Florin Ianovici – Accesorii – 2. Părul lui Samson 7 Octombrie, 2014

 Articole asemanatoare –

Photo credit

  • „Noi nu vom vorbi in aceasta seara in mod deosebit, prietenilor. Vom vorbi in aceasta seara, in mod deosebit, fiilor  si fiicelor de Dumnezeu, spunandu-va ca in viata noastra continua sa creasca parul, macar ca continua si trairea noastra in  afara Cuvantului lui Dumnezeu. Intr-un mod ciudat, Dumnezeu lasa aceasta alternanta.  in viata noastra. Continua ca parul sa creasca, harul lui Dumnezeu sa ramana cu noi, harul lui Dumnezeu sa ramana pentru noi si in acelasi timp, noi continuam o viata care este departe de standardele lui Dumnezeu. N-am sa vorbesc mult, dar am sa vorbesc foarte direct. Cunosc foarte multe situatii de oameni care sunt incovoiati, legati, tributari unui stil de viata care nu este biblic. Oameni care sunt macinati de patimi care nici macar nu au curajul sa le marturiseasca la cei din jur. Si totusi, intr-un mod ciudat, parul lui Samson ne invata  ca Dumnezeu continua sa-si lase harul peste noi. De ce se intampla lucrul asta? De ce oare Samson n-a putut sa se trezeasca la vreme? Pentru ca intr-un mod ciudat, in viata, avem ceea ce  s-ar putea numi comportament compensatoriu….”
  • Ce inseamna un comportament compensatoriu? Inseamna ca ne amagim constiinta  si ne amagim mintea, spunandu-ne ca macar ca stim ca anumite lucruri n-ar trebui facute, totusi, noi facem ceva si pentru Dumnezeu.
  • In momentul in care vad tineri, care incep sa-si gaseasca argument, sa-si gaseasca fel de fel de motive cu privire la trairea lor intr-o anumita stare, care si ei stiu  ca nu este buna, intotdeauna acest comportament compensatoriu de va duce mai departe de ceea ce inseamna sfintenie. Vreau sa va intreb: a mai ajuns Samson sa gaseasca calea catre Dumnezeu, inapoi? Nu, fara socul care a fost.
  • Totdeauna ne uitam la lucrurile care ne convin si incercam sa ne adormim constiinta si sa ne adormim sufletul spunand ca oricum, Dumnezeu este inca cu mine, am fost la adunare si intr-un mod interesant, parul a continuat sa creasca pentru ca am simti doua fioruri sfinte in timpul cantarii. Este drept, dar aceasta are strict de-a face cu Dumnezeu, nu cu mine.
  • Noi, din nefericire, pentru ca inca parul ne creste cata vreme el flutura in teritorii straine, gandim intr-un mod compensatoriu si ajungem sa fim mai rau ca paganii.

TEXTUl BIBLIC – Judecatori 16: 16-22 

16 Fiindcă ea îl necăjea şi-l chinuia în fiecare zi cu stăruinţele ei, sufletul i s-a umplut de o nelinişte de moarte,
17 şi-a deschis toată inima faţă de ea şi i-a zis: „Briciul n-a trecut peste capul meu, pentru că sunt închinat Domnului din pântecele maicii mele. Dacă aş fi ras, puterea m-ar părăsi, aş slăbi şi aş fi ca orice alt om.”
18 Dalila, văzând că îşi deschisese toată inima faţă de ea, a trimis să cheme pe domnitorii filistenilor şi a pus să le spună: „Suiţi-vă de data aceasta, căci mi-a deschis toată inima lui.” Şi domnitorii filistenilor s-au suit la ea şi au adus argintul în mâini.
19 Ea l-a adormit pe genunchii ei. Şi, chemând un om, a ras cele şapte şuviţe de pe capul lui Samson, şi a început astfel să-l slăbească. El şi-a pierdut puterea.
20 Atunci ea a zis: „Filistenii sunt asupra ta, Samson!” Şi el s-a trezit din somn şi a zis: „Voi face ca şi mai înainte şi mă voi scutura.” Nu ştia că Domnul Se depărtase de el.
21 Filistenii l-au apucat şi i-au scos ochii; l-au coborât la Gaza şi l-au legat cu nişte lanţuri de aramă. El învârtea la râşniţă în temniţă.
Răzbunarea şi moartea lui Samson.
22 Dar părul capului lui a început iarăşi să crească, după ce fusese ras.

Parul lui Samson 

Biserica Betel Bucuresti, Crangasi (07.10.2014) – seara de tineret. Mesaj din ciclul de predici „Accesorii”. Predici pentru vremuri grele – http://www.fiti-oameni.ro

Florin Ianovici:

Florin Ianovici As vrea sa-i multumesc lui Dumnezeu pentru faptul ca in aceasta seara putem sa avem partasie in jurul cuvantului lui Dumnezeu. Azi dimineata, cand m-am trezit si am deschis calculatoru, am aflat ca Statul Islamic a mai castigat o provincie si s-a cantonat cu tancurile la granita turciei. E o batalie puternica. E o batalie in care fanaticii castiga teren, pentru ca n-au nimic de pierdut. Este o batalie in care viata lor nu conteaza foarte mult pentru ca ei au niste valori sucite. In vremurile acestea ar trebui sa-I multumim lui Dumnezeu ca desi am venit pe ploaie, suntem intr-o tara libera. Si as vrea din toata inima, asa cum v-am impartasit gandurile acestea cu biserica , sa ne ajute Dumnezeu sa ne putem ruga . Vrem un stat crestin si o tara in care sa fie libertate- libertatea de-a crede si de-a exprima credinta cu voce tare. In aceasta seara as vrea sa va reamintesc ca cu catva timp inainte am inceput un ciclu de predici numit ‘Accesorii’. Accesorii, pentru ca vom vorbi despre elemente semnificative. Accesoriile sunt cele pe care le punem in fuga, cele care aduc o nota de frumusete care sunt necesare pentru ca noi sa aratam mai bine.

Am orbit data trecuta despre barba lui Mefiboset, spunandu-va ca dragostea nu creste peste noapte. Dragostea este o constructie. Dragostea inseamna sa zidesti. Dragostea inseamna sa te apleci asupra acestui lucru si sa rodesti. Sunt oameni care vorbesc despre dragoste  si o fac. Sunt oameni care o traiesc, sunt oameni care dovedesc aceasta si rodesc in Dumnezeu. In aceasta seara vom vorbi despre un alt accesoriu si e ‘parul lui Samson’. Parul lui Samson este un element destul de important in povestea si-asa complicata a lui Samson. Parul acesta avea sa fie tuns de filisteni si odata cu el avea sa plece puterea. Este ceva ce pentru noi nu suna prea duhovniceste. Pana la urma, nu poate sa stea puterea cuiva in par. Si apoi, dupa ce i-a crescut parul, intr-un mod paradoxal, i-a venit si puterea. Si cu ultima lui dorinta a prabusit cladirea in care erau peste 2000 de filisteni. Nu stiu daca dvs. n-avet isentimentul acesta  ca aceasta relatare din sfanta Scriptura  are un element de stranietate, pentru ca-s anumite lucruri care nu se potrivesc in viata lui Samson si cel putin cultura si modul in care intelegem noi, astazi, Biblia.  Buna oara, faptul de-a fi cu Dumnezeu si in acelasi timp de-a trai o viata dupa placerile tale.

Episodul la care ma refer acuma, ca sa va incurc cu totul, este unul de la Gaza. La Gaza, spune cuvantul lui Dumnezeu ca Samson a intrat la o femeie usoara si-a ramas peste noapte. Filistenii au prins de veste ca el a ramas acolo si dimineata, Samson se ridica cu puterea Duhului Sfant, smulge portile de 500 kg si le duce la o distanta de aproape 12 km pana pe muntele Hebronului. Eu dupa ce pacatuiesc nu ma simt plin de putere. Nu stiu cum va simtiti voi, eu ma simt golit. De aceea, in aceasta seara, cu multa seriozitate, cautand ca fiecare cuvant sa fie ancorat in Scriptura, cautand sa avem temelii bune, ca sa nu ne inselam pe noi insine, voi incerca sa vorbesc despre parul lui Samson si ceea ce ne invata el.

Primul lucru pe care as vrea sa vi-l spun este urmatorul. Cand eram diacon in biserica, ca orice pastor este obligatoriu sa fie si diacon. Participam la toate inmormantarile din biserica. Ma duceam la toate inmormantarile pentru ca in primul rand ,in Bucuresti, oamenii nu vin la inmormantari. Este un mod ciudat care tine de marele orase, a se instraina de oameni. Eu am crescut la tara, tot satul vine la inmormantare, indiferent ca l-a cunoscut sau nu pe omul respectiv. E un fel de solidaritate care tine de mediul rural, unde oamenii au o rusine unul fata de altul. Aici la noi, de-atatea instrainari, oamenii nu prea vin la inmormantari si m-am gandit atunci ca e bine. Si-apoi cu timpul am invatat ca e foarte intelept sa stai intr-o casa de jale. Uitandu-ma la reactia oamenilor si cum spune astazi  Cristi, poate e ciudat pentru unii: de ce sa te gandesti la moarte  cand esti tanar si ai toata viata inainte? Pentru ca exercitiul mortii face sa realizezi importanta vietii. Uneori, prin umbra mortii realizezi cat de luminoasa este viata si cat de important e sa ti-o traiesti bine.

As vrea sa va spun ca la acele inmormantari am invatat multe, un lucru ciudat este acesta. Ati bagat de seama ca toaleta celui ce moare, daca este barbat, este barbierit. M-am intrebat: de ce-l barbieresc. Am aflat cu stupoare la vremea aceea, ca dupa moarte, atat unghiile cat si parul, cat si barba, continua sa creasca. La orice om care moare, la o perioada de cateva zile continua parul sa creasca, continua barba sa creasca si chiar unghiile. Trupul are un mod ciudat de-a reactiona, un mod in care  desi nu mai exista activitate cerebrala, la om nu mai exista suflare de viata, totusi, trupul acela are o lege care-i permite lucrurile acestea.

Si primul lucru pe care vi-l spun in aceasta seara este acesta. Samson, in toata perioada cand a trait cum a vrut el, parul a continuat sa creasca. Biblia spune ca el a fost inchinat lui Dumnezeu, fiind Naziret. Iar Nazireul avea un semn. Semnul era sa nu bei bauturi ametitoare, sa se fereasca de lucrurile necurate, sa fie inchinat Domnului, sa traiasca o viata de om sfant. Ei, in toata perioada asta, Samson a mancat miere din hoitul unui leu si astfel s-a spurcat. In vremea aceasta, el a pogorit si si-a luat o sotie din neamul filistenilor. N-aveau voie sa se incuscreasca cei din Israel cu cei din neamurile straine. In toata perioada asta, cum va spuneam, era in Gaza si a curvit cu acea femeie usoara. In toata vremea aceasta, in care Samson facea aceste lucruri, continua parul sa-i creasca. Pentru ca acele suvite, erau destul de multe, 7 la numar, continua sa creasca. Intrebarea pe care fiecare din noi si-o pune in aceasta seara, de la aceasta lectie, cu privire la acest lucru, este aceasta: Ce se intampla? Cum putem intelege noi si cum putem aplica lucrul asta?

Iubitii Domnului, vreau sa va spun ca Domnul are o maniera cu totul si cu totul aparte, speciala, de-a trata problema pacatului- o maniera unica. Noi nu vom vorbi in aceasta seara in mod deosebit, prietenilor. Vom vorbi in aceasta seara, in mod deosebit, fiilor  si fiicelor de Dumnezeu, spunandu-va ca in viata noastra continua sa creasca parul, macar ca continua si trairea noastra in  afara Cuvantului lui Dumnezeu. Intr-un mod ciudat, Dumnezeu lasa aceasta alternanta.  in viata noastra. Continua ca parul sa creasca, harul lui Dumnezeu sa ramana cu noi, harul lui Dumnezeu sa ramana pentru noi si in acelasi timp, noi continuam o viata care este departe de standardele lui Dumnezeu. N-am sa vorbesc mult, dar am sa vorbesc foarte direct. Cunosc foarte multe situatii de oameni care sunt incovoiati, legati, tributari unui stil de viata care nu este biblic. Oameni care sunt macinati de patimi care nici macar nu au curajul sa le marturiseasca la cei din jur. Si totusi, intr-un mod ciudat, parul lui Samson ne invata  ca Dumnezeu continua sa-si lase harul peste noi. De ce se intampla lucrul asta? De ce oare Samson n-a putut sa se trezeasca la vreme? Pentru ca intr-un mod ciudat, in viata, avem ceea ce  s-ar putea numi comportament compensatoriu. Tine-ti minte aceste vorbe.

Ce inseamna un comportament compensatoriu? Inseamna ca ne amagim constiinta  si ne amagim mintea, spunandu-ne ca macar ca stim ca anumite lucruri n-ar trebui facute, totusi, noi facem ceva si pentru Dumnezeu. Pentru Samson, marea cursa a fost pentru ca a putut sa continue alergarea pentru Dumnezeu, cata vreme parul continua sa- i creasca. A continuat sa faca ceva pentru Dumnezeu , dar din nefericire, n-a inteles ca cea mai mare lucrare este sa faci ceva pentru tine. In toata aceasta perioada in care noi suntem, vreau sa spun ca marea problema a mea si pot sa spun ca a celor mai multi de aici este ca traim duplicitar. Comportamentul compensatoriu face sa-ti gasesti  fel de fel de subterfugii, fel de fel de motive, dincolo de care sa nu iei o hotarare strasnica sa te intorci cu inima la Dumnezeu, sa traiesti dupa Biblie. Te uiti la exemplele slabe din biserica si te compari cu ei, spunand ca tu esti mai bun decat ei. Te uiti la punctele negative a unei biserici, te agati de ele spunand: „De fapt, cine-i pocait la biserica?” Totdeauna ne uitam la lucrurile care ne convin si incercam sa ne adormim constiinta si sa ne adormim sufletul spunand ca oricum, Dumnezeu este inca cu mine, am fost la adunare si intr-un mod interesant, parul a continuat sa creasca pentru ca am simti doua fioruri sfinte in timpul cantarii. Este drept, dar aceasta are strict de-a face cu Dumnezeu, nu cu mine. Are de-a face cu faptul ca El lasa ca parul sa creasca, nu eu cresc inaintea lui Dumnezeu. Unul dintre lucrurile ciudate ale vietii si as vrea in numele Domnului Isus Hristos sa ne ajute sa intelegem , este ca de cele mai multe ori, acest comportament e nestatornic. Si va rog sa fiti atenti.

In momentul in care vad tineri, care incep sa-si gaseasca argument, sa-si gaseasca fel de fel de motive cu privire la trairea lor intr-o anumita stare, care si ei stiu  ca nu este buna, intotdeauna acest comportament compensatoriu de va duce mai departe de ceea ce inseamna sfintenie. Vreau sa va intreb: a mai ajuns Samson sa gaseasca calea catre Dumnezeu, inapoi? Nu, fara socul care a fost. Sa citim cateva lucruri. Judecatori 14:1 – Samson s-a coborât la Timna şi a văzut acolo o femeie din fetele filistenilor.- aici cuvantul ‘s-a coborat nu are numai sens fizic, ci are si sens spiritual. Acest cuvant ‘s-a coborat la Timna’, nu se refera la faptul ca Timna era in vale. Ci se refera la faptul ca a inceput sa alunece. Un copil care a trait intr-o casa de oameni sfinti, Manoah, un copil care a fost promis de Dumnezeu, un copil care a venit prin revelatie, un copil care a fost binecuvantare  a lui Dumnezeu, a inceput acest coboris spiritual. Acest cuvant ‘coborat’ inseamna in primul rand: alunecare pe o panta pe care nu trebuie.

Apoi, Biblia spune, continua cu aceste secvente si as vrea sa ne uitam cu doua capitole mai incolo, la Judecatori 16:1 – Samson a plecat la Gaza; acolo a văzut o curvă şi a intrat la ea. Doua capitole mai departe, dupa ce a coborit si a inceput alunecarea,  a intrat la aceasta femeie, ceea ce era extraordinar de grav. Si Biblia spune, doar un pic mai sus in Judecatori 16:4 –  După aceea, a iubit pe o femeie în valea Sorec. Ea se numea Dalila. Urmariti progresia. Urmariti alunecarea. Urmariti cum pasii il duc din ce in ce mai puternic. Lucrul care l-a facut pe Samson sa alunece e gandirea aceasta compensatoriu. Ce inseamna gandirea compensatoriu? Inseamna caci cu cat ai mai mult dezechilibru in viata ta, cauti sa compensezi  prin ceva ce este de fapt o amagire. Dumnezeul nostru ne aduce la biserica, nu sa compensam binele cu raul, nu ne aduce la biserica ca sa ne faca o lista  si in stanga sa fie plusurile si in stanga sa fie minusurile. Dumnezeu ne aduce la biserica ca noi sa ne schimbam deplin, ca noi sa fim dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, deplin.

Dumnezeu asteapta de la noi desavarsire. Noi trebuie sa mergem din har in har si  din putere in putere. Noi, din nefericire, pentru ca inca parul ne creste cata vreme el flutura in teritorii straine, gandim intr-un mod compensatoriu si ajungem sa fim mai rau ca paganii. Nu cred ca era pentru Samson un lucru onorabil ca sa traiasca in felul acesta, un fel de bufon, care atunci cand s-a casatorit, a facut o ghicitoare pentru tinerii care erau acolo si luati la intrecere pentru aceasta ghicitoare , ca un fel de petrecere, ca un fel de glume din acestea care le schimbi cu cei de langa tine. Si toate lucrurile acestea  au mers din ce in ce mai rau, pana cand  de la aceasta gandire compensatorie, a ajuns ca pur si simplu sa se poarte ca un pagan. S-a dus, a iubit-o pe Dalila si a stat impreuna cu Dalila. Nu mai putem vorbi la acele momente de cineva care sa semene cu Dumnezeu. Priviti-ma in ochi. Incetati sa mai ganditi compensatoriu. Dumnezeul nostru ne vrea cu totul. Incetati sa va mai ganditi, punandu-va pe cantar, sa spuneti: „Am inca ceva care mai compenseaza. Vreau sa va spun un lucru, dragii mei, Dumnezeu din cer se uita la tine si spune: continua parul sa creasca. Poate ca inca continui sa predici, poate ca inca mai tii microfonul, inca mai poti face ceva pentru Dumnezeu, dar gandirea aceasta nu-ti va ajuta pentru ca intr-o zi vei sta in fata filistenilor, vei pierde lumina ochilor. Vei vedea ca stai in negura temnitei. Cat inca nu este prea tarziu, sa incetam sa gandim compensatoriu. Sa spunem: „Tata Sfant din ceruri, eu am o mare problema cu lucrul acesta. Eu nu mai pot permite vietii mele sa mearga in acest fel. Eu am nevoie in aceasta seara sa stau de vorba cu tine si sa ma ajuti sa ies din aceasta problema, sa ies din aceasta groapa a pacatului. Si daca 99 de lucruri sunt bune in viata mea si 1 e gresit, la acela sa-mi dai puterea sa-l schimb pana nu-i tarziu.” 

Aici este marea problema a lui Samson. Aici este marea problema a noastra. Dezvoltam o gandire compensatorie. Inca parul creste, inca harul lui Dumnezeu este prezent. In aceasta seara si mereu cand vin la biserica, cand simt fiorul launtru, ma intreb: „Doamne, pentru cine ai coborat in aceasta seara?” Ca daca ai fii cinstit, ai spune: „Pentru mine, in niciun caz nu ai facut-o.”

(Din primele 18 minute, mai sunt aprox 22 min din mesaj)

Biserica Betel Bucuresti, Crangasi (07.10.2014) – seara de tineret. Mesaj din ciclul de predici „Accesorii”. Predici pentru vremuri grele – http://www.fiti-oameni.ro

 

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: