Cum s-a nascut cantarea „Aud un cor de mii de pasarele” de Ioan Chismorie

 

Photo credit

Cum s-a nascut cantarea „Aud un cor de mii de pasarele”

St. Claire Chismorie: In cartea care o sa apara cat de curand, am  scris in ce imprejurari au fost compuse cateva din cantarile tatalui meu, printre care am pus si istoria cantarii „Aud un cor de mii de pasarele”, cum a fost compusa. Psalmistul are in Psalmul 19 cuvintele „Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui.” In aceasta lucrare a psaltirii, creatia intreaga este o simfonie grandioasa, care are o cantare de slava a Creatorului. Astrele cerului are o melodie, natura are un glas cu care slaveste pe Dumnezeu. In Psalmul 66:4 spune: „ Tot pământul se închină înaintea Ta şi cântă în cinstea Ta, cântă Numele Tău.”  Savantii, astronomii zic ca exista o cantare a astrelor, a planetelor, o vibratie sonora a galaxiilor. Si daca am fi in stare sa le auzim sunetele, ar fi ca si cum ar fi in jurul nostru in permanenta un concert magnific fara seama.

IOAN CHISMORIE

IOAN CHISMORIE

Intr-o seara de primavara, Ioan Chismorie se afla pe dealul Magura, de langa Costeiul de Sus, un sat de langa Faget. Venise la Costei sa pregateasca un cor al bisericii. Asa obisnuia Ioan Chismorie sa mearga din sat in sat si sa formeze coruri in bisericile noastre. In acea seara de primavara, pe dealul din magura, impreuna cu  fratele Tutac si fratii Ardelean, ca la un semnal facut de o bagheta magica, deodata toate pasarile din padure au inceput ciripitul lor de seara.

Au ciripit grabit, cu triluri, de intonatii de o coloratura ca intr-o filarmonica grandioasa. Inima lui Ioan Chismorie a inceput sa tremure de emotii. S-a apucat imediat sa scrie. Atunci a scris Ioan Chismorie cantarea „Aud un cor de mii de pasarele, ce canta slava celui preainalt.”

A doua zi, cantarea aceasta a fost cantata de corul din Costei. In anul 1945 s-a tinut o intalnire la Faget cu frati si surori veniti din vreo 50 de sate. A fost un fel de concurs muzical cresti ca niciodata. Pe atunci, filarmonica din Cluj era in refugiu la in Timisoara si au dat un concert religios la Faget, avandu-l ca dirijor pe fratele Titus Adorian, apoi fanfara din Sintesti si Bata. La urma a venit corul de tarani din Costeni, care a cantat cantarea „Aud un cor de mii de pasarele”.

Acest ultim cor a castigat premiul intai si inima poporului. Ioan Covaci, din Sintesti, spunea: „Cei dintre paduri au cantat mai bine decat cei scolati.” Multi aud pasarile din padure, dar nu multi aud corul pasarilor, armoniile de slava si trilurile de  lauda Domnului cu tresaltarea Osanelor, care sa ridice din mijlocul naturii lauda si marirea Creatorului. Domnul sa fie laudat!(114:00)

Moise Ardelean: Am vazut ca majoritatea cantarilor compuse de Ioan Chismorie il au in centru, cum e normal, pe Domnul Isus  Hristos, rastignit pe cruce. Noi, totdeauna Il slavim si-L proslavim pe Isus Hristos cel rastignit. Marele apostol Pavel scrie in 1 Corinteni 1: 23-24 ”  dar noi propovăduim pe Hristos cel răstignit, care pentru iudei este o pricină de poticnire, şi pentru Neamuri, o nebunie; dar pentru cei chemaţi, fie iudei, fie greci, este puterea şi înţelepciunea lui Dumnezeu.”  E exponentul harului divin. A impartit istoria in doua. El este totul pentru noi(131:00)

AUD UN COR – IOAN CHISMORIE

– Corul Bisericii Penticostale Anaheim – dir. Ghe. Popa

VIDEO by Nicu Neamt

SION Speranta Arad – Auzi un cor de mii de pasarele

Fanfara Bisericii Speranta Arad

VIDEO by Daniel Oros

VEZI si

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: