Boko Haram a omorat 30 de Nigerieni in Camerun si a incendiat doua biserici

Vezi si

Soldati Camerunezi Photo credit nigeriana.org

Gruparea terorista nigeriana, pe care multi o numesc ‘secta religioasa’: Boko Haram, distruge biserici si ucide crestini. Multi dintre crestinii nigerieni au parasit Nigeria si s-au refugiat in Camerun. La inceputul anului 2014, Boko Haram s-a extins si in Camerun, unde vaneaza crestinii nigerieni  refugiati. 

Photo credit www.franceinter.fr

Ziare.com spune scopul acestei secte intr-un raport:

Ce vrea secta?

Spirala violentei in cea mai populata tara din Africa se invarte cu viteza mare. Probabil, guvernul de la Abuja a realizat ca nu va repurta niciun succes daca va miza exclusiv pe tactica intimidarii adversarului. Drept urmare, guvernul nigerian a anuntat ca se poarta si discutii cu secta: „Dialogul ar trebui sa clarifice ce vor acesti oameni, si sa discutam cum putem sa ne luptam cu aceasta criza care a cuprins tara noastra”, a spus purtatorul de cuvant al presedintelui Reuben Abati.

Negocierile dintre Guvern si secta terorista pot marca un punct de cotitura in conflictul de lunga durata care, in fiecare an, ia viata a sute de nigerieni. Pana acum, Guvernul s-a limitat in a intreprinde doar operatiuni militare impotriva teroristilor. Acestea, din pacate, nu au avut succes.

Occidentul a insistat permanent asupra unui dialog intre Guvern si secta, careia i se pun in carca si relatii stranse cu al Qaida. Diplomatii americani urmaresc cu ingrijorare evolutia lucrurilor din partea de nord a Nigeriei, extrem de saraca, unde Boko Haram intentioneaza creearea unui stat islamic bazat pe legea Sharia.

Partea de sud a tarii e bogata in petrol, iar, daca tara se va diviza, atunci este posibil un razboi civil care ar zgudui toata Africa de Vest.

Boko Haram („invatatura occidentala e o greseala” – trad.red.)

Se crede ca gruparea radicala islamista Boko Haram a fost infiintata la inceputul anilor 1990. Din 2010, gruparea a cunoscut un adevarat reviriment. De atunci, in atacurile intreprinse de ea, au murit intre 1400-2000 oameni, in principal in partea de nord a Nigeriei, populata de 160 milioane oameni. Sectantii ataca, cu preponderenta, biserici crestine.

In vizorul teroristilor au intrat si institutii de stat, unitati militare si sedii de politie. Doar in orasul Kano, scena unor atacuri fara precedent asupra crestinilor, 180 de oameni au fost ucisi in atentate, in cateva luni de zile.
Organizatia a adoptat, intre timp, o tactica noua: atacuri mici la diferite locatii.

Macelul din Camerun

Traducere Blogul Agnus Dei – articol de la http://blog.opendoorsusa.org

Camerun: Boko Haram Omoara 30 de Persoane si Dau Foc la Doua Biserici

Orasele Am chide si Limani Photo credit nona.net

Militantii din grupul Boko Haram au omorat peste 30 de civili si au ars doua biserici in doua atacuri sustinute pe data de 15-16 octombrie, in orasele Amchide si Limani, situate la granita din nordul Camerunului. Ministerul Apararii din Camerun, Edgar Alain Mebe Ngo’o, a declarat ca membrii puternic inarmati ai gruparii Boko Haram au trecut frontiera nigeriana cu vehicule blindate si au atacat satele din jur. El a mai adaugat ca armata a impins inapoi atacul, omorand 107 de militanti  in timp ce 0pt soldati camerunezi si-au pierdut viata.

Un locuitor al orasului Amchide a spus organizatiei de ajutorare Open Doors (Usile Deschise), ca cei care au fost omorati au fost in marea majoritate nigerieni.  Bisericile distruse de rebeli au fost Uniunea Bisericilor Evanghelice din Camerun si Biserica Catolica. Camerun imparte o frontiera de 1 240 de mile (1 996 km) cu Nigeria, unde Boko Haram a pornit o insurgenta sangeroasa in ultimii cinci ani.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: