Constiinta poate fi : „buna” (Fapte 23:1), „curata” (Fapte 24:16), dar poate fi si „rea” (Evrei 10:22), „necurata” (Tit 1:15), „slaba” (1Cor. 8:7) iar unii oameni sunt „insemnati cu fierul rosu” in cugetul (constiinta) lor (1Tim. 4:2).

Apostolul accentueaza faptul ca Dumnezeu nu are favoriti, ca iudeii si neamurile vor fi judecati de El fara discriminare si ca ambele grupuri cunosc intr-o oarecare masura legea Sa. In consecinta, nici o fiinta omeneasca nu va putea pleda sustinand completa sa ignoranta. Cu totii am pacatuit impotriva unei legi morale pe care am cunoscut-o. Indiferent ca am ajuns sa o cunoastem printr-o revelatie speciala sau printr-una generala, prin har sau natura, din exterior sau din interior, din Scriptura sau din inima, lucrul acesta nu are foarte mare importanta.

Constiinta poate fi considerata ca un sistem de monitorizare interioara sau ca vocea lui Dumnezeu din suflet, care judeca in conformitate cu raspunsul omului la legea morala launtrica. Ceea ce conteaza este ca toate fiintele umane au cunoscut cate ceva despre Dumnezeu (Rom. 1:20) si despre bunatatea Sa (Rom. 1:32), dar au innabusit adevarul pentru a se balaci in nelegiuire (Rom. 1:18 ; 2:8)

Astfel, am ajuns cu totii sub incidenta judecatii divine si drepte a lui Dumnezeu. Aceste lucruri nu au fost scrise cu scopul de a ne oferi speranta ca fiintele umane pot obtine mantuirea prin intermediul moralitatii…nicidecum ! Legea naturala nu-i poate mantui pe pacatosi mai mult decat o poate face religia naturala. Fiindca indiferent cat am cunoscut despre Dumnezeu din creatie sau despre bunatate din constiinta, am innabusit respectiva cunoastere pentru a putea merge pe drumul nostru.

Scopul acestor lucruri este sa demostreze ca toate fiintele umane sunt vinovate si fara scuza inaintea lui Dumnezeu (Rom. 3:9) si in special faptul ca nimeni nu poate fi indreptatit prin respectarea legii (Rom.3:20)…..ca dovada : toti oamenii trebuie sa se increada in Domnul Isus Hristos pentru ca sangele Sau sa le faca curat cugetul (Evrei 9:14).

15 comentarii (+add yours?)

 1. Dubei Timotei (@TimDubhy)
  sept. 09, 2014 @ 03:36:03

  vezi ca ai gresit ENORM
  e vb de CONSTIINTA, nu cunostinta
  e o mare diferenta intre cei doi termeni!!!!!!

 2. Dubei Timotei (@TimDubhy)
  sept. 09, 2014 @ 03:57:14

  http://biblehub.com/greek/4893.htm

  constiinta sinonim cu cuget (nu diferict cum spunii unii care nu cunosc greaca si romana bine!), dar siferit de cunostinta ( cu nu „i”, nu cu doi!!!)

  http://dexonline.ro/definitie/cuno%C8%99tin%C8%9B%C4%83
  http://dexonline.ro/definitie/con%C8%99tiin%C8%9B%C4%83

 3. Dubei Timotei (@TimDubhy)
  sept. 09, 2014 @ 04:05:55

  modificari:

  …..aceasta arata ca Dumnezeu a pus in inima omului o cunoastere intuitiva despre Sine, in ceea ce se numeste constiinta sau cugetul. Omul cunoaste in mod intuitiv nu doar faptul ca Dumnezeu pretuieste bunatatea si ca uraste raul, dar si ca va da socoteala in cele din urma inaintea unei astfel de Puteri neprihanite. Cunoasterea universala a legii lui Dumnezeu grevata in constiinta, pe care Pavel a demonstrat-o in aceste versete, constituie baza indinspensabila atat a judecatii divine, cat si a misiunii crestine. Evreii dispretuiau Neamurile, in parte pentru ca n-au revelatia voii lui Dumnezeu din Lege.

  Din acest motiv Pavel spune ca neevreii isi fac singuri lege. Constiinta (cugetul) este o parte importanta a naturii umane, dar nu este un indicator absolut al binelui. Constiinta poate fi : “buna” (Fapte 23:1), “curata” (Fapte 24:16), dar poate fi si “rea” (Evrei 10:22), “necurata” (Tit 1:15), “slaba” (1 Cor. 8:7), iar unii oameni sunt “insemnati cu fierul rosu” in cugetul (constiinta) lor (1Tim. 4:2).

  Constiinta (cugetul) poate fi considerata ca un sistem de monitorizare interioara sau ca vocea lui Dumnezeu din suflet, care judeca in conformitate cu raspunsul omului la legea morala launtrica. Ceea ce conteaza este ca toate fiintele umane au cunoscut cate ceva despre Dumnezeu (Rom. 1:20) si despre bunatatea Sa (Rom. 1:32), dar au inabusit adevarul pentru a se balaci in nelegiuire (Rom. 1:18 ; 2:8)

  Fiindca indiferent cat am cunoscut despre Dumnezeu din creatie sau despre bunatate din/in constiinta, am innabusit respectiva cunoastere pentru a putea merge pe drumul nostru.

  etc

  • rodi
   sept. 09, 2014 @ 07:50:03

   Tim,
   ai dreptate.
   Viorel a scris articolul la orele 23:00, catre miezul noptii, ora Romaniei, iar eu l-am vazut si l-am postat aproape de mizeul noptii (ora noastra). Cand m-am trezit azi am gasit deja mesaj de la Viorel cu corectarea lui si am corectat. Imi dau seama ca oboseala a fost prim factor la Viorel, pentru ca in doua locuri a scris cunostiinta (cu doi de ‘i’), gandinduse la constiinta, dar degetele scriind cunostinta. Se intampla…
   Multumesc pentru definitii. Ma ajuta pe mine, ca (poate tii minte) la o traducere am avut confuzie asupra acestor doua cuvinte pentru ca constiinta (tradusa conciousness) are dublu inteles in L. engleza.

 4. Trackback: Viorel Udriste – HAMARTOLOGIE – Lucruri care privesc pacatul | agnus dei - english + romanian blog
 5. Trackback: ADEVARATA FERICIRE A OMULUI CREDINCIOS LUI DUMNEZEU – Viorel Udriste | agnus dei - english + romanian blog
 6. Trackback: LEGAMANTUL LUI DUMNEZEU CU AVRAAM – partea I – Viorel Udriste | agnus dei - english + romanian blog
 7. Trackback: LEGAMANTUL LUI DUMNEZEU CU AVRAAM – partea a-II-a – Viorel Udriste | agnus dei - english + romanian blog
 8. Trackback: GEOMETRIA CREDINCIOSIEI PENTRU DUMNEZEU – LEGAMANTUL LUI DUMNEZEU CU AVRAAM partea a-III-a – Viorel Udriste | agnus dei - english + romanian blog
 9. Trackback: EXISTENTA IN SINE A LUI DUMNEZEU – partea I – Viorel Udriste | agnus dei - english + romanian blog
 10. Trackback: CUNOASTEREA LUI DUMNEZEU – partea a-II-a Viorel Udriste | agnus dei - english + romanian blog
 11. Trackback: ATRIBUTELE LUI DUMNEZEU – Viorel Udriste | agnus dei - english + romanian blog
 12. Trackback: LA CE NE-A CHEMAT DUMNEZEU ? Viorel Udriste | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: