INTERVIU CU PASTORUL COSTEL GRAMADA : VESTI BUNE PENTRU FRATII ROMANI DIN BELGIA

Interviu realizat in cursul lunii octombrie 2014 de catre Zaharia Bonte – Elim Bruxelles –

1. Fiti binecuvantat de Domnul frate pastor ! Dumneavoastra locuiti in Urziceni si pastoriti mai multe adunari fratesti din Jud Ialomita, cum este sa locuiesti in sudul tarii ? Cum este sa fii pastor penticostal in Campia Romana ? Cum muncesc, cum traiesc, cum se bucura fratii din acea parte de tara ?

– Ca unul venit din nordul României (din judetul Suceava), pot spune că a decide să locuiești și să slujești în sudul României este o mare provocare. Nu este deloc ușor, dar, când Dumnezeu te cheamă treci mai ușor peste greutățile vieții și ale slujirii, dar și peste orice obstacol, mai ales cel cultural și cel de mentalitate.

De lucru nu se prea găsește. Cei mai mulți lucrează în gospodăriile lor. Nivelul de trai este foarte scăzut, iar zona este una din cele mai sărace din România. Cine a reușit a plecat în alte tări europene pentru un loc de muncă și gâștig mai bun.

Bisericile sunt mici și puține, iar lucrătorii sunt și ei puțini. Însă, dincolo de aceste neajunsuri, bisericile din sudul României scriu istorie evanghelică, după cum bisericile din Ardeal, Banat, Bihor, Bucovina sau din alte locuri au scris istorie la inceputurile lor.

2. Recent am aflat cu bucurie ca ati convenit cu fratii nostri de la Biserica Domnului Elim Bruxelles, demararea unui ciclu de invatamant teologic. Va rugam sa ne dati cateva detalii despre forma de scolarizare, durata proiectului, cui se adreseaza, ce nevoi acopera ?

– Da, cu ajutorul Domnului, la data de 22 noiembrie 2014 se vor pune bazele unei Școli biblice care se va numi ”Seminarul Biblic Elim”. Durata studiilor va fi de doi ani cu frecventa redusa, adică, cu o întâlnire pe lună, timp de opt luni pe an școlar.
Cursurile se adresează celor ce sunt deja implicați într-o slujire bisericească, precum și tuturor celor ce doresc să își dezvolte cunoștințele biblice și teologice.
Scopul Seminarului este să ofere o doctrină biblică unitară, să echipeze biblic, spiritual și intelectual și să formeze slujitori destoinici pentru orice lucrare în Biserica locală.

Photo credit Facebook Costel Gramada, Emil Mestereaga si un grup de cursanti

3. Despre colegii dumneavoastra de catedra ne spuneti cateva lucruri? Dar despre disciplinele ce se vor studia ? Ce nivel de studii absolvite trebuie sa aiba participantii ? Ce varsta? Vor putea sa se inscrie si fete ?

– Colegii mei de catedră sunt absolvenți de studii teologice de nivel universitar. Disciplinile ce se vor studia vor fi puse la dispoziție de Global University / Institutul International prin Corespondeță cu sediul în Springfield, Missouri-USA, dar cu peste 165 birouri nationale pe tot globul, inclusiv în România.

Participanții trebuie să aibă cel puțin opt clase absolvite. Vârsta minimă pentru înscriere este de 15-16 ani. Pot participa și fete.

4. Ati mai desfasurat asemenea actiuni si in Spania si in Italia si, poate ca nu numai; deci, cunoasteti relativ bine adunarile fratesti din afara tarii. Gasiti ca exista diferente de adaptare, de gandire, de actiune intre fratii din tara si cei de afara ? Care ar fi acestea ? Cine sunt cei castigati si cine-s cei pagubiti din procesul migrarii romanilor in lume ?
– Din eperiența de până acum, atât în Spania cât și în Italia, nu există diferențe de adaptare la studiu. Nu contează unde ești. Cine vrea să studieze, face acest lucru oriunde s-ar găsi.
Vorbind despre câștigători sau perdanți în relație cu migrarea românilor în lume, bineînțeles că cei rămași sunt perdanții. Mai exact. bisericile golite de tineri sau de slujitori, în special bisericile mai mici

5. Apartineti de Comunitatea penticostala Bucuresti, cea mai reprezentativa, credem noi dintre toate regionalele ce avem. Urmeaza etapa de alegeri la nivel national a Conducerii Cultului Penticostal din Romania… Credeti ca se va schimba structura si organizarea cultica in urmatoarele luni ? In bine sau in rau ? De ceva vreme, tot mai multe voci clameaza schimbare. Personal m-as bucura daca s-ar renunta atat la fostii colaboratori ai vechiului sistem, cat si la denumirile si slujbele sfinte cu nume comunist si de aceeasi sorginte. Iata cateva: Presedinte, secretar, cenzor, program, inaugurare, comitet, ordinare, comisie de ordinare… O vorbire duhovniceasca pentru lucrurile duhovnicesti, un limbaj mai evlvios pentru poporul credincios ar fi de dorit !

– Cred ca nu se va schimba nimic cu privire la structura si organizarea cultului.
In rest, cu permisiunea dvs, nu as dori să comentez despre restul subiectelor din această întrebare. Vă mulțumesc pentru înțelegere!

6. Tot in lunile urmatoare se va alege si presedintele tarii, vanzoleala este teribil de mare de pe acuma… Sperati in linistirea apelor si impacarea incornoratilor politici, ori credeti ca va continua anarhia si luptele fraticide dintre baroni-moguli-partide ?! Dar o asanare morala a vietii publice din Romania este posibila ?!

– In opinia mea, dincolo de valul de arestări și, în anumite cazuri, de condamnări la nivel înalt, nimic nu se va schimba. După campania electorală și alegerea președintelui, indiferent cine va fi el, viața va merge înainte ca de fiecare dată în cei 25 de ani de la ”Revoluție”.

Personal, nu cred intr-o asanare morală a vieții publice. Însă, cred în misiunea bisericii locale care poate contribui moral în societate prin a fi sare și lumină. O societate cu biserici sănătoase moral – cele care respectă standardele morale și de sfințenie biblice, are șanse mari de însănătoșire morală.

7. Apartineti categoriei de varsta din care s-au desprins multi pastori si lucratori bisericesti, trecand la pseudo-independenti, carismatici si dizidenti… Vedeti o sansa pentru noile forme de inchinare in neoranduiala si invalmaseala, ori ne impartasiti gandul ca e vorba doar de semetie, nesupunere si viata lumeasca sub masca bisericeasca ??!!

– Eu nu văd nicio șansă în formele de închinare în neorânduială și învălmășeală și care nu Il glorifică sau onorează pe Dumnezeu. Orice formă de închinare care produce și emană mai multă gălăgie decât mesaj și dorință de apropiere de Dumnezeu, nu are de a face cu Biserica lui Hristos. Orice formă de închinare care acordă atenție firii pământești și nu dezvoltării vieții duhovnicești, nu are nimic în comun cu voia lui Dumnezeu pentru Biserica lui Hristos.
Dincolo de opinia mea prezentată referitor la formele de închinare, nu aș vrea să definesc sau să judec motivele care stau la baza unei închinari de felul acesta. Ele pot fi multiple și complexe.

8. Sunteti relativ prezent pe internet, va exprimati si navigati in spatiul virtual… Pana acuma ati reusit sa nu faceti valuri, sa nu provocati, sa nu va expuneti, cum au patit Cruceru, Pustan, Lascau, Negrut, Manastireanu, Ceuta, Branzei… ba chiar si Ton si Duculescu si Ionescu. Credeti ca inafara faptului de a fi o modalitate de exprimare si comunicare, lumea virtuala are si vreo alta valenta spirituala ? Le aduce tinerilor foloase sau ponoase ???!!!

– Referitor la internet, așa este, până acum ”am reusit sa nu fac valuri”, fiindcă nu am vrut să îmi ”bag nasul unde nu imi fierbea oala”, chiar dacă în anumite situații am fost ”ispitit” să o fac și era și oala mea (domeniul pastoral-bisericesc) la focul discuțiilor. Eu il folosesc, pe cat posibil, în folosul spiritual al altora. Doresc sa fiu o binecuvantare și în spațiul virtual, prin a pune la dispoziția altora o parte din resursele pe care noi le folosim în cadrul Bisericii Filadelfia din Urziceni. În acest scop mi-am deschis și un cont personal pe platforma de socializare facebook.

Nicidecum, nu împărtășesc opinia că internetul poate fi o platformă de pe care se poate scrie orice, oricum, despre oricine. De semenea, nu cred ca internetul a fost creat pentru anonimii care vor sa își verse otrava împotriva liderilor, organizatiilor sau să își exprime opiniile fără a avea curajul să se prezinte.

Pentru tineri, și nu numai, internetul poate fi o binecuvantare sau un blestem, in funcție de cum îl folosești. Din păcate, pentru destul de mulți tineri, internetul este o fereastră spre imoralitate și spre nenorocire spirituală.
De departe, internetul este un instrument util pentru comunicare, socializare, exprimare, network între slujitori sau biserici….

9. Traim vremea marilor erezii, dar si pe cea a nemaipomenitelor provocari ale stiintei si pseudostiintei, a tehnologiilor avansate si infatuarii omenirii, fapt ce impune o mai buna si temeinica asezare pe temeliile credintei sfintilor. Va rugam sa ne recomandati macar trei apologeti pentru vremea ce traim. As vrea sa spun, sa ne sugerati titluri de carti scrise, predici rostite, comunicari stiintifice din prisma credintei si altele asemenea.

– Apologeți: Alister McGrath, Timothy Keller, Ravi Zacharias…
– Cărți scrise: Imi este greu să aleg titluri de cărți din multitudinea care există actualmente în librării. Dar, aș sugera autori ale căror cărți sunt traduse în limba română, cum ar fi: Max Lucado; John Bevere; A.Z.Tozer, John Ortberg, John Piper, Philip Yancey, ș.a.
– Predici: O să recomand predicatori în loc de predici, din motivul că nu prea ascult predici. Predicatori: Luigi Mitoi, Gog Lazăr, Petrică Lascău, Nelu Brie, Iosif Țon ….

10. Si muzica face atmosfera, uneori tulburatoare, prin bisericile fratilor nostri, si parca este mai vesela si stridenta la penticostali. Albumele muzicale ne umplu casele, ne infunda urechile, ori ne inalta inimile… Va rugam, tot asa, sa ne sugerati niste melodii si cantareti pe care sa-i ascultam ca sa nu dea betia si frenezia decibelilor in noi.

– Muzica este un domeniu la care nu mă pricep, de aceea nu îmi permit să fac comentarii. Însă, din perspectivă pastorală și din ceea ce aș dori să se cânte în biserici, dar și din câte cunosc eu mediul muzical, i-aș recomanda pe următorii cântăreți sau grupuri: The Messengers, Grupul Speranța. Fratii Groza, Ovidiu Liteanu, Alin Timofte, Cornel Cuibus ….

………………………………………………………………………………………

Va multumim, va binecuvantam si va asteptam ! Mai avem si alte intrebari…

Zaharia B – Biserica ELIM Bruxelles

(In imagini:
Pastorul Constantin Gramada la birou si impreuna cu un grup de cursanti europeni)

Multumim fratelui Costel Gramada pentru copia acestui interviu.

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat asta: