Extremistii palestinieni si fortele de securitate israeliene s-au confruntat în Ierusalim

Liderul palestinian, președintele Mahmud Abbas a considerat drept ”declarație de război” decizia Israelului de a opri accesul vizitatorilor în apropierea Muntelui Templului. Israelul a oprit accesul în zonă în urma tentativei de asasinat asupra susținătorului principal al rugăciunii evreilor pe acest platou. Poliția Israeliană s-a confruntat cu manifestanții palestinieni, după ce forțele israeliene au ucis suspectul.

Yehuda Glick tocmai încheia o prelegere în cadrul evenimentului „Israel Returns to the Temple Mount” la Begin Centre, în centrul Ierusalimului. Poliția spunea că asasinatul a fost plănuit dinainte. Se pare că asasinul l-a identificat pe Glick înainte de a-l împușca de la distanță mică, după care a încercat să scape urcându-se pe o motocicletă.

Locul unde a fost impuscat rabinul Yehuda Glick. Photo www.haaretz.com

Glick militează pentru creșterea accesului evreilor pe Muntele Templului și pentru dreptul evreilor de a se ruga acolo. Muntele Templului este locul a două temple evreiești succesive, cel de-al doilea fiind distrus în anii 70 d.H. de către romani.
”Este rezultatul politicii Israelului potrivit căreia evreii nu au voie pe Muntele Templului, o politică ce îi încurajează pe arabi să continue atacurile. Evreii vor să meargă să se roage în locul cel mai sfânt de pe pământ al iudaismului, pe Muntele Templului”, a afirmat Moshe Feiglin.

Prim-ministrul Israelului Beniamin Netanyahu spunea că situația nu se va schimba. Doar musulmanii au voie să se roage pe Muntele Templului, cunoscut în arabă drept Sanctuarul Nobil. Situl găzduiește recent Moscheea Al-Aqsa și Cupola Stâncii. Este cel mai recent incident violent din jurul Muntelui Templului. Oficialii Israelului acuză liderii palestinieni de incitare la violență vizavi de acest loc, inclusiv pe liderul palestinian Mahmud Abbas care i-a încurajat recent pe palestinieni să folosească ”toate mijloacele” pentru a împiedica accesul evreilor pe Muntele Templului.

Muntele Templului găzduiește una din cele mai faimoase moschei din întreaga lume. Unii musulmani își ies din minți atunci când aud zvonuri cum că evreii ar amenința acea moschee, chiar dacă acestea nu sunt adevărate.

Este una dintre cele mai sfinte și contestate proprietăți din lume: Muntele Templului. Decenii la rând, liderii musulmani au incitat musulmanii la violență spunându-le că Al-Aqsa este în pericol. La început, ei au spus că evreii îi submină temeliile ca să îl prăbușească.

Acum spun că e o amenințare pentru musulmani și simplul fapt ca evreii să se roage pe platoul sfânt.
”Mișcările extremiste cred că Israelul plănuiește construirea unui al treilea templu și distrugerea altarului lor sfânt”, a afirmat dr. Yitzhak Reiter.

Comments are closed.

Blogosfera Evanghelică

Vizite unicate din Martie 6,2011

free counters

Va multumim ca ne-ati vizitat azi!


România – LIVE webcams de la orase mari

%d blogeri au apreciat: