Relu Moldovanu – Abandonarea felului lumesc de viata 7 Septembrie 2014

C S Lewis's church Holy Trinity Headington

Biserica Holy Trinity Headington, C S Lewis era membru aici

 • Dar, oare se poate, intr-o biserica, sa se traiasca cum traiesc paganii? Se poate? ….In istoria bisericii crestine s-a constatat ca in bisericile locale exista oameni care traiesc ca lumea.
 • Lipsa bunului simt este o dovada de rebeliune, de razvratire impotriva oricarei autoritati. Singura regula care te guverneaza este iubirea de sine: „Asa imi place mie.” …cum se cultiva bunul simt? Luand cartea aceasta si citind cuvantul lui Dumnezeu lasandu-te prelucrat de cuvantul lui Dumnezeu, de acest adevar care nu se invecheste, dragii mei, nu tine de o cultura de de mult, nu, mai este valabil astazi, e valabil in orice tip de cultura adevarul vesnic a lui Dumnezeu. Aici gasesti invatatura de bun simt in cuvantul lui Dumnezeu. 

Abandonarea felului lumesc de viata

Efeseni 4:17-32 Nouă Traducere În Limba Română (NTLR)

Îmbrăcaţi cu omul cel nou

17 Aşadar, vă spun aceasta şi depun mărturie în Domnul: nu mai trăiţi ca păgânii, în deşertăciunea gândirii lor! 18 Ei au mintea întunecată şi sunt despărţiţi de viaţa lui Dumnezeu datorită lipsei lor de cunoaştere, care este o urmare a împietririi lor. 19 Ei nu mai au ruşine; s-au dedat depravării, trăind cu lăcomie în toate necurăţiile. 20 Dar voi nu aşa L-aţi cunoscut pe Cristos! 21 Cu siguranţă, aţi auzit despre El şi, ca urmaşi ai Lui, aţi fost învăţaţi adevărul care este în Isus. 22 Aţi fost învăţaţi, în ce priveşte felul vostru de viaţă din trecut, să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi, care se perverteşte după poftele înşelătoare, 23 să vă înnoiţi în atitudinea minţii voastre 24 şi să vă îmbrăcaţi cu omul cel nou, care este creat după chipul lui Dumnezeu, în dreptatea şi sfinţenia care vin din adevăr.

25 Aşadar, lăsaţi-vă de minciună şi „fiecare să spună semenului său adevărul“, pentru că suntem mădulare unii altora. 26 „Mâniaţi-vă şi nu păcătuiţi!“ Nu lăsaţi să apună soarele peste mânia voastră!27 Nu daţi ocazie diavolului! 28 Cel care a furat, să nu mai fure, ci mai degrabă să lucreze, ca să-şi câştige existenţa în mod cinstit şi să-l poată ajuta pe cel ce este în nevoie. 29 Să nu vă iasă din gură nici un cuvânt stricat, ci numai ceea ce este folositor pentru zidire, după cum este nevoie, ca să dea har celor care-l aud. 30 Să nu-L întristaţi pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin Care aţi fost pecetluiţi pentru ziua răscumpărării! 31 Orice amărăciune, mânie, furie, ţipăt şi blasfemie şi orice răutate să piară dintre voi! 32 În schimb, fiţi buni unii cu alţii, plini de compasiune, iertându-vă unii pe alţii, aşa cum v-a iertat şi Dumnezeu, în Cristos.

Relu Moldovanu:

Relu MoldovanuNu stiu, frati si surori, daca citirea unei asemenea scrisori, ca aceea pe care ap. Pavel a scris-o catre Biserica din Efes, nu v-a rascolit cumva pe dinauntru sau nu v-a nascut semne de intrebare. Si poate ziceti: De ce sa ne rascoleasca? De ce sa ne nasca semne de intrebare? Haideti sa va spun de ce? Ap. Pavel incepe vers. 17 asa: Să nu mai trăiţi cum traiesc păgânii. Nu vi se naste intrebarea asta in minte cand ap. Pavel scrie unei biserici: Sa nu mai traiti cum traiesc paganii. Nu vi se naste intrebarea asta: Dar, oare se poate, intr-o biserica, sa se traiasca cum traiesc paganii? Se poate? Nu uitati, biserica la care ap. Pavel ii scrie este biserica despre care ap. Ioan, din insula Patmos ii scrie si-i zice asa, din partea lui Dumnezeu: „Stiu faptele tale, osteneala ta, rabdarea ta, ca nu poti suferi pe cei rai, ca ai pus la incercare pe cei ce au spus ca sunt apostoli si nu sunt si i-ai dovedit mincinosi.” Frumos. Nu? Faptele tale, osteneala ta, rabdarea ta… nu poti suferi pe cei rai.Si ap. Pavel, vine si scrie mai devreme: „Sa nu mai traiti cum traiesc paganii.” Adica, sunt intre voi oameni care traiesc cum traiesc paganii, adica cei din lume. 

Dragii mei, in istoria bisericii crestine s-a constatat ca in bisericile locale exista oameni care traiesc ca lumea. Stiu ca suna dur ce va spun in aceasta dimineata. Dvs. credeti lucrul acesta? Sau credeti ca toti de aici suntem desavarasiti? Ce ziceti? Cand ap. Pavel scrie bisericii din Corint, in  prima epistola, la capitolul 3, zice asa: „Voi tot lumesti sunteti. Cand intre voi sunt zavistii, certuri, manii, nu sunteti voi lumesti? Nu traiti voi in felul celorlalti oameni? Si ascultati. Cand ap. Pavel scrie acestei biserici: „Lasati-va de minciuna,” scrie unei biserici, unor oameni din biserica. Minciuna tine de felul lumesc de viata, fratii mei? Sau tine de viata din Dumnezeu, de imparatia lui Dumnezeu? Isus Hristos a spus: „Eu sunt adevarul, daca cineva spune altceva decat adevarul, spune dupa lumea asta, dragii mei, si dupa domnul lumei acesteia, ca-i mincinos de la inceput, spune Biblia. Sau: „Maniati-va si nu pacatuiti.” Sau: „Cine fura, sa nu mai fure.” Hotia tine de lume asta, fratii mei? Sau nu tine de lumea asta? Amaraciune, iuteala, manie, strigare, clevetire, rautate… tin astea de lumea asta, fratii mei? Si ap. Pavel scrie unei biserici si zice: „Lasati-va de ele.” Adica, pana acum, sunt intre voi oameni care asa traiesc. Lasati-va de astea.

Intr-o zi m-a sunat un cetatean. Si-a spus numele. Numele nu-mi spunea nimic. Era un strain pentru mine. Se pare ca d-l respectiv imi stia numele meu, mi-a spus pe nume. Si l-am sesizat la telefon ca era foarte suparat. Si a zis: „Trebuie sa ne intalnim.” Saptamana trecuta am fixat o intalnire. M-am urcat in masina si am plecat din oras intr-o alta localitate sa ne intalnim. Era mai domol, mai calm. S-a linistit intre timp. Dar mi-a spus de ce a vrut sa ne intalnim: sa-mi spuna ca are un vecin cu care are mari necazuri. Si vecinul ala este membru la o biserica din localitatea respectiva. Si zicea el: Dar omul asta nu traieste cum ii este numele. Fratii mei, suntem la Cina Domnului. N-as vrea sa par ca-s dur astazi. Dar, din locul acesta, despre cati se poate spune ca nu traim cum ne este numele?

Vreau in aceasta dimineata, cu ajutorul Domnului, sa predic despre abandonarea felului lumesc de viata. Trebuie sau nu trebuie sa ne lasam de felul lumesc de viata, ca suntem crestini, ne numim urmasii Domnului Isus Hristos. Spunem ca ne ducem pe calea cea noua si vie spre Imparatia lui Dumnezeu si vrem intr-o zi sa mostenim imparatia lui Dumnezeu. Ori, in noi, trebuie sa curga viata din Dumnezeu, nu viata din lumea asta. Abandonarea felului lumesc de viata. Oare ce m-ar ajuta pe mine sa ma las de toate astea sau de acelea din ele pe care le practic, le am? Sau pe dvs.? Ce ne-ar putea ajuta in vremea aceasta, in lumea asta rea si stricata, cum zice Biblia, sa abandonam felul acesta lumesc si sa traim ca dupa Domnul Isus Hristos?

Photo credit freshviews.today

 

1. Cultivarea bunului simt. 

Primul lucru la care vreau sa fac referire in aceasta dimineata, dragii mei, care sa ma ajute sa abandonez felul lumesc de viata este cultivarea bunului simt. Stiti de ce traiesc oamenii din lume cum traiesc, fratii mei? Stiti? Haideti sa va citesc de aicea. „Si-au pierdut orice pic de simtire.” Daca mint, daca insala, daca fura, daca clevetesc, oamenii acestia traiesc asa cum traiesc pentru ca si-au pierdut orice pic de simtire. Hai sa spun altfel: Si-au pierdut bunul simt. Dvs. ati vazut oameni cu bun simt? Ati vazut? Dar ati vazut oameni fara bun simt? Si cand ziceti ca ‘asta n-are bun simt’, la ce va referiti? Sau cand are bun simt… Ca, in lumea in care traim noi, dragii mei,  s-a pierdut bunul simt. Vreau sa va spun ca e foarte greu sa definesti expresia asta. Am cautat foarte mult sa vad cum o definesc altii si specialistii nu reusesc s-o defineasca. Incearca sa, ia definitia cuvantului ‘bun’ si a cuvantului ‘simt’, sa pui impreuna sa vada ce iese. Nu prea iese. Dar, printre altele spus, dragii mei, ‘bunul simt’ inseamna respect fata de regulile de convietuire. Ai adoptat un set de reguli de convietuire printre ceilalti si le respecti regulile acelea. Buna oara, fratii mei, e de bun simt sa saluti pe cineva? E de bun simt. E de bun simt sa te prezinti cand suni la telefeon pe cineva? Mi se intampla sa ma sune din deal si din vale, din orase si din sate, o gramada de oameni. Si cum ridic telefonul si spun „Alo”, incepe sa-si spuna povestea. „Stai, stai. Cu cine vorbesc?” In loc sa spuna: „Imi cer scuze, am uitat sa ma prezint.” Se simte ofensat: „Dar, de ce trebuie sa stii cum ma cheama?” E de bun simt. E de bun simt sa te ridici in mijlocul de transport, pe autobuz, daca esti mai tanar, sa dai locul celui mai in varsta? E de bun simt. E de bun simt, cand cineva sta de vorba cu tine sa nu te joci cu telefonul? E de bun simt. Sunt reguli, dragi mei. Bunul simt ineamna respect fata de reguli de convietuire. E de bun simt sa nu minti pe cineva? Sa iau toata lista asta de aici. E de bun simt. Dar, e de bun simt, nu doar sa ai respect fata de reguli, e de bun simt sa ai respect fata de persoane, incepand cu cele mai apropiate, mergand pana la cele mai indepartate.

Stiti cum isi respecta imparatul Solomon,  mama? Stiti, fratii mei? Intr-o zi, Batseba, mama lui Solomon, la sugestia lui Adonia, s-a dus la Imparatul Solomon in palatul lui si a intrat inauntru. Imparatul era pe tron. Stiti ce a facut imparatul, de bun simt, pentru mama lui? In cultura de atunci, nu zic ca trebuie sa faceti neaparat azi asa. S-a sculat in picioare de pe tron ca i-a intrat mama. Era de bun simt asta? A inceput sa mearga spre ea si s-a inchinat. In cultura de atunci era de bun simt sa-si respecte mama. Respect fata de persoane. Dar oamenii din lumea asta si-au pierdut bunul simt. Si culmea, ne ducem dupa ei si ne pierdem bunul simt. Si fara sa ne roseasca obrazul de rusine, facem tot felul de gesturi, ne adresam cum ne place, nu respectam pe nimeni, fara sa ne roseasca obrazul de rusine, ca nu mai avem bun simt. Vreti sa va mai spun ceva? E de bun simt felul in care stai in banca in biserica. E de bun simt felul in care stai? Stiti ca ma uit uneori de aici, cand sala nu-i asa plina, ca acuma n-avem cum, ca suntem mai inghesuiti. Cand este cate unul care sta intins ca pe doua scaune, in biserica lui Dumnezeu. E de bun simt sau nu-i de bun simt? Dragii mei, sunt lucruri foarte practice.

Toate au de a face cu ceea ce foarte multi au pierdut din cauza faptului ca avem aceasta impresie: suntem liberi sa facem orice. Nu, dragii mei, trebuie sa cultivam bunul simt ca sa nu mai traim cum traieste lumea asta, fara bun simt. Sa traim ca oameni cu bun simt. Ca lipsa bunului simt este o dovada de rebeliune, de razvratire impotriva oricarei autoritati, a oricarei reguli. Singura regula care te guverneaza este iubirea de sine. „Asa imi place mie. Asa ma simt eu bine; asa ma simt eu confortabil.” Da, dragii mei, dar bunul simt te invata ca trebuie sa tii cont de altii sau si de altii. Ei si-au pierdut bunul simt. Ce-am facut noi? Stiti ca lipsa bunului simt, a respectului, produce durere in ceilalti? Produce suferinta? Stiti asta fratii mei? Este aici in sala vreun parinte, pe care sa-l fi mintit vreodata fiul sau fiica? Va intreb: Ati suferit cand ati descoperit ca fiul sau fiica v-a mintit? Ati suferit? Este aici in sala vreun sot pe care v-a mintit sotia? Ati suferit in ziua in care ati descoperit ca v-a mintit sotia? Sigur ca suferim, pentru ca lipsa bunului simt produce suferinta.

Dar stiti ca lipsa bunului simt, dragii mei, intr-o zi va avea repercursiuni din partea lui Dumnezeu? Haideti sa va citesc ceva din Biblie, chiar daca ceea ce vreau sa va spun acuma se refera la bunul simt in familie, este important si vreau sa va spun ca se aplica. Ascultati, in Proverbe 30:17 – Ochiul care dispreţuieşte un tată şi desconsideră ascultarea de mamă va fi scobit de corbii din vale  şi va fi mâncat de puii de vultur. Credeti versetul acela din Biblie? Nu luati literal, ca intr-o zi vor veni corbii si vor incepe sa te ciupeasca de ochi. Nu. Nu. Ce inseamna acolo, inseamna moarte. Din cauza lipsei bunului simt. Bine, dar cum am putea sa cultivam bunul simt? Haideti sa va citesc, iar, in Biblie, tot in cartea Proverbelor si de aceea, dragii mei, as vrea as ne indragostim de cartea asta, de cuvantul lui Dumnezeu. In Cap. 1 spune asa: 

1. Pildele lui Solomon, fiul lui David, imparatul lui Israel,
2. pentru cunoasterea intelepciunii si invataturii, pentru intelegerea cuvintelor mintii;
3. pentru capatarea invataturilor de bun simt,

Auziti cum se cultiva bunul simt? Luand cartea aceasta si citind cuvantul lui Dumnezeu lasandu-te prelucrat de cuvantul lui Dumnezeu, de acest adevar care nu se invecheste, dragii mei, nu tine de o cultura de de mult, nu, mai este valabil astazi, e valabil in orice tip de cultura adevarul vesnic a lui Dumnezeu. Aici gasesti invatatura de bun simt in cuvantul lui Dumnezeu. Domnul sa ne binecuvanteze. Primul lucru care ma ajuta pe mine si ne ajuta pe noi sa nu mai traim ca lumea este cultivarea bunului simt.

2. Consecventa in invatatura crestina

In al doilea rand, al doilea lucru este consecventa in invatatura crestina. Dragii mei, stiti ca noi suntem in biserica lui Dumnezeu? Pentru ca intro zi, intrun fel sau altulnoi L-am invatat cumva pe Hristos. Sau am fost invatati despre Hristos. Stiti asta? Daca n-ati fi auzit niciodata despre Hristos, daca n-ar fi inceput sa lucreze cuvantul lui Hristos in dvs. Duhul Sfant al lui Dumnezeu prina acest cuvant, niciodata n-am fi in biserica lui Dumnezeu. Dar vreau sa va intreb: Dvs. va mai aduceti aminte cum L-ati invatat atunci pe Isus Hristos atunci la inceput? Stiti ce spune ap. Pavel acestor oameni din Efes, carora le cere sa se lase de felul cum traieste lumea. Ascultati: Voi n-ati invatat asa pe Hristos. Bine, dar cum L-am invatat?

Stiti ca felul in care L-am invatat pe Hristos odata la inceput, ca adevar din cartea aceasta, Biblia, asa trebuie sa fie invatatura asta in toata viata? Chiar daca felurile de inchinare se schimba, chiar daca m-am mutat de la biserica asta la alta biserica din Cluj, felul asta trebuie sa ramana acelasi. Trebuie sa fiu consecvent in aceasta invatatura despre Hristos. Stiti asta? Cum L-ati invatat pe Hristos? Fratii mei, ati invatat cumva in Scriptura ca Isus Hristos este iubire? Mai credeti asta? Nu-i asa, ca-i minunat sa stii ca Isus Hristos este iubire? E minunat. Nu? Si oridecateori se uita la mine, se uita la dvs., acest Fiu a lui Dumnezeu, care a venit in lumea noastra sa-si exprime in mod practic iubirea, oridecateori se uita la mine, se uita cu iubire. Ma incanta lucrul asta. Nu? Imi creeaza confort spiritual.

Domnul Isus Hristos a fost si este iubitor. Dar, stiti dragii mei, ca  Domnul Isus Hristos a fost si este tolerant, ingaduitor? Stiti? Stiti asta, dragii mei? Sau nu va vine sa credeti? Si daca va spun ca este ingaduitor, va intreb: cu cine este ingaduitor? A venit la El, in casa lui Simon fariseul, o femeie, o femeie pacatoasa. Toata cetatea stia cat de era de pacatoasa. A intrat dupa El inauntru, s-a pus la picioarele Lui, a inceput sa planga. Si Simon, in mintea lui, zicea: „O, daca ar fi asta un prooroc, ar stii cine-i femeia asta, ca-i o pacatoasa.” Toata framantarea acestui fariseu era cum ii permite asta, care zice ca-i prooroc, unei femei pacatoase sa se apropie de el? Cum este asa de ingaduitor, de tolerant?”

 1. Chiar, cum este asa de tolerant, [Domnul Isus] fratii mei?
 2. Stiti de ce-i asa de tolerant?
 3. Cu ce este El tolerant?
 4. Cu cine este El tolerant?

Cu cei care vin inaintea Lui in duhul pocaintei. Meritam moartea toti. Pedeapsa lui Dumnezeu. Meritam sa fim aruncati de la fata lui Dumnezeu, ca ne-am nascut in aceasta lume pacatoasa si am inceput sa traim dupa stilul pacatos al lumii acesteia. Dar, intr-o zi ne-am venit in fire si am zis: „Ai mila de noi, niste pacatosi, Dumnezeule!” Si a avut mila de noi. Ne-a iertat pacatele. Asa L-ati invatat pe Hristos? Fratii mei: iubitor, ingaduitor. Dar, vreau sa va spun ca Hristosul din Biblie mai este cumva. Si asta nu ne convine. Nu este doar iubire. Nu este doar toleranta. Isus Hristos din Biblie este exigenta. Credeti ca este exigent? Ei, astazi, in aceasta zi, dvs., noi, biserica de aici, mai tinem minte ca Isus Hristos este exigent? Foarte exigent. Sau doar ca e iubire si toleranta? Exigenta asta ma ajuta pe mine, dragii mei. Constientizarea acestei exigente ma ajuta pe mine sa ma tin departe de stilul lumesc in viata, pentru ca El este exigent.

Spunea Domnul Isus Hristos: „Ati auzit ca s-a zis sa nu ucizi. Oricine va ucide va cadea sub pedeapsa judecatii. Dar Eu va spun: oricine se manie pe fratele sau va cadea sub pedeapsa judecatii.” Va intreb: Este exigenta aici? Va aduceti aminte, atunci cand va maniati,  va aduceti aminte ca Hristos este exigent si a zis ca oricine se manie va cadea sub pedeapsa judecatii? Sau, tot acolo spune Domnul Isus Hristos, in Evanghelia dupa Matei, in fericirile de pe munte: „Oricine zice fratelui sau „prostule”, va cadea sub pedeapsa judecatii soborului. Oricine zice „nebunule”, va cadea sub pedeapsa focului Gheenei. E exigenta sau nu e exigenta, fratii mei? De cate ori ati spus cuvintele astea? De cate ori le-ati rostit? Cu o detasare uluitoare, fara sa ne treaca prin minte ca aceste expresii, odata rostite, ne pot pune sub judecata lui Dumnezeu? Dar, asa face toata lumea asta. Asa traiesc oamenii fara Dumnezeu, care n-au viata din Dumnezeu. Este sau nu este Isus exigent? Fratii mei, daca L-am invatat asa pe Hristos la inceput, si dupa ce am 10 ani la pocainta, si 20 si 40 si 50 de ani de pocainta, trebuie sa fiu consecvent cu aceasta invatatura: Este iubire, este toleranta, este si exigenta. Si aceasta exigenta zice, din Hristos: „Sa va dezbracati de tot ce este vechi. Ca El este exigent.” „Oricine va iubi mai mult tata, mama, frati, surori, decat pe Mine,” zice Domnul, „nu este vrednic de Mine.” Este exigenta sau nu este exigenta?

Fratii mei, ar trebui sa luam cartea asta a lui Dumnezeu, sa invatam acest adevar, ca-i valabil in orice vreme. Noi am fost injectati in vremea asta ca Isus este iubire si punct. Si ca iubirea Lui trece cu vederea toate pacatele noastre; putem trai cum vrem in fiecare zi. Putem sa ne facem de cap in fiecare zi si in fiecare noapte, ca iubirea Lui trece cu vederea totul. Nu. Nu. Trebuie sa ne aducem aminte de exigenta Lui. Exigenta Lui, care intr-o zi, ziua aceea de apoi, se va manifesta asa: „Duceti-va de la Mine..” E exigenta finala. Sau: „Aruncati-l afara, unde va fii plansul si scrasnirea dintilor.” Bine, Doamne. Dar, toata viata mea am fost la biserica. Toata viata mea am cantat in corul bisericii. Am participat la rugaciuni; am slujit la biserica. Toata viata mea m-am dedicat intr-un anumit fel mersului la biserica. Si Tu sa-mi spui: „Mergeti… sau Aruncati-l afara, unde este plansul si scrasnirea dintilor”? Aceasta este exigenta. Va zice in ziua aceea: „Nu te cunosc. Ai lucra faradelegea.” Adica, ai trait ca lumea.

Ceea ce ma ajuta pe mine sa nu mai traiesc ca lumea este cultivarea bunului simt si este consecventa in invatatura crestina. L-am invatat pe Hristos, Adevraul, acest Hristos Adevraul sa fie la fel in fiecare zi pentru mine. Chiar daca se schimba timpurile, El nu se schimba.

3. Calauzirea Duhului Sfant a lui Dumnezeu

In al treilea rand, ceea ce ma ajuta pe mine ca sa nu mai traiesc ca lumea este calauzirea Duhului Sfant a lui Dumnezeu. Am auzit „amin” si va intreb daca va ajuta. De unde stiti ca va ajuta? Fratii mei, ca sa te calauzeasca Duhul Sfant a lui Dumnezeu trebuie sa ai Duhul Sfant a lui Dumnezeu. Si noi mergem, dragii mei, pe ideea asta, ca odata veniti in biserica, Dumnezeu, asa, ne-a pus in toti Duhul Sfant si suntem in regula. A, ca Duhul Sfant lucreaza la fiecare, la nasterea din nou, impreuna cu Cuvantul lui Dumnezeu, e un lucru. Dar a avea Duhul Sfant a lui Dumnezeu, plinatatea Duhului, care sa-mi dea acele indemnuri sfinte, acele imbolduri sfinte, de care trebuie sa ascult, cum spune ap. Pavel in Romani  8, e alta poveste. Ca sa am aceasta calauzire, trebuie sa am Duhul Sfant a lui Dumnezeu. Trebuie sa fi avut un moment in viata cand El sa-mi inunde fiinta, sa-mi umple viata mea. Si apoi, sa fii vegheat toata viata mea ca El sa ramana acolo.

Stiti ca se poate Duhul asta sa se duca? Stiti fratii mei? De ce credeti dvs.? Am stat si m-am intrebat, m-am framantat foarte mult ca n-are nici o logica, nimic rational, de ce ap. Pavel introduce in vers. 30, in lista asta de lucruri rele de care trebuie sa ne lasam. Zice: „Sa nu intristati pe Duhul Sfant a lui Dumnezeu.” Dar, inainte: Lasati-va de minciuna, sa va maniati, dar sa nu pacatuiti, sa nu mai fure nimeni, nici un cuvant stricat sa nu va iasa din gura, orice amaraciune…” intere ele este asta: ‘Sa nu intristati pe Duhul Sfant’. Vreti sa va lasati de toate astea? Trebuie sa aveti Duhul Sfant a lui Dumnezeu. Si pentru ca sa-L aveti, trebuie sa aveti grija de El. Cati dintre noi ne-am facut o preocupare speciala, o prioritate sa avem grija de Duhul Sfant  a lui Dumnezeu in noi. Cati? Pentru ca s-ar putea sa-L intristez prin pacatele mele.

Preocuparea lui David, durerea lui mare, rugaciunea lui serioasa inaintea lui Dumnezeu dupa ce a pacatuit grav inaintea Domnului a fost asta: Nu lua de la mine Duhul Tau cel Sfant. Stiu ca acuma esti indreptatit, Dumnezeule, sa-l iei, dupa ce am facut. Cati am putea zice, de aici din locul acesta: „Dumnezeule, pentru felul in care am trait pana acum esti indreptatit sa-L iei de la mine.” Cati am putea zice? „Dar, nu-L lua, Dumnezeule, ca fara Duhul Tau nu ma descurc in lumea asta, sa traiesc sfant si curat. Numai cu El ma pot atasa de sfintenia Ta, pot experimenta sfintenia Ta. Pot sa ma departez de lumea asta si de lucrurile lumii acesteia. Numai cu aceasta prezenta. Nu lua de la mine Duhul Tau cel Sfant.” Prin pacatele noastre Il intristam. Prin neascultarea noastra de Dumnezeu.

In cartea profetului Isaia, omul acesta, inspirat de Duhul lui Dumnezeu, vorbea despre evreii din trecut ca s-au dovedit neascultatori si au intristat pe Duhul Sfant al lui Dumnezeu. Prin neascultarea lor L-au intristat pe Duhul Sfant al lui Dumnezeu. Si Duhul li s-a facut vrajmas. N-a mai fost de partea lor, a fost impotriva lor. Si toata istoria lor demonstreaza lucrul acesta. Dragii mei, fiecare dintre noi trebuie sa ne facem o prioritate de a avea grija de Duhul Sfant a lui Dumnezeu in viata noastra, ca sa ne poata calauzi. Sa nu-L intristam, sa nu-L suparam, Sa nu plece de la noi, sa nu fie luat de la noi, ca n-are cine sa ne calauzeasca in tot adevarul. N-are cine sa ne dea putere, sa ne ajute, sa nu mai traim ca lumea aceasta. Ma rog lui Dumnezeu sa ne binecuvanteze. Dragii mei, in istoria bisericii crestine, in bisericile locale au fost oameni care au trait ca lumea aceasta. Nu vreau sa arat cu degetul spre nimeni. Fiecare sa se uite spre sine. Sa-si puna aceasta intrebare: nu cumva sunt eu unul, de aici dintre cei multi, care am trait ca lumea asta? Si mie, Dumnezeu, in aceasta dimineata, imi cere sa nu mai traiesc asa. Sa las sa curga viata din Dumnezeu in mine. Pentru asta trebuie sa cultiv bunul simt. Sa am respect fata de reguli, fata de legea lui Dumnezeu, respect fata de ceilalti, respect fata de autritatea care pune regulile astea, adica, fata de Dumnezeu. Trebuie, dragii mei, sa am invatatura lui Dumnezeu in totdeauna aceeasi, sa fiu consecvent cu ceea ce ma invata Biblia, nu cu ceea ce ma invata cultura crestina in care traiesc. Ci, ceea ce ma invata Biblia. Sa fie Duhul Sfant a lui Dumnezeu in mine, vasul inimii mele curat si sa am grija ca Duhul Sfant din mine, in fiecare zi, sa poata sa-mi dea imbolduri sfinte, indemnuri sfinte de care sa ascult. Ele ma vor indeparta de lumea asta, ma vor apropia de voia lui Dumnezeu. Domnul Dumnezeu sa ne binecuvanteze. Amin.

VIDEO by Biserica Penticostală nr.1 Carpați

8 comentarii (+add yours?)

 1. ovidiu
  sept. 12, 2014 @ 07:37:18

  [……….]
  Ovidiu, ne pare rau dar nu publicam opinii personale despre persoane…
  Menirea acestor postari este sa conduca oamenii spre Dumnezeu si spre o viata traita cu Dumnezeu dupa Cuvantul Sau.
  admin.

 2. ilie
  sept. 13, 2014 @ 09:50:58

  Slavit sa fie Domnul pentru acest mesaj de trezire , Domnul sa ne ajute sa nu cautam la fata omului ci sa proclamam adevarul lui Dumnezeu

 3. Marian
  sept. 14, 2014 @ 13:48:29

  Pe limbile noastre de multe ori este o otrava de moarte vezi iacov 3; 8 totusi Dzeu ne-a lasat invatatura despre cum sa putem identifica pe pastorii cei buni sta scris in evrei 13 ; 17 ziua in care-i vom auzi „suspinand” pentru oile lor aceia putdm sti ca ei sunt cu adevarat ucenici ai lui Dzeu Rolul nostru e acela de a cauta pacea si sfintirea pina la revenirea Sa fara de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu amin !

  • rodi
   sept. 14, 2014 @ 18:13:45

   Dumnezeu sa ne ajute sa cautam sfintenia si sa castigam premiul.
   1 Corintieni 9:24

   24 Nu ştiţi că toţi alergătorii din arenă încearcă să câştige, însă numai unul primeşte premiul? Alergaţi deci în aşa fel, încât să câştigaţi.

 4. Aneta Mijea
  oct. 16, 2014 @ 01:32:01

  DUMNEZEU SA NE AJUTE SA CAUTAM SFINTENIA SI SA CASTIGAM PREMIUL

 5. Trackback: Avem vicepreședinte: Relu Moldovan | agnus dei - english + romanian blog
Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: