3. Cum s-a nascut cantarea „Cobori, cobori” de Ioan Chismorie

Iata o melodie crestina care a facut inconjurul pamantului din Arad la Portland, pana la Perth, Australia si in toate bisericile neoprotestante. Si nu numai versurile si sunetele de o inspirata melodicitate s einalta la ceruri, spre Dumnezeul preainalt pe care Il implora sa pogoare printre oamenii prea placuti Lui.

Cobori, cobori la noi
O, Duhule prea sfant, cobori
„Asculta-ne cand ne rugam si catre Tine cand strigam”

Un strigat sfasietor, o implorare venita din strafundurile inimii, pline de credinta se fac auzite atunci cand cele 4 voci ale corului se intalnesc intr-un suvoi neoprit de parca rupe zagazurile cerului.

Rugaciunea cu care porneste cantarea se transforma apoi intr-un imn de slava si multumire, de o forta care copleseste sufletele insetate de Domnul.
„Tu cel ce rasari florile si racoresti padurile,
Muntii inalti sunt lucrul Tau
Cerul, stelele, luna, pamantul Tu le-ai facut.
Muntii ‘nalti, stejarii, falnici i-ai crescut.”

Sfarsitul cantarii curge apoi lin ca o apa linistita, dupe ce a ajuns la campia plina de flori a recunostintei. Intr-adevar, inspirat a fost de Duhul lui Dumnezeu, poetul si compozitorul Ioan Chismorie, atunci cand in iarna anului 1931 a aflat asezatorile satului cu fratii si surorile din satul natal, Maderat, a pus in cateva ore zi zile melodia si versurile a celei care avea sa fie capodopera compozitiei lui. Ziua, cu ajutorul pianului, a incercat sa faca o armonie perfecta. Iar seara, pana spre dimineata, cu Maderatanii lui, Ioan Chismorie finaliza tot mai mult frumosul imn: „Cobori, cobori”. Nu erau oameni educati, din punct de vedere muzical, dar aveau dragoste pentru lucrarea Domnului.

IOAN CHISMORIE

IOAN CHISMORIE

Pe atunci, Ioan Chismorie avea 27 de ani. Talentul cu care a fost inzestrat la nastere s-a unit cu harul lui Dumnezeu intr-o clipita. Totul s-a intamplat intr-un timp foarte scurt, dar care s-a unit cu vesnicia. Nici o alta melodie a lui Ioan Chismorie nu este mai cantata si nu ofera mai multa incantare si prelegere decat „Cobori, cobori”, pe care atunci cand o asculti, trupul si sufletul sunt cuprinse de fiorul divin. Si suntem siguri ca Ioan Chismorie va dainui impreuna cu melodia sa inca multi ani de aici inainte, pana la sfarsitul veacurilor.

~~~

COBORI, COBORI – IOAN CHISMORIE

– Corul Bis. Bapt. „Speranta” Arad – dir. I. Redis

VIDEO by Nicu Neamt

VEZI si

 

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: