MINCIUNĂ….

Un cuvânt pe zi (J.D. Watson) – 12 Octombrie 2014

MINCIUNĂ – în greacă :”PSEUDOS”

Deși timp de mai multe decade, oamenii binevoitori au venit cu tot felul de liste cu „așa da, așa nu” referitoare la comportament, aceste liste sunt de obicei legaliste si fără autoritate. Prin contrast, în Efeseni 4: 22-29 găsim una din listele făcute de Dumnezeu. Acest text enumeră rămășițele OMULUI CELUI VECHI. Mai sunt si alte astfel de liste în Scriptură – una este în Proverbe 6: 16-19 si este, probabil, cea mai exhaustivă si atotcuprinzătoare – dar lista de aici este unică prin APLICAREA EI SPECIFICĂ LA CREȘTINI. Aceste păcate sunt cele care, cel mai probabil, se strecoară înapoi in viața unui creștin.

Pentru ca MINCIUNA este cel mai răspândit păcat al umanității, si pentru ca adevărul este caracteristica esențială a creștinismului, Pavel menționează mai întâi minciuna. Grecescul PSEUDOS a stat la baza formarii mai multor cuvinte care încep cu PSEUDO (cum ar fi PSEUDONIM, un nume fals) si apare in greacă încă „din timpul lui Homer”, însemnând „opusul ADEVARULUI, ALÊTHEIA”. Scriind din Efes, apostolul Ioan a scris bisericilor din Asia Mică despre faptul ca ei cunoșteau „adevărul” si știau ca „nici o minciună nu vine din adevăr” (1Ioan 2:21). Într-o minciună nu există nici cea mai mică urmă de adevăr, nici o „zonă gri”, așa cum se crede de obicei. Chiar si cea mai mică minciună neagă adevărul.

O minciună, deci, este „o declarație contrară unui fapt real, făcută cu intenția de a înșela”. Există, bineînțeles, două aspecte în această definiție. O declarație contrară a unui fapt real nu înseamnă neapărat o minciună. De exemplu, dacă eu spun cuiva la o anumită oră, dar întârzii din cauza problemelor la mașină, declarația mea nu a fost o minciună pentru ca nu încercăm sa-l înșel. Dar, dacă îi spun că voi fi acolo la o anumită oră, știind ca voi întârzia, acest lucru este o minciună.

Glumele, poveștile fantastice, limbajul figurat si a nu spune un anumit lucru din politețe nu sunt minciuni. Totuși, exista mai multe lucruri care SUNT minciuni: falsitatea evidentă, povestirile exagerate si înfrumusețate, înșelăciunea (pentru ca afirmi ca ai făcut ceva când , de fapt, adevărul este ca nu ai făcut), înșelarea încrederii, inventarea acuzelor pentru un comportament greșit, jumătățile de adevăruri, plagiatul, lauda, flatarea, falsa smerenie, ipocrizia, promisiunile false și încă multe altele. Pe scurt, atunci când spunem ceva care nu este în întregime adevărat, este de fapt o minciună.

Într-adevăr, minciuna este un viciu universal, ea face parte din esența umană si este un obicei cu care chiar si creștinii se luptă. Dar Dumnezeu este Cel care ne dă victorie.

Temă de studiat: În Ioan 8:44, cine este tatăl minciunii? Citiți Faptele Apostolilor 5: 1-11. Pentru a vedea cât de gravă este minciuna, care a fost pedeapsa aplicată?

Sursa- cartea ‘Un cuvânt pe zi’ (J.D. Watson) via T. Maghiar

2 comentarii (+add yours?)

 1. Cristina
  oct. 16, 2014 @ 03:08:15

  hmm.. mai sunt pacatele din nestiinta. Nu cred ca este o minciuna sa spui ca la ora x vei fi acolo daca tu crezi ca vei ajunge intr-adevar la ora aceea acolo. Dar sa spui ceva, sa vrei sa faci ce ai zis si apoi dintr-un motiv sau altul sa nu-l mai faci nici macar ulterior este o minciuna. Dupa cum spunea cineva: „Doamne iarta-ma daca am facut pacate” si un copil zicea: „De ce spui daca? ca sigur ai facut!”.

  • rodi
   oct. 16, 2014 @ 08:07:14

   Slavit sa fie Dumnezeu ca e milostiv si plin de indurare si iertator, cum scrie in
   1 Ioan 1:9
   Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire.

   Dar, daca Il iubim si cine nu-L iubeste nici nu Il va urma, daca Il iubim, prin rugaciune si ajutorul Sau, vom pacatui mai putin si ne vom maturiza in credinta noastra.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: