Tiberiu Pop – Roadele Duhului Sfant – Biserica Peniel Londra 14 09 2014

TEXT Galateni 5:16-26

16 Zic, dar: umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti.
17 Căci firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii pământeşti: sunt lucruri potrivnice unele altora, aşa că nu puteţi face tot ce voiţi.
18 Dacă sunteţi călăuziţi de Duhul, nu sunteţi sub Lege.
19 Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea,
20 închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide,
21 pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.
22 Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia,
23 blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.
24 Cei ce sunt ai lui Hristos Isus şi-au răstignit firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei.
25 Dacă trăim prin Duhul, să şi umblăm prin Duhul.
26 Să nu umblăm după o slavă deşartă, întărâtându-ne unii pe alţii şi pizmuindu-ne unii pe alţii.

Tiberiu Pop 2

Cineva m-a intrebat a catea predica va fi predica din care voi predica in seara aceasta. As vrea sa va spun ca este prima predica, celelalte au fost indemnuri si predica incepe acum. Vreau sa va spun ca noi suntem biserica penticostala si ceea ce face diferenta intre noi si celelalte biserici este accentul pe care biserica penticostala il pune pe lucrarea Duhului Sfant si manifestarile Duhului Sfant. Fiecare religie neoprotestanta sau evanghelica are un accent si accentul pe care noi il avem in bisericile noastre este ca lucrarea Duhului Sfant si manifestarea Duhului Sfant. Am vazut ca se predica foarte des in bisericile noastre despre Duhul Sfant. Insa, foarte putin se vorbeste despre roadele Duhului Sfant. Se vorbeste mai mult despre botezul cu Duhul Sfant, despre darurile Duhului Sfant, dar mai putin despre roadele Duhului Sfant. Si in aceasta seara, Dumnezeu mi-a pus pe inima sa vorbesc despre roadele Duhului Sfant. Adica, sa fac o introducere intr-un ciclu de mesaje pe care vreau sa le aduc despre roadele Duhului Sfant.

Cine este Duhul Sfant?

1. Duhul Sfant este Dumnezeu si o parte din Sfanta Treime

In sensul acesta, in primul rand, as vrea sa facem o prezentare a Duhului Sfant. As vrea mai intai sa vedem cine este Duhul Sfant. Duhul Sfant este in primul rand, Dumnezeu si parte din Sfanta Treime. De unde stim lucrula acesta? Si ce dovezi biblice avem ca Duhul Sfant este Dumnezeu si ca este parte din Sfanta Treime? In primul rand, avem dovada ca Duhul Sfant, de la inceput a fost parte din persoanele care au creat lumea, universul si omul. De la inceput, in aceasta lucrare, s-a implicat si Duhul Sfant. Geneza 1:2 spune 2 Pământul era pustiu şi gol; peste faţa adâncului de ape era întuneric, şi Duhul lui Dumnezeu Se mişca pe deasupra apelor. O alta dovada ca Duhul Sfant este Dumnezeu este participarea Lui la botezul in apa. Cand noi facem botezul in apa si facem un legamant cu Dumnezeu, noi zicem ca legamantul pe care-l facem il facem cu Dumnezeu. Insa, cand facem botezul propriu zis, noi zicem: In numele Tatalui, a Fiului si a Duhului Sfant. Nu folosim numele vreunui inger. Folosim doar numele lui Dumnezeu, pentru ca botezul il facem cu Dumnezeu- cu Dumnezeu Tatal, cu Dumnezeu Fiul si cu Dumnezeu Duhul Sfant. Chiar si in cazul Domnului Isus cand s-a botezat, Biblia spune ca era Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Duhul Sfant prezent acolo. 

O dovada si mai clara, ca Duhul Sfant este Dumnezeu, este in cuvintele lui Petru din Faptele Apostolilor 5. Cand in biserica primara se faceau semne si minuni si Dumnezeu lucra in mod miraculos- doar la umbra lui Petru, se vindecau oamenii, 3000 de oameni s-au intors la Dumnezeu intr-o singura zi. oamenii au inceput sa-si vanda ogoarele si sa aduca banii la picioarele apostolilor. Era acolo si o familie care in ciuda faptului ca vazuse toate aceste lucrari extraordinare,  au crezut ca poate sa minta si sa faca lucrurile sub o alta forma decat cea randuita de biserica. Si Biblia spune ca Anania si Safira au vandut si ei o mosioara. Si cand au venit la biserica, s-au inteles de acasa: „Uite, ca sa avem si noi o imagine buna, ca sa aratam si noi dintre aia care dam si facem, dam jumate si zicem ca am dat tot. Si zice Biblia ca au venit la biserica si Petru le-a zis asa, in Faptele Ap. 5:3 –  3 Petru i-a zis: „Anania, pentru ce ţi-a umplut Satana inima ca să minţi pe Duhul Sfânt şi să ascunzi o parte din preţul moşioarei?  4 Dacă n-o vindeai, nu rămânea ea a ta? Şi, după ce ai vândut-o, nu puteai să faci ce vrei cu preţul ei? Cum s-a putut naşte un astfel de gând în inima ta? N-ai minţit pe oameni, ci pe Dumnezeu.” Aici, Petru zice: Cand tu L-ai mintit pe Duhul Sfant, tu n-ai mintit pe oameni, ci L-ai mintit pe Dumnezeu, pentru ca Duhul Sfant este Dumnezeu. 

2. Duhul Sfant este o persoana.

Cine este Duhul Sfant? Am zis ca Duhul Sfant este in primul rand Dumnezeu, parte din Sfanta Treime. Un al doilea raspuns la intrebarea: Cine este Duhul Sfant? Duhul Sfant este o persoana.

Unii zic ca e

 • o putere
 • un vant
 • un foc
 • o voce

As vrea sa va spun ca Duhul Sfant este o persoana. De ce spunem ca Duhul Sfant este o persoana? Pentru ca o persoana are 3 calitati. Cineva, ca sa fie o persoana, trebuie sa aiba 3 calitati:

 1. Trebuie sa aiba o ratiune, adica, sa gandeasca. Haidti sa vedem ca Duhul Sfant gandeste. In Ioan 14:26, Biblia ne zice asa:  Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăţa toate lucrurile şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu. Ce face Duhul Sfant? Invata. Asta implica ratiune, implica gandire. Ca cineva sa invete pe altcineva trebuie sa apeleze la gandirea lui, nu neaparat la inima lui. La inima poti sa-i arati o intamplare, un om fara haine, un boschetar si ai ajuns la inima lui. Dar ca sa-l inveti pe cineva trebuie sa apelezi la gandire.
 2. Trebuie sa aiba sentimente, adica, sa simta. Efeseni 4:30, Biblia ne spune ca Duhul Sfant are sentimente- 0 Să nu întristaţi pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin care aţi fost pecetluiţi pentru ziua răscumpărării. Ne spune Pavel aici sa nu-L intristam, sa nu-L suparam pe Duhul Sfant pentru ca El are sentimente. 
 3. Trebuie sa aiba vointa. In 1 Corinteni 12:11 cuvantul zice asa:  11 Dar toate aceste lucruri le face unul şi acelaşi Duh, care dă fiecăruia în parte, cum voieşte

Biblia ne spune ca Duhul Sfant le are pe toate 3. Cine este Duhul Sfant? El este Dumnezeu. El este o persoana.

Manifestarile Duhului Sfant in viata bisericii

As vrea, in al doilea rand, sa vorbesc in aceasta seara despre manifestarile Duhului Sfant in viata bisericii. O prima manifestare in viata bisericii sunt semnele botezului cu Duhul Sfant. La fiecare botez cu Duhul Sfant care a avut loc in Biblie, semnul vizibil al botezului cu Duhul Sfant  a fost vorbirea in alte limbi. Si vorbirea aceasta in alte limbi este o manifestare a Duhului Sfant. Insa, aici, vizavi de vorbirea in alte limbi, as vrea sa fac cateva sublinieri si sa intelegem cateva lucruri pe care Biblia ni le spune.

 1. In primul rand, cand cineva vorbeste in alte limbi, nu vorbeste ca sa-l auda fratii sau surorile, sau cei din jurul lui. Ci el vorbeste in alte limbi lui Dumnezeu. In 1 Corinteni 14:2 – Biblia zice ca vorbirea in alte limbi este adresata lui Dumnezeu si nu audientei sau bisericii.  2 În adevăr, cine vorbeşte în altă limbă nu vorbeşte oamenilor, ci lui Dumnezeu; căci nimeni nu-l înţelege şi, cu duhul, el spune taine.
  –Cine vorbeste in alte limbi se zideste pe sine. 1 Corinteni 14:4 – 4 Cine vorbeşte în altă limbă se zideşte pe sine însuşi; dar cine proroceşte zideşte sufleteşte Biserica. Si in Romani 8:26 –  Şi tot astfel şi Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră: căci nu ştim cum trebuie să ne rugăm. Dar însuşi Duhul mijloceşte pentru noi cu suspine negrăite. Atunci cand tu te rogi in alte limbi si nu intelegi ce te rogi, Duhul din tine mijloceste pentru cele ce ai tu nevoie. Spunea un frate pastor: unii se roaga- Doamne, da-mi un Mercedes, da-mi un BMW si Duhul s-ar putea sa-ti taie planul si sa zica- Doamne, da-i un volkswagen, ca poate are nevoie sa se smereasca. Noi ne rugam, dar Duhul este acela care ne ajuta si cand ne rugam in alte limbi, El mijloceste pentru noi. 
 2. O alta manifestare in viata noastra este darurile Duhului Sfant. Biblia ne spune ca un alt semn al lucrarii Duhului Sfant in viata credinciosului sunt darurile Duhului Sfant. Si in 1 Corinteni 12:6-10 gasim o lista cu darurile care Duhul Sfant le aduce in viata credinciosilor. Si aici citim asa:
  6 sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi.
  7 Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora.
  8 De pildă, unuia îi este dat, prin Duhul, să vorbească despre înţelepciune; altuia, să vorbească despre cunoştinţă, datorită aceluiaşi Duh;
  9 altuia, credinţa, prin acelaşi Duh; altuia, darul tămăduirilor, prin acelaşi Duh;
  10 altuia, puterea să facă minuni; altuia prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; şi altuia, tălmăcirea limbilor.
 3. A treia manifestare a Duhului Sfant sunt roadele Duhului Sfant – Duhul Sfant produce roade in viata celui care se lasa condus de El. Si am citit textul din Galateni 5:22 care ne zice care sunt roadele pe care le produce Duhul Sfant in viata credinciosilor. 22 Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, 23 blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva acestor lucruri nu este lege.

Sunt 9 roade pe care le produce Duhul Sfant in viata acelui credincios  care se lasa condus de El. Am incheiat al doilea aspect pe care am vrut sa-l prezint in seara aceasta, manifestarile Duhului Sfant in viata bisericii.

Cum sa faci, sa traiesti calauzit de Duhul Sfant

In al treilea rand, as vrea sa vorbesc in seara aceasta, cum sa faci sa traiesti calauzit de Duhul Sfant. Cum sa facem noi, sa traim mai calauziti de Duhul Sfant? Pasajul pe care l-am citit in aceasta seara din Galateni 5:16, ne porunceste. Nu ne zice ‘daca vrem’, ‘daca consideram ca-i bine’, ‘daca ne place’, ‘daca suntem de acord’. Aici, ne porunceste si zice Pavel: „Zicdarumblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti. Cum sa reusesti sa fii mai condus de Duhul Sfant? Am gasit 3 lucruri care ar putea sa ne ajute in sensul acesta.

1. Sa recunoastem ca suntem in razboi cu firea

Primul lucru este faptul ca trebuie sa realizam ca intre firea pamanteasca si Duhul lui Dumnezeu este un razboi continu. Galateni 5:17 spune asa –  17 Căci firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii pământeşti: sunt lucruri potrivnice unele altora, aşa că nu puteţi face tot ce voiţi. Daca vrei sa fii calauzit de Duhul Sfant, trebuie sa realizezi ca intre firea ta pamanteasca si Duhul lui Dumnezeu este un razboi, Sa dam cateva exemple, ca sa intelegem lupta aceasta dintre Duhul lui Dumnezeu si firea pamanteasca.

Un exemplu clar, de la noi din biserica. Este duminica dimineata si stiu ca-i ziua Domnului. Si Dumnezeu ti-a dat 6 zile sa te duci si sa-ti faci lucrul tau si treburile tale. Si Dumnezeu a scris si o porunca intre cele 10, care le-a scris cu insusi mana lui pe stanca, a patra porunca: sa-ti aduci aminte de ziua de odihna si s-o sfintesti. Si e duminica dimineata si pui ceasul sa sune. Si suna ceasul al 7, dupa ce toata saptamana te-ai trezit la 5:30, 6 si ai lucrat din greu. Si acuma, suna ceasul la 7 si dintr-o data simti asa o forta care te trage ca sa opresti ceasul si sa continui sa dormi. Dar, la minte vine si cealalta voce: „Trezeste-te si du-te la biserica.” Si te lupti si te lupti. Si, de fapt, cine se lupta? Firea pamanteasca si Duhul lui Dumnezeu. Si cine castiga? Depinde de tine. Cum mi-a zis un frate, ca aseara a luat niste medicamente si dimineata n-a mai ajuns la biserica. Cine castiga? Este lupta pe care noi o ducem atunci cand vrem sa venim la Casa lui Dumnezeu. Un alt exemplu. Se face un anunt. Facem o colecta pentru saracii din Romania sau facem o colecta pentru misiunea din Africa. Si in gandul tau, din nou apar doua voci: Iarasi colecta, d-le? Astia in fiecare zi numai despre bani stiu sa vorbeasca. Altceva nu au ce face aici la biserica decat sa vorbeasca despre colecta. Si vine vocea cealalta: E lucrarea lui Dumnezeu. Sunt oamenii aceia saraci care poate n-au ce face. Poate n-au o situatie. Fa si tu, sa mearga lucrarea lui Dumnezeu. Si din nou, lupta care se da in viata. 

Un alt exemplu: mergi la lucru si esti pe santier. Si cum zicea fratele pastor, ca suntem aici nu numai ca sa facem bani. Si sa castigam suflete si sa facem lucrarea lui Dumnezeu sa mearga inainte. Si iesi pe santier si esti inconjurat de o gramada de romani care au un dumnezeu numai la Pasti si la Craciun. Si tu esti singurul pocait acolo. Si poate ca la sfarsit de program zice: „Hai si tu cu noi la bar.” Si tu zici: „Nu ma duc.” Si poate unu-i suparat intr-o zi, altul e trist, si ai ocazie si ocazie sa-l reprezinti pe Dumnezeu. Dar vine vocea firii pamantesti care zice: „Nu te face de rusine. cine stie ce vor gandi de tine.Poate te vor lua si la bataie. Poate nu le place cum vorbesti. Tocmai tu te-ai gasit sa-i inveti?” Este lupta aceasta, intotdeauna, de a face binele si a face raul. Si apostolul Pavel zice: „Vad in mine doi. Unul care vrea sa faca voia lui Dumnezeu si unul care vrea sa faca voia firii pamantesti.”  Un lucru princ are poti sa fii calaluzit mai bine si mai des de Duhul lui Dumnezeu este sa realizezi ca intre firea ta pamanteasca si Duhul lui Dumnezeu este o lupta continua.

2. Sa nu purtam prea mult grija de firea pamanteasca, de trupul acesta

Un alt lucru prin care putem sa ne lasam mai tare condusi de Duhul lui Dumnezeu este prin a nu purta de grija prea mult de firea pamanteasca, de trupul acesta. Romani 13:13 – Să trăim frumos, ca în timpul zilei, nu în chefuri şi în beţii; nu în curvii şi în fapte de ruşine; nu în certuri şi în pizmă; 14 ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Isus Hristos şi nu purtaţi grijă de firea pământească, pentru ca să-i treziţi poftele. Daca tu, toata ziua, mananci la restaurant, te trezesti la ora 10, muncesti putin, mergi numai prin concedii, iti iei cele mai frumoase haine, ai grija de trupul tau intr-un mod deosebit, s-ar putea ca trupul sa inceapa sa se aprinda in pofte. S-ar putea ca trupul tau sa inceapa sa-si doreasca tot felul de lucruri. Biblia spune ca in momentul in care David a pacatuit cu Batseba a fost momentul acela in care si-a trimis armata la razboi si el a stat acasa  si se uita pe balcon. Si cum se uita pe balcon, nu era ocupat, nu muncea, n-avea ocupatie, a ajuns sa pacatuiasca cu Batseba. 

Daca ingrijesti prea mult de firea asta pamanteasca, n-o pui sa posteasca, n-o pui la rugaciune, nu o pui sa sufere, vei ajunge sa fii condus de ea si sa traiesti dupa poftele ei. De aceea, un al doilea lucru pe care putem sa-l facem este sa nu purtam prea multa grija de trupul acesta pentru ca se invata cu lux si dupa aia numai lux vrea.

3. Sa avem partasie cu Duhul Sfant

Un alt lucru pe care putem sa-l facem in a ne lasa calauziti de Duhul lui Dumnezeu este prin a avea partasie cu Duhul Sfant. O vorba zice: daca vrei sa te uzi, intra in apa. Daca vrei sa fii mai des calauzit de Duhul lui Dumnezeu trebuie sa ai partasie cu Duhul lui Dumnezeu. Asta inseamna, dimineata cand te-ai trezit, primul lucru nu-i cafeaua, nici freza, nici mancarea. Primul lucru este sa te duci si sa stai in prezenta lui Dumnezeu. Apoi, la amiaza, si seara, din nou sa stai in prezenta lui Dumnezeu, sa te rogi lui Dumnezeu. Vineri seara, cand e rugaciune, vino si tu si te roaga lui Dumnezeu. Inchina-te lui Dumnezeu, ca sa poti sa fii plin de Duhul lui Dumnezeu. Si Domnul sa ne ajute. Apoi, citirea Bibliei. Venitul la Casa lui Dumnezeu. Toate aceste lucruri ne vor ajuta sa fim mai plini de Duhul lui Dumnezeu  si El sa ne ajute.

As vrea sa mergem catre final si in final as vrea sa citesc o intamplare din viata lui Isus, din Matei 21:18-19 unde cuvantul lui Dumnezeu ne vorbeste despre Domnul Isus si despre un smochin.

18 Dimineaţa, pe când Se întorcea în cetate, I-a fost foame. 19 A văzut un smochin lângă drum şi S-a apropiat de el; dar n-a găsit decât frunze, şi i-a zis: „De acum încolo, în veac să nu mai dea rod din tine!” Şi îndată smochinul s-a uscat.

Ce ne spune Biblia aici este ca intr-o zi, Domnul Isus, trecand pe langa un smochin ii era foame. In trupul Lui biologic si fizic a simtit nevoia sa manance ceva. Si a zarit un smochin. Si El s-a apropiat de el, cautand un rod in smochinul acela. Si pentru ca smochinul acela n-avea roade, Domnul Isus l-a blestemat si l-a judecat, sa se uste. As vrea sa fac o analogie in seara aceasta, o comparatie legata de manifestarile Duhului Sfant in viata credinciosilor. Si in aceasta comparatie pe care vreau sa o folosesc, as vrea sa spun ca vorbirea in alte limbi sunt ca si frunzele smochinului. Darurile Duhului Sfant sunt ca si florile smochinului. Dar roadele Duhului Sfant sunt fructul propriu zis. Cand Domnul Isus s-a apropiat de smochinul acesta, nu i-a cautat frunzele, nu i-a cautat florile, ci a cautat darurile. Slavit sa fie Dumnezeu!  Problema e ca in biserica noastra fugim dupa frunze si flori. Dar, nu fugim dupa roadele Duhului Sfant, pe care diavolul nu le poate copia niciodata. Pentru ca diavolul nu poate sa aiba dragoste, diavolul nu poate sa aiba bucurie. Diavolul nu poate sa aiba pace. De aceea, Domnul sa ne ajute sa intelegem ca ce-si doreste cel mai mult Dumnezeu de la noi este sa fim plini de roadele Duhului Sfant. Vedeti, roadele sunt acelel lucruri care lumea le cauta. Roadele hranesc. Roadele au valoare. De aceea as vrea ca in biserica noastra sa alergam mai mult dupa roade. Nu vreau sa spun ca frunzele si florile nu sunt importante. Dar nu sunt cele mai importante. Cele mai mportante sunt roadele.

Spune Biblia ca pe prooroci nu-i vom cunoaste dupa proorociile lor, dupa cat au vorbit in alte limbi, dupa cat de frumos si ce cuvinte maiestre au folosit. Ci Biblia zice ca pe prooroci ii vom cunoaste dupa roadele lor. In Matei 7:15-16 zice Biblia asa-  15 Păziţi-vă de prorocii mincinoşi! Ei vin la voi îmbrăcaţi în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt nişte lupi răpitori. 16 Îi veţi cunoaşte după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini? Daca un om n-are dragoste, care e pe primul loc in lista apostolului, daca n-are dragoste fata de Dumnezeu sau fata de oameni, toata lucrarea lui e zero. 

As vrea sa inchei cu un verset care tot Domnul Isus il spune in Matei 7:19 – 19 Orice pom care nu face roade bune este tăiat şi aruncat în foc. Dumnezeu vrea ca in viata ta sa creasca roadele Duhului Sfant. Dumnezeu vrea in viata ta sa gaseasca acele lucruri care dau valoare. Lumea in care traim noi este flamanda dupa roadele Duhului Sfant, Oamenii au nevoie de dragoste, ei au nevoie sa vada ca noi avem bucurie, ca noi avem altceva decat ei. Si Dumnezeu sa ne ajute. Haideti in seara aceasta sa facem o rugaciune si sa-L binecuvantam pe Dumnezeu, sa facem o rugaciune in care sa-I cerem lui Dumnezeu sa ne ajute sa fim acel smochin , la care atunci cand Domnul Isus se va apropia si isi va intinde mana, sa gaseasca multe roade dupa voia Lui. 

VIDEO by Biserica Peniel Londra

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: